- Reaction score
- 0
“Polis Vazife ve Salahiyet Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” hukukçuların tepkisini çekiyor. Teklifte hukukçuları rahatsız eden en büyük konu ise..
30 Mayıs 2007 10:55
Polise fazla yetki sakıncalı bulundu
Ankara Ulus’ta meydana gelen bombalı saldırı ve Siirt’te 6 şehit verilmesinin ardından hükümetin polisin yetkileriyle ilgili yapmayı düşündüğü teklif tepki gördü. AK Parti Sivas Milletvekili Selami Uzun ve 3 arkadaşı tarafından TBMM’ye sunulan “Polis Vazife ve Salahiyet Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” hukukçuların tepkisini çekti.
SUİSTİMALLER OLUR
Teklifteki bazı maddeleri eleştiren Hukukçular Derneği Yönetim Kurulu Başkan Av. Hüsnü Tuna, ülke olarak uğradığımız terör eylemleri ve sabotajlar sonrası böyle bir düzenleme yapılmasının kanunlar bahane edilerek suiistimaller sebebiyet verebileceğine dikkat çekti.
POLİS KENDİSİNİ MAHKEME YERİNE KOYABİLİR
Teklifin, “Parmak izleri fotoğraflarla birlikte kayda geçilerek saklanacak. Bu bilgiler mahkeme, hakim, Cumhuriyet savcısı ve kolluk tarafından kullanılabilecek. Önleme arama yetkileri yeniden düzenlendi. Buna göre sulh ceza hakiminin kararının gecikmesi halinde mülki amirinin yazılı emriyle kişilerin üstleri, araçları, özel kağıtları ve eşyası aranacak, gereken tedbirler alınacak. Polis gerekirse kişilerin konutuna ve işyerine girebilecek” şeklinde şartları öngördüğünü hatırlatan Av. Hüsnü Tuna, “Sulh ceza hakimiyle ilgili değerlendirme yanlıştır. Keyfi hareketleri engellemek için mahkeme kararı şarttır. Böyle olmazsa polis kendisini mahkeme yerine koyabilir” dedi.
İYİLEŞTİRMELER GERİYE GİTMEMELİ
“Uygulamada yapılacak değişikliklerdeki iyileştirmelerin geriye gitmemesi gerektiğini” belirten Hüsnü Tuna şunları söyledi: “Mahkeme kararının olmaması polise hareket kabiliyeti kazandırmaz. Polisin keyfi tutumunu yoğunlaştırır ve artmasına sebep olur. Mahkeme devreden çıktıktan sonra bazı olaylarda olduğu polis istediği yere girer, istediğini kişiyi yada eşyayı alır, götürür. Yani denetim olmaz. Denetim mekanizması kesinlikle kaldırılmamalı. Bu keyfi uygulamaları alabildiğine artırır. Bu teklif polise çok geniş inisiyatif veriyor. Bizce tekrar elden geçirilmelidir”
Uzmanları endişenlendiren bir başka ayrıntı ise
YENİ GÜVENLİK KONSEPTİ Mİ VAR ??
Kaynak..