Ramazanda Kilo Almamak Elinizde

Archangelll

New member
Ramazan da kilo almamak elinizde

Ramazan da aşırı yemek yerine, yavaş sindirilen, kana geçiş hızı düşük esmer tahıl ürünlerini, sebze, salata gibi gıdaları tercih edin.

13 Ekim 2004  Beslenme ve diyet uzmanları, Ramazanda hafif gıdaların tercih edilmesi, yağlı ve kızartmalardan uzak durulması ve oruç tutanların mutlaka sahura kalkması gerektiğini söylüyor.

Acıbadem Hastanesi Kozyatağı Beslenme ve Diyet Uzmanı Reyhan Nergiz, Ramazan ayında beslenme şekli ile saatlerin değişmesi ve hareketin azalmasından dolayı kilo almanın kaçınılmaz hale geldiğini söyledi. Nergiz, Uzun süre aç kalmak iştahı ve doyma eşiğini artıracağından, normalden çok fazla miktarda ve hızlı yenir. Bu nedenle kilo vermek bir yana kilo alınır. Kilo almamak için sahura mutlaka kalkmak, yedikten en az 40 dakika sonra yatmak, suyu yatmadan hemen önce bolca içmek, az şekerli komposto ile çorba, yoğurt, etli sebze, sütlü tatlı gibi hafif gıdaları tercih etmek yerinde olur dedi.
Sağlıklı beslenmenin püf noktalarını bilerek bu ayın kilo almadan geçirilebileceğini belirten Nergiz, Ramazanda beslenme şeklinin normalden çok büyük farklılık göstermemesi gerektiğini bildirdi. Oruç tutanların kırmızı et, ekmek, pilav, makarna ile tatlı ve börek gibi hamur işi yemek tüketimini artırdığını vurgulayan Nergiz, Ramazanda aşırı yemek yerine, yavaş sindirilen, kana geçiş hızı düşük esmer tahıl ürünleri, sebze, salata gibi gıdalar tercih edilmeli diye konuştu.
Nergiz, oruç nedeniyle gün boyunca kan şekerinin düştüğünü, vücut ısısının da azaldığını anlatarak, bu nedenle üşüme, halsizlik ve baş ağrısı yaşanabildiğine dikkat çekti.
Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yatmadan önce yemek yemek, son derece zararlı.


SAHURUN ÖNEMİ
Vehbi Koç Vakfı (VKV) Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Şefi Ayşe Korkmaz da, günün ilk öğünü olan iftarın çorbayla açılması ve bir süre ara verdikten sonra yemeğe geçilmesi gerektiğini söyledi. Korkmaz, mümkün olduğu kadar ağır yemeklerden ve kızartmalardan uzak durulması, hamurlu veya kızartma türü yerine sütlü tatlıların tercih edilmesini önerdi.
Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanabilmesi için günlük en az 3 öğünün tamamlanması gerektiğini, bunlardan en önemlisinin de sahur olduğunu vurgulayan Korkmaz, şöyle dedi: Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yatmadan önce yemek yemek, son derece zararlı. Çünkü bu beslenme tarzı, yaklaşık 12 saat olan açlığı ortalama 18 saate çıkarmakta. Bu durum, açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmakta. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü ağır yemeklerden oluşursa, gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı yükselir ve kilo alma hızı ve riski artar. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı.

RİSKLİ GRUPLAR
Ramazan ayında en sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesinin, mide asidinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanan reflü ile kabızlık olduğunu anlatan Ayşe Korkmaz, Reflüyü önlemek için kahve ve kakao gibi aşırı kafein alımından kaçınmak, yemeği yer yemez yatmamak, yağlı yiyecekler yememek, alınacak pratik önlemlerdir.
Kabızlık problemi çekenlere de posalı besinleri daha fazla tüketmelerini öneriyoruz diye konuştu.
Acıbadem Hastanesi Kozyatağı Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Eser Vardareli de, bazı hastalık grupları için Ramazanda oruç tutmanın sağlıklı olmayabileceğini belirterek, bunların başında da şeker, kalp, ülser, tansiyon gibi hastalıkların geldiğini kaydetti. Vardareli, bu tip hastaların mutlaka bir hekime danışması gerektiğini sözlerine ekledi.
 

HTML

Üst