Olta İğne Numaraları

kent55

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
23 May 2008
Mesajlar
31,409
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
ѕαмѕυηѕρσя









iğne numaraları - olta iğneleri - iğneler hakkında


İğneler için nasıl numaralandırma yapılacağı üzerine herhangi bir standart ne yazık ki yok. Öyleki aynı üretici farklı modellerde farklı bir numaralandırma stratejisi uygulayabiliyor. Bu nedenle budur demek pek mümkün değil.
İğne NumaraLaRı Biz genelgeçer ve yaygın olan hususlardan bahsetmek zorundayız hal böyle olunca.
İğne numaralarında asıl kriter iğnenin ağız açıklığıdır. İğnenin numarası bu açıklığı belirler. Tipik olarak kullanılan numaralandrıma sistemleri şöyledir.
Batı standardı: Bu standartta 1 numara referanstır. 234.. şeklinde numara arttıkça iğne küçülür. Genel olarak 2 numara 1 numara olanın içine boşluk kalmadan sığacak kadar olan iğnedir.

2922.gif


Modele göre 32 numaraya kadar iğneler küçülebilir. Daha büyük iğneler içinse okyanus serisi numaralama kullanılır. 1/O 2/O 3/O.. Buradaki “O” okyanusun “O” sudur okunurken “Oh” şeklinde okunur elbette “OoHhhh” şeklinde değil kısa bir k-h arası sesle.. Ama bizde ülkemizde bu iğneler 2/sıfır 3/Sıfır şeklinde okunmaktadır. Yanlıştır ama zarar gelmez mühim olan anlaşabilmek.. “O” serisinde iğneler 1 numarayı ve kendinden önceki numarayı içine alacak şekilde büyür. Yani 1/O iğne 1 numara iğneyi içine boşluk kalmadan alabilir. 2/O ise 1/O iğneyi.. Bu seri 20/O’ya kadar gidebilir genelde.
Japon ‘SUN’ standardı: Özellikle ticari balıkçılıkta kullanılan büyük iğneler için yaygın bir standarttır. Basit bir mantığa dayanır. 3.3 sihirli sayıdır (SUN). Bu cm cinsinden taban olarak alınır. İğne numaraları 1.0 şeklindedir. 1.0 demek 1.0 x 3.3 = 3.3 cm demektir. Bu iğnenin uçtan göze telinin komple boyunu verir. Yani “3.4 SUN” numara iğne uçtan göze 3.4 x 3.3 = 11.2 cm uzunluktadır.

Bu standart Japon dense de Japonyada kabul edilmiş bir standart değildir. Örneğin çok yaygın olan Tankichi iğnelerde orjinal Tankichi (üretici adı) kendi 32 34 40 gibi giden numaralandırma sistemini kullanır. Ayrıca en küçük iğnenin 1 ile başladığı 3.5 gibi kesirli numaraların da kullanıldığı bir diğer japon numaralama sistemide mevcuttur. Ülkemizde ve irtibatımız olan bölgelerde (AB ABD..) kullanılan yaygın normlar batı standardı ve bazen bilhassa ticari balıkçılık için japon sun standardıdır. Ama bilhassa uzak doğudan iğne alacak olursanız bir şekilde tersine standartları aklınıza getirin hangi numarayı istediğinizden emin olun
















 
Geri
Üst