O An............., Kelimelerin Yetmediği Anlar..........

demilles

New member
Katılım
23 Haz 2005
Mesajlar
1,605
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
46
Konum
hackhell.com
Hazreti Muhammed karikatürlerini protesto için Afganistan’ın başkenti Kabil’de bir gösteri düzenlendi. Göstericiler Amerikan üssüne yürüdü. Güvenlik güçleri ateş açtı. Bir kişi öldü, 4 kişi yaralandı. İzdiham sırasında bu çocuk da Amerikan üssünün dikenli tellerine takıldı ve ‘o’ anda, medeniyetler çatışmasını icat eden, bundan yararlanan zihniyetlerin dikenlerine takılı kalan masumiyeti temsil etti. (Associated Press / Rafiq Maqbool)
016kt.jpg


Haiti’de 7 Şubat günü devlet başkanlığı seçimleri yapılacak. Ülke, yıllardır darbeler, iç karışıklıklar ve doğal afetlerin altında eziliyor. Başkent Port-au Prince’teki bir mahallede ‘o’ an bu sürecin sonucunu gösteriyor. Yalnız yoksulluğu çocuk göstermiyor, adeta ışığın ve foto muhabirinin oradaki varlığını fırsat bilen evin duvarı yoksulluğun afişine dönüşüyor. (Associated Press / Brennan Linsley)
026ad.jpg


Mısır’ın Sanaga Limanı’nda, Kızıldeniz’de batan gemideki yolcuların yakınları, kurtarılanları bekliyor. Gemide çıkış limanından ayrıldıktan kısa bir süre sonra yangın başlamış. Buna rağmen kaptan çıkış limanına geri dönmemiş. Gemi personeli, kurtarma konusunda pek fazla bir şey yapmamış. Zaten can yelekleri ve filikalar yetersizmiş. Üstüne üstelik gemiyi ilk terkeden de kaptan olmuş. 1400’den fazla yolcunun bulunduğu gemiden 324 kişi kurtarılabilmiş. Ve karamsarlıkları silüetlerle betimlenen yolcu yakınlarını teselli etmek, olayda hiç bir sorumluluğu olmadığı halde ‘o’ anda denize düşmüş. (Associated Press / Ben Curtis)
038ri.jpg


Filistin’de Ramallah’taki Yahudi yerleşim yerleri de boşaltıldı. Yerleşimciler, son binanın yıkılması sırasında güvenlik güçlerine direndi. Bu da o direniş sırasında elde edilmiş ‘o’ anlardan biri... Koca bir polis taburu tek bir kişiye yükleniyor. ‘O’ anda genç kız, tek başına direniyormuş gibi görünüyor. Etrafta başka bir direnişçi yok. Zaten asıl hedefler o ötedeki dumanı tüten yapılar. Bu nedenle bir akıl dışılık sözkonusu. Bu insanlar, İsrail’in geçmişteki politikası uyarınca hiç hakları olmadığı halde bu yerlere yerleşmeye teşvik edildi. Sonra da uluslararası politik baskı sonucu yine İsrail Hükümeti’nin girişimi ve yargı kararıyla çıkarıldılar. Hasılı sadece ‘o’ an değil ‘o’ anın geçmişinde yatan hikaye de akıl dışı... (Associated Press / Oded Balilty)
0111ue.jpg


Bir zamanlar Bulgaristan’da bir Kral, yeni kralı bulup öldürmek için ülkedeki bütün yeni doğan çocukların öldürülmesi emrini vermiş. Çocuk sahiplerinden biri de evladını koruyabilmek için bir horoz kesip kanını evinin kapısına sürmüş. Böylelikle oğlunu kurtarmış. Gelenek bu efsaneden geliyor. Bulgaristan’da her 2 şubat günü inananlar, küçük erkek çocuklarının sağlıklı olması için horozlarını kesiyor. ‘O’ anda bir baba, oğlunun sağlığına horozu vahşi bir yöntemle kurban etmeye hazırlanıyor. Horozun gölgesi de bu efsane ve geleneğe hala itiraz ediyormuş gibi görünüyor. (Associated Press / Petar Petrov)
0225ib.jpg


Afganistan’ın başkenti Kabil’in çarsısından bir fotoğraf. ‘O’ an, Afganistan Hükümeti, başta Amerika olmak üzere uluslararası camiadan yaklaşık 5 yıl boyunca milyarlarca dolar yardım almasına rağmen bu yardımlardan en azından başkentin çarşısına hiçbir şey gitmediğini gösteriyor. Afganistan Hükümeti ve yerdeki çamurdan, dükkanın eğreti camekanlarına, kirlenmesin diye burkasının eteklerini toplamış kadının tedirginliğinden boynu büküklüğüne kadar Afganistan ‘o’ anda adeta utanıyor. (Associated Press / Musadeq Sadeq)
1114ej.jpg


Bir ülkenin, bir toplumun kendi içindeki dinamizmi ve karmaşasını yansıtan zemin ve oradan geçen kara çarşaflı bir kadın.Ya da seçimlerden sonra Filistin. ‘O’ anda Hamas’ın zaferiyle ve örgütün ülkeyi idare edecek olmasıyla sonuçlanan seçimlerden sonraki bekleyiş seziliyor. Ve kadının giysisi ‘o’ anda oradaki varlığının kesilip çıkarıldığı izlenimi veriyor. (Associated Press / Emilio Morenatti)
147gm.jpg


Afganistan’ın başkenti Kabil’de atlı karınca dönüyor. O arada da İngiltere’nin başkenti Londra’da Afganistan’a yardım için uluslararası bir toplantı yapılıyor. Afgan hükümeti, 5 yıllık bir plan dahilinde bağışlayıcı ülkelerden yine para istiyor. Oysa bu ülkenin son 5 yılda milyarlarca dolar yardım aldığı biliniyor. Alt yapıya epey harcama yapıldı ama Afgan halkı hala bu yardımların semeresini göremiyor. Atlı karınca dönüyor. En azından bu ülkeyi yakından izleyenlerin aklına geliyor. Afganistan’da da bir şeyler dönüyor. (Associated Press / Rafiq Maqbool)
130ic.jpg
 
Fotoğraf Latin Amerika’nın en yoksul ülkesi Bolivya’dan. Başkent La Paz’a bakan yamaçlardan birinde inşaat. AP Ajansı’ndan Dado Galdieri fotoğrafı solcu Evo Morales’in başkan seçilmesiyle umutların yeşerdiğini, Bolivya’nın yeniden inşa edilmesi vaadini anlatan bir haber için çekmiş. Ülkenin geleceğine dair çağrışımları da ufuktaki manzaraya yüklemiş. (Associated Press / Dado Galdieri)
189lx.jpg


Çin’deki yeni yıl kutlamalarının dördüncü gününde binlerce Budist, Wong Tai Tapınağı’nda iyi bir yıl geçirme isteğiyle dua ediyor. Tapınağın sunağına yöneltilmiş tütsülerden çıkan duman, kalabalığın arasında geziniyor. ‘O’ anda tütsü dumanlarına yüklenmiş arzular ve inanışlar insanlardan daha kalabalık görünüyor. (Associated Press / Lo Sai Hung)
162ux.jpg


Filistin’den bir fotoğraf. Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra kazanan taraf Hamas’ın yandaşları Ramallah’taki Filistin Parlamentosu’na giderek Hamas bayrağı asmak istedi. Sonuçta parlamentodaki El Fetih taraftarlarıyla Hamasçılar arasında çatışma oldu.Yaralı bir El Fetih taraftarı genç, fotoğrafta görünmeyen elindeki taşı Hamasçılar’a atmak isterken ve bir arkadaşı kendisini engellemeye çalışırken bu ‘o’ an oluştu. Öfkeli bakışlar, kefiye ve kan. Bunlar Filistin sürecine hiç de yabancı değildi. Ama pencereleri kırık parlamento, Arap aleminin en demokratik toplumuna ters düşmekteydi. (Associated Press / Muhammed Muheisen)
1157cu.jpg


İki adam, soğuk havada arızalanan otobüsü onarmaya çalışıyor. Ama teknik açıdan güvensiz araçlarla trafiğe hem de kamu hizmetine çıkmak ancak az gelişmiş ülkelerde olur fikrini akla getiriyor. Zaten Agence France Presse’in dünyaya geçtiği fotoğraf Türkiye’den. Hem de başkentten... (AFP/Mustafa Ozer)
11124hn.jpg


Bu fotoğraf Çek Cumhuriyeti’nden. ‘O’ anın bu kadar güzel olmasında fotoğrafçının maharetinin yanısıra iki faktör rol oynamış. Birincisi Türkiye’nin gündemiyle örtüşen bir haber. Daniela Sevcikova biraz önce okulunun kış koşulları nedeniyle tatil olduğunu öğrenmiş. Sonuçta da genç kızın içinden gelen huzur, çoşkuyla yüzündeki saf güzeliği bezemiş. Fotoğrafı güzelleştiren ikinci faktörse dışarda eksi 28 dereye kadar düşen tabiat. Kendiliğinden oluşan kristaller böylesi soğukların 40 yılda bir geleceğini bilircesine bir soğuk hava hatırası çerçevesi oluşturmuş. (Associated Press / CTK, Vladislav Galgon

12317ej.jpg


Rusya’nın St. Petersburg kentinde Fin Körfezi’nde bir amatör balıkçı. Işık ve tabii eksi 26 dereceye düşen soğuk hava bizlere hoş bir oyun oynuyor. Amatör balıkçımız her ne kadar rüzgarın etkisinden korunmak amacıyla iyi bir fikirle naylonun içine girmiş bulunsa da ‘o’ anın anlam ve önemine uygun olarak buzun içindeymiş gibi görünüyor. (Associated Press / Dmitry Lovetsky)
12149xh.jpg
 
Amerikan Buz Hokeyi Ligi’nden bir ‘o’ an. Tampa Bay Lightings’in oyuncusu Dan Boyle, Atlanta Trashers’ın oyuncusu Brad Larsen’le giriştiği ikili mücadelede mağlup oluyor. Ancak bu mücüdelenin bir mağlubu daha var. Yerden havalanan ve birazdan kenara tutunamayıp düşerek kalçasından ağır bir darbe alacak olan hakem. (Associated Press / John Bazemore)
12369mr.jpg


Boğaların boynuzları bilenir, sonra boyunlarına veya boynuzlarına süsler takılır, o süsler arasına da para konur. Cesareti olanlar boğaların boyunlarındaki veya boynuzlarındaki parayı almak için boğayla güreşmeye çalışır. Alırsa parayı, boğanın sahibi kahramanı evinde en iyi şekilde ağırlamak zorundadır. Hindistan'da Tamil Nadu Eyaleti’ndeki Boğa Festivali'nde adet böyledir. ‘O’ an, bu festival sırasında boğanın sahibinin evine değil de yüzükoyun tedavi görmek üzere hastaneye gidecek olan bir katılımcıyı göstermektedir. (Associated Press)
033ws.jpg


Fotoğraf Mekke'den. Hac farizası sırasında müslümanların Arafat'tan sonra gittikleri Müzdelife'de zirve. Güneş batmış ve AP foto muhabiri Muhammed Muheisen buranın adına uygun bir ‘o’ an yakalama fırsatı elde etmiş. Müzdelife, yakınlaşılan yer anlamına geliyor. Zirvedeki hacıların dağla bütünleşmiş silüetleri de gökyüzüyle yakınlaşıyor. (Associated Press / Muhammed Muheisen)
015jb.jpg


Haber ajansları servise koydukları fotoğraflarla birlikte kısaca haberi de yazarlar. Hindistan’da Virar kentinde çekilen bu fotoğrafın arka planında çatışma, felaket ya da başka bir sorun yoktu. Oğuz Haksever, ‘o’ anı kavrayabilmek için araştırma da yaptı. Virar kentinde yakın geçmişte de çok önemli bir olaya rastlamadı. Bir buçuk yaşındaki Hardhik’in önemsiz sorununun haberiydi bu.Yıkanması için bir kovaya konmuş, bundan hoşnut olmamış ve ağlamaya başlamıştı. Bu şirin görüntünün cazibesine kapılıp etrafında toplananların gölgeleri arasında küçücük korkusu isyanı ve hiddetinin doruğunda yani tam da ‘o’ anda fotoğraflanmıştı. Habere, hatta ‘o’ ana hiç davetli değildi ama galiba gözlerindeki ışık kalabalığının içine yoksulluk da karışmıştı. (Reuters / Adeel Halim)
019eb.jpg


Senegal’de bir yerel güreş turnuvası öncesinde gençler, “Ekonkon” adı verilen dansı sergiliyor. Hem batan güneş hem de gençlerin kaldırdığı toz bu dansa gizemli bir hava veriyor. (Reuters / Finbarr O'Reilly)
068fx.jpg


Afganistan’da yine kar yağışı var. Başkent Kabil’in ana caddesi de kar altında. Geri planda işçiler kar küremeye hazırlanıyor. Öndeyse bu figür. Afganistan’a bugünlerde her kar yağdığında çekilen fotoğrafın alt yazısında geçen bir yılda yaşanan kuraklığı hatırlatan cümleler yer alıyor. Kar yağışına rağmen fren telleri kopuk bisikletin keyfini içen çocuğu gösteren ‘o’ ansa Afgan çocuklarının yaşadığı kuraklığı anlatıyor. (Associated Press / Rafiq Maqbool)
036yv.jpg


“Aman bu iş çığırından çıkmasın” endişesi ve öfke. Filistin Batı Şeria’da El Halil kentindeki Yahudi yerleşimcilerle güvenlik güçleri çatışırken askerlerin bir bölümü Filistinli genç kızı yerleşimcilerden uzak tutmaya çalışıyor. ‘O’ anda yılların öfkesiyle oraya yayılan çığlık, askerlerin temsil ettiği güce üstün geliyor. (Associated Press / Oded Balilty)

037ib.jpg


Adı Adnan Ezaldeen. 4 yaşında. Irak'ın başkenti Bağdat yakınlarındaki Amerikan Hava Kuvvetleri Hastanesi'nde tedavi görüyor. Geçen hafta perşembe günü Parwana'da Amerikan Birlikleri’ne yönelik bir havan topu saldırısında hedefini ıskalayan mermi evine isabet etmiş. Babası ve iki kardeşiyle sabah namazı için abdest alırken patlayan mermi, iki kardeşinin ölümüne yol açmış. Bacaklarında, midesinde ve karaciğerinde şarapnel yaraları var. AP foto muhabiri Jacop Silberberg, Adnan'ın hikayesini gözlerinde ararcasına böylesine bir yakın planı tercih etmiş. Gözlerinde hikayesine dair bir şeyler yazıyor ama bunlar asıl ifadenin gerisinde kalıyor. Adnan, gözleriyle başına gelenlerin nedenini soruyor. Dehşete bezenmiş soran bakışlar, masumiyetin keskinliğiyle kendisi gibi fotoğrafını izleyenlerde ince, sızlayan izler bırakıyor. (Associated Press / Jacob Silberberg)
024ck.jpg
 
O ANLAR İÇİN''Pencereden bakan dışarısını görür. Pencereye bakan ise camın kirini. ''
 
halimize şükretmeliyiz gerçekten...
 
o an kısa fakat insan hayatı üiçin çook büyük zamanları temsil ediyor.yinede o an hep hayatımızda mutlu güzel günlere denk gelsin...
 
gerçekten çok güzel bi paylaşım duygulanmamak elde deil oğz haksever ide buradan bir kez daha kutluyorum mu müthiş yorumları için
 
hakkaten güzel bi paylaşım emeğine sağlık
 
ellerine sağlık kardeşim....
 
tüyleri diken diken eden bi çalışma. . .

bunları bize hatırlattığın için tşk ederim. . .
 
Geri
Üst