karakabusu
Banned
- Reaction score
- 0
IRAK Cumhurbaşkanı Celal Talabani PKK’nın silah bırakmaya hazır olduğunu belirtti. Talabani ‘Çözüm yolunun PKK’nın değil DTP’nin yolunun olduğunu herkes görüyor ve anlıyor’ dedi. Cnntürk’e bir demeç veren Talabani, Hem Bölgesel Kürt Yönetiminin hem de merkezi Irak hükümetinin PKK’nın Irak’taki faaliyetlerinden rahatsızlık duyduğunu söyledi. Sorunun diyalog ve siyaset aracılığıyla çözümü noktasında herkesin hemfikir olduğunu belirten Talabani ‘Biz dahil birçok Kürt grup, PKK’dan bu silahlı mücadeleyi sonlandırmasını isteyecek ve bu yönde çalışmalar yürütecek’ dedi.
SİLAHLARA VEDA
ŞİDDETE ve silahlı mücadeleye son verilmesine DTP’nin de güçlü bir şekilde destek verdiğinin altını çizen Talabani şöyle devam etti, ‘Sorunun çözümü PKK’nın yöntemiyle değil, DTP’nin yöntemiyle olur. DTP şiddete, silahlı mücadeleye son verilmesine destek veriyor. PKK’ya da bu yönde çağrıda bulunuyorlar. Son dönemde yaşanan gerginliklerden sıkılmışlar.’
BANA GELEN BİLGİYE GÖRE...
PKK’NIN, bazı taleplerinin karşılanması halinde silah bırakacağını belirten Talabani şunları söyledi: ‘Bölgedekilerle irtibatta olanların söylediklerine göre ateşkesin uzatılmasına hazırlar. Bu süreç boyunca silahlarını mağaralarında tutacaklar, Türkiye’ye karşı kullanmayacaklar. Bana söylendiği kadarıyla iki talepleri var. Türkiye’deki Kürtlerin koşullarının iyileştirilmesi ve bir de Kürt diline saygı gösterilmesi. Başka bir şey beklemiyorlar.’
GENEL AF SİZİN BİLECEĞİNİZ İŞ
TALABANİ genel af konusunun Türkiye’nin iç işi olduğunu bu konuda bir müdahalenin söz konusu olmadığını kaydederek ‘Dağdakilerin silahı bırakıp eve dönmeleri için birşeyler yapmak lazım. Geri dön derken hapishaneye dönsünler demiyorum’ dedi.
GÜL İLE ERBİL’E GİDECEKTİK
CUMURBAŞKANI Abdullah Gül’ün ziyaretinin sağlık sorunu nedeniyle son anda iptal edilmesine üzüldüğünü söyleyen Talabani ‘Ziyaretle Türkiye ve Irak arasında imzalanan stratejik anlaşma da daha etkin hale gelecekti. Gül ile birlikte Necef, Kerkük ve son olarak Erbil’i ziyaret edecektik’ dedi.
HAYALİM HOCA OLMAKTI
‘HAYATIM boyunca üniversitede hoca olmak istedim’ diyen Talabani şunları anlattı, ‘Benim hayalimde hiç Irak Cumhurbaşkanı olmak yoktu. Ben hep federal bir Irak için mücadele ettim. Belki milletvekili olmayı düşünmüşümdür ama Irak’ın cumhurbaşkanı olacağım aklıma gelmemişti’
ŞİDDETE KARŞI ORTAK ÇAĞRI
BÜTÜN Kürt grupların birlikte yapacağı silah bırak çağrısını da değerlendiren Talabani ‘Bu Bölgesel Yönetimin Başkanı Mesut Barzani ile görüşülen bir fikir. Bütün Kürtler PKK’ya silahlı mücadele devrinin geride kaldığını artık barışçıl mücadele devrinin geldiğini anlatmalı. Dağdaki PKK’yı bu şiddete ve bu savaşa bir son vermeye ikna etmemiz lazım. Bunun için her yolu denemeye hazırız’ diye konuştu.
kaynak