Okyanusların Derinliklerinde Yaşayan Korkutucu Canlılar

sonsuzluğa

Moderator







Bu küçük canavarların dünya dışı bir gezegenden geldiğini zannedebilirsiniz. Ancak hepsi okyanusların derinliklerinde yaşıyor. Polychaetes (deniz halkalı solucanları) olarak bilinen küçük canlılar, Güneş ışınlarının ulaşamadığı, basıncın çok yüksek olduğu derinliklerde yaşıyor.





Bilim insanları, deniz halkalı solucanları sayesinde okyanus tabanı hakkındaki teorileri geliştirme şansı buldular. Günümüzde, deniz halkalı solucanının 10 binden fazla türü olduğuna inanılıyor.





Halkalı solucanların birçok türünün sanıldığı gibi kuru arazilerde değil, sıcak su kaynaklarının yakınlarında yaşadığı ortaya çıktı.





Okyanus tabanlarında çok sayıda sıcak su deliği veya çatlağı bulunuyor. Sıcak su kaynaklarına daha çok deprem bölgeleri, volkanlar ve tektonik tabakaların eteklerinde rastlanıyor.





Sıcak su kaynaklarından çıkan sıcak ve minerali bol su, deniz halkalı solucanları gibi canlılar için ideal bir yaşam alanı oluşturuyor.





Halkalı solucanların boyu genelde 10 santimetrenin altında oluyor. Ancak boyları bir milimetre ile üç metre arasında değişebiliyor.





Okyanus tabanındaki sıcak su kaynaklarının yakınlarında sürünen halkalı solucanlar, dişlerini bakteri veya basit organizmaları yemek için kullanıyor. Güneş ışığı ulaşmadığı için fotosentezin yaşanmadığı sıcak su kaynaklarında besinler, kimyasal tepkimeler sonucunda oluşuyor.





Bu durum okyanusun derinliklerinde hayatta kalmaya çalışan canlılar arasında ilginç ilişkiler doğurabiliyor. Halkalı solucana besin sağlayan bakteri, solucana yapışık halde yaşabiliyor.





Bazı bilim insanları, deniz halkalı solucanlarının hayatta kalmasının bakterilere bağlı olduğuna inanıyor.





Görünümleri korkutucu olmasına rağmen, çok zor şartlar altında yaşam olanağı bulabilmeleri, deniz halkalı solucanlarını bilim isanları için araştırılması çok cazip bir konu halien getiriyor.










 
Üst