Yargıtayın plajda izinsiz çekilen mayolu fotoğrafları bir dergiye kapak olan kadının şikâyetini haklı bulması tartışma yarattı. Kadın, özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiği gerekçesiyle fotoğrafı çeken kişi ve yayınlanan derginin sahibi hakkında dava açtı. İzmir 2. Asliye Ceza Mahkemesi, plajın kamuya açık alan olduğunu belirterek sanıkların beraatlerine karar verdi. Ancak Yargıtay 12. Ceza Dairesi, fotoğrafı çekilen kadının özel hayatının ihlal edildiğini belirterek yerel mahkemenin kararını bozdu. Peki plajda izinsiz çekilen fotoğrafın yine izinsiz yayınlanması etik mi? İşte görüşler:
Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesine aykırı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel GÜNEŞ:
Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesinin Özel Hayat maddesinde özel hayatın gizliliğinin geçersiz sayılabileceği başlıca durumlar şöyle sıralanıyor: Büyük bir suç yahut yolsuzluk üstüne araştırma ve yayın. Toplumu kötü etkileyeci bir tutumla ilgili araştırma yapma. Toplumun güvenliğinin veya sağlığının korunması. İlgili kişinin sözleri yahut eylemleri sonucu halkın yanılmasının, yanıltılmasının veya yanlış yapmasının engellenmesi. Özel hayatın kamuya açılan kesiti mutlaka konuyla ilgili olmalı veya kişinin özel hayatının onun kamusal faaliyetini de etkileyip etkilemediği gözetilmelidir. İzin alınmadan mayolu bir fotoğrafın dergide kapak yapılması bildirgeye aykırıdır.
Yargıtayın verdiği karar doğru
Kocaeli Ünv. İletişim ve Güzel Sanatlar Fakültesi Öğr. Grv. Fehmi KETENCİ:
Kişinin izni olmaksızın fotoğraf çekmek yasal olarak suçtur. Bir de onu yayın yoluyla izni olmaksızın kapak yapmak, özel yaşama müdahaledir. Plaj kamu alanı, ancak kişiyi hedefleyen, kişiyi alenen ortaya dökmesi nedeniyle o fotoğrafı yayınlamak suçtur. Yargıtayın verdiği karar doğrudur. Hiç bir yayın kuruluşunun böyle bir hakkı yoktur. Dava açılması doğaldır.
Basın etiğine aykırı değildir
Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet ABAKAY:
Yargıtay eksik karar vermiş. Kararı genelleştirmeli. Plajda erkekler paltoyla, kadınlar mantoyla gezmeli diye... Böyle bir karar çıksa daha kapsayıcı, daha anlaşılır olurdu. Tabii ki ironi yapıyorum. Bu hale gelmemizde hem yönetimlerin teşviki, hem yargının duyarsızlığı etken. Ne evrensel hukuka, ne iç hukuka uymayan bu tür kararlar Türkiye için yüz karası, ayıp bir karardır. Ben burada basın etiğine aykırı bir durum göremiyorum. Kişi plajdaysa bunun yasağı olmaz.
Popüler bir kişiyse yayınlanır
Magazin Gazetecileri Derneği Başkanı Sinan TOSUN:
Kadının kim olduğu önemlidir. Kişinin popülerliği var mı, yok mu, ona bakılır. Sıradan bir vatandaşın bikinili fotoğrafı çekiliyorsa, kişi plajda güneşlenirken çekilirse dava açma hakkı vardır. Magazin muhabirleri, özel olarak hukuk eğitimi almalı. TRT yıllardır sokak röportajı yaptığı kişilerden röportajı yayınlamaya izin verdiklerine dair imza alır. Bu sistem kullanılabilir.
HABERTÜRK