Konumuz imaj (image) veya diğer bir değişle görüntü alanları. Bilmeyenler için kısaca ne olduğunu açıklayalım. Bir diskin veye CD'nin içindeki tüm dosyaların, format ve boot sektör bilgileriile kopyalanmasına (klonlanmasına) imaj almak veya hayalet görüntü almak denir. Disk imajı almakta Norton Ghost 2001, Powerquest Drive Image gibi programlar, CD imajı almakta ise Nero Burning ROM, CDRWin, WinImage gibi programlar yaygın şekilde kullanılır. peki diskimizin imajını almak ne işimize yarar?
Diyelim tertemiz Windows kurmuşsunuz, tüm donanım sürücülerinizi gerekli olduğunu düşündüğünüz tüm yazılımlarınızı yüklemişsiniz. Belki birkaç saatinizi aldı ama herşey dört dörtlük çalışıyor. Ancak siz uyumsuz shareware programlar, çakışmalar, elektrik kesintileri derken diskinizdeki dosyalar iyice karışacak, birkaç, hatta belki birkaç hafta içinde Windows hata mesajları vermeye başlayacak. Windows'u ve yazılımlarınızı başatan kurmak için tekrar saatlerinizimi vereceksiniz? Norton Ghost gibi bir imaj alma programıyla, her şeyiyle çalışan bir diskin imajını almanız PC konfigürasyonunuza göre 5 ila 10 dakika, geri yüklemiz ise yine o kadar sürer. Yani Windows bozulduğu anda 5 dakikada sisteminizi ilk kurulduğu günkü haline getirebilirsiniz.
Özellikle PC sektöründe profesyonel iş yapanların çok işine yarar. Diyelim, konfigürasyonu birbirinin aynı yüzlerce PC'ye Windows kuracağız, çeşitli yazılımları yükleyeceğiz. Bir kez kurulu bir sistemden disk imajı alıp bunu diğerlerine yüklemek hem 5-10 dakika gibi kısa sürede halledilebilir, hem de güncel yazılımların network üzerinden imaj yükleme desteği vardır; yerinizden kalkmadan tüm sistemleri kısa sürede kurabilirsiniz.
Peki CD imajları ne işe yarar? Bir Cd'nin tüm içeriğini kopyalamak bazen yeterli gelmeyebilir; örneğin o CD bootable bir CD ise, yani açılış disketi yerine geçip sıfır formatlı bir diske kurulum yapabiliyorsa CD içindeki klasörleri kopyalamak çözüm olmaz. Bu iş için CD yazma yazılımınızın CD Copy işlevini kullanarak CD'den CD'ye kopyalama yaparsınız; işte bu da bir imaj koplayamadır. Öte yandan diyelimki elimizde bootable CD'yi CD yazıcımızla başka bir CD'ye kopyalamak değil, bu CD'yi Internet sitemizden dağıtmak istiyoruz. İşte o zaman CD'nin imajını alıp sitemize koyarız; isteyen bu imajı CD'ye basıp orjinali ile aynı bir CD elde eder veya anlatacağımız programla imaj içindeki istediği dosyaları diskine aktarır.
NORTON GHOST 2001
Disk imajı almak için en çok kullanılan, bol ödüllü bir yazılım Norton Ghost 2001. Ghost 6.5 tabanlı Personel Edition sürümü her tür bireysel kullanıcıya hitap ederken Ghost 7.0 Enterprise Edition sürümünde Ghost 6.5 yanında şirketlere yönelik ilaveler var. Biz burada Personel Edition sürümünü ele alacağız ama Enterprise sürümündeki ilavelere kısaca değinelim. Şirkette bir kullanıcı PC değiştirecekse klasör, dosya ve masaüstü ayarını yeni PC'ye aktaran Ghost User Migration; tüm disk imajını değil, son alına tam imaja bakıp sadece o zamandan beri diskte gerçekleşmiş değişikliklerin imajını belirli aralıklarla alan Ghost Incremental Backup; ağdaki PC'lere uzaktan erişip yönetmeyi sağlayan 3com Boot Services yazılımı; klonlama için ana bilgisayarı hazırlamakta kullanılan Microsoft System Preparation aracı; Ghost Console aracı ile yazılım paketlerini Otomatik Yükleme seçeneği. Şimdi gelelim Norton Ghost 2001 Personel Edition'a.
Önemli Kural: Ghost ile partisyonun görüntüsü (imaj dosyası) aynı partisyona alınamaz. Diskinizin imajını almak istiyorsanız 3 seçeneğiniz var.
1- Çift disk kullanıp, örneğin birinci diskin (örneğin C:\) imajını ikinci diske (örneğin D:\) almak.
2- Bir diski daha önceden iki veya daha çok partisyona ayırmış (ikiye bölmüş) olup birinci partisyonun (örneğin C:\) imajını ikinci partisyona örneğin (örneğin D:\) almak.
3- Norton Ghost ile uyumlu bir CD yazıcınız varsa diskin imajını CD'ye yazdırmak.
Norton Ghost'a daha önced aşina olan kullanıcılar bile 3. seçeneği duymamış olabilir; çünkü ilk kez Ghost 2001 6.5 sürümü ile gelen bir özellik. NortonGhost artık CD'ye yazabiliyor! Merak etmeyin, hepsini sırasıyla anlatacağız. Ama diskinizin imajını almadan önce temiz bir Windows kurduğunuzu, donanımlarınızı doğru ve sorunsuz şekilde tanıttığınızı, tüm ihtiyaç duyduğunuz programları yüklediğinizi, velhasıl dört dörtlük çalışan bir PC'ye sahip olduğunuzu var sayıyoruz.
GHOST İLE İMAJ ALMAK
Windows'un kurulu olduğu bölmenin (partisyon) imajını almak istiyorsunuz. Yukarıda anlattığımız gibi üç seçeneğiniz var. İlk ikisinde yöntem aynı; disk imajını CD-R diske almak istiyorsanız ilave birkaç noktaya dikkat etmeniz gerekecek. İşe başlamadan önce elinizin altında birkaç boş disket bulundurun; çünkü Norton Ghost Windows'a kurulsada DOS'tan çalışan, çoğu kez kendi boot disketlerini gerektiren bir program.
A. İki diskiniz veya iki partisyonunuz varsa;
1. Norton Ghost 2001'i PC'nize kurdunuz. Disket sürücünüze boş bir disket takıp Programlar/Norton Ghost 2001 menüsünden Norton Ghost Boot Wizard'ı çalıştırın. bu program Ghost sistem açılış (boot) disketleri yaratmak için. Programı çalıştırınca karşınıza 3 seçenek çıkacak. Bizim işimiz "Standart Boot Disk With LPT and USP Supporyt" ile. Bunu seçip Next düğmesine tıklayın.
2. Yeni ekranda "USP support" ve "LPT support" seçenekleri var. Bu seçenekler, sisteminizi USB Bridge adı verişen kabloyla USB port'undan veya "laplink" kablosuda denen paralel kablo ile paralel port'tan başka sisteme bağlanmışsanız ve bu bağlantılar üzerinden diskinizin imajını ikinci bir PC'ye almak istiyorsanız işe yarar.Böyle bir bağlantınız yoksa açılış disketi boşu boşuna bu bağlantıları arar ve bulunamadığını söyler.Yani USB veya LPT (paralel port) üzerinden ikinci bir PC'ye bağlantınız yoksa bu seçenekleri işaretlemeden Next düğmesine tıklayın.
3. Sonraki üç ekranda da Next düğmelerine tıkladığınızda disket sürücünüzdeki disketi formatlamak için bir pencere açılacak. Start (Başlat) düğmesi ile disketi formatlayın. İşlem bitincede Close (Kapat) düğmesine tıklayın. Hemen ardından Ghost başlangıç disketi oluşturacak. Finish düğmesi ile Boot Wizard'ı kapayın.
4. Şimdi sisteminizi, oluşturduğunuz disketle açın. Norton Ghost DOS ortamında açılacak. Fareniz bu ekranda çalışmayabilir; fare çalışmıyorsa klavye tuişları ile ilerlemeniz; düğmelere tıklamak için Alt tuşunu basılı tutarak düğme üzerine altı çizgili harfe klavyeden basmanız, diyalog kutularındaki alanlar arasında gezinmek için tab düğmesini kullanmanız gerekecek. Bu şekilde açılan ilk pencerede OK düğmesine tıklayınca Ghost'un Local menüsü açılacak. Local/Partition/To Image komutunu çalıştırın.
5. Şimdi sırasıyla imajını alacağınız partisyonun bulunduğu diski ve partisyonu seçeceksiniz (tek bir diskiniz varsa ilk ekranda disk görünecek; diski seçtiğinizde ikinci ekranda o diskteki partisyonlar görünecek). Windows'un kurulu olduğu partisyonun imajını alacaksanız o partisyon Primary olarak görünür, bunu seçin.
6. Sonraki ekranda seçtiğiniz partisyonun imajını hangi isimle, nereye kaydedeceğiniz soruluyor. Tab tuşu yardımı ile Look in menüsüne gelip aşağı ok tuşu yardımıyla imaj dosyasını kaydedeceğiniz diski veya partisyonu seçin. (Dikkat bu dosyayı imajını aldığınıuz partisyona kaydedemezsiniz! ikinci partisyona veya varsa ikinci diske kaydetmeyi seçeceksiniz.) File kısmına da 8 karakteri geçmeyen bir isim verin. (Cimaj gibi) ve Save düğmesini çalıştırın.
7. Sonraki ekranda No, Fast ve High seçenekleri var. No seçeneği sıkıştırma uygulamadan imaj alır; yani C:\ sürücünüzdeki tüm dosyaların boyutu 1.5 GB'ı buluyorsa imaj dosyası da o boyutta olur. Fast seçeneği düşük seviye sıkıştırma uygular; boyut bir miktar küçülür ama imaj alma kısa sürer. High seçeneği yüksek seviye sıkıştırma uygular; boyut küçülebildiği kadar küçülür ama imaj alma işlemi uzun sürer. Her halukarda 1.5 GB'lık alanın imajını 10 dakika'nın altında bir sürede alabileceğinizi söyleyebiliriz. Sonraki "Proced with partition dump?" ekranında Yes düğmesine bastığınızda imaj alma işlemi başlar; işlem sona erdiğinde artık disketi çıkarıp sistemi baştan başlatabilirsiniz.
B. CD Yazıcınız varsa
İki diskiniz veya iki partisyonunuz yok, ya da diskinizde imaj yedekleyecek alan yok diyelim. CD yazıcınız varsa bu imajı doğrudan CD'ye yazdırma şansınız var. Ama önce CD yazıcınız Norton Ghost ile uyumlu olmalı. Uyumlu CD yazıcıların bir listesi Norton Ghost 2001 ile Windows'a kurulan Norton Ghost Manuel adlı PDF dosyasının "Image Files and CD Writers" bölümünde yer alıyor. Ancak bu listede sadece çalıştığı denenen CD yazıcılar var; CD yazıcınız bu listede olmasa da işe yarayabilir; deneyerek görmeniz şart. Örneğin Yamaha 2100E CD yazıcım da bu listede yoktu ama gayet iyi çalıştı. Ghost 2001 SCSI CD yazıcılarla da çalışıyor ama harici (USB, paralel, firewire) Cd yazıcılarla çalışmıyor. CD yazıcınıza taktığınız boş CD-R'a imaj almak için şu adımları takip ediyorsunuz:
1. Yukarıda A şıkkında diske imaj alma için anlattığımız standart boot disketini yaratın ancak kesinlikle UTP veya LPT desteğini işaretlemeyin. (CD'ye yazdırabilmek için gereksiz şeylerin yüklenmemesi gerekiyor).
2. Yaratacağınız CD'nin "bootable" olmasını, yani BIOS'tan ayarlandığında sistemi boot disketi gibi açabilmesini istiyorsanız ikinci bir diskete ihtiyacınız var. Bu disketi de Norton Ghost Boot Wizard'ın "CD-ROM Boot Disk" seçeneği ile yaratıyorsunuz.
3. İlk disketle (Standart Boot Disk) sistemi açınca Norton Ghost çalışıyor. Yukarıda A şıkkında 4. 5 ve 6. adımları aynen takip edin. Ancak 6. adımda imaj kaydetmek için ikinci diski veya ikinci partisyonu değil CD yazıcınızı seçin.
4. Save düğmesine tıkladığınızda CD'yi bootable yapmak isteyip istemediğiniz soruluyor. Yes (Evet) düğmesini seçerseniz sizden oluşturduğunuz ikinci disket (CD-ROM Boot Disk) istenecek. Bu disketi takın ve OK düğmesine tıklayın. Ghost, bu disketle işi bitince tekrar ilk disketi isteyecek.
5. Artık disk imajı CD'ye yazdırılmaya başladı. Diyelim ki diskinizdeki dosyalar, programlar, en yüksek sıkıştırmada bile tek CD-R'a sığmayacak kadar çok alan tutuyor. O zaman bir CD-R dolduğunda Norton Ghost sizden ikinci CD-R'ı isteyecek. Yani işler çok kolay, tümüyle
otomatik.
İMAJI GERİ YÜKLEMEK
Norton Ghost ile aldığınız imajın soyadı GHO oluyor. Bu imajı olduğu gibi geri yüklemeyi anlatmadan önce, Windows altında kurmuş olduğunuz Ghost 2001 sayesinde bu GHO dosyası üzerine çift tıklyarak içindeki klasör ve dosyalara bakabileceğinizi, istediiğiniz klasör ve dosyaları sürükleyip bırakarak diskinize aktarabileceğinizi söyleyelim.
İmaj dosyasını ikinci diskinize veya partisyonunuza kaydettiyseniz, imajı geri yüklemek oldukça basit arabirime de artık aşinasınız. İmajı geri yüklemek için önce yüklediğiniz sürücüyü güzelce formatlayın. Sistemi yine Ghost Standart Boot disketi ile açın, Local\Partition\From Image komutunu seçin.İkinci disk veya partisyonunuzda duran imaj dosyasınınyerini gösterin. Bu imajın yükleneceği disk ve partisyonunuzu seçin ve OK düğmesine tıklayın. Bu kadar.
CD-R'a yazdığınız imajı geri yüklemek içinse yine dikkat edilmesi gereken küçük bir detay var. Sistemi Standart Boot disketi ile değil, Ghost Boot Wizard ile yarattığınız CD-ROM Boot disketi ile açacaksınız. Sonra Norton Ghost ana menüsünden Local\Partition\From Image komutunu seçeceksiniz. Ekranda çıkan komutları izleyip size imaj dosyasının yeri sorulduğundan ("File name to load imaj from") CD-RW sürücünüzü seçeceksiniz. Bu da bu kadar.
Norton Ghost ana menüsündeki diğer komutları merak ediyor olabilirsiniz. Partition yerine Disk komutlarını seçtiğinizde partisyonu değil tüm diskin imajını alır ve geri yükler. Tabii sisteminize yeni bir disk almış, eskisinin içeriğini imaj yedeği filan almadan olduğu gibi yenisine aktarmak istiyorsanız Disk to Disk seçeneğinide kullanabilirsiniz.
Saygılar....İyi calısmalar....<b></b> ediz :hhman:
link:http://www.ghost.egitimi.com/
Diyelim tertemiz Windows kurmuşsunuz, tüm donanım sürücülerinizi gerekli olduğunu düşündüğünüz tüm yazılımlarınızı yüklemişsiniz. Belki birkaç saatinizi aldı ama herşey dört dörtlük çalışıyor. Ancak siz uyumsuz shareware programlar, çakışmalar, elektrik kesintileri derken diskinizdeki dosyalar iyice karışacak, birkaç, hatta belki birkaç hafta içinde Windows hata mesajları vermeye başlayacak. Windows'u ve yazılımlarınızı başatan kurmak için tekrar saatlerinizimi vereceksiniz? Norton Ghost gibi bir imaj alma programıyla, her şeyiyle çalışan bir diskin imajını almanız PC konfigürasyonunuza göre 5 ila 10 dakika, geri yüklemiz ise yine o kadar sürer. Yani Windows bozulduğu anda 5 dakikada sisteminizi ilk kurulduğu günkü haline getirebilirsiniz.
Özellikle PC sektöründe profesyonel iş yapanların çok işine yarar. Diyelim, konfigürasyonu birbirinin aynı yüzlerce PC'ye Windows kuracağız, çeşitli yazılımları yükleyeceğiz. Bir kez kurulu bir sistemden disk imajı alıp bunu diğerlerine yüklemek hem 5-10 dakika gibi kısa sürede halledilebilir, hem de güncel yazılımların network üzerinden imaj yükleme desteği vardır; yerinizden kalkmadan tüm sistemleri kısa sürede kurabilirsiniz.
Peki CD imajları ne işe yarar? Bir Cd'nin tüm içeriğini kopyalamak bazen yeterli gelmeyebilir; örneğin o CD bootable bir CD ise, yani açılış disketi yerine geçip sıfır formatlı bir diske kurulum yapabiliyorsa CD içindeki klasörleri kopyalamak çözüm olmaz. Bu iş için CD yazma yazılımınızın CD Copy işlevini kullanarak CD'den CD'ye kopyalama yaparsınız; işte bu da bir imaj koplayamadır. Öte yandan diyelimki elimizde bootable CD'yi CD yazıcımızla başka bir CD'ye kopyalamak değil, bu CD'yi Internet sitemizden dağıtmak istiyoruz. İşte o zaman CD'nin imajını alıp sitemize koyarız; isteyen bu imajı CD'ye basıp orjinali ile aynı bir CD elde eder veya anlatacağımız programla imaj içindeki istediği dosyaları diskine aktarır.
NORTON GHOST 2001
Disk imajı almak için en çok kullanılan, bol ödüllü bir yazılım Norton Ghost 2001. Ghost 6.5 tabanlı Personel Edition sürümü her tür bireysel kullanıcıya hitap ederken Ghost 7.0 Enterprise Edition sürümünde Ghost 6.5 yanında şirketlere yönelik ilaveler var. Biz burada Personel Edition sürümünü ele alacağız ama Enterprise sürümündeki ilavelere kısaca değinelim. Şirkette bir kullanıcı PC değiştirecekse klasör, dosya ve masaüstü ayarını yeni PC'ye aktaran Ghost User Migration; tüm disk imajını değil, son alına tam imaja bakıp sadece o zamandan beri diskte gerçekleşmiş değişikliklerin imajını belirli aralıklarla alan Ghost Incremental Backup; ağdaki PC'lere uzaktan erişip yönetmeyi sağlayan 3com Boot Services yazılımı; klonlama için ana bilgisayarı hazırlamakta kullanılan Microsoft System Preparation aracı; Ghost Console aracı ile yazılım paketlerini Otomatik Yükleme seçeneği. Şimdi gelelim Norton Ghost 2001 Personel Edition'a.
Önemli Kural: Ghost ile partisyonun görüntüsü (imaj dosyası) aynı partisyona alınamaz. Diskinizin imajını almak istiyorsanız 3 seçeneğiniz var.
1- Çift disk kullanıp, örneğin birinci diskin (örneğin C:\) imajını ikinci diske (örneğin D:\) almak.
2- Bir diski daha önceden iki veya daha çok partisyona ayırmış (ikiye bölmüş) olup birinci partisyonun (örneğin C:\) imajını ikinci partisyona örneğin (örneğin D:\) almak.
3- Norton Ghost ile uyumlu bir CD yazıcınız varsa diskin imajını CD'ye yazdırmak.
Norton Ghost'a daha önced aşina olan kullanıcılar bile 3. seçeneği duymamış olabilir; çünkü ilk kez Ghost 2001 6.5 sürümü ile gelen bir özellik. NortonGhost artık CD'ye yazabiliyor! Merak etmeyin, hepsini sırasıyla anlatacağız. Ama diskinizin imajını almadan önce temiz bir Windows kurduğunuzu, donanımlarınızı doğru ve sorunsuz şekilde tanıttığınızı, tüm ihtiyaç duyduğunuz programları yüklediğinizi, velhasıl dört dörtlük çalışan bir PC'ye sahip olduğunuzu var sayıyoruz.
GHOST İLE İMAJ ALMAK
Windows'un kurulu olduğu bölmenin (partisyon) imajını almak istiyorsunuz. Yukarıda anlattığımız gibi üç seçeneğiniz var. İlk ikisinde yöntem aynı; disk imajını CD-R diske almak istiyorsanız ilave birkaç noktaya dikkat etmeniz gerekecek. İşe başlamadan önce elinizin altında birkaç boş disket bulundurun; çünkü Norton Ghost Windows'a kurulsada DOS'tan çalışan, çoğu kez kendi boot disketlerini gerektiren bir program.
A. İki diskiniz veya iki partisyonunuz varsa;
1. Norton Ghost 2001'i PC'nize kurdunuz. Disket sürücünüze boş bir disket takıp Programlar/Norton Ghost 2001 menüsünden Norton Ghost Boot Wizard'ı çalıştırın. bu program Ghost sistem açılış (boot) disketleri yaratmak için. Programı çalıştırınca karşınıza 3 seçenek çıkacak. Bizim işimiz "Standart Boot Disk With LPT and USP Supporyt" ile. Bunu seçip Next düğmesine tıklayın.
2. Yeni ekranda "USP support" ve "LPT support" seçenekleri var. Bu seçenekler, sisteminizi USB Bridge adı verişen kabloyla USB port'undan veya "laplink" kablosuda denen paralel kablo ile paralel port'tan başka sisteme bağlanmışsanız ve bu bağlantılar üzerinden diskinizin imajını ikinci bir PC'ye almak istiyorsanız işe yarar.Böyle bir bağlantınız yoksa açılış disketi boşu boşuna bu bağlantıları arar ve bulunamadığını söyler.Yani USB veya LPT (paralel port) üzerinden ikinci bir PC'ye bağlantınız yoksa bu seçenekleri işaretlemeden Next düğmesine tıklayın.
3. Sonraki üç ekranda da Next düğmelerine tıkladığınızda disket sürücünüzdeki disketi formatlamak için bir pencere açılacak. Start (Başlat) düğmesi ile disketi formatlayın. İşlem bitincede Close (Kapat) düğmesine tıklayın. Hemen ardından Ghost başlangıç disketi oluşturacak. Finish düğmesi ile Boot Wizard'ı kapayın.
4. Şimdi sisteminizi, oluşturduğunuz disketle açın. Norton Ghost DOS ortamında açılacak. Fareniz bu ekranda çalışmayabilir; fare çalışmıyorsa klavye tuişları ile ilerlemeniz; düğmelere tıklamak için Alt tuşunu basılı tutarak düğme üzerine altı çizgili harfe klavyeden basmanız, diyalog kutularındaki alanlar arasında gezinmek için tab düğmesini kullanmanız gerekecek. Bu şekilde açılan ilk pencerede OK düğmesine tıklayınca Ghost'un Local menüsü açılacak. Local/Partition/To Image komutunu çalıştırın.
5. Şimdi sırasıyla imajını alacağınız partisyonun bulunduğu diski ve partisyonu seçeceksiniz (tek bir diskiniz varsa ilk ekranda disk görünecek; diski seçtiğinizde ikinci ekranda o diskteki partisyonlar görünecek). Windows'un kurulu olduğu partisyonun imajını alacaksanız o partisyon Primary olarak görünür, bunu seçin.
6. Sonraki ekranda seçtiğiniz partisyonun imajını hangi isimle, nereye kaydedeceğiniz soruluyor. Tab tuşu yardımı ile Look in menüsüne gelip aşağı ok tuşu yardımıyla imaj dosyasını kaydedeceğiniz diski veya partisyonu seçin. (Dikkat bu dosyayı imajını aldığınıuz partisyona kaydedemezsiniz! ikinci partisyona veya varsa ikinci diske kaydetmeyi seçeceksiniz.) File kısmına da 8 karakteri geçmeyen bir isim verin. (Cimaj gibi) ve Save düğmesini çalıştırın.
7. Sonraki ekranda No, Fast ve High seçenekleri var. No seçeneği sıkıştırma uygulamadan imaj alır; yani C:\ sürücünüzdeki tüm dosyaların boyutu 1.5 GB'ı buluyorsa imaj dosyası da o boyutta olur. Fast seçeneği düşük seviye sıkıştırma uygular; boyut bir miktar küçülür ama imaj alma kısa sürer. High seçeneği yüksek seviye sıkıştırma uygular; boyut küçülebildiği kadar küçülür ama imaj alma işlemi uzun sürer. Her halukarda 1.5 GB'lık alanın imajını 10 dakika'nın altında bir sürede alabileceğinizi söyleyebiliriz. Sonraki "Proced with partition dump?" ekranında Yes düğmesine bastığınızda imaj alma işlemi başlar; işlem sona erdiğinde artık disketi çıkarıp sistemi baştan başlatabilirsiniz.
B. CD Yazıcınız varsa
İki diskiniz veya iki partisyonunuz yok, ya da diskinizde imaj yedekleyecek alan yok diyelim. CD yazıcınız varsa bu imajı doğrudan CD'ye yazdırma şansınız var. Ama önce CD yazıcınız Norton Ghost ile uyumlu olmalı. Uyumlu CD yazıcıların bir listesi Norton Ghost 2001 ile Windows'a kurulan Norton Ghost Manuel adlı PDF dosyasının "Image Files and CD Writers" bölümünde yer alıyor. Ancak bu listede sadece çalıştığı denenen CD yazıcılar var; CD yazıcınız bu listede olmasa da işe yarayabilir; deneyerek görmeniz şart. Örneğin Yamaha 2100E CD yazıcım da bu listede yoktu ama gayet iyi çalıştı. Ghost 2001 SCSI CD yazıcılarla da çalışıyor ama harici (USB, paralel, firewire) Cd yazıcılarla çalışmıyor. CD yazıcınıza taktığınız boş CD-R'a imaj almak için şu adımları takip ediyorsunuz:
1. Yukarıda A şıkkında diske imaj alma için anlattığımız standart boot disketini yaratın ancak kesinlikle UTP veya LPT desteğini işaretlemeyin. (CD'ye yazdırabilmek için gereksiz şeylerin yüklenmemesi gerekiyor).
2. Yaratacağınız CD'nin "bootable" olmasını, yani BIOS'tan ayarlandığında sistemi boot disketi gibi açabilmesini istiyorsanız ikinci bir diskete ihtiyacınız var. Bu disketi de Norton Ghost Boot Wizard'ın "CD-ROM Boot Disk" seçeneği ile yaratıyorsunuz.
3. İlk disketle (Standart Boot Disk) sistemi açınca Norton Ghost çalışıyor. Yukarıda A şıkkında 4. 5 ve 6. adımları aynen takip edin. Ancak 6. adımda imaj kaydetmek için ikinci diski veya ikinci partisyonu değil CD yazıcınızı seçin.
4. Save düğmesine tıkladığınızda CD'yi bootable yapmak isteyip istemediğiniz soruluyor. Yes (Evet) düğmesini seçerseniz sizden oluşturduğunuz ikinci disket (CD-ROM Boot Disk) istenecek. Bu disketi takın ve OK düğmesine tıklayın. Ghost, bu disketle işi bitince tekrar ilk disketi isteyecek.
5. Artık disk imajı CD'ye yazdırılmaya başladı. Diyelim ki diskinizdeki dosyalar, programlar, en yüksek sıkıştırmada bile tek CD-R'a sığmayacak kadar çok alan tutuyor. O zaman bir CD-R dolduğunda Norton Ghost sizden ikinci CD-R'ı isteyecek. Yani işler çok kolay, tümüyle
otomatik.
İMAJI GERİ YÜKLEMEK
Norton Ghost ile aldığınız imajın soyadı GHO oluyor. Bu imajı olduğu gibi geri yüklemeyi anlatmadan önce, Windows altında kurmuş olduğunuz Ghost 2001 sayesinde bu GHO dosyası üzerine çift tıklyarak içindeki klasör ve dosyalara bakabileceğinizi, istediiğiniz klasör ve dosyaları sürükleyip bırakarak diskinize aktarabileceğinizi söyleyelim.
İmaj dosyasını ikinci diskinize veya partisyonunuza kaydettiyseniz, imajı geri yüklemek oldukça basit arabirime de artık aşinasınız. İmajı geri yüklemek için önce yüklediğiniz sürücüyü güzelce formatlayın. Sistemi yine Ghost Standart Boot disketi ile açın, Local\Partition\From Image komutunu seçin.İkinci disk veya partisyonunuzda duran imaj dosyasınınyerini gösterin. Bu imajın yükleneceği disk ve partisyonunuzu seçin ve OK düğmesine tıklayın. Bu kadar.
CD-R'a yazdığınız imajı geri yüklemek içinse yine dikkat edilmesi gereken küçük bir detay var. Sistemi Standart Boot disketi ile değil, Ghost Boot Wizard ile yarattığınız CD-ROM Boot disketi ile açacaksınız. Sonra Norton Ghost ana menüsünden Local\Partition\From Image komutunu seçeceksiniz. Ekranda çıkan komutları izleyip size imaj dosyasının yeri sorulduğundan ("File name to load imaj from") CD-RW sürücünüzü seçeceksiniz. Bu da bu kadar.
Norton Ghost ana menüsündeki diğer komutları merak ediyor olabilirsiniz. Partition yerine Disk komutlarını seçtiğinizde partisyonu değil tüm diskin imajını alır ve geri yükler. Tabii sisteminize yeni bir disk almış, eskisinin içeriğini imaj yedeği filan almadan olduğu gibi yenisine aktarmak istiyorsanız Disk to Disk seçeneğinide kullanabilirsiniz.
Saygılar....İyi calısmalar....<b></b> ediz :hhman:
link:http://www.ghost.egitimi.com/