Parası olmayanı İstanbul’dan uzak tutmanın yolunu bulalım

akifb

New member
Katılım
18 Eyl 2007
Mesajlar
1,727
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
[email protected]
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Göçü yasaklayamayız ama, parası pulu olmayan insanların İstanbul’da yoğunlaşmasının engellenmesi için birtakım tedbirlerin alınması gerekiyor. İstanbul’un güvenlik sorununu halletmek suretiyle yasal olmayan yolları hedefleyen insanların İstanbul’da barınmasını engelleyerek, kentsel dönüşümü yapabiliriz" dedi.

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, "parası pulu olmayanların İstanbul’da yoğunlaşmasının engellenmesi" için önlemler alınması gerektiğini söyledi. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Urban Land Institüte (ULI) işbirliğiyle düzenlenen Forum İstanbul Yarıyıl Konferansı, "Mimar Sinan’dan Olimpiyat Kentine Kentsel Dönüşüm ve Gayrimenkul Yatırımları" temasıyla başladı. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, gecekondu dönüşüm alanlarının aynı zamanda siyasetin de dönüşüm alanları olduğunu belirterek, gecekondu olgusunun Türkiye’nin en önemli sorunlardan biri olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin, bu sorunu çözmeden kalkınmadan söz edemeyeceğini belirten Bayraktar, "Terörün, uyuşturucunun, devlete çarpık bakmanın, eğitimsizliğin, psikolojik olumsuzlukların ve sağlık problemlerinin temelinin gecekondu bölgeleri ve çarpık alanlar oldukları bilinmektedir" dedi.
6kenb4k.jpg

AB’YE GİRERKEN ÇÖZELİM: Bayraktar, AB’ye girmeye çalışan Türkiye’nin gecekondu sorununu çözmesi gerektiğini ifade ederek, gecekondu yıkımlarında insanların karşı çıkmasının sebebinin de başkalarının kışkırtması olduğunu söyledi. Belediyelerin tek başına gecekondu sorunuyla başa çıkamayacağına değinen Bayraktar, devletin ve yasal kurumların bu süreçte belediyeye destek vermesini istedi.

GÜVENLİĞİ HALLEDELİM: Erdoğan Bayraktar, parası pulu olmayanların İstanbul’a göçünün engellenmesi için önlemler alınmasını istedi. Bayraktar, "Göçü yasaklayamayız ama parası pulu olmayan insanların, İstanbul’da yoğunlaşmasının engellenmesi için bir takım tedbirlerin alınması gerekiyor. İstanbul’un güvenlik sorununu halletmek suretiyle yasal olmayan yolları hedefleyen insanların İstanbul’da barınmasını engelleyerek, kentsel dönüşümü yapabiliriz" diye konuştu.

HORMONLU ŞEHİRLEŞME: Forum İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi, İstanbul’a vefa borcunu ödediklerini ifade ederek, bu yıl ilk kez yapılan toplantının her yıl yapılacağını belirtti. Küresel şehirleşme kültürünün en kritik yönünün mega kentlerde yaşamak olduğunu dile getiren Canevi, "hormonlu şehirleşmenin" önünü kesmek için 10 ülkenin arasına 11. olarak Türkiye’nin de katıldığını ve yeşil kentleşme çalışmasının başlandığını duyurdu.

2012’ye kadar İstanbul’a 15 milyar dolar harcanacak

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentsel dönüşümün, çarpık yapılaşma, çöküntü alanları, tarihi alanların yenilenmesi gibi her şeyi kapsadığını belirterek, İstanbul’u yeniden tasarlamayı hedef olarak koyduklarını dile getirdi. Dönüşümle ilgili yasalarla insanların barınma hakkını gasp etmediklerini ifade eden Topbaş, demokratik ülkelerde kentsel dönüşümün çok zor olduğunu ve önce güven inşa etmenin gerektiğini söyledi. Topbaş, İstanbul’un 50 yıl içinde 800 bin nüfustan 13 milyonlara ulaştığını kaydederek, başka ülkelerdeki sanayileşme süreçleri değerlendirilemediği için bu hale gelindiğini söyledi. Türkiye sanayisinin yüzde 37’sini taşıyan İstanbul’u kalkındıracaklarını belirten Topbaş, depremin, bugüne kadar ön plana taşınmadığını ve 1 milyon 200 bine varan yapı stoklarında bazı riskler taşındığını bildirdi. Topbaş, 2012’ye kadar İstanbul’da 15 milyar dolarlık yatırım hedefi koyduklarını kaydederek, 2012’de ulaşım hizmeti olarak raylı sistemi de oluşturacaklarını ifade etti. Günümüz dünyasında ülkelerin değil şehirlerin yarıştığına dikkat çeken Topbaş, "İstanbul’un en önemli şeylerinden biri öğleden önce dünyanın bir yarısıyla, öğleden sonra diğer yarısıyla görüşebilme" dedi.

İhracatta gayrimenkulün önemi çok artacak

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ise gayrimenkulün, gelecekte Türkiye’nin ihracatında çok önemli bir konu olacağına değinerek, kentsel dönüşümün, nüfus, kültürel ortamlar, katma değer ve refah ile küresel dünyada kentin konumu olmak üzere dört temel unsura dayandığını dile getirdi. Türkiye’de kentlerin her anlamda çağdaş kent olmaktan uzak bulunduğunu kaydeden, Satıcı, varoşların hem kentin hem de siyasetin merkezi haline geldiğini belirtti. Satıcı, gelir dağılımındaki adaletsizliğin, kentin merkezindeki adaletsizliğe de yansıdığını söyleyerek, kentsel dönüşüm için asıl sorunun, dünyanın diğer kentleriyle her bakımdan nasıl ortaklık sağlanacağı yönünde olduğunu belirtti. Türkiye insanının kültürel ve psikolojik sorunu olduğuna dikkat çeken Satıcı, "Türkiye, başta İstanbul olmak üzere, bütün şehirleriyle büyük bir bomba gibi enerjiye sahiptir" dedi.hürriyet
 
Geri
Üst