Ozondaki delik 10-20 yıldan önce küçülmeyecek

µ.CastieL

New member
Reaction score
0

"Ozondaki delik 10-20 yıldan önce küçülmeyecek"

Ozon tabakasındaki deliğin 10-20 yıldan önce küçülmeyeceği bildirildi.

Dünya Meteoroloji Örgütü, 1980'li yıllarda beliren Antarktika üzerindeki deliğin, 25 yıldan önce küçülmeyeceğini, "eğer her şey yolunda giderse" 2075'e doğru kaybolabileceğini açıkladı.

Örgüt, 16 Eylül Dünya Ozon Günü'ne birkaç gün kala yaptığı açıklamada, durumun ciddiyetinin 10-20 yıl daha devam edeceğini, bu tablonunsa ozon tabakasıyla ilgili 1987 tarihli Montreal Protokolü'ne uyulması koşuluna bağlı olduğunu bildirdi.

Örgüt yetkilisi Geir Braathen, "Deliğin yok olması ve 1980 öncesindeki duruma dönülebilmesi için onlarca yıl gerekli. Bunun 2075'de mümkün olabileceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Bugüne dek ozon tabakasıyla ilgili alınan kararlara rağmen sonuçların, zehirli gazların stratosferde ayrışımının yavaş olması nedeniyle çabucak hissedilemediğini söyleyen Braathen, bu gaz yoğunluğunun yılda yüzde 1'lik bir hızla azaldığına dikkati çekti.

16 Eylül 1987'de ozon tabakasını korumayı içeren BM Montreal Protokolü imzalanmıştı. Protokolün imzalanmasının 20. yılında düzenlenen konferanstaysa taraf ülkeler ozon tabakasına zarar veren tüm kimyevi gazların yasaklanmasını içeren tarihi bir anlaşmaya varmıştı.

Anlaşmaya göre, gelişmiş ülkelerin 2030, gelişmekte olan ülkelerin ise 2040 yılına kadar, ozon tabakasına zarar veren hidrofloroklorokarbonların (HCFC)(buz dolapları, klima cihazları ve spreylerde bulunan gazlar) tümünü yasaklaması gerekiyor.

Bilgilendirmen Için Saol Teşekkürler

bilgilenmemiz ve artık bilinclenmemiz qerek bakalım zaman ne göstericek

aga bu tarz haberin çogalması lazım ki millet bilinçlensin ama sanmıyorum ki kimsenin aman ozon delincek artık parfüm kullanmıyalım diceklerini :D

biz bilgiyi paylaşalımda bilinclendırebıldıgımız kadar artk napalım elden bısı qelmez

Teşekkürler..

valla benim bildiğim şu ozondaki delinme falan bunların hepsi greenpeace çilerin uydurduğu haberler. ozon tabakasının kendini yenileyen bir yapısı var. sonuç olarak bu dünya artık 4 milyar yaşında. delinmedi delinmedi şimdi mi delindi arkadaşlar ????

valla benim bildiğim şu ozondaki delinme falan bunların hepsi greenpeace çilerin uydurduğu haberler. ozon tabakasının kendini yenileyen bir yapısı var. sonuç olarak bu dünya artık 4 milyar yaşında. delinmedi delinmedi şimdi mi delindi arkadaşlar ????

öyle deme küresel ısınma ozondan kaynaklanıyor bu 1 sonra 4 milyar yasındada 4 mılyas yıldır gunumuzdeki gibi kullanılmıyor sanayılesme 4 milyar yıl once yoktu sımdık var ozon tabakası 100 yıldır bu tür zararlı kimyasallara maruz kalıyor. we dikkat edilemsi gereken br husus oldugunu düşünüyorum...

Geri