Obama’nın sözcülüğünü yapıyorlar

l3adl3oy

New member
Reaction score
0
Obama’nın sözcülüğünü yapıyorlar
1318018444.jpg

Suriye lideri Esad, AKP’yi dış politikada taşeron gibi davranmakla suçlayan muhalefeti doğrulayan
açıklamalar yaptı: Türkiye’den gelenler Obama’nın sözcüsü gibi! ABD’nin Şam elçisi söylüyor zaten!
Polemiğe nokta koydu
CHP lideri Kılıçdaroğlu ile Dışişleri Bakanı Davutoğlu arasındaki ’taşeronluk’ polemiğine son noktayı, Suriye lideri Beşşar Esad koydu. Rahatsızlığını yansıtan Esad, Türkiye ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı:
Önce aynaya baksınlar
“Bana baskı yapanlar, aynaya bakıp kendi laikliğini sorgulasın. Olayların ardında farklı gruplar var. PKK Türkiye için neyse, Müslüman Kardeşler de bizim için odur. Türkiye’nin hami gibi davranması bizi üzüyor.”
Başbakanınız değişti...
“Ben değişmedim, Başbakanınız değişti. Türkiye-Suriye dostluğunu ABD istemedi. Dikkat çekici bir unsur var. Daha mülteci gelmeden Türkiye, Hatay’da çadırkent kurdu. Merak ediyorum, nasıl oldu da bildiler?”

Taşeron polemiğine noktayı Esad koydu
Suriye Devlet Başkanı: Türkiye’den gelenler Obama’nın sözcüsü gibi davranıyor. Oysa ki, ABD’nin Şam’da büyükelçisi var, gelip söylüyor zaten bize.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu Suriye konusunda taşeronluk suçlamasıyla başlayan polemiğe noktayı Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad koydu. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre çarşamba günü gerçekleşen Kılıçdaroğlu-Davutoğlu görüşmesinde Esad’ın sözleri damga vurmuş. Kılıçdaroğlu, kendisini dış politika konusunda bilgilendirmek üzere gelen Davutoğlu’na Esad’ın Şam’a giden CHP heyetine söylediklerini aktardı.

Önce aynaya baksınlar
Esad, CHP heyetine AKP sözcülerinin Suriye’de yaşananları “mezhep çatışması” olarak sunmasından rahatsızlık duyduğunu söylemiş. Esad bu konuda CHP heyetine, “Suriye laik olan tek Müslüman Arap devleti. Laik ülkede mezheple uğraşılmaz. Çıkın sokakta istediğinizle görüşün, halkımın gündeminde böyle bir şey yok. Suriye’yi karıştırmak için olayı mezhep boyutuna indiriyorlar” görüşünü aktarmış. Davutoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesinde Esad’ın son derece kritik iddiası da gündeme gelmiş. Esad’ın CHP’lilere anlattığı “Silahlı eylemcilerin elinde Türkiye menşeili silah bulduk” iddiası görüşmede Davutoğlu’na aktarılmış. Esad’ın Türkiye’yi Suriye’de karışıklık çıkaran Müslüman Kardeşler’in hamiliğini yapmakla suçladığı ve “Her adımı atarım ama din eksenli, şeriat partilerine izin vermem. Laikliğe zarar verecek örgütlenmeye izin vermem. Bana baskı yapan devlet adamları aynaya bakıp kendi laikliklerini sorgulasın. Samimi reform isteyenlerin dediklerini yapacağım. Ama bir de şeriatçılar var: El Kaide ve Müslüman Kardeşler. PKK Türkiye için neyse, Müslüman Kardeşler de bizim için o. Türkiye’nin Müslüman Kardeşler’in hamisi gibi davranması bizi üzüyor” dediği öğrenildi.

Başbakanınız değişti
Esad’ın CHP heyetiyle paylaştığı diğer çarpıcı değerlendirmeleri şöyle: “Bana ‘Türkiye ile ne oldu da böyle oldunuz?’ diye soruyorlar. Ben değişmedim, Başbakanınız değişti. Türkiye-Suriye dostluğunu ABD istemedi. Asıl mesele kaynaklarımızı kontrol etmek. Türkiye’den gelenler Obama’nın sözcüsü gibi davranıyor. ‘Obama şöyle istiyor, böyle istiyor’ diye geliyorlar bana. Oysa ki, ABD’nin Şam’da büyükelçisi var, gelip söylüyor zaten bize. Türk kardeşlerimizin aynı sözleri tekrarlaması bizi üzüyor.” Türkiye sınırında kurulan kamplara giden vatandaşlarım dönüyor. Niye gittiler? Korkutuldular ve kandırıldılar. Sonra çağrı yaptım, dönenler döndü. Ancak burada dikkat çekici bir unsur var: Daha mülteciler gelmeden Türkiye Hatay’da çadır kent kurdu. Merak ediyorum, nasıl oldu da bildiler mülteci geleceğini?..

Davutoğlu suçlamaları yalanlama yoluna gitmişti
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye temaslarından sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Egemen güçlerin (ABD) taşeronluğunu yapıyorlar” şeklindeki eleştirilerini sert bir dille reddetmişti. “Ben Suriye’de Türkiye’nin geleceğini de ilgilendiren, bölgenin geleceğini de ilgilendiren çok uzun bir gelişme gerçekleştirirken, benim oraya bir taşeron olarak gittiğimi iddia etmek suretiyle benim misyonumu gölgeye düşüren bir açıklama yapmak ana muhalefet partisinin sorumluluk anlayışına yakışır mı?” şeklinde açıklama yapan Davutoğlu, gelişmeler hakkında Kılıçdaroğlu ile görüşmeyeceğini de söylemişti. Davutoğlu, “Beni taşeronlukla suçlayanları ziyaret etmemi beklemesinler” demesine rağmen Kılıçdaroğlu’nu geçen Çarşamba günü CHP Genel Merkezi’ni de ziyaret etmiş ve Türkiye’nin dış politikası konusunda bilgi vermişti. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de Meclis’te yaptığı konuşmada Davutoğlu’nun Kılıçdaroğlu’nu ziyaretini değerlendirmiş ve “Gitmeyeceğini açıklamasına rağmen gitti. Devlet adamı ile siyasetçi arasındaki farkı anlatacağım. Siyasetçi olsaydım ’Tükürdüğünü yaladı’ derdim. Devlet adamı olarak söylüyorum ve sayın Davutoğlu tükürdüğünü yaladı demiyorum” diyerek, Davutoğlu’nu fena hırpalamıştı.

BDP’yi ziyaret etti
Dış politika konusunda muhalefet partileriyle görüşmelerini sürdüren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu CHP’nin ardından dün de BDP’yi ziyaret etti. Davutoğlu’nu Parti Genel Merkezi’ne gelişinde BDP Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür karşıladı. Bakan Davutoğlu daha sonra, BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüştü. Ziyarette dış politika konularında genel değerlendirme yapıldığı öğrenildi.

YENİÇAĞ

Geri