Omega Yağ Asitlerinin Faydaları (Balık Yağı)

Archangelll

New member
Omega nedir?

Omega ismini kimyasal yapısından almış. Halk arasında Balıkyagı olarak bilinen Omega-3 ile bitkisel yaglarda bulunan Omega-6 ya asitleri döllenme anından başlayarak anne karnından itibaren yaşam boyunca vücudumuzdaki doku hücrelerinin önemli yapı taşlarını oluşturuyorlar. Ba ışıklık sistemini güçlendirerek kalp, kanser, romatoit artrid ve sedef hastalıklarından koruma saglıyor.
Omega-3 olmazsa beden çöker.

Bilim adamlarının benzersiz ve güçlü ilaç olarak adlandırdıkları Omega-3 ya asitleri olmadan beden çöker demek hiç de abartılı olmaz. Çünkü bu ya asitleri hücrelerin davranışını kontrol ediyor ve her hücre nasıl işliyorsa, bedenin tümü de öyle işliyor. Hücrelerin her birindeki en ufak bir yag asidi dengesizligi, onların çıldırmalarına ve tüm bedende kaos ortamı oluşturmalarına yol açıyor.

Sperm hücrelerine yararlı

Omega-3, retina, beyin ve sperm hücrelerinin işlevlerini hatasız olarak yerine getirmeleri açısından gerekli. Eksikligi, retinada görme fonksiyonunun azalmasına yol açabiliyor. Ayrıca, ruh hali, konsantrasyon, bellek, dikkat ve davranış bozukluklarına neden olabiliyor.

En etkili ilaç

Omega-3 doganın en harika çok yönlü ilaçlarından biri. Kolesterol düşürücü ilaçlar kadar etkili. Yüksek trigliseridler için bilinen en iyi ilaç. Ayrıca damar sertli i ve tıkanıklılı ı, enfeksiyon hastalıkları ve davranış bozuklukları üzerinde olumlu etkilere sahip. Gerek Omega-3 gerekse Omega-6 ya asitlerinin dengeli alımı, sa lı ımız için temel olan ideal kan dolaşımını sa lıyor. Ayrıca beynin gelişimine, sa lıklı büyümeye ve ba ışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Cildin nemini koruyarak, genç görünmesine ve tüm cilt hücrelerinin işlevlerini düzenlenmesine yardımcı oluyor.

Önerilen ideal denge nedir?

Dünya Saglık Örgütü (WHO) tarafından önerilen ideal denge, her 5-10 gram Omega-6 ya asidine karşılık 1 gram Omega-3 ya asidi şeklinde. Aşırı Omega-6 ya asiti alımı Omega-3 ya asitlerinin yararını baltayabiliyor. Omega-3 ve Omega-6 ya asitleri vücutta görevleri geregi kendi aralarında sürekli rekabet halindedirler. Omega-3, kanın akışkanlı ını sa larken, Omega-6 pıhtılaşmayı artırıyor. Omega-6, büyüme ve cilt için gerekli, Omega-3 ise saglıklı ve uzun bir ömrün anahtarı. Aşırı Omega-6 alımı kanı pıhtılaştırmanın yanı sıra kolesterol plaklarının oluşumunu kolaylaştırıp, alerji ve iltihaba baglı hastalıkların gelişimine yol açıyor. Omega-3 ise tam tersini yani kanın pıhtılaşmasını, kolesterolün yükselmesini ve iltihabi hastalıkların oluşumunu engelliyor. Omega-6 en çok bitkisel sıvıya larda, Omega-3 ise en çok ya lı balıklarda bulunuyor. Balıklar bu maddeyi yosun ve planktonlardan elde ediyorlar.

Omeganın yararları

- Omega yaglarının dengeli alımı vücudu pek çok hastalıklardan koruyor. Kalp hastalıklarına karşı koruyor

- Kötü kolesterolü düşürüp, iyi kolesterolü artırıyor. Düşük kolesterol seviyesini normal degere çıkartıyor. Kalp krizinde etken bir rol oynayan trigliserid seviyesini azaltıyor. Kanın akışkanlı ını sa layarak, kalp tarafından kolayca pompalanmasına yardımcı oluyor. Böylece damar tıkanıklı ı (tromboz) ya da damarlara ya birikimini (arterioskelerosis) önlüyor. Kalp krizi riskini en aza indirgiyor. Kalp hastalıklarının bir sebebi de ırsidir. Bu nedenle ailesinde kalp hastalı ı olanların küçük yaşlardan itibaren dengeli omega ya ı almaları ilerki yaşlarda kalp riskini azaltabiliyor.

- Kansere karşı etkili. Vücudumuzda bulunan kötü huylu hücreleri baskı altında tutabilmek ve yok edebilmek için ba ışıklık sistemi omega yaglarından güç alıyor. Yapılan araştırmalarda gö üs, prostat ve kolon kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türünde omega yag asitlerinin yararlı oldugu gözlendi.

- Kangreni önlüyor. Kanı inceltip damarları koruyor ve pıhtılaşmayı önlüyor. Kanın tüm vücutta dolaşmasını sa layarak parmak ucu hissizleşmesini, el ve ayak parmaklarının dolaşıma ba lı üşümesini önlüyor veya azaltıyor.

- Diyabeti geciktiriyor. Yapılan son araştırmalar balıkta bulunan Omega-3 yag asitlerinin insülinin işlevini artırarak ve diyabette özellikle de tip II diyabetlilerde hastalı ı geciktirdi i ortaya çıktı.

- Yaşlanmayı durduruyor. Omega ya asitleri serbest radikallere karşı savaşarak cilt hücrelerinin yaşlanmasını engelliyor. Hücreleri yenileyip cildi güzelleştiriyor.

- Migrene iyi geliyor. Kanın beyin damarlarında rahatça dolaşmasını saglayarak migren tipi agrıları önlüyor.

- İltihabi hastalıkları önlüyor. Güçlü bir ba ışıklık sistemi için omega ya ları çok önemli. Başta gribal enfeksiyonlar olmak üzere, sedef, romatoit artartrit, astım ve alerji gibi hastalıkların tedavisinde önemli rol oynuyor.

- Depresyonu tetikliyor. Yeni Zelanda, Kanada ve Almanya gibi Omega-3 ya ının Omega-6 ya ına oranla daha az tüketildi i toplumlarda depresyon vakaları, dengeli Omega-3 ya ı tüketen Japonyadan 5 kat daha fazla.
Omega yagları en çok kime gerekli?

- Hamile kadınlar ve bebekler; Omega, anne karnındaki bebe in saglıklı gelişimi için elzem bir ya asidi. Beyin, kalp, damarlar ve gözlerin sa lıklı gelişmesinde önemli rol oynuyor. İnsan beyni dogumdan önceki son üç ayda hızla büyür,do umdan sonraki ilk 12 haftada bu büyüme hızı 3 kat artıyor. Bu nedenle hamile ve emzikli annelerin Omega-3 ve Omega 6 içeren gıdaları yeterince ve dengeli biçimde almaları çok önemli.Omega-3 ve 6 dengesiyle beslenen annelerin bebeklerinde beyin,sinir sistemi ve görme yetenekleri sa lıklı gelişiyor. Omega ya ları ayrıca,çocu un matematik zekasını geliştirip,okuma,telaffuz ve yazma beceresini arttırıyor. Eksikli i halinde çocuklarda davranış bozukluklarına (hiperaktivite,dikkat eksikli i gibi) yol açıyor.

- Yetişkinler; Zamanla bu yag asidinin azalması bellek kaybı, bunama ve depresyon gibi sorunlara yol açıyor. Bunama hastalıgı olarak bilinen Alzheimer üzerinde yapılan araştırmalarda hastalıgın balık yemeyen toplumlarda daha sık rastlandıgı ortaya çıktı. Omega yagları ayrıca ba ışıklık sistemini güçlendirerek pek çok ölümcül hastalı ın tedavisinde de önemli rol oynuyor.

Omega yag asitleri nerelerde bulunuyor?

Omega-3 (Alfa linolenik asit): Ya lı balıklar ve deniz ürünleri (özellikle uskumru, sardalye, hamsi ve somon gibi) ceviz, badem, soya filizi, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, mısır, mısır unu, keten tohumu yagı, tatlı patates, marul, lahana, brokoli ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor.

Uzmanlar ne öneriyor?

Haftada en az 2-3 kez balık yiyin. Balı ı kızartmak yerine ızgara ya da bu ulama olarak yemeyi tercih edin. E er ailenizde kalp hastalı ı varsa Omega-3 içerikli bir beslenme alışkanlı ı edinin ve bunu ömür boyu sürdürün. Dengeli omega ya asidi alımı, sizi kalp krizi riskinden koruyacak. Hamileler ve süt veren anneler haftada 4-5 kez balık yemeli. Balık yemedi i günler Omega-3 yag asitlerini içeren besinleri almalı.

- Her sabah kahvaltıda 2-3 ceviz yiyin. Balık kadar olmasa da de erli bir Omega-3 kayna ı olan ceviz, kalbi koruyor ve beynin performansını artırıyor. Orta yaşlılar Alzhemeir hastalıgından korunmak için bol bol balık yemeli. Bu mümkün de ilse doktora danışarak balıkyagı hapları almalı.
 

HTML

Üst