ABD Başkanı Barack Obama, 6 Kasımda yeniden seçilmek için seçim kampanyasını tam gaz sürdürürken, bugünlerde çıkan yeni bir kitap Obama Müslüman mı? sorusunu yeniden gündeme getirdi. Habertürk yazarı Daphne Barakın kaleme aldığı Mama Sarah Obama: Our Dreams & Roots-Hayallerimiz ve Kökenlerimiz başlıklı kitapta Başkanın büyükannesi Sarah Obama ilk kez Obama Ailesini anlatıyor. Habertürk okurları için, bu kitabın bir özetini sayfalarımıza taşıdık.
Halası: Hepimiz Müslümanız ama Barack kiliseye gider
Yazarımız Daphne Barak, Mama Sarah Obama: Our Dreams & Roots adlı kitabında, Kenyada yaşayan üvey babaannesi Sarah Obamanın dilinden ABD Başkanı Barack Obamanın köklerine ışık tutuyor. Ay başında raflarda olan otobiyografide Başkanın, kendisiyle aynı adı taşıyan babasını öz oğlu gibi yetiştiren ve dedesinin üçüncü eşi olan 90 yaşındaki Sarah Obama ilk kez kendi ağzından Obama Ailesini anlatıyor. Başkanın kaleme aldığı Dreams from my father adlı kitapta geniş yer ayırdığı Sarah Obama ve halası Marsat, rakipleri tarafından geçmişini gizliyor diye topa tutulan Obamayla ilgili çok tartışılan Müslüman inancına sahip mi? sorusuna da yanıt veriyor. Sarah Obama, Chicagodaki düğünü Hıristiyanlığa uygun yapıldı. Sadece kilise nikâhı kıydırdığını biliyorum. Ama hangi kiliseye bağlı olduğunu bilmiyorum diyor. Hala Marsat ise Ben açıklayayım. Obama Ailesi Müslümandır. Babamız Müslümandı. Annem Sarah da Müslüman. Erkek kardeşim Said de Müslüman. Ben de Müslümanım. Ancak, Barack kiliseye gider diye kaçamak cevap veriyor. Kitapta, Obamanın ekonomist olan babasının aile fertlerine göre şüpheli ölümü, Başkanın yıllar sonra Kenyaya gidip cenazesine katılamadığı babasının mezarında ağlaması da anlatılıyor. Kitap, ailenin, Başkanın dedesinin cenazesini Müslümanlık inancının tüm gereklerini yerine getirerek kaldırması gibi çok sayıda başka ayrıntıyı da içeriyor. Kitaba göre okumak istemesine rağmen okutulmayan babaannenin büyük insan olma hayalini gerçekleştiren torun Obama, Sarah Obamanın yanına Kenyaya gittiğinde ailesinin geçmişini ondan dinliyor; yemek tarifleri alıyor. Başkanın ABDli olan annesinin babasıyla tanışması, annesinin ailesiyle babasının ailesi arasındaki mektuplarda yazılanlar, kitabın yazılma aşamasında Daphne Barakın ABDnin Californiadaki evinde kalan Sarah Obamanın dilinden okura aktarılıyor. Daphne Barak, Sarah Obama ile.
Babası çok ibadet etmezdi
Saraha Müslüman mısınız? diye sorunca ondan, Kocam Müslümandı evet ve ibadet ederdi. Büyük Barack da (Başkanın babası) Müslümandı ama o babası kadar çok ibadet etmezdi yanıtını aldım. Peki ya torununuz? Sarahın yanıtı şöyle oldu: Chicagodaki düğünü Hıristiyan âdetlerine uygun olarak yapıldı. Peki şimdi dini inancının ne olduğunu biliyor musunuz? Sarah yanıt vermekten imtina eder bir tavırla, Sadece kilise nikâhı kıydırdığını biliyorum. Ama hangi kiliseye bağlı olduğunu bilmiyorum dedi. Yani gerçekten bilmiyorsunuz? diyerek ısrarcı oldum. Halası Marsat devreye girdi: Obama Ailesi Müslümandır. Babamız Müslümandı. Annemiz Müslüman. Amcası da Müslüman. Ben de Müslümanım. Ancak, Barack, kilisiye gider.
Annesi Annesinin 2 eşi de Müslümandı
Obamanın, kendisiyle aynı adı taşıyan babası Kenyalıydı. Annesi Ann Dunham ise Kansasta doğmuş ve büyümüş bir Amerikalıydı. Obamanın anne ve babası, babasının yabancı öğrenci olarak geldiği Hawaiide tanıştı ve evlendi. Yeni evli çift Obama 2 yaşındayken boşandı. Babası Bostona giderek Harvard Üniversitesinde doktora yaptı ve 1965 yılında Kenyaya yabancı öğrenci olan Endonezyalı Lolo Soetoroyla ikinci bir evlilik yaptı. Obamanın hem babası, hem de üvey babası Müslüman kökenli ailelerden gelen fakat fazla dindar olmayan kişilerdi. Obama anne ve babası boşandıktan sonra babasını sadece bir kez ABDye olan ziyareti sırasında 1971 yılında gördü. Babası 1982de otomobil kazasında öldü.
Obama Ailesinde ilk Müslüman olan dede Hüseyin
Sarah Obama, ailenin kökenlerini şöyle anlattı: Benim ailem Müslümandı. Sonra bazı ünlü Araplar Kendu Baye yerleşti ve burada iş kurmaya başladı. Böylece İslamın hayatımız üzerindeki etkisi devam etti. Ben evlenmeden önce aileme destek olmak için anneme yardım ederdim. Mandazi (bir tür tatlı hamurişi) pişirir satardık. Bir ara da balıkçılardan balık alıp pazarda sattım. Etrafımızdaki herkes benim çalışkanlığıma övgü yağdırırdı. 1941de Hüseyin Onyango Obamayla evlendim. İlk karısı Halima onu boşamış ve o ikinci karısı Asha Akumuyla evlenmişti. Hüseyin beni de karısı yapmak için 12 koyun ve altı keçi verdi. O dönemde bizlerin evleneceğimiz kişiler konusunda söz hakkı yoktu. Ailenin büyükleri kimle evleneceğimize karar verirdi. Benim evliliğime de büyükannem Saidi Aoko sebep oldu. Hüseyinle aynı camiye gidiyorlardı. Hüseyin, etrafındakiler tarafından sevilen, temiz bir adamdı. Büyükannem onun benim için çok iyi bir koca olacağını düşünüyordu. Hüseyinin ailesi Müslüman değildi. Aileye Müslümanlığı getiren kişi Hüseyindi (Başkan Obamanın büyükbabası).
İlk toprağı Başkanın babası attı, yedisine kadar dua edildi
29 Kasım 1975te, eşim Hüseyin öldü. 10 yıldır hastaydı ve ailenin tüm sorunlarıyla ben ilgileniyordum. Cenaze işlemlerinin sorumluluğunu Barack (Başkanın babası) üstlendi. Bir Müslüman olarak Hüseyinin hemen, vakit kaybetmeden defnedilmesi gerekiyordu. Cenazede oğlum babasının kırmızı renkli cübbesini giydi ve kırmızı takkesini taktı. Bu, Barackın artık gerçek anlamda ailenin reisi olduğu anlamına geliyordu. Bundan sonra ailenin malını mülkünü dağıtma sorumluluğunu da üstlenecekti. Herkes onun kararlarına saygı duymak zorundaydı. Hüseyin defnedilirken kürekle ilk toprağı Barack attı sonra da diğerleri devam etti. Hepimiz Hüseyinin huzur içinde yatması için dua ettik. Dinimizin gereklerine uyarak duaları yedi gün sürdürdük ve yedi günün sonunda evlerimize dağıldık. Barack, cenazede her şeyi İslamın gereklerine uygun şekilde yaptı.
BİR BAŞKA İDDİA DAHA ORTAYA ATILDI
Obama çarşamba geceleri gay barlara ve gay hamamına giderdi
2008 seçimlerinde de ortaya atılan, ancak Barack Obamanın Beyaz Saraya seçilmesini etkilemeyen gay iddiası yine ortaya çıktı. Barack Obama hakkında üç kitap yazan, Amerikan topraklarında doğmadığını ve bu nedenle başkan olamayacağını ileri süren Harvard Üniversitesinden doktora dereceli yazar Jerome Corsi, bu kez de, ABD Başkanının Chicagoda yaşadığı yıllarda gay barlara gittiğini öne sürdü. Jeromi Corsi, bu iddiasını, Chicago gay camiasının önde gelen isimlerinden biri ve Hillary Clinton destekçisi diye tanımladığı Kevin DuJana dayandırdı. DuJan, Obamanın gay olduğunu ileri sürerek, gay barlara sık sık ve genelde çarşamba akşamları gittiğini iddia etti. DuJan, Obamanın Mans Country adlı gay hamamına gittiğini de iddia etti. Kevin DuJan, bunların Chicago gay camiası içinde yaygın olarak bilindiğini ileri sürdü. DuJan, 2004te ABD Senatosu için aday olduktan sonra Obamanın gay barlara ve hamamlara gitmeye son verdiğini iddia etti. Kevin DuJan, Bunları bir gün herkes bilecek. Aynen Başkan Kennedynin Marilyn Monroeyla ilişkisi gibi diye konuştu. Dört yıl önce de, yine seçimlerden önce Larry Sinclair adında Chicagoda yaşayan biri Obama hakkında benzer iddialarda bulunmuş, ama pek ciddiye alınmamıştı.(Kasım Cindemir/WASHINGTON)