Peres'i ağırlayan Meclis neden tepkisiz

guns4rose

New member
Kınama bile çıkmadı

İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği vahşet ve soykırıma, TBMM adına ortak bir ses çıkmadı. Sadece Meclis'te yapılan genel görüşmede milletvekillerinin tek tek görüşlerini dile getirmesi, 70 milyonu temsil eden Meclis'in ortak imzalı bir karar ile 'vahşet ve soykırımı lanetleyen' bir kınama bildirisi yayınlamamasına kamuoyundan büyük eleştiri geliyor.

CHP ve diğer siyasi partilerden gelen ortak bildiri teklifi, AKP grubu tarafından geri çevrildi. AKP Grubu, İsrail ile diplomatik ilişkilerde sıkıntı oluşturmaması için Meclis tüzel kişiliğini bağlayan bir karara imza atmak istemedi. Bu kararın alınmasında Dışişleri Bakanlığı bürokratlarının 'Dengeler var' diye yaptığı uyarının etkili olduğu belirtiliyor.

Gazze'de İsrail'in gerçekleştirdiği vahşet ve soykırıma, saldırıların başladığı ilk günden bugüne kadar TBMM adına ortak bir ses çıkmadı. Meclis'te yapılan genel görüşmede birkaç milletvekilinin görüşlerini klasik kınama sözlerinden öteye geçmeyen konuşmaları, 70 milyonu temsil eden Meclis'in ortak imzalı bir karar ile'vahşet ve soykırımı lanetleyen' bir kınama bildirisi yayınlamamasına kamuoyundan büyük eleştiri geliyor. Özellikle bu yöndeki bir teklife, Dışişleri Bakanlığı'nın 'Dengeler var' şeklindeki uyarısını gerekçe gösteren AKP Grubunun karşı çıkması ise büyük tepkiye neden oldu. Meclis tüzel kişiliği, 27 Aralık'ta başlayan Gazze saldırılarından sonra katliama somut ve ciddi bir tepki koyamadı. Bu konuda en büyük sorumluluk sahibi olan Meclis Başkanı Köksal Toptan, hiçbir girişimde bulunmadı. 6 Aralık'taki genel görüşmede ise, siyasi parti temsilcileri yaptıkları konuşmalarda İsrail'i eleştirerek, artık klasikleşen konuşmalarla İsrail'i kınadılar. Ama ortak bir adım atılması konusunda, bir birliktelik sağlanamadı.

Kürsüden İsrail'i lanetleyen Meclis'teki AKP, CHP, MHP, DTP ve diğer siyasi parti temsilcileri ortak bildiri ile dünyaya İsrail'i kınadığını açıklayamadı. Alınan bilgiye göre, ortak bildiriye karşı çıkan siyasi partinin AKP olması ise büyük şaşkınlığına neden oldu. CHP ve diğer siyasi partilerden gelen ortak bildiri teklifi, AKP grubu tarafından geri çevrildi. Alınan bilgiye göre, AKP Grubu'nun İsrail ile diplomatik ilişkiler de sıkıntı oluşturmaması için Meclis tüzel kişiliğini bağlayan bir karara imza atmak istemedi. Bu kararın alınmasında Dışişleri Bakanlığı bürokratlarının 'Dengeler var' diye yaptığı uyarının etkili olduğu belirtiliyor.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, ise, "Biz bir bildiri taslağı hazırladık. AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'a götürdük. Biz de düşünmüştük ama Dışişleri Bakanlığı 'Dengeler var' diye uygun görmedi, dedi. Biz de bunun üzerine CHP grubu olarak kınama bildirisi yayımladık" dedi. AKP'nin ikna olmaması üzerine CHP Grubu adına yayınlanan bildiri ile İsrail katliamı kınandı. AKP Grubu ise, Başbakan Erdoğan'ın sert açıklamaları ve Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın parti adına yaptığı açıklamanın yeterli olduğu savunuyor.

CHP'li Onur Öymen de Meclis'te genel kurulunda AKP'nin ortak bildiriye karşı çıkmasını eleştirerek, şöyle konuşmuştu: "Türkiye Büyük Millet Meclisinden tek bir ses çıkmalıdır. Onun için biz ortak bir açıklama yapılmasını önerdik ve değerli grup başkan vekili arkadaşlarımıza bu kendi hazırladığımız bir tasarıyı sunduk. Maalesef öyle anlaşılıyor ki iktidar partisi veya Meclis grubu şu sırada böyle bir ortak açıklamayı uygun görmemiş. Bunu üzüntüyle karşıladık ama biz orada size önerdiğimiz görüşleri Cumhuriyet Halk Partisi Grubunun görüşleri olarak kamuoyuna açıklayacağız. Keşke hep birlikte tek bir ses çıkarabilseydik, bu, Türkiye'nin de dünyadaki ağırlığını artırıp Hükûmetin de elini güçlendirecekti".
Aynı Meclis Şimon Peres'i ayakta alkışladı

İsrail için ortak kınama bildirisi yayınlayamayan TBMM'de, katliam ve vahşeti gerçekleştiren İsrail'in Cumhurbaşkanı Şimon Peres; Genel Kurul Salonu'nda bütün milletvekilleri tarafından ayakta alkışlanarak karşılandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak 13 Kasım 2007 tarihinde Ankara'ya gelen Peres, konuşması sırasında Cahit Sıtkı Tarancı'dan şu şiiri okudu: Memleket isterim / Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun; /Kuşların çiçeklerin diyarı olsun....". Böylece Peres, ilk defa Müslüman bir ülkenin meclisinde kürsüye çıkarak tarihe geçti.

10 OCAK 2009

KAYNAK

E bu ne ikilem sayın Başbakan. Erdoğan yandaşları bunun bir açıklamasını yapın davos fatihi demeden önce. Bence davos konusunu kapatmaya yeter ve hatta artar bile, çünkü iş mecliste olur panelde değil.

TEŞEKKÜRLER
 

VolkaN

Altın Üye
lütfen baslıkları kaynaktaki sekliyele buraya aktarınız bir daha uyarılmayaksınız........
 

HTML

Üst