__CgR__
тнє ℓσя∂
Paylaşımcının Notu =) Umarım bu eğlenceli ve bi okadarda önemli rehberi sıkılmadan dikkatle okursunuz =) Teşekkürler okumaya layık gören sizlere =)
Bir varmış, bir yokmuş…
Hikayemizin kahramanı Orkun, yeni neslin en tipik örneklerinden genç bir delikanlıdır. Kanının kaynama katsayısı, yüzündeki santimetrekare başına düşen sivilce miktarından daha fazla olan bu genç insan, aynı zamanda da lise döneminin başlarında çalışkan bir öğrenci.
Orkun'un küçük yaşlarından beri içinde büyük bir bilgisayar merakı var ve kendine ait bir bilgisayarı olmasını çok istiyor. Ancak bu isteği sadece hayallerinde çünkü babasının kira, kredi kartı ve mutfak masrafları gibi devasa harcama kalemleri yüzünden bilgisayara ayıracak tek bir kuruşu yok. Bu büyük hayalini arasıra babasından aldığı harçlıkları ile mahallenin internet kafesinde birkaç saat oyun oynayarak geçiştirmeye çalışan Orkun, özellikle arkadaş gurubu arasındaki "Crysis'te 3. bölümü geçemiyorum, takıldım, ormandan nasıl çıkacağım ?" muhabbetlerine hep yabancı kalıyor.
Günün birinde "abi ver oradan iyi bir şey ama, çok pahalı olmasın" diyebilecek kadar bilgisayar bilgisine sahip olan babası, "abi sana 512 MB ekran kartı verdim, bu kart süper" diyen ve sattığı ekran kartının GPU modelini bilmekten aciz mahallenin bilgisayarcısından satın aldığı toplama bir bilgisayarla evin kapısını çalar. Orkun, artık dünyanın en mutlu insanıdır. Hayalleri gerçekleşmiş ve bir bilgisayar sahibi olmuştur.
Sıfır Desibel
Orkun için ne fan gürültüsü vardır, ne de sabit tıkırtıları. Bilgisayarının açma/kapama butonuna bastığı andan itibaren yaşadığı dünyadan ayrılıp, hayaller denizinde yüzmeye başlar. Artık istediği oyunu oynayıp, sınırsız internet alemininde gezinebilir.
Ses Artıyor
Zaman geçtikçe Orkun bazı gerçeklerle yüzyüze gelir. Babasının satın aldığı o "muhteşem" bilgisayar bazı oyunları oynatmakta zorluk çeker ve kasadan sanki garip uğultular gelir. Haydi uğultu bir yana, o sevdiği oyunları oynayamaması Orkun için büyük hayal kırılığı olur. Hemen küçük çaplı bir internet araştırmasının ardından "neden sorusuna" cevap bulur. Sorun o 512 MB'lık "muhteşem" ekran kartından kaynaklanıyordur. Tamam hafıza yeterliydi ama ekran kartının işlemcisi giriş seviyesi ve gerçekten kötüydü. Zaten zar zor alınan bilgisayarın üzerine bir de neredeyse bilgisayar fiyatında bir ekran kartı almak, hem kendisi hem de babası için imkansız bir durumdu. Kara kara ne yapacağını düşünürken, imdadına bir x firamsı yetişir. Orkun'a x firmasının hediye çekilişlerinden çok güzel bir ekran kartı çıkar. O büyük hayal kırıklığı bir anda sevince dönerken, hediyesi evine gelir. Orkun büyük bir heyecanla kartı yerleştirip sistemi açtığında hem mutludur hem de o üst seviye ekran kartından gelen garip ses yüzünden tedirgin. Tamam, artık istediklerini yapabiliyordur ama sanki bilgisayardaki uğultular artmaya başlamıştır.
Bilgisayardan Nefret Ediyorum
Aradan geçen uzun bir zamandan sonra, o büyük heves ve heyecanla alınan bilgisayar artık Orkun'u ciddi şekilde rahatsız etmeye başlar. Referans tasarım işlemci soğutucusu, üst seviye ekran kartının fanı, kasanın kalitesiz yapısı / üzerinde bulunan fanlar, tıkırtılı çalışan sabit sürücü, özellikle geceleri yüksek seviyede gürültü çıkartmaktadır. Orkun ikinci hayal kırıklığını yaşarken tekrar araştırmaya koyulur. Öğrendiği gerçekler yine onu üzecektir. Referans tasarım işlemci soğutucusu zaten doğuştan gürültülü çalışmaya meyillidir. Ekran kartının soğutucusu üzerindeki fan, o yüksek sıcaklık değerlerini aşağıya çekmek için deliler gibi çalışır. Kasa, mahallenin bilgisayarcısı Ahmet Abi'nin daha fazla kar etme güdüsüne uygun olarak alınabilecek en kötü / en ucuz tenekelerden biridir ve sistem çalışırken her yerinden ses gelir. Zaten üzerindeki her an yanmaya müsait 10 $'lık güç kaynağının fanı da, toplam gürültü değerine "değer katar".
Orkun çaresizdir. Ya bilgisayarı bu şekilde kullanacaktır, ya da kasadan çıkan o uçak motorundan hallice sesi bir şekilde kesecektir. Büyük heyecanla alınan bilgisayardan artık nefret etmeye başlar: Bu nedir yahu? Bir bilgisayardan bu kadar gürültü çıkar mı?! Yuh yani!
Çözüm
Orkun'un hikayesi, aslında birçoğumuzun başından geçen ve karşılaştığımız zaman çözüm yolları aradığımız sorunları anlatır. Hevesle alınan bilgisayardan nefret etme aşamasına geçme bazen hızlı bazen de yavaş gerçekleşir. Ama sonuçta hepimiz bu uğultulardan ve seslerden bir şekilde rahatsız oluruz.
Yüksek sesle yaşamaya alışanlar, Orkun'un acıklı hikayesini okuyup diğer incelemeye geçebilirler. Ancak "bu sesler beni deli ediyor ve çare arıyorum" diyenler, yazının diğer sayfalarını okumaya devam etsinler…
Önce itiraflar:
Yazının girişinde hafiften duygusal bir hikaye anlatımı var. İşin aslı Orkun; su soğutmalı bir sistemle boş zamanlarında oyun oynayan bir genç. Onun tek derdi, kullandığı 1440 x 900 çözünürlükteki 19" geniş ekran LCD'nin, daha yüksek çözünürlüklere çıkamaması. Gürültüyle ilgili bir sorunu yok çünkü kullandığı, olabilecek en sessiz sistemlerden biri. Nereden mi biliyorum ? Çünkü, daha küçücük bir bebekken Orkun'un "altını" çok değiştirmiştim.
Diğer bir itiraf da şu: aslında başlı başına bir inceleme konusu oluşturmayacak kadar küçük ürünleri bir araya getirip, bu ürünlerden güzel / ilginç / faydalı bir konu çıkarttık. Arasıra farklı firma ve markalarla bu tip ufak tefek ürünlerin toplu incelemelerini yapacağız.
İtiraflardan sonra şimdi durumu toparlayalım. Konumuz; kullandığımız bilgisayarı nasıl sessiz bir hale getirebiliriz?
Su soğutma sistemleri, sessiz çalışması istenen bilgisayarlar için tercih edilecek ilk çözümlerden biridir. Düşük devirli fanların serinlettiği geniş yüzey alanına sahip radyatörlerden oluşan sistem, içinde bulunan sıvının üst seviye ısı taşıma özelliği sayesinde olabilecek en iyi soğutma performanslarından birini sergiler (gaz soğutmayı henüz yaygınlaşmadığı için listeye almıyoruz). Ancak su soğutma sistemleri yüksek fiyatları ve nispeten zor montajı yüzünden bir çok kullanıcı için ulaşılmazdır.
Bunun yanında hava soğutma basittir, ucuzdur ve montajı kolaydır. Su soğutmaya göre düşük bir performans sergilese de kullanıcıların büyük çoğunluğu hava soğutmayı tercih eder. Ancak hava soğutma sistemleri kullanıcılarını rahatsız edecek düzeyde gürültü üretirler.
bu durumdan bir zamanlar şikayetçi ve HH ailesi için bu paylaşımda bulunan şahsım olarak bu aşamada devreye girerek, hava soğutmanın kullanıcılarına getirdiği negatif durum olan yüksek gürültü seviyesine çözüm bulmak için bir çalışma yaptık. Sonucu maddeler halinde özetleyelim;
- Eğer overclock yapmıyor ve sisteminizi yüksek hesap gerektiren zorlu uygulamalar haricinde kullanıyorsanız, üst seviye bir işlemci soğutucusuna kesinlikle ihtiyacınız olmayacaktır. Bu yüzden pasif soğutucular alınacaklar listesinin ilk sırasında yer almalıdır. Ancak işlemciyi stres altında bırakacak hatta terletecek kadar yoğun işlemlerle uğraşıyorsanız, elbette iyi soğutucuyu hak ediyorsunuz. Soğutucu satın alma aşamasında kriteriniz performans ve sessizlik olmalıdır. En iyi soğutucudan birkaç derece daha vasat performans sergileyen ama daha sessiz çalışan bir soğutucu sizin için her zaman idael bir seçim olacaktır.
- İşlemci soğutucularda olduğu gibi ekran kartı soğutucularında da durum aynıdır. Ancak ufak bir farkla; eğer Sapphire'ın Toxic ve Atomic gibi özel modelerinde olduğu gibi ekran kartınızın üzerinde "özel" bir soğutma sistemi varsa, o modelden hem düşük ses değeri hemde soğutma performansı olarak memnun kalırsınız. Ama özel model bir ekran kartına sahip değilseniz ve ekran kartınızın üzerindeki soğutma, sisteminizdeki en yaygaracı fana sahipse acil olarak daha sessiz bir ekran kartı soğutucusuna ihtiyacınız olacaktır. Kriter bellidir; sessiz bir soğutucu.
- Sabit sürücüler için kullanılan disk kutuları, yaptığımız testlerde görüldüğü gibi işe yarıyor. Ses izolasyonu, vibrasyon önleyici, pasif soğutucu ve 3.5" – 5.25" çevirici olarak kullanılan disk kutuları, tıkırtılarından rahatsız olunan sabit sürücüleri sessizleştimek için güzel bir seçenek.
- Akasa Paxmate gibi izolasyon malzemeleri, kasa içine yerleştirildiğinde ses izolasyonu sağlarlar. Ancak kasa içini tamamen kaplamak şartıyla. Infiniti gibi ön paneli ızgaralı olan kasalarda pek işe yaramıyor. Ama bu malzeme özellikle yan panellerde kullanılırsa, bileşenlerin oluşturduğu titreşimlerden dolayı yan panellerin kasa iskeletine/gövdesine sürtünmesinden meydana gelen metal titreşim seslerini kesinlikle önleyecektir.
- Basit ve etkili olan fan lastikleri, fanların çalışırken oluşturduğu titreşimleri emerek, bu titreşimlerin kasaya aktarılmasını engellerler. Güç kaynağında bile kullanılan bu ürünleri ucuz fiyatları nedeniyle kesinlikle tavsiye ederiz.
- Fan seçimi önemlidir. Performanslı olarak nitelendirdiğimiz fanlar yüksek devirlerde çalışarak yüksek CFM değerleri üretirler. Ama kulakları çok rahatsız eden bir uğultuyla. İyi fan, tatminkar seviyede CFM değerini olabilecek en düşük gürültü seviyesinde üreten fandır. Bu yüzden satın alma aşamasında fanların dBA seviyelerini göz önünde bulundurarak seçim yapın.
- Fan kontrolcüler, sessiz bir sistemin olmazsa olmazlarıdır. En gürültücü fanları bile dizginleyerek daha düşük voltajlarda, dolayısı ile daha düşük ses değerlerinde çalışmaya zorlarlar. Fanları kontrol altına almanın en pratik yöntemi olan bu bileşenler fan kontrolcünün özelliğine göre otomatik yada manuel olarak fan devir ayarlama gibi "lüks" seçenekler sunarlar.
umarım bu eğlenceli ve bi okadarda önemli rehberi sıkılmadan dikkatle okursunuz =) Teşekkürler okumaya layık gören sizlere =)
Bir varmış, bir yokmuş…
Hikayemizin kahramanı Orkun, yeni neslin en tipik örneklerinden genç bir delikanlıdır. Kanının kaynama katsayısı, yüzündeki santimetrekare başına düşen sivilce miktarından daha fazla olan bu genç insan, aynı zamanda da lise döneminin başlarında çalışkan bir öğrenci.
Orkun'un küçük yaşlarından beri içinde büyük bir bilgisayar merakı var ve kendine ait bir bilgisayarı olmasını çok istiyor. Ancak bu isteği sadece hayallerinde çünkü babasının kira, kredi kartı ve mutfak masrafları gibi devasa harcama kalemleri yüzünden bilgisayara ayıracak tek bir kuruşu yok. Bu büyük hayalini arasıra babasından aldığı harçlıkları ile mahallenin internet kafesinde birkaç saat oyun oynayarak geçiştirmeye çalışan Orkun, özellikle arkadaş gurubu arasındaki "Crysis'te 3. bölümü geçemiyorum, takıldım, ormandan nasıl çıkacağım ?" muhabbetlerine hep yabancı kalıyor.
Günün birinde "abi ver oradan iyi bir şey ama, çok pahalı olmasın" diyebilecek kadar bilgisayar bilgisine sahip olan babası, "abi sana 512 MB ekran kartı verdim, bu kart süper" diyen ve sattığı ekran kartının GPU modelini bilmekten aciz mahallenin bilgisayarcısından satın aldığı toplama bir bilgisayarla evin kapısını çalar. Orkun, artık dünyanın en mutlu insanıdır. Hayalleri gerçekleşmiş ve bir bilgisayar sahibi olmuştur.
Sıfır Desibel
Orkun için ne fan gürültüsü vardır, ne de sabit tıkırtıları. Bilgisayarının açma/kapama butonuna bastığı andan itibaren yaşadığı dünyadan ayrılıp, hayaller denizinde yüzmeye başlar. Artık istediği oyunu oynayıp, sınırsız internet alemininde gezinebilir.
Ses Artıyor
Zaman geçtikçe Orkun bazı gerçeklerle yüzyüze gelir. Babasının satın aldığı o "muhteşem" bilgisayar bazı oyunları oynatmakta zorluk çeker ve kasadan sanki garip uğultular gelir. Haydi uğultu bir yana, o sevdiği oyunları oynayamaması Orkun için büyük hayal kırılığı olur. Hemen küçük çaplı bir internet araştırmasının ardından "neden sorusuna" cevap bulur. Sorun o 512 MB'lık "muhteşem" ekran kartından kaynaklanıyordur. Tamam hafıza yeterliydi ama ekran kartının işlemcisi giriş seviyesi ve gerçekten kötüydü. Zaten zar zor alınan bilgisayarın üzerine bir de neredeyse bilgisayar fiyatında bir ekran kartı almak, hem kendisi hem de babası için imkansız bir durumdu. Kara kara ne yapacağını düşünürken, imdadına bir x firamsı yetişir. Orkun'a x firmasının hediye çekilişlerinden çok güzel bir ekran kartı çıkar. O büyük hayal kırıklığı bir anda sevince dönerken, hediyesi evine gelir. Orkun büyük bir heyecanla kartı yerleştirip sistemi açtığında hem mutludur hem de o üst seviye ekran kartından gelen garip ses yüzünden tedirgin. Tamam, artık istediklerini yapabiliyordur ama sanki bilgisayardaki uğultular artmaya başlamıştır.
Bilgisayardan Nefret Ediyorum
Aradan geçen uzun bir zamandan sonra, o büyük heves ve heyecanla alınan bilgisayar artık Orkun'u ciddi şekilde rahatsız etmeye başlar. Referans tasarım işlemci soğutucusu, üst seviye ekran kartının fanı, kasanın kalitesiz yapısı / üzerinde bulunan fanlar, tıkırtılı çalışan sabit sürücü, özellikle geceleri yüksek seviyede gürültü çıkartmaktadır. Orkun ikinci hayal kırıklığını yaşarken tekrar araştırmaya koyulur. Öğrendiği gerçekler yine onu üzecektir. Referans tasarım işlemci soğutucusu zaten doğuştan gürültülü çalışmaya meyillidir. Ekran kartının soğutucusu üzerindeki fan, o yüksek sıcaklık değerlerini aşağıya çekmek için deliler gibi çalışır. Kasa, mahallenin bilgisayarcısı Ahmet Abi'nin daha fazla kar etme güdüsüne uygun olarak alınabilecek en kötü / en ucuz tenekelerden biridir ve sistem çalışırken her yerinden ses gelir. Zaten üzerindeki her an yanmaya müsait 10 $'lık güç kaynağının fanı da, toplam gürültü değerine "değer katar".
Orkun çaresizdir. Ya bilgisayarı bu şekilde kullanacaktır, ya da kasadan çıkan o uçak motorundan hallice sesi bir şekilde kesecektir. Büyük heyecanla alınan bilgisayardan artık nefret etmeye başlar: Bu nedir yahu? Bir bilgisayardan bu kadar gürültü çıkar mı?! Yuh yani!
Çözüm
Orkun'un hikayesi, aslında birçoğumuzun başından geçen ve karşılaştığımız zaman çözüm yolları aradığımız sorunları anlatır. Hevesle alınan bilgisayardan nefret etme aşamasına geçme bazen hızlı bazen de yavaş gerçekleşir. Ama sonuçta hepimiz bu uğultulardan ve seslerden bir şekilde rahatsız oluruz.
Yüksek sesle yaşamaya alışanlar, Orkun'un acıklı hikayesini okuyup diğer incelemeye geçebilirler. Ancak "bu sesler beni deli ediyor ve çare arıyorum" diyenler, yazının diğer sayfalarını okumaya devam etsinler…
Önce itiraflar:
Yazının girişinde hafiften duygusal bir hikaye anlatımı var. İşin aslı Orkun; su soğutmalı bir sistemle boş zamanlarında oyun oynayan bir genç. Onun tek derdi, kullandığı 1440 x 900 çözünürlükteki 19" geniş ekran LCD'nin, daha yüksek çözünürlüklere çıkamaması. Gürültüyle ilgili bir sorunu yok çünkü kullandığı, olabilecek en sessiz sistemlerden biri. Nereden mi biliyorum ? Çünkü, daha küçücük bir bebekken Orkun'un "altını" çok değiştirmiştim.
Diğer bir itiraf da şu: aslında başlı başına bir inceleme konusu oluşturmayacak kadar küçük ürünleri bir araya getirip, bu ürünlerden güzel / ilginç / faydalı bir konu çıkarttık. Arasıra farklı firma ve markalarla bu tip ufak tefek ürünlerin toplu incelemelerini yapacağız.
İtiraflardan sonra şimdi durumu toparlayalım. Konumuz; kullandığımız bilgisayarı nasıl sessiz bir hale getirebiliriz?
Su soğutma sistemleri, sessiz çalışması istenen bilgisayarlar için tercih edilecek ilk çözümlerden biridir. Düşük devirli fanların serinlettiği geniş yüzey alanına sahip radyatörlerden oluşan sistem, içinde bulunan sıvının üst seviye ısı taşıma özelliği sayesinde olabilecek en iyi soğutma performanslarından birini sergiler (gaz soğutmayı henüz yaygınlaşmadığı için listeye almıyoruz). Ancak su soğutma sistemleri yüksek fiyatları ve nispeten zor montajı yüzünden bir çok kullanıcı için ulaşılmazdır.
Bunun yanında hava soğutma basittir, ucuzdur ve montajı kolaydır. Su soğutmaya göre düşük bir performans sergilese de kullanıcıların büyük çoğunluğu hava soğutmayı tercih eder. Ancak hava soğutma sistemleri kullanıcılarını rahatsız edecek düzeyde gürültü üretirler.
bu durumdan bir zamanlar şikayetçi ve HH ailesi için bu paylaşımda bulunan şahsım olarak bu aşamada devreye girerek, hava soğutmanın kullanıcılarına getirdiği negatif durum olan yüksek gürültü seviyesine çözüm bulmak için bir çalışma yaptık. Sonucu maddeler halinde özetleyelim;
- Eğer overclock yapmıyor ve sisteminizi yüksek hesap gerektiren zorlu uygulamalar haricinde kullanıyorsanız, üst seviye bir işlemci soğutucusuna kesinlikle ihtiyacınız olmayacaktır. Bu yüzden pasif soğutucular alınacaklar listesinin ilk sırasında yer almalıdır. Ancak işlemciyi stres altında bırakacak hatta terletecek kadar yoğun işlemlerle uğraşıyorsanız, elbette iyi soğutucuyu hak ediyorsunuz. Soğutucu satın alma aşamasında kriteriniz performans ve sessizlik olmalıdır. En iyi soğutucudan birkaç derece daha vasat performans sergileyen ama daha sessiz çalışan bir soğutucu sizin için her zaman idael bir seçim olacaktır.
- İşlemci soğutucularda olduğu gibi ekran kartı soğutucularında da durum aynıdır. Ancak ufak bir farkla; eğer Sapphire'ın Toxic ve Atomic gibi özel modelerinde olduğu gibi ekran kartınızın üzerinde "özel" bir soğutma sistemi varsa, o modelden hem düşük ses değeri hemde soğutma performansı olarak memnun kalırsınız. Ama özel model bir ekran kartına sahip değilseniz ve ekran kartınızın üzerindeki soğutma, sisteminizdeki en yaygaracı fana sahipse acil olarak daha sessiz bir ekran kartı soğutucusuna ihtiyacınız olacaktır. Kriter bellidir; sessiz bir soğutucu.
- Sabit sürücüler için kullanılan disk kutuları, yaptığımız testlerde görüldüğü gibi işe yarıyor. Ses izolasyonu, vibrasyon önleyici, pasif soğutucu ve 3.5" – 5.25" çevirici olarak kullanılan disk kutuları, tıkırtılarından rahatsız olunan sabit sürücüleri sessizleştimek için güzel bir seçenek.
- Akasa Paxmate gibi izolasyon malzemeleri, kasa içine yerleştirildiğinde ses izolasyonu sağlarlar. Ancak kasa içini tamamen kaplamak şartıyla. Infiniti gibi ön paneli ızgaralı olan kasalarda pek işe yaramıyor. Ama bu malzeme özellikle yan panellerde kullanılırsa, bileşenlerin oluşturduğu titreşimlerden dolayı yan panellerin kasa iskeletine/gövdesine sürtünmesinden meydana gelen metal titreşim seslerini kesinlikle önleyecektir.
- Basit ve etkili olan fan lastikleri, fanların çalışırken oluşturduğu titreşimleri emerek, bu titreşimlerin kasaya aktarılmasını engellerler. Güç kaynağında bile kullanılan bu ürünleri ucuz fiyatları nedeniyle kesinlikle tavsiye ederiz.
- Fan seçimi önemlidir. Performanslı olarak nitelendirdiğimiz fanlar yüksek devirlerde çalışarak yüksek CFM değerleri üretirler. Ama kulakları çok rahatsız eden bir uğultuyla. İyi fan, tatminkar seviyede CFM değerini olabilecek en düşük gürültü seviyesinde üreten fandır. Bu yüzden satın alma aşamasında fanların dBA seviyelerini göz önünde bulundurarak seçim yapın.
- Fan kontrolcüler, sessiz bir sistemin olmazsa olmazlarıdır. En gürültücü fanları bile dizginleyerek daha düşük voltajlarda, dolayısı ile daha düşük ses değerlerinde çalışmaya zorlarlar. Fanları kontrol altına almanın en pratik yöntemi olan bu bileşenler fan kontrolcünün özelliğine göre otomatik yada manuel olarak fan devir ayarlama gibi "lüks" seçenekler sunarlar.
umarım bu eğlenceli ve bi okadarda önemli rehberi sıkılmadan dikkatle okursunuz =) Teşekkürler okumaya layık gören sizlere =)