O suikast için herekete geçildi

biosx

New member
Katılım
15 Eki 2009
Mesajlar
2,332
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
kürre-i arz
20729.jpg






O suikast için herekete geçildi

Ergenekon’daki tanık ifadeleri ve ele geçirilen belgeler üzerine harekete geçen Diyarbakır Başsavcılığı, ‘en yüksek rütbeli şehit’in suikast dosyasını yeniden açtı


Ergenekon’daki tanık ifadeleri ve ele geçirilen belgeler üzerine harekete geçen Diyarbakır Başsavcılığı, ‘en yüksek rütbeli şehit’ Tuğgeneral Bahtiyar Aydın suikasti dosyasını yeniden açtı
Resmi kayıtlara “PKK ile mücadelede şehit olan en yüksek rütbeli asker” olarak giren dönemin Diyarbakır Bölge Jandarma Asayiş Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın dosyası zaman aşımına 2.5 yıl kala yeniden açıldı. Ergenekon kapsamındaki tanık anlatımları ve bazı belgelerde “Bahtiyar Aydın’ın PKK tarafından şehit edilmediği, JİTEM yapılanması tarafından öldürüldüğü” iddiaları gündeme gelmişti.
İSTANBUL’DAN BİLGİ VE BELGE İSTENDİ
Ortaya çıkan yeni iddia ve belgeler üzerine harekete geçen Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan Tuğgeneral Aydın’la ilgili bilgi ve belge istedi. Başsavcılık, Diyarbakır’ın yazısını davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza’ya gönderdi. Diyarbakır Başsavcılığı’nın yazısında “Aydın’ın 22 Ekim 1993’te operasyon için gittiği Lice’de başından aldığı kurşun yarasıyla ölmesi soruşturmasına yönelik bilgi ve belgelerin birer suretinin Başsavcılığımıza gönderilmesi önemle rica olunur’’ denildi. 13. Ağır Ceza da belgeleri Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.
ÖZ BİLGİLERE ULAŞTI
Ergenekon soruşturması yürüten savcı Zekeriya Öz, çok sayıda faili meçhul cinayet ve olayla birlikte Tuğgeneral Aydın’ın şehit oluşunun arkasındaki sis perdesine yönelik yeni deliller elde etmişti. Diyarbakır Başsavcılığı’ndan Aydın suikasti ile ilgili tüm belgeleri isteyen Öz, elde ettiği belge ve tanık anlatımlarını Ergenekon klasörlerine koymuştu. Öz’e ifade veren PKK’nın eski 2 numarası Şemdin Sakık, PKK’nın eski üst düzey yöneticisi Bülent Dumlu, gizli tanıklar Deniz ve Kıskaç, “komutanı PKK değil, Ergenekon öldürdü” demişti. Aydın cinayeti, eski Mardin Jandarma Alay Komutanı Rıdvan Özden, eski Tunceli Jandarma Alay Komutanı Kazım Çillioğlu dosyaları gibi faili meçhul kalmıştı.
Terör bitsin istemediler
Ergenekon savcısı Zekeriya Öz tarafından sorgulanan PKK’nın eski 2 numarası Şemdin Sakık da “Tuğgeneral Aydın’ı PKK’nın değil Ergenekon yapılanmasının öldürdüğünü, terörün bitmemesini isteyen kişilerin 33 askerin şehit edilmesi ve Tuğgeneral Bahtiyar Aydın cinayetlerini gerçekleşirdiğini” iddia etti. ‘Şüpheli’ sıfatıyla ifade veren PKK’nın eski üst düzey yöneticilerinden Bülent Dumlu da ifadesinde ‘’Aydın’ı öldürenler terörün devam etmesini isteyen Ergenekon yapılanmasıdır’’ iddiasında bulundu.
Şiddete karşı diye öldürüldü
Ergenekon davasının gizli tanıklarından Kıskaç, ‘’Bahtiyar Aydın terörle mücadelede şiddete karşıydı. Ben Elazığ Jandarma Komando taburuna gittikten bir ay sonra Aydın’a suikast düzenlendi. O dönem PKK’ya operasyon yapılıyordu. Operasyona gitmeden önce Lice Komando önünde beklerken Jandarma Asayiş Bölge Komutanı ve Aydın helikopterden indi. Konuşma yaparken gözünden vurularak şehit edildi. Paşanın o gün geleceğini Fikri Karadağ ile birkaç kişi biliyordu. Suikastin ardından Kanas marka suikast silahı bulundu. Daha sonra bu silah da kaybedildi’’ demişti.
İhbarla getirip şehit ettiler
Eski PKK yöneticilerinden Ergenekon’un bir diğer gizli tanığı Deniz de 1993’de TSK’nın PKK mensuplarına operasyon düzenlediğini anımsatarak ‘’Türk askerlerinin telsiz konuşmalarında, ‘Geri çekilin paşa vuruldu’ şeklinde haberler geliyordu. Paşanın PKK’lılarca vurulup vurulmadığıyla ilgili operasyona katılan PKK’lılarla görüştüm. PKK’lılar, paşanın ‘Büyük bir operasyon oldu’ denilerek Lice’ye getirildiğini ve helikopterden iner inmez bir asker tarafından vurulduğunu söyledi. Vuran askerin de bir başka asker tarafından vurulduğu, ikisinin helikopterle Diyarbakır’a getirildiği anlatıldı’’ iddiasında bulunmuştu.
Bitlis’in ekibi suikast kurbanı
Şüpheli bir uçak kazasında şehit olan eski Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis de şiddetin çözüm olmadığını savunan ve JİTEM’e karşı olduğu bilinen bir isimdi. Bitlis’in ekibinden Albay Kazım Çillioğlu’nun oğlu Tayfun Çillioğlu, star’a yaptığı açıklamada “Komutanımız Eşref Paşa’ydı. Babamın ajandasında fotoğraf bulduk. Paşa’nın yanı sıra aralarında generallerin de yer aldığı 10 kişiden 7’si hayatta yok. Hepsi ölmüş ya da öldürülmüş. Bu fotoğraf bizi etkiledi. Bazı şeylerin sonuçlanmasını bekliyorum. Sonra babamın arşivini, günlüklerini ve fotoğraflarını ilgili yerlere vereceğim” demişti.
kaynak
 
neden bu olayın üzerine gidilmedi/gidilemedi?

53470.jpg

Tuğgeneral Aydın'ın annesi: Evladımı harcadılar
17 yıl önce öldürülen Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın annesi oğlunun harcandığını söyledi.
Pazartesi, 15 Mart 2010 14:38

Diyarbakır Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski PKK’lı Şemdin Sakık, eski jandarma astsubay Hüseyin Oğuz ve ‘Deniz’ adlı bir itirafçının anlatımları üzerine 17 yıl önce Diyarbakır Lice İlçesi’nde alnından vurularak öldürülen Tuğgeneral Bahtiyar Aydın dosyası raftan indi.

Diyarbakır Başsavcılığı, Ergenekon savcılarından gelen bilgileri de dikkate alarak cinayette JİTEM bağlantısını araştıracak. Taraf ’a konuşan anne Hanım Aydın, sorumluların ortaya çıkarılmasını isteyerek, “Benim evladımı harcadılar” dedi. Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın, 22 Ekim 1993 tarihinde operasyon için gittiği Lice’de tek kurşunla öldürüldü. Terörün silahla bitirilemeyeceğini savunan paşa, karakol binasının kapısında alnından vurulmuştu. Olay, ilk gün gazetelere ‘kör kurşun’ başlığıyla yansıdı. Ardından ‘çatışmada şehit düştü’ dendi. Resmî kayıtlara ‘PKK ile çatışmada şehit düşen en yüksek rütbeli asker’ olarak geçen cinayetin ardından ele geçirilen Kanas suikast silahı ortadan kayboldu.

İlk tesbit Oğuz’dan

PKK’nın ateşkes kararı aldığı 1993 yılında en çok konuşulan suikastın sır perdesi, 17 yıl sonra gelen itiraflarla aralandı. Önce ‘Yüksekova Çetesi’ni ortaya çıkaran eski Jandarma İstihbarat Astsubayı Hüseyin Oğuz konuştu. Oğuz, generalin JİTEM içindeki PKK itirafçıları tarafından öldürüldüğünü şöyle anlattı: “1996’da Hakkari’de görev yaparken Yüksekova’da adam kaçırma, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı ile ilgili yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alınan K.B. isimli PKK itirafçısı çok önemli bilgiler verdi. Kendisini bizzat ben sorguladım. Bu itirafçı PKK’nın içinde bir dönem tabur komutanlığına kadar yükselmiş. Teslim olduktan sonra da JİTEM’in eylemlerine katılmış. Bahtiyar Aydın’ı öldürdüklerini itiraf etti. Generali vurmak için Yüksekova’dan Lice’ye kendilerini Albay Hamdi P.’nin helikopterle götürdüğünü söyledi. Bunun üzerine hazırladığım dosyayı bir üst komutanım Albay Hamdi Çakır’a illettim. İddiaların üstü örtüldü...”

İtiraflar Ergenekon dosyasında

Bahtiyar Aydın suikastı, Ergenekon iddianamesinde de yer aldı. 4 Haziran 2008’de ifadesine başvurulan, uzun yıllar PKK içinde yer almış gizli tanık ‘Deniz’, paşanın uydurma bir ihbarla Lice’ye çekildiğini belirterek, “1993’te operasyonlar sürerken askerlerin telsiz konuşmalarında ‘geri çekiliyoruz, paşa vuruldu’ şeklinde haberler duyduk. Lice’de PKK militanlarının büyük bir baskın yaptığı söylenerek paşanın Lice’ye gelmesi sağlanmış. Helikopterden iner inmez bir asker tarafından öldürüldüğünü, o askerin de başka bir asker tarafından vurulduğunu öğrendim. Kesinlikle bu olayı PKK örgütü yapmadı. Paşanın ne amaçla ve kim tarafından öldürüldüğünü bilmiyorum. Bu konunun Ergenekon soruşturması kapsamında ele alınmasının uygun olacağını düşünüyorum.”

Dosya raftan indi

Bu ifadeler üzerine Tuğgeneral Aydın’ın rafa kaldırılan dosyası, zamanaşımına 2.5 yıl kala yeniden açıldı. Diyarbakır Başsavcılığı, Ergenekon kapsamındaki tanık anlatımları ve bazı belgelerde “Bahtiyar Aydın’ın PKK tarafından şehit edilmediği, JİTEM yapılanması tarafından öldürüldüğü” iddiaları üzerine harekete geçti. Ergenekon soruşturmasını yürüten 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nden bilgi isteyen Başsavcılık, gelen belgeler üzerine dosyayı yeniden açtı.

Anne: Kimse hakkını aramadı

Taraf’a konuşan Bahtiyar Aydın’ın oğlu Bülent Aydın, “Babam öldüğünde 19-20 yaşlarındaydım. Yaşananları sizler gibi ben de gazetelerden okudum. Babam işlerini eve taşıyan birisi değildi. İşi hakkında son derece ketumdu” dedi. Bahtiyar Aydın’ın Giresun’da yaşayan annesi Hanım Aydın ise, “Oğlumun ölümünün üzerinden yıllar geçti. Kimse oğlumun hakkını arayıp sormadı. Benim evladımı harcadılar. Sorumlular kimse ortaya çıkartılsın” şeklinde konuştu.​
 
Geri
Üst