Antalya'da Muratpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, ‘2011-2012 Sene Başı Değerler Toplantısı’nda aldığı lise öğretmenlerine yönelik kararda, “Cinsel istismar vb. durumlarla karşılaşılmaması için mesafe 1 metreden az olmayacaktır" ifadesine yer verildi. Sendika temsilcileri, uyarının öğretmen ve öğrencileri tacizci gibi gösterdiğini ileri sürdü.
Muratpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdem Kaya başkanlığında özel bir okulun konferans salonunda gerçekleştirilen ‘2011-2012 Sene Başı Değerler Toplantısı’nda alınan kararlar, okul müdürlerine yazılı olarak gönderildi. Muratpaşa Lisesi Okul Müdürü İlhami Kotan, toplantıda alınan kararları, 30 Eylül'de "Muratpaşa Lisesi Öğretmenlerine/Dahili" başlığıyla duyurdu. Öğretmenlerin eğitim yılı boyunca dikkat etmesi gereken hususların anlatıldığı bu 18 maddelik yazının 5'inci maddesinde, “Cinsel istismar vb. durumlarla karşılaşılmaması için mesafe 1 metreden az olmayacaktırö ifadesi yer aldı.
Bu maddenin erkek ve kız öğrenciler arasındaki mesafeyi mi yoksa erkek öğretmen- kız öğrenci arasındaki mesafeyi kastettiği anlaşılamazken, sendika temsilcileri uyarının öğretmen ve öğrencileri tacizci gibi gösterdiğini ileri sürdü.
'ŞİDDETLE REDDEDİYORUZ'
Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdem Kaya başkanlığında okul müdürleri ile yapılan toplantıda, 1 metre mesafesinin de tartışıldığını kaydetti. Sönmez, sonuç bildirgesinde de ‘erkek öğretmen ile kız öğrenci’ ve ‘erkek öğrenci ile kız öğrenci’ arasındaki mesafenin 1 metreden aşağı olmamasına dikkat edilmesi istendi. Sonuç bildirgesinin henüz tüm okullarda olmadığını fakat Muratpaşa Lisesi gibi bazı okulların öğretmenlerine tebliğde bulunduğunu anlatan Sönmez, “Bütün öğretmenleri, öğrencileri tacizci gibi göstermek eğitimin temel ilkelerine de aykırıdır. Geçtiğimiz günlerde Kaş’ta tacizi basın açıklaması ile kınayan öğretmenlere soruşturma açan zihniyet, ancak böyle yöntemlerle tacizi önleme çabası içine girer. Bu karar hem öğrencileri, hem de öğretmenleri aşağılamaktır. Şiddetle reddediyoruz" diye konuştu.
ÖĞRETMEN DİYE DE ANLAŞILABİLİR
Karara ilişkin Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Mehmet Balık da öğrencilerin yada öğretmenlerin birbirine yaklaşıp yaklaşmamasının mesafe ile ölçülemeyeceğini söyledi. Öğretmen ve öğrenci arasında zaten duygusal bir bağın var olduğunu dile getiren Balık, “Yani öğretmen her zaman koruyucu, anne ve baba sıfatındadır. Yaklaşımı da bu yöndedir. Aksini düşünmek cahilliktir. Muratpaşa Lisesi’nde öğretmenlere bir yazı gönderilmiş. Taciz ve benzeri olayları önlemek amacıyla alınan karar doğrultusunda diye başlayan bir resmi yazı çıkarılmış ve burada kastedilen öğretmenlerin birbirine 1 metreden fazla yaklaşmaması gibi de algılanabilir. Medeni bir ülkede bu tür tartışmalara girmek son derece yersiz ve anlamsızö şeklinde konuştu.
TAVSİYE MESAJI OLABİLİR
Türk Eğitim Sen Antalya Bünyamin Seçme ise şunları söyledi:
"Öğrencilerin zaman zaman öğretmeni taciz suçlamaları oluyor ve öğretmenler yargılanıyor. Öğrencilerle ilgili sosyal alan bırakın, o ilişkileri öğrenciler kötüye kullanıyor. Öğretmenlere yönelik sosyal mesafelerin doğru ayarlanmasını tavsiye eden bir mesaj olabilir. Böyle alınmış bir karar yok. Lise müdürünün böyle bir karar alma yetkisi yok. 'Sosyal mesafelerimizi ayarlayalım, öğretmen öğrenci sosyal mesafeyi koruyalım' diye bizi de uyardılar. Zaman zaman çünkü bu tür olaylar öğretmenin aleyhine oluyor. Uyarı yapılıyor."
Muratpaşa Kaymakamı Fatih Kocabaş, lisedeki kız ve erkek öğrencilerin arasına mesafe koyan kararın gerçek olmadığını, konuya ilişkin valiliğin açıklamada bulunacağını söyledi.
'LASTİKLİ DURUM SÖZ KONUSU'
Milli eğitimden sorumlu Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, "İfadede lastikli bir durum söz konusu ama öğrencilerin birbirine bir metreden fazla yaklaşmaması gibi bir durum söz konusu değildir" dedi.
Vali Yardımcısı Cevheroğlu, 18 maddeden oluşan listenin Muratpaşa Lisesi Müdürlüğü tarafından Muratpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün eğitim ve öğretim yılı başında gerçekleştirilen değerlendirme toplantısına binayen öğretmenlere yönelik olarak yanınlandığını söyledi. Söz konu listenin 5'inci maddesinde yer alan "Cinsel istismar ve benzeri durumlarlar karşılaşmamak için mesafe 1 metreden az olmayacaktır" ifadesinin kişinin bedeninin aynı zamanda bir sosyal alan olduğunu vurguladığını kaydeden Cevheroğlu, "Bu madde aynı zamanda öğretmenlik mesleğinin saygınlığının, onurunun korunması, iftira ve ithamlarla karşı karşıya gelmemesi, mesleğin yıpratılmaması için alınmış bir karardır" diye konuştu.
kaynak