ODTÜ'den bir müthiş buluş daha!

ChilekesH

Aerospace Engineer
Katılım
24 Kas 2006
Mesajlar
3,622
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
37
Konum
__мαѕυм__
ODTÜ’lü araştırmacılar cep telefonu, TV, elektronik gazete gibi görüntü cihazlarının ekranlarını plastik malzemeyle ucuza üretilmesini olanaklı kılan yeni bir malzeme geliştirdi.
Yeşil renk oluşturulamadığı için bugüne kadar kullanılamayan plastik malzemeler, ODTÜ’deki "devrim" niteliği taşıyan son gelişmeyle kullanılabilir hale geldi. Yeni teknoloji, bina ve taşıtlarda ısı ve ışık yalıtımında kullanılan "akıllı camların" literatürdeki eksikliklerini de tamamlarken, maliyetleri de düşürecek yenilikler getiriyor.
Çalışma bilim dünyasının önemli referans dergileri arasındaki "Chemical Communications" dergisine de kapak konusu oldu.
AA muhabirine bilgi veren ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Levent Toppare, ODTÜ’de başkanlığını kendisinin yürüttüğü ve araştırma görevlileri Görkem Günbaş ve Asuman Durmuş’tan oluşan çalışma grubunun "Polimer Tabanlı Görüntü Cihazları ve Eksik Renk Yeşil" adlı çalışmalarını 2 ay önce tamamladıklarını ve patent için başvuru hazırlığı içinde olduklarını söyledi.
Toppare, elektrokromik malzemelerin günümüzde inorganik yapıda olduklarını söyledi. İnorganik malzemelerin görüntü cihazlarında kullanımında bazı eksiklikler bulunduğunu dile getiren Toppare, bu malzemelerin renk çeşitliliğinin kısıtlı olduğunu, ayrıca renk dönüşümü için uzun süreler gerektirdiğini, maliyetlerinin de yüksek olduğunu kaydetti.
Görüntü cihazlarının yapımında yeni bir "devrim" yaratacak çalışmalarının temelini oluşturan "polimerik elektrokromik" (özel bir çeşit plastik) malzemelerin ise inorganik malzemelere göre pek çok üstünlüğü bulunduğunu ifade eden Toppare, bu konuda şunları söyledi:
"Polimerik elektrokromik malzemelerde renk çeşitliliği sağlanabilmekte ve renk dönüşümleri bir saniyenin altında dahi gerçekleşebilmektedir.
Buna ek olarak, polimerik madde, inorganik eşdeğerlerine göre çok daha ucuz elde edilebilmektedir. Bütün bunların yanı sıra polimerik malzeme iletken ve şeffaf plastik malzemelerin üzerine de uygulanabildiğinden elastik elektrokromik cihazları yapmak da mümkün olabilmektedir."

EKSİK YEŞİL RENK TAMAMLANDI

Literatürdeki elektrokromik malzemelerin (iletken plastik malzemeler)
genellikle indirgenmiş halde mavi ve kırmızı renkte bulunduklarını, ancak çalışmalarından önce indirgenmiş halde yeşil renkte olabilen tek bir polimer bulunmadığını anlatan Toppare, sözlerine şöyle devam etti: "Dr. Gürsel Sönmez tarafından ABD’de gerçekleştirilen ve çığır açan bu çalışma ilk indirgenmiş halinde yeşil renkli polimerin sentezi ve elektrokromik özelliklerini içermekteydi. Fakat daha sonra bu polimerin yükseltgenmiş halinin kahverengi olması nedeniyle görüntü cihazlarında kullanımı bugüne kadar mümkün olamamıştı. Bizim bilim dünyasına katkımız, dünyada ilk defa indirgenmiş halde yeşil, yükseltgenmiş halde şeffaf polimerin sentezlenebilmiş olmasıdır. Ayrıca elektrokromik malzemelerin karakterizasyonunda kullanılan pek çok üstün özellikler gösteren bu malzeme, çok yeni olarak yaptığımız bir çalışmada bazı organik çözücülerde çözülebilir hale de getirilmiştir. Dolayısıyla her türlü boyutta elektrokromik cihaz yapma olanağı da ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak doğadaki bütün renklerin sağlanabilmesiyle polimer elektrokromik tabanlı görüntü cihazlarının yapılması artık olanaklı hale gelmiştir." Prof. Dr. Levent Toppare, çalışmaları ile özellikli plastik malzemelerin görüntü cihazları yapımında eksik rengin tamamlanmasıyla kullanım yolunun açıldığını belirterek, böylece görüntü cihazlarının bükülebilen, esnek yapıya kavuşturulabileceğini söyledi.

ÖZEL PLASTİKLER AKILLI CAMLARI UCUZLATACAK

Toppare, bina ve taşıtlarda ısı ve ışık yalıtımında kullanılmaya başlanan akıllı camlarda da bu elektrokromik malzemelerin rahatlıkla kullanılabileceğini belirtti. Otomobillerin dikiz aynalarında arkadan gelen ışığın engellenmesiyle gözün daha az yorulmasını sağlayacak camların istenildiği zaman karartılması ve aydınlatılmasıyla da ciddi anlamda ısı yalıtımı yapılabileceğini vurgulayan Toppare, bunun da ekonomik getirilerinin çok büyük olacağını kaydetti.
Çalışmalarının bilim dünyasının önemli referans dergilerinde geniş yer bulduğunu aktaran Toppare, çalışmanın "Chemical Communications" dergisinde ön kapak olarak yer aldığını söyledi. Yakın zamanda ise "Chemistry of Materials" ile "Advanced Materials" dergisinde de sonuçların yayına kabul edildigini de dile getirdi.
 
lcd yapımına katkısı olacakmı bilmiyorum ama şu anki dizüstü bilgisayar fiyatları lcd lerden dolayı belli bir seviyede seyrediyor.
ancak anladığım kadarıyla polimerle alakalı bir maddede gerçekleştirilmiş bu iş. nasıl olacak merak etmekle birlikte yapılacak ekranların refresh rate'nde bir değişme olacakmı acaba.
 
harbiden güzel fikir tebrkler cocuklar
 
Geri
Üst