Pardus'un kısaca tanıtımı

growlix

New member
Reaction score
0
Bir çok arkadaşım Pardus’u hayatında ilk defa duyduklarını söylüyorlar. Bunun üzerine bu makalemi hazırlamak istedim. Ancak şunu söylemek isterim, Pardus gibi bir işletim sistemini herkes kullanmalıdır. Türk malı Türkün malı, herkes bunu kullanmalı.

pardus2009_sade-750x600.png

Öncelikle adından biraz söz etmek istiyorum. Pardus, anadolu bölgesinde yaşıyan bir kedi türüydü. Pars kediside diyebiliriz. Ancak şu an soyu tükenmiştir. En son bir Türk onun neslini tüketmiş diye duydum. Türk’ten şöyle bir cevap alınmış; “Onun leopar olduğunu sanmıştım.”. Hatırladığıma göre böyle bir cevaptı.

İçeriğinden biraz söz etmek gerekirse, tamamıyla Türkçedir ve ev kullanıcıları için idealdir. Pardus’un dosya biçimi ext3′dür. Ancak Pardus 2009′da bu Ext4′e çıkarıldı. Linux’in sürümlerinden sadece Pardus NTFS ve FAT32′yi destekler. En önemli özelliklerinden birtaneside budur. Yani sizin Windows’da olan D’niz Pardus’ta hiç zarar görmeden kalacaktır. Pardus bunu destekliyor. Pardus, ilk kurulduğu zaman sadedir. Ancak Tasma’dan (Windows’ta denetim masası) ayar yapabilir, dahada şık yapabiliriz. Peki neden tasma? Oldu olacak köpek deselerdi olmaz mıydı? diyorsanız, Tasma’dan kasıt akıllı tasmadır. Bazenleri filmlerde görmüşsünüzdür. Köpeklerin boyunlarına akıllı tasma takıyorlar ve bu tasma sayesinde köpek sinyal yayıyor .Nerde ne yaptığını görebiliyoruz. Bunun için tasma koyulmuştur.

Söylemiş olduğum gibi Pardus’u ilk kurduğumuzda sadedir. İlk kurulduğu zaman bizi Kaptan Masaüstü karşılar ve masaüstünde bir iki ayar yapmamızı sağlar. Ne gibi ayarlar derseniz, masaüstü resmi, kaç tane masaüstü olsun, ağ ayarı vs.’dir. Pardus’u kurduğumuzda hiç bir driver, program yüklemiyoruz. Sadece kurduk ve kullanın. Hepsi bu kadar. Kurulumu ise 30 dakikadır. Bence oldukça iyidir. Çünkü o kadar paket kuruyor ve sistem dosyalarını kopyalıyor. Windows Vista’da durum farklı tabi.

Pardus’da istediğimiz çeşitte programlar mevcuttur. Bu programları ise rahatlıkla kullanabiliriz. Internet, Çoklu Ortam, Yardımcı Programlar, Sistem, Ofis, Oyunlar gibi kategorileri vardır.

Pardus’un kendisine özgün bir deposu vardır. Buradan istediğimiz paketi indirip kurabiliriz. Pardus’ta ki uygulamalara program değil, genel olarak paket denilir. Çünkü programlar paket halindedir. Eklentileriyle beraber oldukları için, 2 MB lık program seçtiğimizde eklentisi ile birlikte 5 MB olabilir. Deposun bir çok kategori bulunmaktadır. Buradan istediğimiz paketi seçip, Paketleri kur dediğimizde bir kaç saniyede paketleri kurmanız mevcut olacaktır.

Pardus özgün içeriklidir. Pardus kullananlar bilirler. Sistem’e girdiklerinde neredeyse bütün Ram’i yiyor. Ancak hiç bir şekilde kasma olmuyor. Çünkü yazılımı destekliyor. Vista’da %80 yediğinde bilgisayar çok fena bir şekilde kasıyor. Şöyle bir durum var. Ne kadar yüksek donanıma sahip olursanız olun. Yazılımınız onu desteklemezse onu en yüksek performansında kullanamazsınız. İşte Pardus ise en yüksek performansını kullanıyor. Xp’den Pardus’a geçenler, Pardus’taki hızı fark edeceklerdir. Ayrıca Pardus’a virüs bulaşmıyor. Daha doğrusu sizin bilmiş olduğunuz Truva atı, worm vs. gibi virüsler Pardus’ta çalışmıyor. Çünkü o virüsler Windows için üretilmiştir. .Exe’lerde veya .dll’lerde çalışır. Ancak Pardus’ta .exe yoktur. .Pisi vardır. Bu yüzden çalışmaz Pardus’ta Windows programları çalıştırmak isteyenler için bir uygulama vardır. Adı ise Wine uygulamasıdır. En çok kullanılan uygulamalardan birtanesidir.

Eğer “Windows XP’yi sanal olarak kullanmak istiyorum. VMware gibi..” diyorsanız, Pardus’ta bir çok sanallaştırma uygulaması mevcuttur. Hepsi deposundadır. Örneğin; Ben Virtual Box kullanıyorum. VMware’den daha kolay ve çok daha az mb’dır.

Biliyoruz ki bir çok program C dilinde kodlanıyor. C dili Linux’e hitap eder. Ancak Windows’a derlendiği zaman boyutu bir hayli yükselir. Bu yüzden VMware gibi programlarım boyutu yüksektir.

Sizlere Pardus’u basitçi tanıttım. Diğer makalelerimde dahada gelişmiş bir şekilde tanıtıcam. Resimli bir şekilde daha iyi anlıyacağınızı umut ediyorum. Şimdilik video paylaşım sitelerinden Pardus’un Tanıtım Videosu diye ararsanız göreceksiniz. Diğer makalelerimde görüşmek dileğiyle…

Not: Bu yazım sadece Pardus’u bilmeyenler için idealdir. Detaylı bir anlatım sunmadım.

Makale yazarı: Recep ŞERİT
Kaynakça: BilişimCell Topluluğu

Teşekkürler kardeşim güzel anlatmışın

..:.. şimdi bir an kuLLanma isteğı duydum denemek Lazım asLında ..:..

Bende VirtualBox üzerinde denedim ama ekran 800X600 görünüyordu VirtualBox'ta onun için denemek isteyenler VirtualBox üzerinden değil harddiskine kursunlar sanal olarak pek kullanamazsınız.

Sağol kardeş iyi kötü bilgi sahibi olduk

Pardus'u dün kurdum ve gerçekten performanstan memnun kaldım. Tokatta bir konferans gerçekleşti pardus ile alakalı herkese kurulum cd'si dağıtıldı. Herkese tavsiye ederim. Tubitak'ın sitesinden sipariş verebilirsiniz. 3 tl 'ye yakın bir fiyata yolluyorlar oda kargo ücreti :) Ya da internetten indirebilirsiniz. Gerçekten memnun kalacaksınız.

Bi Süre Kullandım Gayet Hoşuma Gitti Ama Oyun Oynayamadığım İçin Kullanmaktan Vazgeçtim

Pardus kullanmak isteyenler sadece kargo ücretini ödeyerek kurulan cd sahibi olabilirler,projeyle bu aralar çıkacak olan yeni sürümünü alabilirsiniz,süre sınırlı

Burdan başvuru yapabilirsiniz

ben kullanmaya başladım ve şuan çok memnunum .. windows a pek ihtiyaç duymayı da düşünmüyorum .. sanırım sağlam bir rakip olmuş gibi..

Pardus kullanmak isteyenler sadece kargo ücretini ödeyerek kurulan cd sahibi olabilirler,projeyle bu aralar çıkacak olan yeni sürümünü alabilirsiniz,süre sınırlı

Burdan başvuru yapabilirsiniz

Selam dostum. PiSi üzerinden depodan hiç oyun yüklemeyi denedin mi? Denemediysen tavsiye ederim. En son yüklediğimde çok hoş oyunlar vardı. Hele basit ama ağdan oynna abir iki oyun bağımlılık yaratacak nitelikteydi : )

Geri