Pardus 2011 çıktı

ingilizceniz varsa linux ile tanışacak live cd arıyorsanız knoppix kullanın derim.
Gerçekten çok hoş bir deneyimle ilk adımınızı atarsınız linux dünyasına.
Özellikle knoppix DVD versiyonlarını tavsiye ederim içlerinde neredeyse yok yok harbi kullanıma tam hazır live cd.
Pardus linux'un biraz daha zamana ihtiyacı var bu yüzden ilk linux deneyiminiz için Knoppix kullanın derim.

Tabi 2011 sürümünde çok büyük bir gelişme yoksa.
Flashın Pardusun içinde hazır kurulu olması çok büyük bir + tabii.

Pardus 2011 ile Değişim Başladı

Pardus 2011Özgür yazılım dünyasının merakla beklediği sürüm yeni özellikleri, esnek, hızlı ve güvenli yapısı ile şimdiden kullanıcıların onayını aldı. Pardus, yeni sürümü ile özgür yazılımı tercih eden kullanıcıların bilgisayarlarını şenlendirmeye devam edecek.

Özgür yazılım dünyasının ülkemizdeki en önemli temsilcisi Pardus, heyecanla beklenen Pardus 2011'in kararlı sürümünü, renkli bir tanıtım partisi ile duyurdu.

2003 yılında TÜBİTAK UEKAE bünyesinde, bir olurluk ve planlama projesi olarak başlayan Pardus Projesi'nin en son halkası olan Pardus 2011'in tanıtım partisi, geliştiricileri ve çok sayıda kullanıcıyı bir araya getirdi.

Pardus 2011 tanıtım etkinliğine katılan Pardus Proje Yöneticisi Erkan Tekman, yeni sürümün tüm kullanıcıların beklemesine değecek özelliklerle geldiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Türkiye özgür yazılım dünyasının göz bebeği Pardus, ilk sürümünden bu yana sürekli gelişiyor, güçleniyor. Geride bıraktığımız süre boyunca yüz binlerce kullanıcının ve bir çok kurumun tercihi olmayı başardık. Pardus 2011 ile bu çıtayı daha da yükseltmek istiyoruz. Kısa bir süre önce yayımladığımız aday sürüm Hasankeyf ile çok olumlu tepkiler aldık, yeni özellikler, güncel yazılımlar LibreOffice gibi tercihlerimiz de kullanıcılar tarafından kısa sürede benimsendi. Bilişim dünyasına yeni bir soluk kazandıracağına inanıyoruz. 2011 yılı bizim açımızdan hem bugün tanıttığımız yeni sürüm, hem de kısa süre sonra kamuoyuna tanıtacağımız Kurumsal 2 sürümümüzle dolu dolu geçecek, herkesi bu heyecan ve başarıyı paylaşmaya davet ediyoruz. Bu arada 'Mor Dağlar' adlı muhteşem parçayı Pardus 2011 ile sunmamıza izin verdikleri için Erkan Oğur'a ve Kalan Müzik'e, tüm Pardus camiası adına teşekkür etmek isterim."

Pardus 2011'in tanıtım partisine özgür yazılım ve Pardus destekçisi çok sayıda kullanıcı katıldı. Mekana yerleştirilen bilgisayarlarda Pardus 2011 sürümünü ilk olarak deneme fırsatı bulan kullanıcıların tepkileri de olumlu oldu. Katılımcılar ayrıca partiye katılan Pardus geliştiricileri ile sohbet etme olanağı buldu.

Erkan Oğur'dan Pardus Kullanıcılarına Sürpriz

Perdesiz gitarın mucidi, usta müzisyen Erkan OĞUR, Pardus 2011'de kullanıcılara bir sürpriz yapıyor. Erkan OĞUR'un en sevilen parçalarından olan Mor Dağlar, Kalan Müzik ve Oğur'un desteği ile Pardus 2011'de yüklü olarak geliyor. Pardus kullanıcıları Erkan OĞUR'un notalarında Anadolu müziğinin derinliklerine doğru bir yolculuğa çıkarken, müzik dinlemek için yeni bir program keşfetmek isteyen yeni Pardus kullanıcıları Clementine ile tanışıyor.

Pardus LibreOffice ile Daha da Özgür

Pardus, özgür yazılım dünyasının sunduğu en önemli avantajlardan esneklik ve güvenlik gibi özellikleri Pardus 2011 sürümünde de koruyor. Pardus 2011'de göze çarpan en önemli yeniliklerden biri ise, OpenOffice.org yerine, özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilen LibreOffice'in tercih edilmesi. Pardus, LibreOffice'i kullanacağını açıklayan ilk Linux dağıtımlarından biri oldu.

Pardus 2011'de daha çok donanım desteği ve iyileştirilmiş kullanım kolaylığı gibi yeniliklerin yanı sıra, Türkçe yazım denetimi desteği, virüs gibi art niyetli yazılımlara karşı güvenli yapısı, programların kurulu gelmesi gibi beğenilen özelliklerini sunmaya devam ediyor.

İlk günden beri birçok dilde destek veren Pardus'a, 2011 sürümüyle birlikte Rusça ve Macarca da eklendi.

Akıllı telefonlardan sonra masaüstü işletim sistemlerinde de yaygınlaşan tek tuşla program kurma olanağı Pardus'ta TÜBİTAK tarafından geliştirilen PiSi ile ilk günden bu yana ilgi çeken özelliklerden biri. Pardus 2011, kurulumla birlikte gelen yüzlerce uygulamaya ek olarak PiSi depolarında, Skype, Google Chromium, VLC'nin de aralarında olduğu 3500'den fazla uygulamayı kullanıcılarına sunuyor.

Heyecanla beklediğiniz bu güzel sürümü indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Kaynak: Pardus 2011 ile Değişim Başladı - Haberler - Özgürlük için...

geçenlerde bi arkadaş benden istemişti inş. bugün indiriyem işini görür emeğine sağlık sağolasın

Pardus 2011 HASANKEYF

Milli İşletim Sistemimiz

Pardus2011.png

HasanKeyf Sürümü

pardus-isletim-sisteminin-2011-aday-surumu-hasankeyf-18608.jpg

Pardus 2011'in Yenilikleri

Pardus 2011'de Bizi Neler Bekliyor?

• 32 ve 64 bit iki farklı sürüm,
  • Son Linux çekirdeği 2.6.37,
  • En güncel yazılım bileşenleri:http://www.ozgurlukicin.com/haber/kde-45-yenilikleri/
    • KDE 4.5.5 Yazılım Seçkisi,
    • Mozilla Firefox 4.0 web tarayıcısı
    • LibreOffice 3.3 ofis araçları,
    • Gimp 2.6.11 grafik düzenleme yazılımı,
    • Clementine 0.6 müzikçalar,
    • DigiKam 1.7.0 fotoğraf yönetim aracı,
  • 3G modem bağlantı desteği,
  • USB bellek üzerinden de kurulabilme,
  • 3.800 üzerinde paketten oluşan zengin uygulama deposu,
  • Harici diskleri yönetmek, tek tıkla yapabileceğiniz bir işlemle artık çok daha kolay!
  • Pardus kurulum aracı YALI, artık LVM/RAID ve UUID desteklerine sahip,
  • Paket Yöneticisi artık çok daha fazla bilgi sunuyor. Programları kurmadan önce görebileceksiniz ve beğeninize göre oylayabileceksiniz!
  • NVIDIA, ATI ve Intel ekran kartı sürücüleri için pek çok iyileştirme,
  • Kaptan, kurulumdan sonra size eskisinden çok daha fazla yardımcı oluyor.
Pardus LibreOffice ile daha da özgür

Pardus 2011 sürüm adayı Hasankeyf ile birlikte OpenOffice.org yerine, özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilen ve ilk kez tamamen topluluğun mülkiyetinde dağıtılan LibreOffice tercih edilmişti.
Pardus, daha önceki dil desteklerine 2011 sürümüyle birlikte Rusça ve Macarca'yı da ekledi.
Pardus 2011 depolarında kurulumla gelen yüzlerce uygulamanın yanında Skype, Google Chromium ve VLC gibi platform bağımsız popüler uygulamaların da aralarında olduğu 3.500'den fazla pakedi kullanıcılarına sunuyor. Tüm bu uygulamalar TÜBİTAK bünyesinde geliştirilen ve 1.0 sürümünden beri kullanıcıların beğenisini toplayan PiSi ile tek tuşla kuruluyor.

Nasıl Kurabilirim?

Pardus 2011'i bilgisayarınıza kurmak son derece kolay. Pardus 2011'i mevcut işletim sistemiyle birlikte kullanabileceğiniz gibi, dilerseniz tek işletim sisteminiz olarak da belirleyebilirsiniz.
Pardus 2011'i bu adresteki sunucularımızdan kolaylıkla indirebilirsiniz.
Pardus 2011 DVD'sini Windows ortamında nasıl oluşturacağınızı gösteren çok güzel bir kılavuzumuz var. Adım adım Pardus 2011 kurulumunu aktaran belgemize ise buradan ulaşabilirsiniz.
Kurulum sırasında ve sonrasında sormak istediğiniz tüm soruları cevaplamak için sizi forumumuzda bekliyoruz!

Temel Bileşenlerde Güncellemeler

• Kernel – Pardus 2011 ile Linux çekirdeğinin 5 Ocak 2011′de yayınlanan en son kararlı 2.6.37 sürümüne geçildi.
  • Plymouth – Pardus 2009.2 sürümünde açılış süreci görselleştirmesi için kullanılan teknoloji bırakılarak Plymouth teknolojisine geçildi.
  • Python – Python 2.7.1 sürümüne yükseltildi.
  • Perl – Perl, 5.12.2 sürümüne yükseltildi.
  • X.org – xorg-sunucusu 1.9.4 RC1 sürümüne yükseltildi. Otomatik sürücü yapılandırması için geliştiricilerimizin iyileştirmeleri eklendi.
  • TeX Live – TeX Live belgeleme araçları 2009 sürümüne yükseltildi.

Sistem Gereksinimleri

İşlemci (CPU)

Eğer sisteminiz aşağıda listelenen işlemcilerden birine sahipse, Pardus 2011 64-bit sürümünü kurmak isteyebilirsiniz.

64-bit mimarisini destekleyen Intel işlemciler

• Pentium 4, Celeron D, Xeon ve Pentium Dual-Core işlemcilerinin yeni sürümleri
  • Atom D5xx, N4xx ve N5xx
  • Pentium D, Pentium Extreme Edition, Core 2, Core i7, Core i5 ve Core i3 ailelerinin hepsi
  • Bu belge yazıldıktan sonra üretilen yeni işlemcilerin büyük bir kısmı.
64-bit mimarisini destekleyen AMD işlemciler
  • AMD Athlon 64, 64 X2, 64 FX
  • AMD Athlon II
  • AMD Opteron
  • AMD Turion 64
  • AMD Turion 64 X2
  • AMD Sempron
  • AMD Phenom
  • AMD Phenom II
  • Bu belge yazıldıktan sonra üretilen yeni işlemcilerin büyük bir kısmı.
Sistem Belleği (RAM)

Pardus 2011 sistem belleği (RAM) gereksinimi günlük kullanıma bağlı olarak değişebileceği için asgari ya da yeterli miktarı belirlemek zor. Yine de rahat bir masaüstü deneyimi için 1GB değerinin altına inilmemesini öneriyoruz.

Minimum gereksinimler

Pardus, 2011 kurulmak için en az 4GB boş disk alanına ihtiyaç duyar. Kurulum sırasında paket seçimi sunulmadığı için bu değer her kurulum için aynıdır.

Önerilen gereksinimler

Pardus 2011 sürümünde günlük kullanım ihtiyaçlarının rahatça karşılanması için en az 10GB boş disk alanı bulunmasını öneririz.

Alıntı...

ben bu işletim sistemini ne zamandır merak ediyorum ve güvenlik olduğunu hep duymuşluğumda vardır.

Fakat bir türlü geçemedim, çünkü kafamda birçok soru işareti var.. Ben inşaat mühendisliği programlarını

kullanıyorum, autocad, sta4cad, sap2000.. bu programları pardus'te çalıştırma imkanım var mı..

zaman zaman excel üzerinden küçük hesap programcıklarıda yapıyorum bunları parduste yapabilme

imkanım var mı???

Endüstriyel yazılımların çok büyük çoğunluğunun linux muadili mevcut değil. Wine ile bir yere kadar çalışıyorlar ancak haliyle beklendiği gibi olmuyor. Bunu göz önünde bulundurmalısın.

pardus kullandım yalnış hatırlamıyorsam ve memnum kaldım güzel

Endüstriyel yazılımların çok büyük çoğunluğunun linux muadili mevcut değil. Wine ile bir yere kadar çalışıyorlar ancak haliyle beklendiği gibi olmuyor. Bunu göz önünde bulundurmalısın.

teşekkürler açıklama için.. sonuç olarak hiç linux'e geçemeyeceğim bu tarz programlar çalışır hale gelene kadar..

Bu tarz yazılımlar, ilgilisi tarafından linux uyumlu olarak üretilmediği sürece linux tarafında zorlukla kullanılacaklar. Bu nedenle yazılım üreticilerine windows harici başka işletim sistemlerinin de olduğunu, yazılımların bu sistemlerde çalışacak sürümlerinin de çıkartılması gerektiğini bir kullanıcı olarak aktarmak ve talep etmek de sürece katkı sağlayacaktır.

Bu sürümler çıkana kadar sanal makina yazılımları veya aynı anda iki işletim sistemi kurulumu da linux tarafına adım atabilmen için alternatif olur.

Geri