Pardus, Yasakları Deliyor!

DarkCod3r

Key&RC4 Coder
Reaction score
0
Pardus kullanıcıları, WordPress yasağından etkilenmediler. Telekom'un yasakladığı sitelere Pardus kullananlar rahatlıkla giriyor. Peki, bu normal mi?

Pardus, bilindiği gibi devlet desteği ile geliştirilen bir işletim sistemi. Kullanıcı sayısı giderek artıyor ve bilgisayar dergileri sayesinde her ay bu sayı katlanarak artıyor. Geçtiğimiz günlerde ülke olarak kafamızı kuma gömme faaliyetinin bir diğer adı olan site yasaklama hadisesinde, ilginç bir detay vardı. O da; Pardus kullanıcıları bu yasaklamalardan etkilenmediler.

Bu Ne Yaman Çelişki?

Mahkeme kararı ile yasaklanan sitelere devletin desteklediği bir işletim sistemi ile giriş yapabilme ironisinin altında yatan neden; Pardus'un Türk Telekom'un DNS'leri yerine alternatif DNS'leri kullanması.

/B]Kaynak:http://shiftdelete.net/site/content/view/1925/1/

pardus türklerin geliştirdiği bir işletim sistemi değildir. aynı şekilde linuxda bir işletim sistemi değil bir çekirdektir. ancak gnu projesinin ürünü araçlar yardımıyla gnu/linux bir işletim sistemidir. bu durumda pardus bir gnu/linux dağıtımıdır, yani bizimkiler işletim sistemi yazmış aman tanrım heyacanına hiç gerek yok.

Tüm dünyada Linux sürümleri kendi dilinde ve kendine has birtakım özelliklerle yeni bir işletim sistemi gibi gösterilmekte buna örnekte Almanların yaptığı SUSE dir.Bizimkilerde bize has olan Pardus'u geliştiriyorlar.Sonuçta hepsi aynı ama sürümleri çok farklı olabiliyor.Asıl önemli olan milletçe sahiplenebileceğimiz bir işletim sisteminin temellerinin atılması yoksa Windows haricinde hiçbir işletim sistemi benzersiz değil biraz araştırırsan bunu sende görürsün.Milletçe windows dan yediğimiz kazıkları(lisans paraları) başta devlet olmak üzere herkese anlatıp, herkesin bu yeni işletim sistemini öğrenmesini sağlamalıyız.

Tüm dünyada Linux sürümleri kendi dilinde ve kendine has birtakım özelliklerle yeni bir işletim sistemi gibi gösterilmekte buna örnekte Almanların yaptığı SUSE dir.Bizimkilerde bize has olan Pardus'u geliştiriyorlar.Sonuçta hepsi aynı ama sürümleri çok farklı olabiliyor.Asıl önemli olan milletçe sahiplenebileceğimiz bir işletim sisteminin temellerinin atılması yoksa Windows haricinde hiçbir işletim sistemi benzersiz değil biraz araştırırsan bunu sende görürsün.Milletçe windows dan yediğimiz kazıkları(lisans paraları) başta devlet olmak üzere herkese anlatıp, herkesin bu yeni işletim sistemini öğrenmesini sağlamalıyız.

aynen dostum

Windows Kullanıyorum bu gazdan sonra Pardus kullanasım geldi =)) zaten pardus warda 1 yıl öncesinin artık yenisini bulurum saolun

:hhmanD Pardus Yasak Tanımaz =) Kural falan dinlemez =) Türk yapımı değil mi =)

ben Pc me harddiski ikiye bölüp, bir kısmına windows diğer kısmına pardus kurdum. pardusu desteklediğim için kurdum.Bizimkiler emek vermişler onuçta. windowsunda ne mal olduğu belli.genelde pardusü kullanıyorum ama bazen pardus değil windows kullanmam gerekiyor bazı programlardan dolayı. o durumlarda da mecbur windowsa geçiyoruz.parduste internet keyfi gerçekten çok güzel. görsellik çok güzel arkadaşlar. tavsiye ediyorum

Kodlar Yabanci KÖkenlİde Olsa Pardus "tÜrk" TÜr

Pardusu ÖĞretmek, Kullanmak, Kullanmaya TeŞvİk Etmek Bence Çok Önemlİ, GeÇ Kalinmamali Dİyorum.

:) 0 dan bir Linux dagitimi kodlandi. Bu da 0'dan bir isletim sistemi demektir. Ve bugune kadar gordugum en basic Linux dagitimi. Ve biz yaptik diyebilecegimiz yegane bir sistem. Ve bence cok da kaliteli oldu. Ben Debian kullaniyorum. Belki ileride Pardus a gecebilirim..

Tavsiye etmekteyim.. :) Eger Microsoft dan kazik yemek istemiyorsaniz ozellikle...

Ne zaman hiç kodlanmamış bir kernel oluştururlar ve üzerine kendi masaüstü ortamlarını kodlayıp/yaratıp eklerler o zaman işte o sisteme yeni bir işletim sistemi denir.Linux bir işletim sistemidir, pardus bir linux dağıtımıdır.
Pardus, Türk yazılımcılarının oluşturduğu, kullanmasak bile destek vermemiz gereken bir dağıtımdır.
Yıllardır Linux kullanıyorum.Neredeyse her dağıtımı denedim.Ubuntu kullanıyorum.ubuntu kullanma sebebim, kullanım kolaylıgından ziyade her donanımımı, aynen MS gibi, hatta daha da kolay bir şekilde kendisi tanıyabilmesi ve cok geniş alanlarda verilen kullanıcı desteği.
Benim şahsen pardusta gordugum en temel eksiklik sürücü bulamama gibi konularda değil, kullanıcıya yeterli destek verilememesidir.Örneğin siz hiç bir dağıtımın şöyle bir şey dediğini duydunuz mu:

Biz hep beraber tatile çıkıyoruz, biz dönene kadar size yardımcı olacak kimse olmayacak.

Yaşanan bunun gibi sorunlar, uzun süredir tartışılmaktadır.
Örnek bir tartışma:

http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=4627

Bu ve buna benzer sorunları aştığı zaman pardus güzel bir dağıtım olacaktır.

Herseye rağmen pardus bir başlangıçtır ve bizler destek vermeli, kodlayıcılarının eksikliklerini bildirmeli ve gurur duymalıyız.
Örnek bir gurur sebebi:

http://www.linux.com/feature/122576

Geri