pasalarin pasasi hey gidi Gazi Osman Paşa(KISACA GAZi OSMAN PASA)nin hayati

akinci20

New member
Gazi Osman Pasa

Gazi Osman PaşaGazi Osman Paşa (1832, Tokat - 1900), 93 Harbi'nde 145 günlük Plevne Savunmasını komuta etmiş ve direnişiyle askerlik tarihine geçmiş, türkülere konu olmuş, müdafaa hattı stratejileriyle esir bulunduğu dönemde Rus çarından bile saygı görmüş, dönemin tüm komutanları tarafından örnek alınan ünlü bir Türk komutanıdır.

1832'de, Tokat'ta, Yağcıoğulları ailesinin bir bireyi olarak dünyaya geldi. Beşiktaş’taki Askerî Rüşdiyede ve Kuleli Askerî İdâdîsinde (lisesinde) okudu. Harbiye’yi yirmi yaşında ikincilikle bitirdi. Harp Akademisine girdi. Kırım Savaşı'nın çıkması üzerine Tuna cephesine gönderildi. Burada dört yıl kalarak, teğmenliğe yükseldi. Savaşın sonunda ise yüzbaşı oldu.

Genelkurmay Başkanlığında çalıştıgı zamanlarda Osmanlı Devleti' nin nüfus sayımı ile kadastro usulünde haritasının çizilmesi kararlaştırıldıgından, Bursa ilinden başlanması üzerine bu göreve askeri temsilci olarak tayin edildi. 1861'da Teselya’da, Yenişehir’de ve Cebel-i Lübnan’da görev aldı. Girit isyanları nın başlaması üzerine Girit’e tayin edildi. 1866’da Girit’teki çalışmalarından dolayı Serdar-ı ekrem Ömer Paşa'nın takdirini kazanarak Miralay (albay) oldu.

Yemen’e gönderildi. Arkasından Paşa rütbesiyle Rumeli’de bulunan Beşinci Ordu Manastır Fırka (tümen) Kumandanlığına tayin edildi (1875). Buradaki çalışmalarından dolayı birinci ferik (korgeneral) oldu. 27 Haziran 1876 yılında Sırbistan'ın, Osmanlı Devleti'ne ultimatom vermesi sebebiyle, Osman Paşa Vidin komutanlığına getirildi. Sırp İsyanları başlayınca emrindeki birliklerle İzver tepelerini ve Zayçar kasabasını zaptetti ve bu nedenle Sırp ordusu çekilmek zorunda kaldı. Osman Paşa'nın hedefi Belgrad'ı almaktı ancak Serasker den izin verilmedi, zira şartlar uygun değildi. Sırp ordusunu yendi ve müşir (mareşal) oldu (1876). Gazi Osman Paşa'yı bütün dünyaya tanıtan, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'ndaki savunma ve kahramanlıklarıdır.

1900’de 68 yaşında vefat etmiş. Türbesini, onu çok seven Sultan II. Abdülhamit yaptırmıştır. Fatih Camii avlusuna gömülmüştür.





Gazi Osman Paşa Marşı
Tuna Nehri akmam diyor,
Etrafımı yıkmam diyor,
Şânı büyük Osman Paşa,
Plevne’den çıkmam diyor.



Karadeniz akmam dedi.
Ben Tuna’ya bakmam dedi.
Yüz bin Moskof gelmiş olsa,
Osman Paşa korkmam dedi.



Kılıcını vurdu taşa,
Taş yarıldı baştan başa,
Şânı büyük Osman Paşa,
Askerinle binler yaşa.



Düşman Tuna’yı atladı,
Karakolları yokladı.
Osman Paşanın emrinde,
Beş bin top birden patladı.
 

alibey43

New member
Hazır Osman Paşa dan bahsedilmişken birseyden bahsetmekte fayda var.Çoğumuz bunu bilmiyoruz bnde yenilerde öğrendim.

Plevne müdafası sonunda düşmanla anlaşma yapılmıştır.Bu anlaşmaya göre plevne düşmana bırakılacak,içindeki Osmanlı askerleri de silahları dahil herşeyi bırakıp sadece bedenlerini alarak plevneden ayrılacaklardır.Ancak maalesef böyle olmamıştır.

Hani hep anlatırlar ya düşman kumandanı Osman Paşaya plevneyi kahramanca savunmasından etkilenerek kılıcını hediye etmiştir diye . Evet bu gerçekten doğrudur ama hiç gerisinde yaşananları anlatmazlar anlattırılmaz.

Yapılan vira ile teslim anlaşması sonucu evlerine dönmek üzere olan Osmanlı askerleri evlerine dönememişlerdir vahşice katledilip kemikleri gemilerle ingilterenin bristol limanına gönderilip oradan da kozmetik sanayilerine satılmıstır

Evet bu rezil bu aşşağılık milletler plevne de çarpışıp kahramanca mücadele eden Osman Paşa'nın kutlu askerlerine bunu yapmışlardır.

Dolayısıyla bizim o diyarlarda sadece kan değil kemik hakkmızda vardır :(
 

HTML

Üst