..::Remote Administrator(uzaktanyardım)

alegria

New member
Katılım
18 Nis 2006
Mesajlar
27
Reaction score
0
Puanları
0
remote administrator (Uzaktan Yönetim)

Birçok sistem yöneticisi, ağ üzerindeki bilgisayarlara uzaktan erişmek ve onları kontrol altında tutmak ister. Bilgisayarlarla kullanıcıları başbaşa bırakmak çoğu zaman istenmeyen sonuçları doğurur. Günümüzde işlerin zamanında ve sorunsuz olarak yürümesi açısından bilgisayarların sürekli olarak çalışır vaziyette olmasını gerektirmektedir. Bunun için sistem yöneticilerine, ağa eklenen her bilgisayar üzerinde birtakım kontrolleri ve kısıtlamaları yapmalarını tavsiye ediyorum. Kullanıcıların işleri dışında bilgisayarın orasını burasını kurcalamaları sonucu; işletim sisteminde arızalar, performans sorunları olmakta ve bilgi işlem departmanına ilave yükler getirmektedir. Hele teknik destek elemanlarının yetersiz olduğu bölümlerde, işler gecikmekte ve sorunlar daha da büyümektedir.

Bu yazı dizisinde ağ üzerindeki bilgisayarların uzaktan kontrol edilmesi (remote control ve yönetilmesi (administrate) üzerine birtakım ip uçlarını ve programları tanıtmaya çalışacağım. Öncelikle piyasada bu işler için Microsoft’un SMS (System Management Server), IBM’in Tivoli gibi yazılımları var. Ancak bunlara sahip olmak, uygulamaya geçirmek ve çalıştırmak maliyetlidir. Amacımız bütçesi dar olan yöneticilere bir ışık yakmaktır.

Bilgisayarların uzaktan yönetim ve kontrol edilmesine yönelik bir yazı dizisi hazırlamamdaki amaç ; Bilgi işlem departmanlarında olanaksızlıklar altında çalışan, bilgi ve deneyimi o kadar kolay bulamayan arkadaşlarımız içindir.


Uzaktan Yönetim ve Erişim Araçları

Windows 95 veya 98 işletim sistemine sahip bilgisayarlarda uzaktan kontrol ve erişim için bir takım servislerin yüklü olması gerekmektedir. İlk önce yapılması gerekenleri anlatalım daha sonra nasıl, nerede ve hangi durumlarda kullanılacağını göstereceğiz.

1. Denetim Masası, Ağ bölümünde, Erişim Denetimi başlığında “Kullanıcı Düzeyinde erişim denetimi” ni işaretleyelim ve ana sunucuyu belirtelim. Bundan sonra işlemleri kabul ettirip makinenin kapatılıp açılmasını sağlayalım.

2. Denetim Masası, Ağ bölümünde, Dosya ve Yazıcı Paylaşımın da “Başkalarına Dosyalarımı” ve “Başkalarına Yazıcılarımı” paylaştırmaya açmak için kutularına işaret koyalım.

3. Denetim Masası, Şifreler bölümü, “Uzaktan Yönetim” başlığında, “Bu sunucunun uzaktan yönetimini etkinleştir” kutusunu işaretleyelim ve yetkili kullanıcı kimliklerini (user name) belirtelim.

Bu işlemler, bu bilgisayara uzaktan erişim için kimlerin erişebileceğini belirtmemiz içindir. Daha sonra uzaktan erişim servisini yüklememiz gereklidir. Bunun için ;

1. Denetim masası, Ağ bölümünde “Ekle” butonuna basıp, “Hizmet”i seçelim ve “Disketi var” butonuna basalım. Windows 95 CD’si içersinde Admin\Nettools\Remoteeg klasörünü, Windows 98 CD’si içersinde Tools\Reskit\Netadmin\Remotereg klasörünü seçip OK butonuna basalım.

2. Microsoft Remote Registry Service hizmeti yüklenecek ve listede gösterilecektir.

Böylece bu bilgisayar, tanımlanmış yetkili kullanıcı tarafında uzaktan erişebilir hale gelmiştir. Windows 95/98 sistemlerinde Windows Kurulumları sırasında yüklenebilecek sistem programlarından aşağıdakileri uzaktan erişim ve kontroller için kullanabiliriz.


“Netwatch”

Bu programla, sistem yöneticisi, uzaktaki bilgisayar üzerinde paylaşıma açılmış kaynakları kontrol edebilir. Bağlandığı bilgisayar üzerinde, kaynağın (yazıcı/klasör) kimlere ve hangi yetkilerle paylaştırıldığını görebilir. Bu paylaşımlar üzerinde ekleme/çıkartma ve değiştirme imkanlarına sahiptir. Ayrıca paylaşılan kaynaklara kimlerin eriştiklerini de görmek mümkündür.


“Regedit”

Uzaktaki bilgisayarın Registry kayıtlarına erişmek ve gerekli değişiklikleri yapabilmek mümkündür. REGEDIT programında “Connect Network Registry” seçeneğinde istenilen bilgisayar adını verdiğinizde, bilgisayarın registry bilgileri artık karşınızdadır. Sistem yöneticisi, istediği değişiklikleri masasından yapabilir. Bununla ilgili olarak neler yapılabileceğini ileri ki bölümlerde ayrıntılı olarak göstereceğiz.


“System Monitor”

Uzaktaki bilgisayar üzerinde performans kontrollerini yapabilmek mümkündür. File menüsü içindeki “Connect” seçeneğini kullanarak istenilen bilgisayarın adını girmek yeterlidir. Bağlanılan bilgisayarın üzerinde; disk, bellek, işlemci, dosya sistemi, ağ ve sunucu gibi fonksiyonları ayrıntılı olarak incelenebilir.


“Network Neighborhood”

Ağ üzerindeki bilgisayarların listesini izlerken bilgisayarın üzerinde iken mouse sağ tuşuna bastığımızda “Araçlar” sayfasından “Monitor” ve “Watch” özelliklerini kullanabileceğimiz gibi “Administer” butonuna basarak dosya yöneticisi özelliklerini kullanabiliriz. Böylece paylaşıma açık olmasa dahi uzaktaki bilgisayardan dosya alabilir veya dosya yerleştirebiliriz.

Bütün bunlardan sonra Aman Dikkat !. Geçerli Kullanıcıların kimliklerini ve şifrelerini korumak gerektiğini unutmayın.
(Alıntıdır..)
 
Geri
Üst