Mayhoş
mayhoş
Kafdagi'nin da ötesindeki masal ülkelerinden birinde harikalar diyarinin kraliçesinin bir bebegi olmus.
Harikalar diyarinin koruyuculari olan periler ve periler prensesi küçük bebegin besiginin etrafina birikmisler.
Kraliçe etrafindaki perilere dönerek söyle demis:
-"Bu küçük bebege en degerli oldugunu düsündügümüz seyleri hediye edin!"
Birinci peri uyuyan bebege egilip söyle demis:
"Ben sihirli gücümle sana görenin hayran kalacagi güzellik armagan ediyorum. Göz kamastiracaksin!"
Ikinci peri söyle demis:
-"Sana öyle güzel ve derin mavi gözler armagan ediyorum ki gördügünü anlayacak seni göreni büyüleyeceksin."
-Üçüncü periye gelmis sira:
"Selvi boylu olacaksin. Senden daha güzel vücutlu kiz olmayacak bu dünyada."
-Dördüncü peri egilmis besige:
"Çok zengin olacaksin. Hiç bir sikintin olmayacak."
Periler prensesi düsüncelere dalmis:
"Insanlarin güzelligi geçicidir.Gözlerin yüzün vücudun güzelligi çiçeklere benzer. Yaslaninca geçiverir. Zamanla rüzgar en biçimli palmiyeleri bile çarpitir. Insanlar kendilerine zenginligini dagitmayanlardan nefret eder. Dagitirsa kendi fakir olur. Sizin simdiye kadar bu bebege verdikleriniz çok kalici olmadi bence."
"Peki ama baska ne verebilirdik ki?" diye sormus periler.
"Ben ona iyiligi birakiyorum" demis periler prensesi. "Günesin ne kadar mükemmel ve sicak oldugunu bilirsiniz ama onun isitacak topragi olmasa sicak bir kayadan ne farki kalir? Kalbin saçtigi iyilik de günesin isigi gibidir; hayat verir. Iyiligin olmadigi güzellik kokusu olmayan çiçek gibidir. Iyiligin olmadigi zenginlik bencillikten farksizdir. Iyiligin olmadigi ask yok eder kavurur. Sizlerin armaganlari geçiciydi iyilik ise kalicidir. Sonsuz bir kuyuya benzer. Ne kadar çok su çekersen o kadar çok suyu olur o kadar bereketli fiskirir. Iyilik dünyada tek tükenmeyen seydir."
Sonra periler kraliçesi uyuyan bebege dogru egilmis:
"Kalbin sicak olsun küçük bebek iyi ol!"
Harikalar diyarinin koruyuculari olan periler ve periler prensesi küçük bebegin besiginin etrafina birikmisler.
Kraliçe etrafindaki perilere dönerek söyle demis:
-"Bu küçük bebege en degerli oldugunu düsündügümüz seyleri hediye edin!"
Birinci peri uyuyan bebege egilip söyle demis:
"Ben sihirli gücümle sana görenin hayran kalacagi güzellik armagan ediyorum. Göz kamastiracaksin!"
Ikinci peri söyle demis:
-"Sana öyle güzel ve derin mavi gözler armagan ediyorum ki gördügünü anlayacak seni göreni büyüleyeceksin."
-Üçüncü periye gelmis sira:
"Selvi boylu olacaksin. Senden daha güzel vücutlu kiz olmayacak bu dünyada."
-Dördüncü peri egilmis besige:
"Çok zengin olacaksin. Hiç bir sikintin olmayacak."
Periler prensesi düsüncelere dalmis:
"Insanlarin güzelligi geçicidir.Gözlerin yüzün vücudun güzelligi çiçeklere benzer. Yaslaninca geçiverir. Zamanla rüzgar en biçimli palmiyeleri bile çarpitir. Insanlar kendilerine zenginligini dagitmayanlardan nefret eder. Dagitirsa kendi fakir olur. Sizin simdiye kadar bu bebege verdikleriniz çok kalici olmadi bence."
"Peki ama baska ne verebilirdik ki?" diye sormus periler.
"Ben ona iyiligi birakiyorum" demis periler prensesi. "Günesin ne kadar mükemmel ve sicak oldugunu bilirsiniz ama onun isitacak topragi olmasa sicak bir kayadan ne farki kalir? Kalbin saçtigi iyilik de günesin isigi gibidir; hayat verir. Iyiligin olmadigi güzellik kokusu olmayan çiçek gibidir. Iyiligin olmadigi zenginlik bencillikten farksizdir. Iyiligin olmadigi ask yok eder kavurur. Sizlerin armaganlari geçiciydi iyilik ise kalicidir. Sonsuz bir kuyuya benzer. Ne kadar çok su çekersen o kadar çok suyu olur o kadar bereketli fiskirir. Iyilik dünyada tek tükenmeyen seydir."
Sonra periler kraliçesi uyuyan bebege dogru egilmis:
"Kalbin sicak olsun küçük bebek iyi ol!"