Papadopulos GEBERDİ

ahmert

New member
Eski Rum lider Tasos Papadopulos, tedavi gördüğü hastanede öldü

Kıbrıs’ta bir döneme damga vuran eski Rum lider Tasos Papadopulos akciğer kanserine yenik düştü. Gençliğinde EOKA üyesi olan Papadopulos, ‘Türk kasabı’ olarak anılıyordu. 2004 yılında da Annan Planı’nın reddedilmesi çağrısı yapan Rum lidere ‘Bay Hayır’ lakabı takılmıştı

KIBRIS’IN İngiltere’den bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından beri adadaki durumun şekillenmesinde en etkili isimlerden biri olan Rum yönetiminin eski lideri Tasos Papadopulos, akciğer kanseri tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Solunum yetmezliği nedeniyle 22 Kasım’dan beri Lefkoşa Rum Genel Hastanesi’nin yoğun bakım servisinde tutulan 74 yaşındaki Papadopulos’un durumunun dün sabah ağırlaştığı ve öğle saatlerinde öldüğü açıklandı. Aşırı milliyetçi politikalarıyla bilinen Papadopulos’un 2003 ile 2008 arasındaki iktidarında, Rumlar Annan Planı’na ’hayır’ demiş, ada bölünmüş olmasına karşın AB üyeliğine kabul edilmişti.

’Denktaş’ı köpek gibi vurun’

İngiltere’de hukuk eğitimi aldıktan sonra 20 yaşında adaya dönen Papadopulos, adanın Yunanistan’la birleşmesini savunan EOKA örgütüne katıldı. Kıbrıslı Türkleri imha planı olarak bilinen “Akritas Planı”nın hazırlayıcısı olan eski Rum liderin, 1964’te söylediği “Türk donanması adaya geldiğinde kurtaracak tek bir Türk bile bulamayacak” sözleri akılları kazındı. “Türk kasabı” ve “Türk düşmanı” diye de anılan Papadopulos, Rauf Denktaş için de “Köpek gibi vurun” ifadesini kullanmıştı. Rum lider, adanın birleştirilmesi için BM’nin hazırladığı Annan Planı’nın 2004’teki referandumda reddedilmesi için büyük çaba sarfetmişti. Televizyonda ağlayarak yaptığı konuşmada, Rum halkının plana “hayır” demesini isteyen Papadopulos, bu tarihi konuşmasında “Devlet teslim aldım eyalet teslim etmem. Rum halkının adaleti ve onurunu savunmasını istiyorum. Devletimizi ortadan kaldırmak istiyorlar” diye konuşmuştu. Rumların yüzde 76’sı planı reddedince Papadopulos’a “Bay Hayır” lakabı takılmıştı.

24 yaşında bakan oldu

EOKA’nın siyasi kanadının kilit isimlerinden biri olan Papadopulos, 24 yaşındayken, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin temelinin atıldığı 1959 Londra Konferansı’nda Başpiskopos Makarios’un heyetinde yer aldı. 16 Ağustos 1960’da Kıbrıs Cumhuriyeti kurulduğunda Makarios tarafından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na getirildi. Kıbrıslı Türklerin 1963’te ortaklık cumhuriyetinden dışlanmasının ardından, Sağlık, Tarım ve Maliye bakanlıkları da yaptı. 1970’te bakanlıktan ayrılarak, eski Rum lider Glafkos Klerides’le merkez sağ görüşlü Birleşik Parti’yi kurarak milletvekili seçildi. 15 Temmuz 1974’te Makarios’a karşı girişilen darbede tutuklandı. Müzakerecilik görevini Klerides’ten 1976’da devraldı ve Temmuz 1978’e kadar yürüttü. 1977’deki Viyana Konferansı’nda iki bölgeli iki kesimli federasyon çözümü önerisini sundu. 1981’de Birleşik Kıbrıs partisini kurdu. Bu parti 1988’de merkez Demokratik Parti’yle birleşti. İki dönem bu partiden milletvekili seçildi. Ekim 2000’de, eski Rum lider Spiros Kiprianu’nun ölümünden sonra, meclisteki üçüncü büyük siyasi güç olan DİKO’nun başkanlığına seçildi.

Türkiye’den tanıma istedi

2003’teki seçimlerde de iktidara geldi. İktidarında Türkiye’nin AB’ye aday ülke statüsünü veto etmeyen Papadopulos, Ankara’nın Kıbrıs hükümetini tanıması ve ilişkileri normalleştirmesi halinde AB üyeliğini destekleyeceğini söyledi. Şubat 2008’deki başkanlık seçimini AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas’a kaybetti. Papadopulos’un sahibi olduğu hukuk bürosunun, eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç’in yurtdışına kaçırdığı paraların aklanmasına karıştığı iddia edilmişti. Eski Rum lider iddianın sahibi Financial Times gazetesine dava açmış, tarafların geçen ay anlaşması üzerine dava geri çekilmişti. n DIŞ HABERLER

‘Ölünün arkasından konuşulmaz’

KKTC’nİN 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, “Dinimizde, kültürümüzde ölünün arkasından kötü söz söylenmez. Ancak tarihi açıdan Kıbrıs’ın başına gelen bütün felaketlerin sorumlusu olan Makarios’un yanında aynı suçu sonuna kadar paylaşanlardandır. Türklerin haklarını, Türkiye’nin garantörlük hakkını hiçe sayarak 1960 anlaşmalarını yok farz ederek başlattıkları saldırılarının sonucu bugüne kadar Kıbrıs’ta iki taraf arasında barış anlaşması yapılamamıştır. Türklere tek bir hak vermemek üzere yaşadı. Birkaç gün önce yaptığı açıklamada, ’1960 Anlaşması ortaklık değildi üniter bir devletti’ diyecek kadar yanlış fikirlerden vazgeçmediğini gördük. Bütün bunlara rağmen ailesine, yakınlarına başsağlığı diliyorum” dedi.

Talat, Rumlara metanet diledi

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da Papadopulos’un ölümü nedeniyle Rum halkına başsağlığı diledi. Talat, “Rum halkına ve sevenlerine metanet diliyorum. Her vefatta olduğu gibi kendisini sevenler, yakınları, ona inananlar üzüntü içerisindedir. Bu üzüntüyü paylaşıyorum” dedi. Talat cenaze törenine katılıp katılmayacağı konusunda, “Törenin tarihi belirlendiğinde konuyu değerlendireceğini” söyledi.

KAYNAK
 

HTML

Üst