rap in doğuşu

supercobra

New member
Reaction score
0
Türkçe Rap Tarihi

Hip-hop'ın ülkemizdeki macerasının milad tarihi olarak 1995 yılında yayınlanan 'Cartel' albümünü gösterebiliriz. Bu albümün bir yıl önce DJ Mahmut'un arkadaşlarıyla yaptığı çalışma gibi birkaç albüm daha vardı piyasaya çıkan ama halkımızın Türkçe rap'le tanışması Cartel aracılığıyla olmuştu. Yüz binleri geçen bir satışa ulaşmasına karşın bu albümün ardından piyasaya çıkan diğer çalışmalar pek ilgi görmedi. Cartel, Almanya'daki yeni kuşak Türk gençleriyle birkaç Alman üyeden müteşekkil bir 'holding' gibiydi (zaten adı da buradan geliyor) ve içinde birkaç topluluk birden barındırıyordu. 'Cartel' albümünden sonra sadece Peter Maffay'la bir single hazırladılar ve ardından şirketi fesh ettiler. Sonra herkes kendi yoluna gitti. Erci E ve Karakan gibi eski Cartel'ciler solo çalışmalar yayınlamaya başladı. Ancak 'Cartel'in ruhu özellikle onların ve Almanya menşeli Türkçe rap gruplarının üzerinden hiçbir zaman eksik dlmadı.

Türkçe rap'in ikinci 'popüler olma' hamlesi beş yıl önce gerçekleşti. Özellikle Sultana'nın 'Kuşu Kalkmaz'ı o günlerde epey gürültü koparmıştı. Cartel ve Sultana gibi Almanya'daki yeni kuşak Türk gençlerinden Fresh B'nin ve Aziza A'nın çalışmaları da aynı günlerde gündeme gelmişti. Ancak bu isimler Türkçe hip-hop'ı yeraltından popüler mecraya taşımaya yetmedi. Yapılan çalışmalar sınırlı bir kitle tarafından ilgi gördü. Bu kitleyi oluşturanlar genellikle kendi 'rap'lerini kendi yapmak isteyen kişiler olması dolayısıyla sahnenin karşısında kalacak insan sayısı bir türlü istenen sayılara ulaşamadı.

Hip-hop'ın üçüncü Türkiye çıkartması Ceza'nın geçtiğimiz yıl yayınlanan 'Rapstar' albümüyle başladı. Sagopa Kajmer, Fuchs, Erci E, Ogeday gibi isimlerle zaten kaynamakta olan rap kazanı Ceza'nın albümüyle yüz bin barajını geçmeyi başardı. Tıpkı Mor ve Ötesi'nin 'Dünya Yalan Söylüyor'u gibi 'Rapstar' da yeni albüm yayınlamaya hazırlanan genç hip-hop'çıların önünü aşmış oldu. Bu yıl içinde yayınlanan üç önemli Türkçe rap albümünden Özlem Kaveller'in çalışmasını daha önce bu sayfalarda konuk etmiştik. Hatta Kaveller'i yazarken diğer iki albümün elime ulaşmamasından dem vurmuş, hatta dem vurmakla kalmamış epey sitemkar cümleler yazmıştım. Ama bakın işte şimdi bu iki albüm elimde ve sizlerle nihayet buluşturabiliyorum onları. 'Normal olarak' da böyle olması gerekmez miydi zaten?....

şimdi bir araştırma mevcutsa ! bunu iyi yapıp konu açmak gerekir ! bu konu biraz özet olmuş = artı Türkiye'de Türkçe rap yeraltı operasyonu ile başlar ! cartel devşirme bir gruptur ilk albümleri Almanya'da çıktı ! ilgi görünce Türkiye'ye geldiler....artı Türkçe Rap ilk olarak Almanya'da İslamic force ile başlar ! Türkiye'de Türkçe Rap Yeraltı Operasyonu ile başlar....Cartel popülerliliği ilk yakalayan grup olarak değerlendirebiliriz......+ aziza sultana gibi isimlerden bahsedip !!!!!!!!!

SİLAHSIZ KUVVET'İN ALBÜMLERİNDEN KONUDA BAHSETMEMEN ! MED - CEZİR'DEN BAHSETMEMEN ! NEFRET'İ ES GEÇMEN +FUAT'TAN BAHSETMEMENİ HİÇ ANLAYAMADIM !

DAHA YAZACAK ÇOK ŞEYİM VAR ! AMA lütfen ister üstüne alın ister alınma istersen çok bilmiş diyebilirsin bana ama böyle alıntılarla türkçe rape emeği geçen insanların isminin geçmemesini konu olarak açman ağırıma gidiyor kusurum varsa bakabilirsin !

hem maerikan şiir tarnın türkçe söylenişi falan değildir rapin türkçe karşılığı sert dille eleştirmektir
Kökenleri 1970'lerin getto Amerika'sına dayanmaktadır

hem maerikan şiir tarnın türkçe söylenişi falan değildir rapin türkçe karşılığı sert dille eleştirmektir
Kökenleri 1970'lerin getto Amerika'sına dayanmaktadır

hem sana değil diyorsun hem cevap yazıyorsun !' ben söyledim kaleme yazgaç diyorsan benim sorunum değil ! çok da şekilci değilim ! bu ülkede turbo (ki türkçe rapte sessiz kahramanlardan biridr!! ) yani o bilmiyorda ! fars edebiyatı mezunu ! ingilizce söz yazabilen yunus özyavuz bilmiyorda sen mi biliyorsun bu işin adını ! yani illa tartışmak için tartışmaktan öteye bir şey değildir ! türkçe rap denilmesindeki amaçtır o ! amerikan şiir tarzının türkçe versiyonu daha ne kadar açık dille anlatmam gerekir bilmiyorum ! illa bir tarih araştıracaksanız size türkçe rap ile ilgili bir isim öneriyorum ( tunç dindaş ) bak bakalım ? türkçe rapi nasıl tasvir etmiş ? anlatmış ? türkçe rapi nasıl adlandırıyormuş ? ikra yahu ikra :)

Geri