Pardus 1.0 Kurulumu - Kurulum sorunları Bu başlıktan :)

free!

artık yok...
Katılım
22 Tem 2005
Mesajlar
5,479
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
37
Konum
.py
Dikkat bu anlatım tamamen KURULAN PARDUS içindir. Çalışan CD ile alakalı değildir...


NASIL:Kurulur
* 1 Pardus'u edinmek
o 1.1 CD'ye yazmak
o 1.2 Hazırlık
* 2 Kurulum
o 2.1 Disk Bölümlendirme
o 2.2 Uygulamaların Kurulumu
o 2.3 Kullanıcıların Belirlenmesi
o 2.4 Önyükleyicinin Kurulması ve Son
o 2.5 Açılış ve Pardus'a Merhaba
* 3 Pardus'u Kullanmak
o 3.1 Sonrası...

Pardus'u edinmek

http://www.pardus.org.tr adresine girdiğinizde Pardus'u nereden indireceğinize dair gerekli bağlantıyı göreceksiniz. Bağlantı yardımıyla Internet'teki dosya arşivimize ulaşır ve hem ISO dosyasını hem de bu dosyanın tam olarak indirildiğini kontrol edebileceğiniz özet bilgi dosyasını indirebilirsiniz.

Pardus.png

Not: Özet dosyaları genel olarak Internet'ten indirilen verilerin doğru bir şekilde inip inmediğini kontrol edebilmek için kullanılan kriptografik karakter dizisini barındırırlar. Bu işlem kurulum için şart değildir, fakat bu aşama sayesinde yanlış inmiş bir dosya ile gereksiz zaman ve iş gücü kaybının önüne geçilebilir. Ayrıntılı bilgiyi lütfen http://www.pardus.org.tr/sss.html#md5sum adresinden okuyunuz


CD'ye yazmak
İndirdiğiniz dosyanın doğru indirildiğinden emin olduktan sonra her zaman kullandığınız CD yazıcınız ile yazabilirsiniz. ISO, bir CD dosya sistemi türüdür. CD yazmak için kullandığınız uygulamanın yardım menülerinden ISO dosyalarını yazmak için bilgi alabilirsiniz. Bu dosyayı doğrudan CD içerisinde kopyalar ya da arşiv araçları ile açıp içeriğini CD içerisine yazarsanız bilgisayarı bu CD ile başlatamazsınız. Düzgün şekilde nasıl ISO dosyasının yazılacağını NASIL:ISO Yazilir belgesinden öğrenebilirsiniz.


Pardus.png

Not: Malum yazılabilir CD üretimi başını alıp gidince günümüzde bulabildiğimiz boş CD'ler gittikçe daha kalitesiz olmaya başladı. Pardus CD'lerini yazarken sorun yaşamamak için cd yazıcı ayarlarınızdan "burnfree" seçeneğinin açık olduğuna emin olun. Ayrıca ISO görüntülerini DAO modunda (Disk at once) yazarsanız işlem çok daha sağlıklı gerçekleşiyor.


Pardus.png

Not: Bazı cd okuyucu/yazıcılar tekrar tekrar (rewriteable) yazılabilir cdlerden boot edememektedirler. Eğer imkanınız varsa isoları NASIL:ISO_Yazilir belgesinde anlatılan şekilde kaliteli boş bir cd'ye yakınız.




Hazırlık

Pardus kurulumuna başlayabilmek için bilgisayarınızın CD'den açılacak şekilde ayarlanmış olması gerekir. Eğer öyle ise Pardus Kurulum CD'sini CD sürücünüz içerisine koyup bilgisayarınızı yeniden başlatmanız Pardus kurulum yardımcısı YALI'nın makul bir açılış süresinin ardından sizi karşılaması için yeterli olacaktır. Eğer bilgisayarınız yeniden başlattığınızda kurulum CD'sinden açılmıyorsa anakartınızın ayarlarını bilgisayarınızı CD'den başlatacak şekilde değiştirmeniz gerekebilir.




Kurulum

Bilgisayarınız CD'den açıldığında karşınıza sistem yükleyicisi çıkar.

Yali_acilis.png

Seçimizin ardından kurulum sistemini birkaç dakika içerisinde yükleyerek sizi YALI'ya ulaştırır. YALI ile kurulum süreci boyunca sol üstte kurulumun aşamalarını takip ederken, sağda bulunan bölümde o an gerçekleşen eylemlerle ilgili bilgileri ya da uyarıları okuyabilirsiniz. Pencerenin altındaki oklar da ekranlar arasında dolaşmanıza yardımcı olurlar.
Gpl-metni.png



Pardus.png

Not: Bazı monitörler YALI'nın kullandığı çözünürlüğü desteklemediğinden karşınıza simsiyah bir ekran gelmesi durumunda ctrl alt + (artı) veya ctrl alt - (eksi) tuşlarına birkaç kez basarak monitörünüz tarafından desteklenen bir çözünürlüğe geçerek kurulum yapabilirsiniz. Kurulum sonrasında Ekran Çözünürlüğünüzü düzgünce ayarlayabilirsiniz.



Otomatik Bölümlendirme seçeneği, diskin tamamı Pardus'a ayrılarak yapılacak kurulumlar için tasarlanmıştır. DİKKAT: Bu seçeneği tercih ederseniz diskinizdeki bütün bilgiler silinir! Eğer diskin yalnızca bir bölümüne Pardus kurmak istiyorsanız "Hayır, diskimi kendim bölümlendireceğim." seçeneğini tercih etmelisiniz.

Unutmayınız ki Pardus kurulumu ve sonrasındaki normal bir kullanım için yaklaşık 5Gb'lık bir boş disk bölümü yeterli olacaktır.


Disk Bölümlendirme

Bu bölümde disklerinizi ve varsa disk bölümlerinizi görecek, kurulum yapacağınız bölümü seçmekle yetineceksiniz. Kurulum yapılacak disk bölümünü işaretlemek için bölümün üzerine tıklayıp, Düzenle tuşuna basarak Sistem dosyaları seçeneğini kullanmalısınız.

En rahat ve tercih edilen kurulum senaryosu Pardus için ayrılmış bir disk bölümünü daha önceden hazırlamış olmak iken, arzu ederseniz tek parça olan diskinizi kurulum esnasında YALI ile yeniden boyutlandırarak Pardus için gerekli alanı yaratabilirsiniz.


Uygulamaların Kurulumu

Disk bölümlendirmenin hemen ardından uygulamaların ve gerekli dosyaların -az önce belirlediğiniz disk bölümüne- kurulmaları işlemi başlar. Bilgisayarınızın performansına bağlı olarak süresi değişecek olan bu sürenin sonunda da kurulmuş olan uygulamaların yapılandırılmaları işlemi başlar ve kurulumdan çok daha kısa bir süre içerisinde sona erer.
Kullanıcıların Belirlenmesi

Bir sonraki adım kullanıcıların belirlenmesidir.

İlk olarak Sistem Yöneticisi (kullanıcı adı root olan yetkili kullanıcı) için bir parola belirlemeniz istenir. root kullanıcısı standart bir kullanıcı adıdır ve sistemde olması zorunludur. root kullanıcısı tüm sistem çapında gerekli olan yapılandırmalar, yeni kullanıcıların açılması, bakım ve benzeri işlemler için gereken yetkiye sahiptir.
 
Pardus.png

Pardus'ta ön tanımlı olarak grafik ortamı root kullanıcısı ile açamazsınız.


Root kullanıcısının parolasının belirlemenizin ardından sıra sisteme normal kullanıcıları ekleme aşamasına gelir. Kullanıcı adı içerisinde Türkçe karakter kullanmamanızın gerekli olduğunu unutmayınız; bu uluslararası standartların bir gerekliliğidir (gerçek isim için böyle bir kısıt yoktur).


Pardus.png

Not: Tüm kurulum boyunca yaptıklarınız arasından unutmamanız gereken tek şey bu kullanıcıların parolalarıdır; herkes tarafından tahmin edilemeyecek ve aynı zamanda sizin de unutmayacağınız parolaları tercih etmeniz hem güvenliğiniz için hem de sisteme giriş yapabilmeniz için önemlidir.



Önyükleyicinin Kurulması ve Son

Kullanıcıların açılmasının sonrasındaki ekran YALI'nın son aşaması olan bilgisayarınıza kurulacak sistem önyükleyicisi ile ilgilidir. Eğer sistem yükleyiciler hakkında fikriniz yoksa Pardus'un bir sistem yükleyicisi kurmasına onay vermelisiniz. Bu sayede YALI gerekli düzenlemeleri sizin adınıza yapar. Bu yükleyici, bilgisayarınız açılırken size hangi işletim sisteminiz ile açmak istediğinizi soran bir uygulamadır.

Sonrasında bilgisayarınız yeniden başlatılır: kurulum CD'sini sürücünüzden çıkarmayı unutmayın :)
Açılış ve Pardus'a Merhaba

Eğer her şey yolunda ise, bilgisayarınız tam olarak açıldığında kullanıcı adı ve parolanızı soran bir giriş ekranı ile karşılaşırsınız; Pardus masaüstüne çok az kalmıştır, hatta kendisi bu ekranın hemen arkasındadır.

Kurulum esnasında belirlediğiniz kullanıcılardan birisi ve parolası ile yaptığınız girişin ardından sizi pala bıyıklı Kaptan Masaüstü karşılar ve basit başlangıç yapılandırmalarının ardından TASMA isimli yapılandırma merkezimize gönderir. Pardus'un ne kadar kişiselleştirilebileceğine dair güzel bir deneyim TASMA içerisinde sizi beklemektedir. Aynı zamanda Internet'teki depolarımızdan kolayca yeni uygulama kurmanıza ya da güncellemenize olanak sağlayan PiSi'nin grafik arayüzü de diğer tüm yapılandırmalar gibi yine TASMA içerisindedir.


Pardus'u Kullanmak

Pardus yalnızca bir işletim sistemi değil, on yıllardır tüm dünyada geliştirilen açık kaynak kodlu ve özgür yazılım projelerinin rafine ve entegre edildiği, tespit edilen eksiklerini tamamlamaya yönelik yeni katkılarla kolay kullanılan, Türkçe ile ilgili altyapı sorunları çözülmüş, çeviri kalitesi yükseltilmiş ve tüm masaüstü ihtiyaçlarını karşılamak için hazırlanmış tüm bir çözüm paketidir. Temel grafik düzenlemeler, anında mesajlaşma, e-posta, haber grupları, ofis paketi, Internet gezgini, tüm müzik ve video dosyalarını oynatabileceğiniz, Internet'ten yapılan canlı yayınları, blog sitelerini takip edebileceğiniz yazılımlarla tüm ihtiyaçlarınızı standart kurulumda çözen Pardus, tüm bu işlemler için yalnızca bir CD ile gelir ve yaklaşık yarım saat içinde kurulur.

Donanımlarınız için hazırlıklıdır, her biri için tek tek sürücü kurmanız gerekmez ve doğal yapısı gereği virüs, trojan, solucan gibi, yazılımlardan et-ki-len-mez :)


Sonrası...

Pardus bilişim dünyasının alışageldiğiniz tarzının dışında, tamamen açık olan bir projedir, dolayısıyla geliştiricilere ve katkıcılara ulaşmanın bir çok yolu vardır:

Bizimle iletişime geçin, http://liste.pardus.org.tr/: Bu adreste Pardus geliştiricileri, katkıcıları ve takipçilerinin üye olduğu bir çok e-posta listesi mevcuttur. Bu listelere üye olarak hem proje ile ilgili gelişmeleri takip edebilir hem de fikirlerinizi paylaşıp projenin gidişatına katkıda bulunabilirsiniz. E-posta listeleri içerikleri ve amaçlarına göre gruplanmıştır, 'uludag' isimli e-posta listesi ise, genel tartışma ve sohbet listesidir. 'pardus-teknik' Pardus ile ilgili sorularınıza yardım alabileceğiniz listedir. Ayrıca geliştiricilerin her birine de doğrudan e-posta ile ulaşabilirsiniz.

Bizi takip edin, http://gezegen.uludag.org.tr/: Web sayfamız dışında geliştiricilerimizin ve katkıcılarımızın günlüklerinin bir araya getirildiği bir sayfadur bu ve bu adresten en güncel en sıcak haberleri alabilir, belki isterseniz bir yardım çağrısına cevap verebilirsiniz.

Hataları bildirin, http://bugs.pardus.org.tr/: Pardus'ta karşılaştığınız hataların bir daha karşınıza çıkmayacak şekilde düzeltilmesi için hata raporlarınızı geliştiricilere ulaştırabileceğiniz hata takip sistemidir.

Forum ya da IRC yoluyla yardım alın, http://pardus-linux.org/: Katkıcılarımız tarafından açılmış resmi olmayan Pardus yardım forumudur. Bu foruma üye olarak sorularınıza yardım alabilirsiniz. Aynı şekilde resmi olmayan sohbet odalarına da irc.freenode.net adresli sunucu üzerinde yaşayan #pardus ve #pardus-devel kanallarından Pardus kullanan insanlara ulaşabilirsiniz.


İyi eğlenceler.


alıntıdır > teşekkürler, A. Murat Eren. - 27 Aralık 2005, Salı @ 20:36 @ pardus-wiki


:hhman:

not: kesinlikle tavsiye ediyorum. deneyin en azından, yapabiliyorsanız kullanın kalıcı olsun, destek verebilen varsa versin, İngilizce veya Almanca gibi dillerden bilenler siteyi forumu wiki yi ziyaret etsin, Türkçeleştirme çalışmalarına katılın, programlama biliyorsanız ekibe yardımcı olun. Sonuçta ileride ülke çapında dikkate alınacak bir sistem olacak kanımca. Ve bir devlet kurumuna bağlı işliyor bu çalışma. Bir şekilde kendinden söz ettirecek, katkınız bulunduğunda o zevki sizde yaşayın :D
gaza gelip yardımcı olacaklara kolay gelsin.. Sorusu olan yazabilir..
 
uzun mesajı sil bea:D
önüme geçtin anacım mesajı cp le bi daha yaz :D
 
yaw bu vbulletin beni hala tanımamış :p , kendi mesajımı silemiyorum ya , bu sayfaya geçiş hakkınız yoktur diyo :p
 
walla linux kullanmak istiyorum ama hiç bir bilgim yok merak ediyorum ve benim kullandığım bazı tasarım programlarını destekleyip desteklemiyeceğinden emin değilim solidworks autocad 2006 mastercam 8 gibi programları desteklermi ki bişi daha var aslında oyun olayında da nasıl bişiler yapar onuda bilirsen çok iyi olur ama bir kere kullanıcam nolursa olsun
 
win32 programları linux altında çalıştırmak için bi platform var onu kurarsan çalışıyor diye biliyorum sen bi araştır ancak extra bişi kurmadan win32 ler linux da çalışmas...
ayrı version u varsa linux için olabilir..
ancak o işlerin yapan open source bir çok alternatif program var..
www.sourceforge.com da mesela biras incele yada başka yerlerde...
 
ben bir ara linux kurayım dedim cd yi internetten indirip söylendiği gibi cd ye yazdım ve bilgisayarı yeniden başlattığımla cd linux ile başlıyor birinci seçeneği seçiyorum ve bilgisayar yeniden başlıyor bu sürekli böyle devam ediyor.sizce ne yapayım.
 
kardeş, indirdim, uzantısını kontrol ettim doğru, boot ederek yazdırdım, ama açılışta yalıya geldiğinde görüntüler problemli çıkıyor, söylediğiniz gibi, ctrl alt + ile düzeltme yapmaya çalıştım olmadı. zaten sorun çözünürlük sorunu değil, yalının görünmemesi, yardımcı olursanız sevinirim. (Not: bilgisayarımı açılışta cd den okumasını ayarladım, sorun orada değil, işlemcim amd 3500)
 
bende xp ve vista var ama öğrenmek için (sonuçta türk yapımı ve parazit derdi yok) kurmayı denedim kapkara okunması zor çizgicçigi bir ekran çıktı karşıma zar zor error 23yazısını okudum netten araştırıp komutla onu atlattım kuruma geçtim kurdum ama sistem yeniden başlatınca yine kapkara bir ekranla karşılaştım error 21 yazıyo yardımınızı bekliyorum.Şimdiden teşekkürler...

anakart:asus p5b
işlemci:intel pentium d 775
rem:eek:em 4*512mb
hdd:samsung 250mb
 
dostum ellerine sağlık
şu resimleri yenileyebilirmisin lütfen

daha yararlı olucak
 
Geri
Üst