oLdness_07
The Darkness
- Katılım
- 2 May 2007
- Mesajlar
- 14,115
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 35
Tercih yapacak öğrenciler, bu haberi mutlaka okumalı!
ÖSS'de düşük puan alan öğrencilerin imdadına 'ek kontenjan ve düşük taban puan' sistemi yetişti. Fakülteler kontenjanlarını artırdıklarını ve 405 bin ek öğrenci alacaklarını açıkladı...
ÖSS sonuçlarından 'düşük puan' alan öğrencilere tercih öncesinde 'kontenjan ve taban puan müjdesi' geldi. Bu yılki ÖSS'de öğrencilerin başarı grafiği düşerken, okulların kontenjan rakamları artıyor ve bölümlerin taban puanlarında düşüş bekleniyor. Kendi puan türlerinde en yüksek puan ve ortalamayla öğrenci alan tıp fakültelerinde bin, hukuk fakültelerinde ise 2 bin öğrencilik kontenjan artışı söz konusu.
TABAN PUANLAR DÜŞECEK
Bu bölümlere, 2008'deki taban puanlarından daha düşük taban puanlarla girmek de mümkün olacak. Üniversitelerin öğrenci kontenjanlarındaki artış bu yıl neredeyse ikiye katlanmış durumda. Üniversitelerin 2009-2010 akademik yılı kontenjanlarına göre ön lisans programlarına yaklaşık 302 bin, lisans programlarına ise yaklaşık 333 bin olmak üzere toplamda 635 bin öğrenci alınacak. Bu rakamlar 2008-2009 akademik yılında toplamda yaklaşık 532 bin civarındaydı. Sınavın zorluğundan dolayı öğrencilerin genel başarı oranındaki düşüşe rağmen, kontenjanlardaki artışa dikkat çeken Modern Eğitim Dershaneleri Rehberlik Bölüm Başkanı Emrah Aydın, şu bilgileri verdi: 'Bu yıl ki tercihlerle ilgili en önemli nokta üniversitelerin kontenjanlarında meydana gelen artışlardır. Yaklaşık 405 bin öğrencilik bir artış var. Kontenjan artışı sayesinde sınavın zorluğu yani öğrencilerin geçtiğimiz yıla oranla daha düşük puanlar almaları ile birlikte bölümlerin puanlarında da bir takım düşüşler meydana gelebilir.
2 BİN EK HUKUK ÖĞRENCİSİ
Örneğin Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne geçen yıl en son bin 920'nci sırada yer alan ve 343.811 puan almış bir öğrenci yerleşmiş iken bu yıl daha düşük bir sıralamaya ve belki de puana sahip bir öğrenci de yerleşebilir. Tabi burada bölümlerin kontenjanlarında meydana gelen artışlar da dikkate alınmalıdır. Yine hukuk fakültelerinden örnek verecek olursak, bu yıl hukuk fakültelerinin toplam kontenjanının geçen yıla göre yaklaşık 2 bin kişi civarında bir artış gösterdiğini bu artışın büyük bir bölümünün devlet üniversitelerinde olduğunu vurgulamakta fayda var.
Bölümler ve kontenjanları (1)
TIP FAKÜLTELERİ
İnsanların sağlığını koruma ve geliştirme, hastalık ve sakatlıklarını iyileştirme alanında çalışacak hekimleri yetiştirme ile ilgili eğitim ve araştırma yapılır. Tıp fakültesi diploması alan bir kimse pratisyen hekim ünvanını taşır. Bir pratisyen hekim, uzmanlık sınavında başarılı olduğu taktirde aşağıda belirtilen alanlardan birinde uzmanlaşabilir:
# Programın Amacı: Tıp programının amacı, insanların sağlığını koruma ve geliştirme, hastalık ve sakatlıklarını iyileştirme alanında çalışacak sağlık personelini (hekimleri) yetiştirmek ve bu alanda araştırmalar yapmaktır.
# Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Tıp programında eğitim süresi 6 yıldır. Bu fakültelerde öğretim 'Tıp Doktorluğu' ve 'Temel Tıp Bilimlerinde Lisans Eğitimi' olmak üzere iki düzeyde yapılır. Tıp doktorluğu düzeyi üç kademeden oluşur:
(1) Temel Tıp Bilimleri Önlisans Kademesi, öğretimin ilk iki yılını kapsar. Bu dönemde biyoloji, fizik, kimya dersleri ile anatomi, fizyoloji, mikrobiyoloji vb. temel tıp dersleri verilir.
(2) Klinik Bilimleri Yüksek Lisans Kademesi, öğretimin 3., 4. ve 5. sınıflarını kapsamakta ve bazı temel tıp bilimleri dersleri ile klinik, poliklinik gibi uygulama alanları ve gerekli laboratuvar çalışmalarını içermektedir.
(3) Öğretimin 6. yılını kapsayan Aile Hekimliği Kademesi, klinik ve poliklinik uygulamalarını içermektedir. Temel Tıp Bilimleri Lisans Eğitimi ise, Temel Tıp Bilimleri Önlisans Kademesini başarı ile tamamlayanlardan dileyenlerin devam edebilecekleri 2 yıllık bir eğitimdir. Bu dönemde, botanik, zooloji, anatomi, biyokimya, biyofizik, mikrobiyoloji vb. dersler okutulmaktadır.
# Gereken Nitelikler: Tıp programında okumak ve doktor olmak isteyen kimselerin çok üstün bir akademik yeteneğe, kuvvetli bir dikkat ve belleğe; operatör olmak isteyenlerin ayrıca el-parmak becerisine sahip olmaları gerekir. Tıp eğitimi uzun ve yorucu bir eğitimdir. Bunun için kişinin bilime, özellikle biyoloji, fizik, kimya, anatomi ve fizyolojiye içten ilgi duyması, sabırlı ve azimli olması, meslekdaşları ve hastaları ile iyi iletişim kurabilmesi için hoşgörülü, insan sevgisi ve insanlara yardım isteği güçlü bir kimse olması gerekir. Tıp eğitimi uzun ve masraflı bir eğitimdir. Kişinin bu hususu göz önünde tutması gereklidir. Tıp programının sonunda verilen diplomalar ise 'Temel Tıp Bilimleri Önlisans Diploması, Temel Tıp Bilimleri Lisans Diploması, Klinik Bilimleri Yüksek Lisans Diploması, Tıp Doktorluğu Diploması şeklinde sıralanıyor.
Üniversiteyi kazanma şansı arttı
Benzer şekilde örneğin sayısal alanda da tıp fakültelerinin kontenjanlarında da yaklaşık bin kişilik bir artış meydana geldi. Bu bölümler gerek tıp fakültesi, gerekse hukuk fakültesi olsun kendi puan türlerinde en yüksek puan ve ortalamalarla öğrenci alan bölümler. Dolayısıyla buralarda meydana gelecek en küçük kontenjan artışları bile daha düşük puanla öğrencilerin yerleştiği programların da puanlarını etkileyecektir. Bu şekilde diğer bölümlerde meydana gelen kontenjan arttırımları ile birlikte yukarıdan aşağıya doğru zincirleme bir reaksiyon başlayacak ve geçtiğimiz yıllara göre daha düşük sıralamalara sahip olan öğrencilerimizin bile üniversiteye girme şansları ortaya çıkacaktır.
Her 100 hekimi 1 oda denetler
Her 100 hekimin bulunduğu yerde bir tabipler odası açılır. Odalar, hekimlerin çalışmalarını denetler, haklarını korur. Hekimlerin gece ve hafta sonu nöbetleri vardır. Ülkemizde hekim sayısı az olduğundan bir hekime düşen hasta sayısı da aynı oranda olur. Tıp doktorluğu diploması alan bir kimse 'pratisyen doktor' ünvanını taşır. Tıp doktoru olan kimse ise Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'nda (TUS) başarılı olduğu takdirde 'koruyucu hekimlik, iyileştirici hekimlik, akademik uzmanlık ve laboratuvar' dallarında uzmanlaşabilir.
SBS'de tercih süresi 17 Temmuz'da bitiyor
Fen, Anadolu, sosyal bilimler ve diğer bazı meslek liselerine öğrenci yerleştirmek amacıyla gerçekleştirilen ve ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarının da katılarak hesaplandığı Ortaöğretim Yerleştirme Puanlarına (OYP) göre tercih yapma süresi başladı. Tercihler, öğrenci velisi tarafından 17 Temmuz 2009 tarihine kadar ''http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya http://e-okul.meb.gov.tr'' adreslerinde yayımlanan tercih listelerindeki okulların tercih kodlarına göre bireysel olarak yapılacak. Öğrenciler bir defa olmak kaydıyla 12 tercihte bulunacak. Sınavla öğrenci alan okul türlerine OYP'si 196 ve üzeri olan öğrenciler tercih yapabilecek. Tercih yapacak her öğrenci, okul aile birliğine makbuz karşılığı 5 TL yatıracak.
Sağlık personeli ihtiyacı artıyor
'Ülkemizin sağlık personeline ve hekime ihtiyacı gittikçe artmaktadır. Bu yetersizlik ve dengesizlik yüzünden sağlıkta istenen gelişme sağlanamamaktadır. Hekimlerin yüzde 70'i uzman olup, gelişmiş bölgelerde toplandıkları göz önüne alınırsa az gelişmiş bölgelerdeki hekim ihtiyacı daha iyi anlaşılabilir.'
KİMLER TERCİH YAPABİLECEK?
Üniversitelerin ön lisans ve açık öğretim programlarını tercih edebilmek için 145, lisans programlarını tercih edebilmek için sınavdan en az 165 puan almış olmak gerekiyor. 145 puanın altında puan alan öğrencilerin tercih hakkı bulunmuyor.
SANAT OKULLARI AVANTAJLI
Liselerin sanat alanı mezunları için ise durum biraz daha farklı. ÖSS-SÖZ- 1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1, ÖSS-DIL puan türünün herhangi birinden 145 puan almak üniversitelerin yetenek sınavlarına ön kayıt yaptırabilmek için yeterli oluyor. Özel yetenek gerektiren lisans programlarına ön kayıt yaptırmak isteyen diğer lise mezunlarının ise aynı puan türlerinin en az birinden 165 puan alması gerekiyor.
TERCİH KİTAPÇIĞINI İNCELEYİN
Uzmanlar, tercih kitapçığını incelemeden öğrencilerin internet üzerinden tercih yapmasının sakıncalı olduğunu söylüyor. Tercih yapacak her adayın kitapçığı ayrıntılı olarak incelemesi gerektiğini belirten Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç, "Örneğin meslek lisesi çıkışlı adayların lisans programlarını tercih etmeden önce tablo 3A ve tablo 3B'yi çok iyi incelemesi gerekiyor" diye konuştu.
ADAYLARA ÇOK ÖZEL TAVSİYELER
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) bilimde, sanatta ve sporda başarılı, bedensel özürlü, okullarını birincilikle bitiren adaylara bazı ayrıcalıklar tanıyor. 'Özel' durumu bulunan adaylara, sağlanan hak ve kolaylıklar şöyle:
OKUL BİRİNCİSİNE EK PUAN
Lise ve dengi okulları birincilikle bitirenler, yükseköğretim programlarından kendilerine ayrılan özel kontenjanlardan yararlanacaklar. 2009- ÖSS'de başarılı olan okul birincileri, YÖSS ve varsa ek puanlarının elverdiği en üst tercihlerine yerleştirilecek.
TUBİTAK YARIŞMASINDA BAŞARILI OLANLAR
Bilim olimpiyatlarına gönderilenlerle proje yarışmalarında derece kazananlar, alanlarıyla ilgili bir yükseköğretim programını tercihlerinde gösterirse ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları ayrı bir katsayı ile çarpılarak YÖSS puanlarına katılacak. Ayrıca, Uluslararası Bilim Olimpiyatları'nda altın, gümüş ve bronz madalya alanlar, alanlarıyla ilgili yükseköğretim programlarına sınavsız geçiş yapabilecek.
ÜSTÜN YETENEKLİLER DOĞRUDAN BAŞVURUN
Sanatta üstün yetenekliler, devlet konservatuvarlarının müzik ve sahne sanatları bölümleriyle güzel sanatlar fakültelerinin resim ve heykel vb. bölümlerinde okumak isteyenlerin, ilgili yükseköğretim kurumlarına doğrudan başvurmaları gerekiyor.
SPORDA BAŞARILI OLANININ PUANI ARTIRILACAK
Sporda üstün başarı sağlayan adaylar, spor alanlarında yükseköğretim programlarına yerleştirilirken ortaöğretim başarı puanları artacak.
BEDENSEL ENGELLİ ADAYLAR NASIL TERCİH YAPACAK?
Bedensel özürlü adayların puanları ÖSYM' nin saptayacağı özel bir yöntemle, özür türü, puanları ve tercihleri göz önünde bulundurularak yapılacak.
YURTDIŞINI DÜŞÜNENLER
Yurtdışında okumak isteyen adayların öncelikle 2009-ÖSS' ye girmeleri ve ön lisans programlarında okuyacaklarsa en az 145, lisans programlarında okuyacaklarsa en az 165 puan almaları koşulu bulunuyor.
ALTERNATİF TERCİHLER
Tercih yapacak üniversite adayları, tercihlerinde farklı alternatifleri de değerlendirmelerini tavsiye ediyoruz. Anadolu'daki üniversiteleri kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Eskişehir, Bursa, Adana, Gaziantep, Sakarya, Bolu, Trabzon, Samsun, Antalya, Isparta, Konya, Van ve daha pek çok ilde çok iyi üniversiteler var.
MESLEK LİSELİLER DİKKAT!
Sınavsız Geçiş yerleştirme işlemleri hangi önceliklere göre yapılmaktadır?
Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre;
Anadolu Teknik Lisesi,
Teknik Lise ve Anadolu Meslek Lisesi,
Meslek Lisesi,
Çok eski yıllarda enstitü adı altında meslek lisesi sırasında verilir.
Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içinde olanlara öncelik verilir.
Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi - METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP'si yüksek olan adaylara öncelik verilir. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
2 YILLIK MESLEK YÜKSEK OKULLARINI GÖZARDI ETMEYİN
Hedefiniz ilk olarak 4 yıllık lisans bölümlerine girmek olabilir. Ama 4 yıllık hedeflediğiniz bir bölüme uğraşılarınız sonucunda giremiyorsanız o bölüme Dikey Geçiş Sınavı ile girmeyi düşünmelisiniz. 2 yıllık ön lisans programlarını bitirdikten sonra Dikey Geçiş Sınavı ile kendi bölümünüze devam edebilirsiniz...
DİKEY GEÇİŞ SINAVI'NI BİLİYOR MUSUNUZ?
Bildiğiniz üzere Dikey Geçiş Sınavı (DGS), ön lisans mezunlarının katılabildiği 4 senelik lisans öğrenimine geçiş yapmak için her sene ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavdır. Öğrencilerin sınav başarı notları, DGS puanları ve yüksekokul mezuniyet notlarının belirli bir oranının alınması ile hesaplanmaktadır.
ARAŞTIRIN! KONTENJAN ŞOKU YAŞAMAYIN
Not ortalamasının önemli olduğu kadar geçiş yapmayı düşündüğünüz bölümün kontenjan açmış olması da çok önemli. Bunları da tercih yaparken araştırmanızı tavsiye ederiz.
DOĞRU VE İSTENİLEN MESLEĞİ NASIL SEÇEBİLİRSİNİZ?
Meslek seçiminde doğru seçim yapmak ya da yapmamanın ötesinde seçilen mesleğin seçim yapılan ülkedeki arz ve talep dengesi de oldukça büyük önem taşıyıor. Dolayısıyla bireyler sadece kişilik, ilgi, yetenek ve değerlerine göre meslek seçme kriteri ile yetinmeyip, seçtikleri mesleğin arz ve talep dengesini de göz önüne almak ve kontrol etmek durumundadırlar.
.: Kaynak :.
ÖSS'de düşük puan alan öğrencilerin imdadına 'ek kontenjan ve düşük taban puan' sistemi yetişti. Fakülteler kontenjanlarını artırdıklarını ve 405 bin ek öğrenci alacaklarını açıkladı...
ÖSS sonuçlarından 'düşük puan' alan öğrencilere tercih öncesinde 'kontenjan ve taban puan müjdesi' geldi. Bu yılki ÖSS'de öğrencilerin başarı grafiği düşerken, okulların kontenjan rakamları artıyor ve bölümlerin taban puanlarında düşüş bekleniyor. Kendi puan türlerinde en yüksek puan ve ortalamayla öğrenci alan tıp fakültelerinde bin, hukuk fakültelerinde ise 2 bin öğrencilik kontenjan artışı söz konusu.
TABAN PUANLAR DÜŞECEK
Bu bölümlere, 2008'deki taban puanlarından daha düşük taban puanlarla girmek de mümkün olacak. Üniversitelerin öğrenci kontenjanlarındaki artış bu yıl neredeyse ikiye katlanmış durumda. Üniversitelerin 2009-2010 akademik yılı kontenjanlarına göre ön lisans programlarına yaklaşık 302 bin, lisans programlarına ise yaklaşık 333 bin olmak üzere toplamda 635 bin öğrenci alınacak. Bu rakamlar 2008-2009 akademik yılında toplamda yaklaşık 532 bin civarındaydı. Sınavın zorluğundan dolayı öğrencilerin genel başarı oranındaki düşüşe rağmen, kontenjanlardaki artışa dikkat çeken Modern Eğitim Dershaneleri Rehberlik Bölüm Başkanı Emrah Aydın, şu bilgileri verdi: 'Bu yıl ki tercihlerle ilgili en önemli nokta üniversitelerin kontenjanlarında meydana gelen artışlardır. Yaklaşık 405 bin öğrencilik bir artış var. Kontenjan artışı sayesinde sınavın zorluğu yani öğrencilerin geçtiğimiz yıla oranla daha düşük puanlar almaları ile birlikte bölümlerin puanlarında da bir takım düşüşler meydana gelebilir.
2 BİN EK HUKUK ÖĞRENCİSİ
Örneğin Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne geçen yıl en son bin 920'nci sırada yer alan ve 343.811 puan almış bir öğrenci yerleşmiş iken bu yıl daha düşük bir sıralamaya ve belki de puana sahip bir öğrenci de yerleşebilir. Tabi burada bölümlerin kontenjanlarında meydana gelen artışlar da dikkate alınmalıdır. Yine hukuk fakültelerinden örnek verecek olursak, bu yıl hukuk fakültelerinin toplam kontenjanının geçen yıla göre yaklaşık 2 bin kişi civarında bir artış gösterdiğini bu artışın büyük bir bölümünün devlet üniversitelerinde olduğunu vurgulamakta fayda var.
Bölümler ve kontenjanları (1)
TIP FAKÜLTELERİ
İnsanların sağlığını koruma ve geliştirme, hastalık ve sakatlıklarını iyileştirme alanında çalışacak hekimleri yetiştirme ile ilgili eğitim ve araştırma yapılır. Tıp fakültesi diploması alan bir kimse pratisyen hekim ünvanını taşır. Bir pratisyen hekim, uzmanlık sınavında başarılı olduğu taktirde aşağıda belirtilen alanlardan birinde uzmanlaşabilir:
# Programın Amacı: Tıp programının amacı, insanların sağlığını koruma ve geliştirme, hastalık ve sakatlıklarını iyileştirme alanında çalışacak sağlık personelini (hekimleri) yetiştirmek ve bu alanda araştırmalar yapmaktır.
# Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Tıp programında eğitim süresi 6 yıldır. Bu fakültelerde öğretim 'Tıp Doktorluğu' ve 'Temel Tıp Bilimlerinde Lisans Eğitimi' olmak üzere iki düzeyde yapılır. Tıp doktorluğu düzeyi üç kademeden oluşur:
(1) Temel Tıp Bilimleri Önlisans Kademesi, öğretimin ilk iki yılını kapsar. Bu dönemde biyoloji, fizik, kimya dersleri ile anatomi, fizyoloji, mikrobiyoloji vb. temel tıp dersleri verilir.
(2) Klinik Bilimleri Yüksek Lisans Kademesi, öğretimin 3., 4. ve 5. sınıflarını kapsamakta ve bazı temel tıp bilimleri dersleri ile klinik, poliklinik gibi uygulama alanları ve gerekli laboratuvar çalışmalarını içermektedir.
(3) Öğretimin 6. yılını kapsayan Aile Hekimliği Kademesi, klinik ve poliklinik uygulamalarını içermektedir. Temel Tıp Bilimleri Lisans Eğitimi ise, Temel Tıp Bilimleri Önlisans Kademesini başarı ile tamamlayanlardan dileyenlerin devam edebilecekleri 2 yıllık bir eğitimdir. Bu dönemde, botanik, zooloji, anatomi, biyokimya, biyofizik, mikrobiyoloji vb. dersler okutulmaktadır.
# Gereken Nitelikler: Tıp programında okumak ve doktor olmak isteyen kimselerin çok üstün bir akademik yeteneğe, kuvvetli bir dikkat ve belleğe; operatör olmak isteyenlerin ayrıca el-parmak becerisine sahip olmaları gerekir. Tıp eğitimi uzun ve yorucu bir eğitimdir. Bunun için kişinin bilime, özellikle biyoloji, fizik, kimya, anatomi ve fizyolojiye içten ilgi duyması, sabırlı ve azimli olması, meslekdaşları ve hastaları ile iyi iletişim kurabilmesi için hoşgörülü, insan sevgisi ve insanlara yardım isteği güçlü bir kimse olması gerekir. Tıp eğitimi uzun ve masraflı bir eğitimdir. Kişinin bu hususu göz önünde tutması gereklidir. Tıp programının sonunda verilen diplomalar ise 'Temel Tıp Bilimleri Önlisans Diploması, Temel Tıp Bilimleri Lisans Diploması, Klinik Bilimleri Yüksek Lisans Diploması, Tıp Doktorluğu Diploması şeklinde sıralanıyor.
Üniversiteyi kazanma şansı arttı
Benzer şekilde örneğin sayısal alanda da tıp fakültelerinin kontenjanlarında da yaklaşık bin kişilik bir artış meydana geldi. Bu bölümler gerek tıp fakültesi, gerekse hukuk fakültesi olsun kendi puan türlerinde en yüksek puan ve ortalamalarla öğrenci alan bölümler. Dolayısıyla buralarda meydana gelecek en küçük kontenjan artışları bile daha düşük puanla öğrencilerin yerleştiği programların da puanlarını etkileyecektir. Bu şekilde diğer bölümlerde meydana gelen kontenjan arttırımları ile birlikte yukarıdan aşağıya doğru zincirleme bir reaksiyon başlayacak ve geçtiğimiz yıllara göre daha düşük sıralamalara sahip olan öğrencilerimizin bile üniversiteye girme şansları ortaya çıkacaktır.
Her 100 hekimi 1 oda denetler
Her 100 hekimin bulunduğu yerde bir tabipler odası açılır. Odalar, hekimlerin çalışmalarını denetler, haklarını korur. Hekimlerin gece ve hafta sonu nöbetleri vardır. Ülkemizde hekim sayısı az olduğundan bir hekime düşen hasta sayısı da aynı oranda olur. Tıp doktorluğu diploması alan bir kimse 'pratisyen doktor' ünvanını taşır. Tıp doktoru olan kimse ise Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'nda (TUS) başarılı olduğu takdirde 'koruyucu hekimlik, iyileştirici hekimlik, akademik uzmanlık ve laboratuvar' dallarında uzmanlaşabilir.
SBS'de tercih süresi 17 Temmuz'da bitiyor
Fen, Anadolu, sosyal bilimler ve diğer bazı meslek liselerine öğrenci yerleştirmek amacıyla gerçekleştirilen ve ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarının da katılarak hesaplandığı Ortaöğretim Yerleştirme Puanlarına (OYP) göre tercih yapma süresi başladı. Tercihler, öğrenci velisi tarafından 17 Temmuz 2009 tarihine kadar ''http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya http://e-okul.meb.gov.tr'' adreslerinde yayımlanan tercih listelerindeki okulların tercih kodlarına göre bireysel olarak yapılacak. Öğrenciler bir defa olmak kaydıyla 12 tercihte bulunacak. Sınavla öğrenci alan okul türlerine OYP'si 196 ve üzeri olan öğrenciler tercih yapabilecek. Tercih yapacak her öğrenci, okul aile birliğine makbuz karşılığı 5 TL yatıracak.
Sağlık personeli ihtiyacı artıyor
'Ülkemizin sağlık personeline ve hekime ihtiyacı gittikçe artmaktadır. Bu yetersizlik ve dengesizlik yüzünden sağlıkta istenen gelişme sağlanamamaktadır. Hekimlerin yüzde 70'i uzman olup, gelişmiş bölgelerde toplandıkları göz önüne alınırsa az gelişmiş bölgelerdeki hekim ihtiyacı daha iyi anlaşılabilir.'
KİMLER TERCİH YAPABİLECEK?
Üniversitelerin ön lisans ve açık öğretim programlarını tercih edebilmek için 145, lisans programlarını tercih edebilmek için sınavdan en az 165 puan almış olmak gerekiyor. 145 puanın altında puan alan öğrencilerin tercih hakkı bulunmuyor.
SANAT OKULLARI AVANTAJLI
Liselerin sanat alanı mezunları için ise durum biraz daha farklı. ÖSS-SÖZ- 1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1, ÖSS-DIL puan türünün herhangi birinden 145 puan almak üniversitelerin yetenek sınavlarına ön kayıt yaptırabilmek için yeterli oluyor. Özel yetenek gerektiren lisans programlarına ön kayıt yaptırmak isteyen diğer lise mezunlarının ise aynı puan türlerinin en az birinden 165 puan alması gerekiyor.
TERCİH KİTAPÇIĞINI İNCELEYİN
Uzmanlar, tercih kitapçığını incelemeden öğrencilerin internet üzerinden tercih yapmasının sakıncalı olduğunu söylüyor. Tercih yapacak her adayın kitapçığı ayrıntılı olarak incelemesi gerektiğini belirten Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç, "Örneğin meslek lisesi çıkışlı adayların lisans programlarını tercih etmeden önce tablo 3A ve tablo 3B'yi çok iyi incelemesi gerekiyor" diye konuştu.
ADAYLARA ÇOK ÖZEL TAVSİYELER
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) bilimde, sanatta ve sporda başarılı, bedensel özürlü, okullarını birincilikle bitiren adaylara bazı ayrıcalıklar tanıyor. 'Özel' durumu bulunan adaylara, sağlanan hak ve kolaylıklar şöyle:
OKUL BİRİNCİSİNE EK PUAN
Lise ve dengi okulları birincilikle bitirenler, yükseköğretim programlarından kendilerine ayrılan özel kontenjanlardan yararlanacaklar. 2009- ÖSS'de başarılı olan okul birincileri, YÖSS ve varsa ek puanlarının elverdiği en üst tercihlerine yerleştirilecek.
TUBİTAK YARIŞMASINDA BAŞARILI OLANLAR
Bilim olimpiyatlarına gönderilenlerle proje yarışmalarında derece kazananlar, alanlarıyla ilgili bir yükseköğretim programını tercihlerinde gösterirse ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları ayrı bir katsayı ile çarpılarak YÖSS puanlarına katılacak. Ayrıca, Uluslararası Bilim Olimpiyatları'nda altın, gümüş ve bronz madalya alanlar, alanlarıyla ilgili yükseköğretim programlarına sınavsız geçiş yapabilecek.
ÜSTÜN YETENEKLİLER DOĞRUDAN BAŞVURUN
Sanatta üstün yetenekliler, devlet konservatuvarlarının müzik ve sahne sanatları bölümleriyle güzel sanatlar fakültelerinin resim ve heykel vb. bölümlerinde okumak isteyenlerin, ilgili yükseköğretim kurumlarına doğrudan başvurmaları gerekiyor.
SPORDA BAŞARILI OLANININ PUANI ARTIRILACAK
Sporda üstün başarı sağlayan adaylar, spor alanlarında yükseköğretim programlarına yerleştirilirken ortaöğretim başarı puanları artacak.
BEDENSEL ENGELLİ ADAYLAR NASIL TERCİH YAPACAK?
Bedensel özürlü adayların puanları ÖSYM' nin saptayacağı özel bir yöntemle, özür türü, puanları ve tercihleri göz önünde bulundurularak yapılacak.
YURTDIŞINI DÜŞÜNENLER
Yurtdışında okumak isteyen adayların öncelikle 2009-ÖSS' ye girmeleri ve ön lisans programlarında okuyacaklarsa en az 145, lisans programlarında okuyacaklarsa en az 165 puan almaları koşulu bulunuyor.
ALTERNATİF TERCİHLER
Tercih yapacak üniversite adayları, tercihlerinde farklı alternatifleri de değerlendirmelerini tavsiye ediyoruz. Anadolu'daki üniversiteleri kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Eskişehir, Bursa, Adana, Gaziantep, Sakarya, Bolu, Trabzon, Samsun, Antalya, Isparta, Konya, Van ve daha pek çok ilde çok iyi üniversiteler var.
MESLEK LİSELİLER DİKKAT!
Sınavsız Geçiş yerleştirme işlemleri hangi önceliklere göre yapılmaktadır?
Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre;
Anadolu Teknik Lisesi,
Teknik Lise ve Anadolu Meslek Lisesi,
Meslek Lisesi,
Çok eski yıllarda enstitü adı altında meslek lisesi sırasında verilir.
Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içinde olanlara öncelik verilir.
Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi - METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP'si yüksek olan adaylara öncelik verilir. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
2 YILLIK MESLEK YÜKSEK OKULLARINI GÖZARDI ETMEYİN
Hedefiniz ilk olarak 4 yıllık lisans bölümlerine girmek olabilir. Ama 4 yıllık hedeflediğiniz bir bölüme uğraşılarınız sonucunda giremiyorsanız o bölüme Dikey Geçiş Sınavı ile girmeyi düşünmelisiniz. 2 yıllık ön lisans programlarını bitirdikten sonra Dikey Geçiş Sınavı ile kendi bölümünüze devam edebilirsiniz...
DİKEY GEÇİŞ SINAVI'NI BİLİYOR MUSUNUZ?
Bildiğiniz üzere Dikey Geçiş Sınavı (DGS), ön lisans mezunlarının katılabildiği 4 senelik lisans öğrenimine geçiş yapmak için her sene ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavdır. Öğrencilerin sınav başarı notları, DGS puanları ve yüksekokul mezuniyet notlarının belirli bir oranının alınması ile hesaplanmaktadır.
ARAŞTIRIN! KONTENJAN ŞOKU YAŞAMAYIN
Not ortalamasının önemli olduğu kadar geçiş yapmayı düşündüğünüz bölümün kontenjan açmış olması da çok önemli. Bunları da tercih yaparken araştırmanızı tavsiye ederiz.
DOĞRU VE İSTENİLEN MESLEĞİ NASIL SEÇEBİLİRSİNİZ?
Meslek seçiminde doğru seçim yapmak ya da yapmamanın ötesinde seçilen mesleğin seçim yapılan ülkedeki arz ve talep dengesi de oldukça büyük önem taşıyıor. Dolayısıyla bireyler sadece kişilik, ilgi, yetenek ve değerlerine göre meslek seçme kriteri ile yetinmeyip, seçtikleri mesleğin arz ve talep dengesini de göz önüne almak ve kontrol etmek durumundadırlar.
.: Kaynak :.