DeeD
New member
- Katılım
- 7 May 2008
- Mesajlar
- 208
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 34
Rijkaard: ‘Taraftarımız Takıma Güvenmeye Devam Etsin’
Galatasaray Teknik Direktörü Frank Rijkaard “Rijkaard’la Soru Cevap” programında gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı.
Önce Eskişehirspor maçı sonra da UEFA Avrupa Ligi’ndeki Sturm Graz beraberlikleri ve Ankaragücü karşısında alınan malubiyet var. Sezonu çok iyi açmıştı Galatasaray ama üç maçtır skor olarak bir düşüş sözkonusu. Nazar değdi diyelim ve hocamıza soralım. Neden böyle oldu?
Bildiğiniz gibi sezona çok iyi bir başlangıç yaptık hem ligde hem Avrupa’da. En son maçtan başlayalım isterseniz Ankaragücü maçından. Şimdi iki takım var ortada. Kalite olarak bir takım birinden daha iyi. Biz onlardan daha kaliteli bir takımdık. İlk yarı iyi top oynadığımızı düşünüyorum. Pozisyonlara da girdik ama gol atmayı başaramadık. İkinci yarıya baktığımızda tamamen maçtan koptuk diyebiliriz. İkinci yarı benim tanıyamadığım bir Galatasaray vardı sahada. Eğer kalite olarak üstünseniz mutlaka mücadele olarakta bunu göstermeniz lazım. Rakibiniz kadar mücadele edemezseniz o kalitenin pek bir anlamı kalmıyor. İkinci yarıda biz bunu yapamadık.
Takımda fiziksel olarak bir düşüş olduğundan herkes hemfikir. Tabi Milli Takım’a Galatasaray'dan birçok oyuncunun gitmesi, yoğun maç trafiği veya sezonun erken açılması gibi sebepler öne sürülüyor ama hocamız daha önceki programlarda da söyledi. Büyük takımların bu tip sıkıntıları var ama bunu mazaret olarak gösteremeyiz dedi. Bu bağlamda baktığımız zaman hocamız neye bağlar bu düşüşü. Fiziksel bir düşüş olduğuna katılırmı?
Bunu sadece milli takımlara bağlamamız lazım. Bu bir özür olamaz. Çünkü bizim oyun mantelitemize futbolcularımız uydukları zaman ki bunu sezon başından beri güzel yapıyorlar. O zaman normal koşacakları gerekenden daha az koşmak zorunda kalacaklar, daha az yorulacaklar. Çünkü takım içinde o her zaman söylediğimiz organizasyonu iyi yaptığımız zaman pozisyonunuzu koruduğunuz zaman mutlaka daha az koşmak zorunda kalıyorsunuz. Ama Ankaragücü maçında bunu yapamadık ve bloklar arasında çok büyük farklılıklar oldu. Bu sebeplerden dolayı daha fazla koşmak zorunda kaldık. Yoksa normalde maçların yorgunluğu, milli takımlara futbolcu gönderilmesine bağlanılmaz kesinlikle.
Dörtlü savunmanın üçü değişti. Bu değişkenlik rakibin üzerimize daha fazla gelmeye sebep olduğunu söyleyebilirmiyiz karşılaşmayla ilgili?
Şimdi geri dörtlüye bakıyorsunuz tabi Sabri, Emre Aşık gibi oyuncularımızın sakat olmasından dolayı orda bir rotasyon değişiklik yapmak zorunda kaldık. Ama tabi tamamen bu dörtlüye de maal etmemek lazım çünkü ilk yarıda oynayan aynı dörtlü. Yani maçı devamlı domine eden devamlı rakibin üstüne giden bir Galatasaray vardı. İlk yarıda da bu defans kurgusuyla oynuyorduk o yüzden o oyunculara maal etmemek lazım. Daha öncede belirttiğimiz gibi takım savunmasının hep beraber yapılması gerekiyor.
Takım savunmasını tekrar konuşacağız ama alan daratmayla ilgili bir şey sormak istiyorum. Galatasaray Ankaragücü maçında çok top kaybetti. Frank Rijkaard’la birlikte takımda göze en hoş gelen ayağa çok pas organizasyonunu çok iyi yapan bir Galatasaray olmasıydı. Ankaragücü maçıyla ilgili sürekli top kaybının yaşanması hocamızın söylediği alanın genişlemesiyle alakalı bir durum mudur?
Ankaragücü karşılaşmasında tabiki çok top kaybı yaşandı. Ne yazıkki oyunu bireyselleştirmeye çalıştık. Takım oyunundan ziyade bu ilk yaptığımız bu oldu. Herkes bireyselleştirerek kendisi bir şey yapmaya çalıştı. Bu durumdan kaynaklanan top kayıpları yaşandı. Biz ilk 6 haftada bazı şeyleri çok iyi yapabildiğimizi gösterdik. O yüzden tekrar değişebilecek şeyler bunlar.
Daha önceki programlarda savunma forvetten başlar demişti. Takım savunmasının da başarılıysak bunu birazda hücum oyuncularına borçluyuz demişti. Hocanın söylediği mantıktan hareket edersek Ankaragücü maçında hücum oyuncuları bu anlamda kötüydü diyebilir miyiz?
Takım savunması iyi ise az önce sizinde belirttiğiniz gibi kesinlikle hücum futbolcularından başlar çünkü atak futbolcuları önde bastığı zaman defansında kendisine güveni gelir ve biraz yakın oynama isteği duyar ve öne çıkar. Bu yüzden hem defansın hem orta sahanın hem forvetin birbirine yakın olduğunu görürsünüz. Ankaragücü maçında bunu yapamadık ama tekrar hücumda oynayan futbolculara maal etmemek lazım. Forvette oynayan futbolcularımızı suçlamamak lazım çünkü orta sahada da çok boşluk verdik. Orta sahadaki futbolcularımızda topu kaybettiği zaman ne yazık ki topun arkasına geçemediler, pozisyonlarını alamadılar ve ilerde futbolcu bıraktık. Yediğimiz gollerde de görüyoruz zaten. 2. ve 3. gollerde çok büyük boşluklar oldu öyle gol yedik. O yüzden sadece yani hücum oyuncularını suçlamamak lazım.
Orta sahanın genellikle Galatasaray’ın rakip savunmanın arasına oyuncu soktuğunu da gördük ve bu maçta o da eksik kaldı. Hocamızın söylediğine paralel bir şey söylemek istiyorum. Genelde Mustafa Sarp ve zaman zaman Ayhan Akman ve Mehmet Topal’da girerdi araya. Bu maçta hiç yoktu böyle bir şey. Önlem aldığı için mi yoksa bireysel bir kusur mu vardı bu karşılaşmada?
Mutlaka önceki maçlarda sürpriz oyuncular çıkıyordu orta sahadan bu maçta da öyle istedik zaten Mustafa Sarp birazda ön libero gibi kalacaktı ve Ayhan ile Elano sürpriz çıkışlar yapıcaktı ve rakibi şaşırtacaktı. Ankaragücü maçında genelinde kötü bir gün geçirdik yani kötü bir maç oldu. Yapamadık. Bizde istedik kazanmayı sonuçta bunu maçtan öncede konuştuk hem Ayhan hem Elano ile. Biri çıkıp rakibi şaşırtıcaktı ama olmadı yapamadık.
Galatasaray Ankaragücü maçında belki istenilen futbolu sergileyemedi ama çok sayıda da gol pozisyonu yakaladı. Baros, Nonda, Arda hatta Kewell’ın yararlanamadığı pozisyonlar var. Galatasaray daha önceki maçlarda bu pozisyonları rahatlıkla gole çevirebiliyordu. Özellikle son üç maçta bir kısırlık söz konusu. Antrenmanlarda da hocamız şut çalışmalarına büyük önem veriyor. Bakıldığında nedir bunun sebebi? Şanssızlık mı diyelim?
Mutlaka tabiki çalışıyoruz antrenmanlarda. Sonuçta gol atmak için oynuyoruz oyunu ve devamlı bunlar için çalışıyoruz. İşte bazı günler atamayabiliyorsunuz. Bu bireysel o gün o futbolcunun gününde olmayışından olabilir, bazı sebeplerden kaynaklanabilir, şanssızlık olabilir. Ama genelde önemli olan takımın performansı olayı bireyselleştirmekten ziyade takımın o gün kazanmak için ne yaptığı ne yapması gerektiği bunlar daha önemli.
Ankaragücü maçında tempo çok yüksek de değildi, ki bazı oyuncular takımlarında tempo yapar. Keita, Sabri gibi isimler yoktu. Belki çok önemli eksiklikler vardı ama bu oyuncular tempo yapan oyunculardı. Hocamız da Sabri için hatta çift motor takılmış gibi mücadele ediyor demişti. Bu oyuncuların eksikliği tempo konusunda sıkıntı yaratmış olabilir mi? Hocamız genelde bireysellik değilde takım olarak kötüydük diyebilir ama bazı şeyler de takımı olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Bu konular hakkında bir gün iki gün iki ay da konuşulabilir. Sabri yoktu, Keita yoktu, Milli Takım arası, bu tip şeylerden konuşulabilir. Ama önemli olan bir nokta var biz kötü oynadığımızı biliyoruz. Bunun farkındayız. Bunun için taraftarlarımızdan da özür diliyoruz. Ama bu saatten sonra şu konular hakkında bir saat iki saat günlerce konuşulabilir. O eksikti, ondan oldu, şundan oldu diye ama bunu artık konuşmanın bir anlamı yok. Bundan sonra önümüzdeki dönemlere bakacağız. Önümüzde bir Milli Takım arası var. Aynı şekilde bu zamana kadar nasıl çalıştıysak bu zamana kadar da aynı şekilde çalışıp, eksikleri giderip daha iyi olacağımızı düşünüyorum çünkü bunu bizim takımımız daha önce başardı. Bu potansiyel de var, bu kalite de var, bundan sonra başarmamamız için hiçbir neden de yok. Bundan sonra yapacağımız şey taraftarlarımızdan özür dilemek çünkü Ankaragücü maçında kötü oynadığımızın biz farkındayız. Biz biliyoruz bunu. Bunun bilincindeyiz, futbolcularımız da bilincinde. O yüzden bunu düzeltmek için elimizden geleni yapacağız.
Örneğin Frank Rijkaard’ın B planı olmadığı yönünde ciddi iddialar var medyada. Zaten hocamızın bununla ilgili eleştirilere cevap vermesidir arzumuz. Mesela Nonda ile Baros neden yan yana oynamıyor ki dün basın toplantısında hocamıza soruldu. Baktığımız zaman hocamız bu sistemi yapabilen bir isim ki geçtiğimiz dönemlerde Barcelona’da Şampiyonlar Ligi finalinde Larsson ile Samuel Eto’o yan yana oynadılar. Bu sisteme yabancı bir isim değil Frank Rijkaard dolayısıyla mesela buradan bakarsak hocamızın bir B planı olduğundan eminiz bunu gördük. Daha önceki takımlarında da gördük. Bu eleştirilerle ilgili ne söylemek ister?
Her zaman B planınızda işlemeyebilir. Daha önceye dönüyoruz bazı değişiklikler yaptık. Nonda maça girdiği zamanları hatırlayalım maçın kaderini değiştirdiği zamanları hatırlayalım. O zaman hiç böyle sorularla karşılaşmamıştık Nonda ile Baros neden yan yana oynamıyor diye. O yüzden bildiğimiz işin A planı üzerinden gidip bu planı nasıl daha iyiye getirebilmemizi düşünmemiz lazım yoksa mutlaka eğer bir şeyler yolunda gitmezse B planımız vardır ama şu an için böyle bir şey söz konusu değil.
Peki tabi sistemle ilgili cevabı almış olduk. Oyuncu değişikliği ile ilgili cevabı almış olduk. Bu eleştirilere de medya yönünde yapılan eleştirilere de cevap vermiş oldu. Şunu da söylemek lazım geçen sezon Galatasaray kazanma alışkanlığını kaybetmişti ve bu ciddi bir sıkıntı yaratmıştı. Frank Rijkaard ile bu sıkıntı biraz olsun aşıldı. Dolayısıyla bu tip beraberlikler ve mağlubiyetler hem medya yoluyla hem taraftarlar aracılığıyla ciddi sıkıntılar doğurabiliyor acaba mı sorusu akıllara geliyor belki ufakta olsa bir panik havası söz konusu taraftarlar arasında. Burada Rijkaard faktörü nasıl devreye girer yani bu tedirginliği hocamız nasıl aşacak?
Fazla panik havasına girmesine gerek yok kimsenin çünkü önümüzde daha çok maçımız var ve iyi de bir kadromuz var, kaliteli bir kadromuz var. Bu zamana kadar iyi işler yapmış bir kadromuz var. Burada yapılması gereken şey bunu nasıl önleriz yani Frank Rijkaard faktörü nasıl devreye girer. Çalışarak, disiplinle çalışarak, antrenmanlar da eksiklerimizi kapatarak bu şekilde devreye girer ve bunların üzerine giderek devreye girer o yüzden yani fazla panik havasının yaratılmasına gerek yok.
Peki hocamızın maçtan sonra basın toplantısında söylediklerini biraz irdeleyelim. Yediğimiz ilk golden sonra gardımız düştü demiş hocamız. Şimdi aslında Galatasaray gibi bir takımın çok yetenekli oyuncular var. Orada bir konsantrasyon problemi mi oluştu? Nasıl yorumluyor hocamız gard düşmesiyle ilgili neler söyler?
Bunun genel sebebi ne yazık ki futbolcularım bireysel olarak maçı kurtarmaya çalıştılar. Yani bir şeyleri bireysel yapmaya çalıştılar. Bu bireysel yaparken de o takım içi disiplini takım içi konsantrasyonunu kaybettiler. O sebepten dolayı kaynaklandı.
Peki o bireysellik neden oluşmuş olabilir bu karşılaşmada çünkü Galatasaray zaten takım ruhunu çok iyi yansıtıyordu?
Genelde öncelikle şöyle başlamam lazım. Kazandığınız zaman iyi oynadığınız zaman takım iyi şeyler yaptığı zaman mutlaka iki ayağınızın da yere basması lazım çünkü her şeyin sonu değil mutlaka iki ayağınızın da yere basması lazım. Ankaragücü maçında takım olarak oynayamadık, takım olarak oynayamayınca, bireysel futbolculardan bir şeyler beklenmeye başladı ve otomatikman bireysellik devreye girdi.
O söylemi basın toplantısında da, Sturm Graz maçında da söylemişti sayın hocamız. Bir önceki maçta kazandığımızda da kaybettiğimizde de ayaklarımız yere basmalı. Burada bir rehavetten mi bahsediyor?
Tabi ki kazandığımız zaman da kaybettiğimiz zaman da iki ayağımızın yere basması lazım. Kazandığımız zaman mutlaka iyi şeyler söylenecektir. Ligin en iyi takımı, bunların sizi rehavete sürüklememesi lazım. Ondan sonra kaybettiğimiz zaman da panik ortamı yaratıldı basın üzerimize geldi. Bunda da kesinlikle futbolcularımızın negatif olarak etkilenmemesi lazım. Bu tip şeyler olacaktır. Burada iki duruma da alışık olup ayaklarımızın yere basması lazım.
Hocamız Trabzon maçında bazı değişiklikler olacak demişti, ne tip değişiklikler beklemeliyiz?
Öncelikle değişiklikler için şunu belirlememiz lazım. Milli Takım’da oynayacak futbolcularımızın son durumlarını değerlendirmek lazım. Trabzonspor maçında bence yapılabilecek en güzel değişiklik kazanmak olacaktır. Önümüzde daha çok maçımız var onlara konsantre olmamız lazım. Geçmişle yaşamamamız lazım, aynı zamanda Ankaragücü maçından ders almamız lazım.
Sturm Graz maçına dönelim. Beraberliği hocamız da beklemiyordu. Galatasaray 4 puanla grubun lideri, Sturm Graz maçını nasıl yorumlayacak?
Sturm Graz maçına değinirsek ilk yarıda bir gol yedik son dakikada sonrasında takımımız tekrar toparlandı 1-1’lik skoru yakaldı. Karamsar bir tablo yok. Grubun hala birincisiyiz. Herşey hala bizim elimizde.
Bu tabloda Dinamo Bükreş karşılaşmasını kazandığı takdirde artık büyük ölçüde turu garantileriz diyebilir miyiz?
Tabii ki çok büyük bir adım olacaktır.
Önümüzde milli maç arası var. Frank Rijkaard bu arayı nasıl değerlendirecek, nasıl önlemler alacak?
Takımın yarısından fazlası gitti milli takımlara. O yüzden çok fazla kişi yok şu anda. Çalışma imkanı bulamayacağız. Uzun süreli tedavi olacak yani.
Zor bir periyot bekliyor Galatasaray’ı. Trabzon ve Fenerbahçe derbileri var. Taraftar da Ankara maçındaki performanstan dolayı nasıl bir tedavi yöntemi olacağını merak ediyor. Son olarak taraftara bir mesajı var mı?
Takıma güvenmeye devam etsinler. Çünkü biz onları mutlu etmek gururlandırmak için çalışıyoruz.
Galatasaray.org