uLash
Kaleidoscope
Playstation Oyunlarını Bilgisayarda Oynamak
Sony Playstation konsollarında oynadığınız oyunları bilgisayarınızda oynamak ister misiniz?
PC ve Playstation farklı alt yapılara sahip olduğu için bir Playstation oyununu bilgisayarınıza takarak oynayamayacağınızı fark etmişsinizdir. Bilgisayarınız, takılan CD ya da DVD'nin yalnızca içeriğini görüntüler. Playstation oyunlarını bilgisayarınızda oynayabilmek için bir emülatöre ihtiyacınız var. Emülatörler, bir sistemde farklı bir sistemin işlevlerini taklit ederler. Böylece o sistemde çalışmayan yazılımların çalışabilmesine olanak verirler. Bir Playstation oyununu PC'de oynatabilmek için bir PS emülatörüne ihtiyaç vardır. Bu yazımda ePSXe adlı emülatör yazılımı ile PS oyunlarını nasıl oynayabileceğinizi anlatacağım.
1. Öncelikle ePSXe programını indirin. Programın kurulum sihirbazı yok. Yalnızca bir arşiv dosyası olarak geliyor ve bu dosyayı bir arşiv yöneticisi ile açmanız yeterli.
2. Programı yükledikten sonra birkaç dosya daha yüklemeniz gerekli. Bunlardan ilki PS'nin BIOS dosyaları. BIOS dosyaları olmadan programı çalıştırmazsınız. Ancak önemli bir nokta var: Yasal olarak, bu dosyalara yalnızca Sony Playstation'ınız varsa edinebilirsiniz. Eğer Sony Playstation'ınız yoksa bu dosyaları edinmeniz yasa dışıdır. BIOS dosyalarını internette pek çok kaynakta bulabilirsiniz. Yasal koşulu sağlıyorsanız internetteki kaynaklardan BIOS dosyalarını indirin ve bios klasörünün altına atın.
3. BIOS dosyalarından sonra edinmemiz gereken diğer dosyalar video eklentileri (plug-in). Oyunları bilgisayarınızda görüntüleyebilmeniz için bu eklentilerden ekran kartınıza en uygununu yüklemeniz gerekiyor. Pete ve P.E.Op.S. eklentileri tercih edebileceğiniz eklentilerden. İndirdiğiniz video eklentilerini plugins klasörü altına atın.
4. ePSXe'nin yerleşik ses eklentileri mevcut fakat bu eklentilerin çalışmaması durumuna karşı internetten farklı ses eklentileri de indirebilirsiniz. İndirdiğiniz ses eklentileri plugins klasörüne atın. Ses eklentileri, BIOS ve video eklentileri gibi gerekli değildir.
5. ePSXe'nin yerleşik sürücü eklentileri mevcut fakat bu eklentilerin çalışmaması durumuna karşı internetten farklı sürücü eklentileri de indirebilirsiniz. İndirdiğiniz sürücü eklentileri plugins klasörüne atın. Sürücü eklentileri, BIOS ve video eklentileri gibi gerekli değildir.
6. Programın geliştiricileri ePSXe'nin 1.70 sürümüne "zlib1.dll" dosyasını eklemeyi unutmuşlar. Bu yüzden bu dosyayı da internetten indirmeniz gerekiyor. İndirdiğiniz "zlib1.dll" dosyasını ePSXe.exe'nin bulunduğu klasöre atın.
7. Artık programı çalıştırabilirsiniz. Ancak oyun oynamaya başlamadan önce yapmanız gereken son birkaç ayar var. ePSXe programını çalıştırdığınızdakarşınızaçıkan Yapılandırma Sihirbazı yardımıileprogramın ayarlarınıyapmalısınız.
Öncelikle bulunduğunuz ülkeye göre doğru BIOS'u seçmelisiniz. (Avrupa, Avustralya ve Asya'nın bir bölümü için PAL seçilmeli)
Sonraki adımda video eklentisini seçin. Seçtiğiniz eklentinin ayarlarına ulaşmak için Config tuşuna basın. Açılan pencerede çeşitli görüntü ayarlarını yapabilirsiniz.
Sonraki adımlarda ise ses ve sürücü eklentilerini seçin.
Son olarak oyun kumandası ayarlarınızı yapın.
8. Yapılandırma Sihirbazı tamamlandıktan sonra File (dosya) menüsünden CD-ROM'u ya da ISO'yu seçerek PS oyunlarını oynayabilirsiniz.
CD&DVD ISO İmajı Nasıl Alınır?
CD&DVD disklerinizi yedeklemek için ISO biçiminde imajlarını alıp bilgisayarınıza kaydedebilir, ihtiyacınız olduğunda bire bire kopyalarını boş CD&DVD'lere yazdırabilirsiniz.
CD&DVD disklerinizi yedeklemek için ISO biçiminde imajlarını alıp bilgisayarınıza kaydedebilir, ihtiyacınız olduğunda bire bire kopyalarını boş CD&DVD'lere yazdırabilirsiniz. Bu eğitimde örnek diskimizin ISO imajını almak için Türkçe dil desteği veren Alchol 120% adlı programı kullanacağız. Alchol 120%'yi indirmek için tıklayın.
1) Kurulum ve Başlangıç: Programın kurulumu bitince bilgisayarınızı yeniden başlatmanızı söyleyen bir mesaj görüntülenecek, Tamam'a tıklayın. Bilgisayarınız yeniden başladıktan sonra CD/DVD sürücünüze ISO imajını almak istediğiniz diski yerleştirin. Alchol 120%'yi çalıştırın.
2) Diski Programa Gösterme: Programda ISO imajı alma işlemi "Kalıp Yapma" olarak nitelendirilmiş. Program açılınca sol bölmedeki Kalıp Yapma Yardımcısı'na tıklayın. Birden fazla sürücünüz varsa diski yerleştirdiğiniz sürücüyü CD/DVD Aygıtı başlığından seçin ve İleri seçeneğine basın.
3) İmaj Kayıt Dizini ve İmaj Alma: Kalıbın yeri bölmesinde ISO imajını kaydetmek isteğiniz yeri seçin, ya da Yeni Dizin'e tıklayıp yeni bir klasör yaratın. Başlat seçeneğine bastıktan sonra program sürücünüze yerleştirdiğiniz CD&DVD'nin ISO imajını almaya başlar.
4) Kalıp Yapma Yardımcısı Ekranı: Sürücünüzün hızına, diskinizin temizliğine ve boyutlarına göre imaj alma süresi değişkenlik gösterir. İşlem bittikten sonra bir zafer tınısı çalınır ve diskiniz otomatik olarak sürücüden çıkartılır. Disk imajınızı ikinci aşamada belirttiğiniz yerde bulabilirsiniz.
Uyarı: ISO imajı alma sırasında işlemcinizi ve belleğinizi yoracak başka işlem yapmamanızı tavsiye ediyoruz.