Polis, kadına şiddeti kayıt altına alacak

Focus StyLe

FıRtına'
Altın Üye
Reaction score
0
ANKARA - BM Nüfus Fonu, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğünün iş birliğiyle yürütülen eğitim kapsamında, Emniyet personeline Neva Palas Otel’de eğitim verildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı Cinayet Gasp Büro Amiri Erdal Vural, düzenlenen eğitimlerle 81 ildeki emniyet personeline ulaşmak için önce “eğiticileri” eğittiklerini, hazırladıkları VCD ve tanıtım filmiyle de bu illerde bulunan yaklaşık 40 bin personeli eğiterek, farkındalık ve duyarlılıklarını artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Polisin suçla mücadele eden bir yapı olduğunu ve aile içi şiddeti, uzmanlar tarafından incelenmesi gereken suçlar kapsamında değerlendiren Vural, eğitimle suçla mücadelede “bireysel yaklaşımdan kurumsal yaklaşıma” geçildiğini belirtti.

Eğitim sırasında mağdura yaklaşım, yapılacak işlemler ve kayıt formu konularında bilgi veren Vural, şiddete uğrayan kadınların karakollara başvurması durumunda verilerin kayıt formuna kaydedileceğini ve mağdurların ilgili kurumlara yönlendirileceğini belirtti.

Vural, aile içi şiddetin en çok kadınlara yönelik olduğunu ve çok taraflı mücadeleyi gerektirdiğini belirterek, “Biz işin bir boyutundayız. Bizim yaptıklarımız, ilk müracaat yeri olmamız nedeniyle çok göz önünde. Ülkemizdeki şiddet mağdurlarının yüzde 87’si kadın. Bir kadın geldiğinde, polisin işlemleri çok göz önünde. Bu süreçte bizim yapacaklarımız diğer kurumları harekete geçirici bir yaklaşım olacak. Özel olarak geliştirdiğimiz aile içi şiddet formu tutmak, sonra kadının şiddete uğrama risk durumunu tespit etmek, sosyal hizmetlerle iletişime geçmek ve onlarla iş birliği yapmak gerekli” dedi.

KADINLARDAN SONRA EN ÇOK MAĞDUR OLAN POLİSLER
BM Nüfus Fonu Türkiye Temsilciliği Toplumsal Cinsiyet Programları Koordinatörü Meltem Ağduk ise çeşitli üniversitelerden ve sivil toplum kuruluşlarından projede kullanılacak eğitim materyallerinin hazırlanmasında yardım aldıklarını belirtti.

Ağduk, mağdur kadın için işlem yapmayan polislerin şikayet edilebileceği bir merkez kurulacağını bildirdi. Merkezin telefon numaralarının karakollara bildirileceğini belirten Ağduk, şiddete uğrayan kişilerin mutlaka emniyetten destek istemesi tavsiyesinde bulundu.

Kaynak

Geri