Reflü için ciddi uyarı!

peace_346

New member
Katılım
2 Eki 2005
Mesajlar
1,820
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
34
34085.jpg



İstanbul Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Dr. Günter Hafız, bir bölgede kanser oluşabilmesi için o bölgede hızla değişen ve yeniden yapılanan bazı hücrelere ihtiyaç duyulduğunu belirterek hücrelerin yeniden yapılanması sırasında bazen hataların oluşabildiğini ve kanserin de bu sırada ortaya çıktığını açıkladı.

Hafız, mide muhtevasının gırtlak ve yutağa çıkmasıyla oluşan reflü hastalığı nedeniyle bu bölgelerde sürekli bir 'kendini yenileme' yaşandığına dikkat çekti.

Prof. Dr. Hafız, yemek borusunun mideye yakın olan kısımlarının kendini koruyacak şekilde değiştiğini ve az az olan çıkışlardan etkilenmeyecek bir yapıya kavuştuğunu da anlattı:

"Bizi ilgilendiren kısmı, mide muhtevasının gırtlağa ve yutağa çıkması. Gün içinde birçok kere mide muhtevası yemek borusunun alt kısımlarına kadar yükseliyor ama yukarıya doğru olan kaçak çok kısa süreli bile olsa yutak ve gırtlakta sorun yaratıyor. Çünkü bu bölgeler kendini korumak üzere gelişmiş değil.

Temel sorun da burada. Reflüde midenin proteinleri eritmede kullandığı pepsin denen maddenin etkisinin mide asidinden daha çok olduğu düşünülüyor. Herhangi bir anda asit mukozayı bozuyor, bozulan yere de pepsin denen madde kalıcı hasar vermeye başlıyor.

Oradaki o hasar boğazı temizleme, gıcık, ses kısıklığı gibi bazı sorunlar yaratıyor. Vücudun gelen asidi nötralize edecek alt yapısı olmayan ses telleri gibi bölgelerinde yıpranma oluşarak bu bölgeler dışarıdan gelecek kanserojen maddelere karşı açık hale geliyor."

Prof. Dr. Günter Hafız, kanserojen madde konusunda Türkiye'de kişilerin etkiye çok açık olduğunu da söyledi.

Özellikle sigara kullanımının başta geldiğini vurgulayan Hafız, "Sigara içmesek de yanımızda içen başka kişiler nedeniyle içmiş kadar oluruz. Burada üzerinde ısrarla durmamız gereken şey, sadece bizim içmememiz değil içmeyen insanların da aslında zararın kendilerine olduğunu bilip, içen kişileri uyarması" dedi.

Reflü, sigara kullanımı ve kanser arasında bir bağ olduğuna işaret eden Prof. Dr. Hafız, "Sigara ile kanser arasında bir ilişki vardır, sigara kanser yapar, doğrudur ama reflü de bunu kolaylaştırır. Çünkü orada kanserojen maddelere ortamı hazır hale getirir" diye konuştu.
 
Geri
Üst