Rakı..!

ChaMuR

Altın Üye
Katılım
19 Ocak 2006
Mesajlar
11,259
Reaction score
0
Puanları
0
Rakı.....


Rakının bilimsel tanımı :

Yalnızca suma veya tarımsal kökenli etil alkol ile karıştırılmış sumanın, beş bin litre yada daha küçük hacimli geleneksel bakır imbiklerde, anason tohumu ile ikinci kez destile edilmesi ile üretilen alkollü içkidir.







i35425_balikrokaraki.jpg








Rakı'nın Tarihi

Rakının çok uzun yıllardır Türkler'in milli içkisi olarak kabul edilmesinin haklı nedeni rakının Türkler tarafından bulunmasıdır.

Günümüzde tüm dünya rakının ilk kez Osmanlı sınırları içinde üretildiğini kabul etmektedir. Rakının aslan sütü olarak da anılmasının nedeni eski Osmanlı meyhanelerinde rakının aslan kabartmalı kaplarda sunulması ve süte benzer rengidir. Evliya Çelebi seyahatnamesinde rakı üreticilerinden ‘Arakçıyan Esnafı' diye bahsetmektedir. Avrupa Konseyi Alkollü İçkiler Ekspresler Komitesi diğer içkilerde de olduğu gibi (Scotch Whisky, Irish Cream Liquor) rakıyı da 'Turkish Rakı' olarak adlandırmıştır.

Rakı sözcüğü bir görüşe göre Razaki cinsi üzümden, başka bir görüşe göre ise Doğu Akdeniz’de hurma kökünden elde edilen 'arak'tan gelmektedir. Bu ihtimale göre Razaki üzümünden yapılmış olan anasonlu içkiye ‘rakı’ denmiştir.
Gerçek bir Türk içkisi olan rakı son 300 yıl içinde muzdan karanfile, sakızdan limona kadar çeşitli şekillerde aromalandırılmış, ancak sonunda anasonun rakı için ideal bulunduğu görülmüştür.

Ülkemizde 1944 yılında rakı üretme ve satma hakkının devlete geçişine kadar büyük şehirlerin yanı sıra Eskişehir; Edirne, Muğla, Antalya, Çanakkale, Kocaeli, Konya, Samsun, Trabzon gibi illerde birçok rakı üreticisi üretim yapmıştır. 1938 yılında 48 adet rakı üreticisi 70'in üstünde marka vardır.






Rakı ve Türk Kültürü

Rakının hayatımıza girişi 1800lerin ikinci yarısına dayanır. Çilingir sofrasıyla birlikte meyhanelerde şarabın yerini almaya başlar. Favayı, piyazı, beyaz peyniri, meyvesini de beraberinde getirir. Sohbetsiz olmaz elbette rakı sofraları...

Ehl -i keyifle içilen rakıyla birlikte söylenen şarkılarla kimi zaman acıyı, kimi zaman mutluluğu anlatır. Kimi zamansa bahanesizdir; amaç sadece rakı içmek ve muhabbet etmektir.

Rakı içmek, önceleri erkek olmanın bir adımı olarak görülür. Bir babanın gurur kaynağıdır oğlunun rakı içebilmesi; ne de olsa erkek oldu demektir. Bu zamanlarda bayanların ve gençlerin içmesine pek kimseler alışkın değildir.

Zaman ilerledikçe yeniliklere o da ayak uydurur ve bayanlar da çilingir sofrasındaki yerini alır.

Ne olursa olsun, zaman ne kadar değişirse değişsin, rakı; kültürümüzün vazgeçilmez bir parçasıdır. Çilingir sofrası ve muhabbetleriyle birlikte...




i35427_meze.jpg






Rakı adı nereden geliyor :

Rakı adı bir görüşe göre razaki cinsi üzümden, başka bir görüşe göre ise yakın doğu ülkelerinde hurma kökünden elde edilen arak dan gelmektedir. Aslan sütü unvanının ise eski rakı fıçıları üzerindeki aslan kabartması nedeni ile verildiği sanılmaktadır.





Rakı nasıl üretilir :

Yaş ve kuru üzümlerin su ile karıştırılması ile elde edilen şıra içine saf maya katılarak fermantasyon sağlanıyor. Daha sonra bu sıvı damıtılarak suma adı verilen üzüm aromalı içki alkolü elde ediliyor. Bu sumanın, anason tohumları ile ikinci kez damıtılmasıyla da rakı elde ediliyor. Bu şekilde üretilen rakı meşe fıçılarda 20 ila 120 gün arası dinlendirildikten sonra satışa sunuluyor.






i35429_masa05.jpg









Rakı çeşitleri arasındaki kalite farkı nereden kaynaklanıyor :

Altınbaş ve Kulüp rakılarında kullanılan alkoldeki suma oranı %100 olmasına rağmen Yeni Rakı da bu oran %70. Yeni rakıda geri kalan kısım şeker pancarı alkolü ile tamamlanıyor. Tekirdağ rakısının farkının ise yapımında kullanılan Çorlu daki özel artezyenden gelen su olduğu söyleniyor. Tabi dinlendirme süresi ve üretimde gösterilen özen de burada çok büyük önem taşıyor.





Argoda rakı için kullanılan isimler :

Anzorot, akyazılı, gıravatlı, Fahrettin Kerim, apeki, çarmak, çarmaçur, dem, duziko, düz, imam suyu, islim, pırna, pirne, piriz, piyiz, piiz, piys, süt






RAKI NASIL İÇİLİR

Eskiden rakı 'leylek boynu' denilen kadehlerde sek olarak, ardından bir yudum su alınarak içilirmiş. Günümüzde ise genellikle 'limonata bardağı' denilen bardaklarda içine su karıştırılarak içilmektedir. Ender olarak da ince belli çay bardağı "istikan" da tercih edilmektedir. Rakının soğuk içilmesi gerektiği hemen herkes tarafından kabul gören bir görüştür. Bu noktada ki ayrılık ise rakıya buz konup konmaması aşamasında ortaya çıkmaktadır. Günümüzde daha az sayıda olan rakıyı sek içenler rakıyı şisesiyle soğutup (hatta bardağını da ayrıca soğutup) yanında yine soğuk yada buzlu su ile içerler. Rakıyı içine su katıp içenler ise genelde buz da ilave ederler. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, bardağa rakıyı koyduktan sonra su koymadan buz atmamak gerektiğidir. Buz ile ani temas rakının içindeki üzüm ve anosan aromasını veren maddelerin kristalleşmesine ve rakının tadının bozulmasına yol açar. Rakıya su ilave edildikten sonra buz atılması bu durumu daha aza indirir fakat yine de engellemez. Rakıyı sek fakat içinde buz ile içmek ise sadece acemilere mahsustur. Rakıya buz atmanın bir sakıncası da buzun yavaş yavaş eriyip, alınan ilk yudum ile son yudum arasında bazen çok büyük lezzet farklılıkları oluşturmasıdır. En güzeli yinede rakıyı iyice soğutup, içine su ilave edilecekse bu suyu da soğutarak ve yanında buzlu su ile içmektir. Rakı yalnız başına içilen bir içki değil, meze ile birlikte yavaş yavaş (sindire sindire) içilen bir içkidir. Mide ve beyne belirli bir etki yaptıktan sonra insan keyiflenir ve güzel sohbetlere yönelir. Yani hem anlatır hem dinler. Böylece rakı sofrası en az iki kişinin katıldığı toplu bir eylem, karşılıklı konuşmalara dayandığı için demokratik bir forum, evrensel ve kişisel sorunların ortaya getirildiği, fikir alıp verilen, insanın kendisi ile yüksek sesle düşünerek hesaplaştığı bir tür psikolojik grup terapisi olmaktadır. Unutulmamalıdır ki rakı sofrası saygın bir 'cemiyettir'. Buraya katılan hem bu meclise kabul edildiği için saygı gören bir kişiliğe sahip demektir hem de diğerlerine karşı saygılı olmak zorundadır.

Özetle, rakı nasıl içilir sorusunun en güzel cevabı şudur: RAKI ADAM GİBİ İÇİLİR:!




i35430_raki7.jpg






ŞAİR NE DEMİŞ ?

Önce kendine gel, sonra meyhaneye;
Kalender ol da gir kalenderhaneye.
Bu yol kendini yenmişlerin yoludur:
Çiğsen başka bir yere git eğlenmeye.

Kalk sevinç dolduralım garip gönüle
İçelim doğan güne karşı bülbülle
Yırtalım biz de gömleği aşık gülle
Verelim çiçekler gibi ömrü yele.

Ö.HAYYAM






Benden Muhammet Mustafa' ya saygı ve selam:
Deyin ki, hoş görünürse, bir şey soracak Hayyam:
Neden Yüce Efendimizin buyruklarında
Ekşi ayran helal da güzelim şarap haram?

Her gün tövbe eder bozarız biz;
Şanı şerefi de boşarız biz;
Kusur işlersek ayıplamayın:
Sarhoş doğduk, sarhoş yaşarız biz.

Sevenlerinden yer yok ben garibe;
Derdine düşenlerle başım dertte;
Sarmışlar seni kum bulutu gibi
Gül yüzünden ışık mı düşer bize.

Ö.HAYYAM







Haydi afiyet olsun...
 
wayyy güzel bilgiler.içkidetekiradan başka bi şey içmem....:D
 
i35427_meze.jpg
masaya bak ya....benım bıttım an bu andır arkdaş..tez zamanda cılıngır sofrası kurulaa
 
KaRma' Alıntı:
Tekira diye yazıLmıyor sanırım :) Madem en ßeğendiğin içki adını doğru yazsaydın :p

Tequila.jpg


afferin lem ıyı yakaldın ..tekila da baba içkıdır ama rakı kadar tefferüatı yokdur
 
KaRma' Alıntı:
Tekira diye yazıLmıyor sanırım :) Madem en ßeğendiğin içki adını doğru yazsaydın :p

Tequila.jpg
ben türkçesini yazdım..okunuş olarak sorun mu war?
 
rakı ustune tanımam o ne lezzettır ya ....


teqila ;)
 
Off nasıl canım cekdı şimdi varya ...
 
ilk içişimde bir bardak rakıyı fondip(yazılışını bilmiom:p ) yaptıım için rakıdan nefret ediom
genzim yanmıştı bea:D :D :)
 
of be arkadaşlar ne yazı ne görüntüler
ögle vakti eşeğin aklına karpuz kabuğunu getiriyorsunuz
akşamı zor edecez şimdi .........
 
ayran içmekte ısrarlıyım :D:D:D:
 
Geri
Üst