Roketsan

1001Design

330i ///M3 Design




107 mm TOPÇU SİLAH SİSTEMLERİ

Artırılmış Menzilli Roketler ve 107 mm.lik ÇNRA Sistemi

107 mm.lik Çok Namlulu Roketatar Silah Sistemi (ÇNRA), topçu ve piyade birliklerinde gece ve gündüz, her türlü hava koşulunda kullanılabilen bir silah sistemidir. Özgün yapısal / aerodinamik ve az dumanlı kompozit katı yakıt motora sahip, tasarımı ve üretimi Roketsan tarafından yapılan 107 mm çapındaki artırılmış menzilli roketler, klasik 107 mm.lik roketlere kıyasla %50 daha uzun menzile ulaşmaktadır. Tahrip (TR-107) ve Çelik Bilyalı (TRB-107) olarak iki farklı harpbaşlığı olan roketler, üstün dağılım karakterleriyle 11 km menzil içerisindeki alan hedeflerine karşı etkin ateş gücü yaratmaktadır. Roketler, 107mm.lik çekili klasik ÇNRA’lardan atılabileceği gibi mühimmatın taktik olarak etkinliği Roketsan üretimi araca monteli, bilgisayar kontrollü silah sistemlerinden kullanılması durumunda artmaktadır. Çekili sistemin tevcih değerlerinin uçus simülasyonu ile hesaplandığı el bilgisayarı eklenmesi ile kullanım süresi kısaltılmış ve atış hassasiyeti azami ölçüde artırılmıştır.









107/122 mm ÇOK NAMLULU ROKETATAR KUNDAĞI

107/122 mm Çok Namlulu Roketatar Kundağı bir Pod 122 mm veya üç pod 107 mm roketleri aynı platformadan fırlatabilmektedir. Sistemin çekili versiyona kıyasla beş kat daha fazla TR-107 roketi ateşleme kapasitesi bulunmaktadır. Kundak, tekerlekli veya paletli, düşük profilli, çevik, zırhlı mobil araçlara monte edilmektedir. Silah sistemi, farklı mühimmatın kullanımında aynı atış kontrol sistemini, aynı aracı, aynı personeli, aynı bakım altyapısını kullanma gibi ayırt edici lojistik avantajlara sahiptir. Kundak ve mühimmat, kabin içine yerleştirilen atış kontrol bilgisayarından kullanılabilmektedir.




122 mm TOPÇU SİLAH SİSTEMLERİ

Artırılmış Menzilli Roketler ve 122 mm.lik ÇNRA Sistemi

122 mm.lik Çok Namlulu Roketatar Silah Sistemi (ÇNRA), topçu birliklerinde gece ve gündüz şartlarında, her türlü hava koşulunda, alan hedeflerine karşı görmeyerek atış yaparak ateş destek görevlerini yerine getiren silah sistemidir. Özgün yapısal ve aerodinamik özellikleri ile az dumanlı kompozit katı yakıt motora sahip, tasarımı ve üretimi Roketsan tarafından yapılan 122 mm çapında arttırılmış menzilli roketler, klasik 122 mm.lik roketlere kıyasla %100 daha uzun menzile ulaşmaktadır. Tahrip (TR-122) ve Çelik Bilyalı (TRB-122) olarak iki farklı harpbaşlığı olan roketler, üstün dağılım karakterleriyle 40 km menzil içerisindeki alan hedeflerine karşı etkin ateş gücü yaratmaktadır. Roketler, 122 mm.lik klasik ÇNRA’lardan ve Roketsan üretimi bilgisayar kontrollü T-122 silah sistemlerinden atılmaktadır. Klasik sistemlerde tevcih değerlerinin uçuş simülasyonu ile hesaplandığı el bilgisayarı eklenmesi ile kullanım süresi kısaltılmış ve atış hassasiyeti azami ölçüde artırılmıştır.

T-122 Silah Sisteminin en önemli unsuru olan Atış Kontrol Sistemi;




T-122 Silah Sisteminin taktik Avantajları







122 mm ÇOK NAMLULU ROKETATAR KUNDAĞI

Roketsan’ın 122 mm Çok Namlulu Roketatar’a (ÇNRA) alterantif olarak ürettiği yeni fırlatma platformu genişliği itibariyle aynı platformdan hem 122 mm hemde daha büyük kalbireli roketleri atacak şekilde tasarlanmıştır. Kundak, 6 x 6 askeri taktik araçlara monte edilebilmektedir. Sistem tasarımında yapılan değişiklikle tevcih süresi kısaltılmıştır.




107 / 122 mm Yalıtımlı Pod

Atmosferik koşulların yarattığı olumsuz etkilere karşı özel olarak tasarlanan yalıtımlı podlar tek kullanımlık 20 tüpten oluşmaktadır. Roketler tüplere fabrika seviyesinde yüklenmekte ve raf ömrü boyunca bakım gerektirmemektedir. Roket tapa ayarları Atış Kontrol Bilgisayarı ile uzaktan yapılmaktadır.


Yalıtımlı podun getirdiği avantajlar;

*
Hareket kabiliyetinde ve ateş gücünde artış
*
Farklı silah sistemlerine uyarlanabilme
*
Daha kısa yeniden yükleme kapasitesi
*
Bakım gerektirmeme
*
Depolama ve yükleme sırasında uzman işgücü gerektirmeme
*
Atış kontrol bilgisayarından tapaların ayarlanması
*
Roketleri raf ömrü boyunca nem, korozyon, şok ve titreşimden koruma
*
Yüksek sıcaklık, nem, tuz ve tozlu ortamların oluşturduğu olumsuz etkilere karşı roketlerin yüksek performanslı ve emniyetli kullanılmasını sağlama










Artırılmış Menzilli Roketler ve 302 mm.lik ÇNRA Sistemi

302 mm.lik Çok Namlulu Roketatar Silah Sistemi (ÇNRA), topçu birliklerinde gece ve gündüz şartlarında, her türlü hava koşulunda, alan hedeflerine karşı görmeyerek atış yaparak atış destek görevlerini yerine getiren taktik silah sistemidir. Taşıdığı 4 adet roketi tek tek veya seri şekilde ateşleyebilir. Üretimi Roketsan tarafından yapılan 302 mm çapındaki uzun menzilli roketler çelik bilyalı yüksek tahrip gücüne sahip harpbaşlığı ile fren halkasız azami 100 km.'ye ulaşan menzildeki alan hedeflerine karşı etkin ateş gücü yaratmaktadır.

Komuta aracı tarafından sevk ve idare edilebilen, taşıma ve yükleme aracı ile de ikmal edilen silah sistemleri istenmesi durumunda tek başına da görev yapabilecek donanıma sahiptir.






HAVAYASTIĞI PROJESİ

Otomotiv güvenliğinin ayrılmaz parçası olan havayastıklarında kullanılan gaz jeneratörlerinin çeşitli tiplerdeki ateşleyicilerinin üretimi Roketsan’da yapılarak ihraç edilmektedir.

Sistemin detaylı teknik özellikleri ana yüklenici web sitesinden incelenebilir (ingilizce). ARC Automotive, Inc.

Hava Yastiği Projesi Ödülü
ARC Otomotiv’in geleneksel olarak düzenlediği yıllık alt yüklenici toplantısında Roketsan’a “Customer Service” ödülü verilmiştir.




ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile ) PROJESİ

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde de bulunan Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) füzelerinin uçuş sonlandırma biriminin tasarım, test ve üretimi, ana yüklenici Raytheon (ABD) firması ile varılan anlaşma sonucunda ROKETSAN tarafından gerçekleştirilmektedir.

ESSM Deniz Kuvvetleri birimleri için üstün bölge savunması sağlar. Hızlı, küçük ve yüksek manevra kabiliyetine sahip, cruise füzeleri, yüzeydeki araçlar ve düşük süratli hava araçları gibi tehditler karşısında etkilidir.

Modern filoların, günümüz donanmaları karşısındaki tehdit unsurlarına karşı gerek duydukları çevik çözümü, ESSM yüksek sürati, uzun menzili, yüksek manevra kabiliyeti, küçük hedeflere güdümlenebilmesi ve zırhlı hedeflere karşı etkinliği ile karşılamaktadır. ESSM füzesi 50 km ve üzeri menzili, 4 Mach üzerindeki sürati ve yarı aktif lazer güdüm sistemi ile çağımız donanmalarının en önemli savunma unsurları arasında yerini almıştır.




MÜHİMMAT AYIRMA ve AYIKLAMA TESİSİ

Roketsan faydalı ömrünü tamamlamış mühimmatın emniyetli ve çevreye zararsız olarak imha edilmesi amacıyla, Milli Savunma Bakanlığı ve NATO lojistik organizasyonu NAMSA proje yönetimi organizasyonu altında, anahtar teslimi Mühimmat Ayırma ve Ayıklama Tesisi projelendirmesi, inşaat ve imalatını gerçekleştirmiştir.

Maksimum otomasyona ve yıllık ortalama 6 bin ton kapasiteye sahip bu tesiste 52 farklı tip ve çapta klasik mühimmat başta olmak üzere roket, füze ve mayınların çevreye zarar vermeden, insan ve malzeme güvenliği öncelikli olmak üzere ayırma ve ayıklama işlemleri gerçekleştirilmektedir.




RAPIER MK 2 FÜZESİ SON ENTEGRASYON VE KONTROL TAHRİK SİSTEMİ ÜRETİMİ

Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan RAPIER MK-2 füzelerinin kontrol tahrik sistemi üretimi ve son montajı Roketsan’da yapılmakta ve test edilmektedir. Ayrıca, ana yüklenici MBDA-UK firması ile varılan mutabakat gereğince, kontrol tahrik sistemi gaz üreteci, tüm dünya pazarı için sadece Roketsan’da üretilmektedir.

Rapier Hava Savunma Sistemi (JERNAS), insansız hava araçlarına, seyir füzelerine ve sabit ve döner kanatlı uçaklara karşı savunma sağlamaktadır.

Rapier sistemi, füze fırlatma ünitesi ve optik izleyiciden oluşmaktadır. Fırlatma ünitesindeki radar hedefleri tespit eder, tipini belirler; fırlatıcı üzerindeki verici ise, uçuş halindeki füzeye güdüm komutları gönderir.

Rapier füzesi, 6800 m menzildeki, süpersonik, düşük irtifalı ve yüksek manevra kabiliyetli uçaklara karşı kullanılmaktadır. Füze harpbaşlığı parçacıklı tahrip tipinde olup, yaklaşmalı tapa kullanılmaktadır.




STINGER FÜZESİ

Avrupa Ortak Stinger Üretim Konsorsiyumu kapsamında füzelerin fırlatma ve uçuş motor üretimi Roketsan’da gerçekleştirilmiştir. Almanya, Hollanda, Yunanistan ve Türkiye tarafından üretilen alt parçalar Almanya’da birleştirilerek ilgili ülke Silahlı Kuvvetlerine sevk edilmiştir.

Stinger, helikopter, uçaklar, cruise füzeleri ve insansız hava araçlarına karşı isabetli ve etkili bir çözüm sunmaktadır. Tahrip harpbaşlıklı ve yerden havaya 8 km etkili menzile sahip Stinger, hafiflik, kolay kullanım (at-ve-unut) özellikleri ile etkin bir alçak irtifa hava savunma sistemidir. Kızılötesi ve morötesi arayıcı başlık ve gelişmiş uçuş kontrol bilgisayarından oluşan güdüm birimi hedefe kilitlenmeyi kolaylaştırır ve bilinen tüm karşı tedbirleri etkisiz kılar.


 

1001Design

330i ///M3 Design
BALİSTİK KORUMA MERKEZİ AÇILDI

11 Kasım 2009 tarihinde Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ve ROKETSAN arasında imzalanan “Altay Tankı Zırh Sistemi Geliştirilmesi ve Balistik Koruma Merkezi Kurulması Projesi” sözleşmesi kapsamında kurulan Balistik Koruma Merkezi, Milli Savunma Bakanımız Sn. Vecdi Gönül tarafından 28 Ekim 2010 tarihinde açılmıştır.

Orta ve uzun menzilli anti tank füze sistemlerinin tasarım ve geliştirme faaliyetlerine devam eden, bir Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı kuruluşu olan ROKETSAN, yürütmekte olduğu programların yanısıra SSM ile imzalanan sözleşme ile ALTAY Tankı Zırh Sistemlerinin tasarım ve geliştirme sorumluluğunu da almıştır.

Bu sözleşme kapsamında kurulan ve tank zırhları gibi ağır zırh teknolojileri alanında ilk defa tasarım, test ve üretim yeteneklerini aynı çatı altında toplayan ve zırh teknolojileri alanında Türkiye’de eksik olan bir çok yeteneği kazandıran Balistik Koruma Merkezi ile yalnızca ALTAY Tankı’nın koruma ihtiyaçlarının karşılanması değil, aynı zamanda Türkiye’nin balistik koruma konularındaki diğer ihtiyaçlarına da çözümler getirebilecek şekilde yapılanmış, Türkiye’de zırh teknolojileri alanında yapılan ve yapılacak olan çalışmaları izleyen, koordine eden bir teknoloji merkezinin oluşturulması hedeflenmiştir.


CİRİT İÇİN SON ADIMLAR

ROKETSAN A.Ş., sene başında tamamlanan atışlı testler sonrasında 2.75 inç Yarı Aktif Lazer Güdümlü Füze "Cirit"in tasarım doğrulama etaplarını başarıyla tamamladı. Özellikle T129 Atak helikopterine yönelik olarak geliştirilen Cirit, 8 km menzilli havadan karaya bir füze. Aynı kalibredeki güdümsüz sistemler ile pahalı zırh delici sistemler arasındaki boşluğu düşük fiyatı ve yüksek isabeti ile dolduracaktır.

Bugüne kadar yapılan statik ve dinamik testlerde, hareketli helikopterden hareketli hedefe yapılan atış dahil çok sayıda farklı senaryo denemesi yapılmıştır. Canlı harpbaşlıklı füzeler ile zırhlı hedeflere karşı yapılan atışlarda da füzenin hedef üzerinde istenen tahribatı sağladığı görülmüştür. Atışlarda hava platformu olarak AH-1W helikopteri kullanılmıştır.

Üretim hattının kalifikasyon çalışmalarının da tamamlanmasını takiben, füze 2010 yılında seri üretime hazır hale gelecektir.






Roketsan Resmi Web Sitesi
 
Üst