Nobel kaç papel?...

Mephisto

R€B€L
Reaction score
0
Bir yanda uçan dünya, bir yanda ortaçağda, sen ner
Mesela bir polis...
Bizi korumak için suçlu kovalarken trafik kazası yaparsa, kullandığı aracın hasarını cebinden ödemek zorunda...
Neden?
Devletin malı kıymetli.
Çar çur edecek parası yok.

Veya bir asker, bizi korumak için zırhlı araçla terörist kovalarken direksiyonu kaçırıp, uçuruma yuvarlanırsa, şehit ya da gazi kabul ediliyor. Ama, geride bıraktığı ailesinden tazminat isteniyor.
Neden?
Aynı neden.

25 sene çalışıp, "bizim için" tıkır tıkır vergini ödemişsin. Emekli olmuşsun. Alt tarafı 500 lira maaş bağlanmış... E çocuklar okuyor. Çare? Mecburen çalışmaya devam ediyorsun...
Ne yapıyor devlet?
Ekstra vergi istiyor.
Neden?
Paraya ihtiyacı var çünkü.

Orhan Pamuk...
Nobel aldı.
Üstüne para ödülü aldı.
Ne kadar? 2 milyon lira.
Eski parayla 2 trilyon lira.

Ne yapacaktı devlet?
Üç seçeneği vardı.
Ya "gelirdir bu" deyip, 600 milyar lira gelir vergisi alacaktı.
Ya "intikaldir bu" deyip, 500 milyar lira veraset ve intikal vergisi alacaktı.
Ya da, "helali hoş olsun" deyip, vergi almayacaktı.

"Helali hoş olsun" dedi.

Ama kafana göre, helali hoş olsun diyemezsin...
Ne yapman lazım? Bir kanun maddesine dayandırman lazım.
Dayandırdılar.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 29'uncu maddesinin 1'nci fıkrasına...
Ne yazıyor o fıkrada?
"İlim ve fenni, güzel sanatları, tarımı, hayvan yetiştirilmesini ve memleket bakımından faydalı olan diğer işleri ve faaliyetleri teşvik maksadıyla verilen ikramiyeler ve mükafatlar, gelir vergisinden müstesnadır" yazıyor.

Yani Orhan Pamuk, "memleket bakımından çok faydalı bir iş yaptığı için", 2 trilyon liralık ödülünden vergi mergi ödemeyecek.

Haberiniz olsun istedim.
Hükümet, sizin adınıza, sizin, Orhan Pamuk'la "gurur duyduğunuza" hükmetti.
Hakkınızı helal edersiniz artık.

Yılmaz Özdil

Farklı bir yazı olmuş react0r'ün dediği gibi yazı kime ait acaba ?

Edit: Şimdi gördüm Yılmaz Özdil; ) tekrar teşekkürler Rebel...

memLeket bakımından çok güzeL bir iş yaptığı kanısına vardıysa hükümet demek ki onLarda ermeni soykırımını kabuL etmekteLer hadi maddi bakımdan söürüLmeye aLıştı insanımız ama yaptıkLarı manevi sömürünün hakkını kim ödeeyecek bakaLım..

Ben bi Türk vatandaşı olarak hakkımı helal etmiyorum arkadaş.vatan hainlerini bu denli savunan bi hükümetimiz olduğu içinde utanıyorum.

gurkan_ademir' Alıntı:
Ben bi Türk vatandaşı olarak hakkımı helal etmiyorum arkadaş.vatan hainlerini bu denli savunan bi hükümetimiz olduğu içinde utanıyorum.

bu denli savunan derken..? ne yapmista savunmus devlet pamuk orhani..? asil ona nobel odulunu verenler Turk dusmanligi boyle bir sekilde gosteriyolar utanacak olan onlar

Vatan haini diye kendin diyosun ve hala onun kazandigi paranin vergisini almayan hukumetten utaniyosun..?

"Hakkinizi helal edersiniz" ne kadar yanlis bir dusunce..ben ne yapiyim oyle haram bir hakki

O kadar insanimizi katleden ermenilere hakli diyen bir densizin aldigi odulun vergisinemi kaldi Turkiyemiz...O vergi alinip milletin bogazindan gecerken ermeniler tarafindan katledilmis insanlarin kemikleri sizlamayacakmi..

yanlis anlasilmasin sozum boyle dusunen arkadaslara..

Dogru yapmistir hukumet, ona deger verilip vergi talep edilseydi beyefendi cok iyi bir is yaptigini zannedecekti lutfen diger acilardanda bakalim olaylara ve ilk once utanilacak kim bir dusunelim..

uykunun bastırması nedeniyLe bu yanından bakmamıştık oLaya ve sana en içten teşekkürLerimi yoLLuyorum bu farkLı bakış açısını bizimLe payLaştığın için..

sideways gerçektende güzel söyledin bende bu yönünü bilmiyordum orhan pamuğun hemencecik gözümden düştü yüreğine sağlık.Rebel ayrıca emeğine ellerine sağlık yazında çok çok büyük doğru payları olan yazılar var.

Türk Devleti dedin mi zaten 'Halk' ile beslenen bi devlet akla gelir,toprak için 'Halk' ölür,gerektiğinde 'Halk' yemez 'Devlet Baba' yer ama 'Halk' asla şikayet etmez..
O.Pamuk'un parasında kimsenin gözü yoktu zaten,'Devlet' yine 'Halk'tan arındırarak yaşayabilir..

R€B€L' Alıntı:
Mesela bir polis...
Bizi korumak için suçlu kovalarken trafik kazası yaparsa, kullandığı aracın hasarını cebinden ödemek zorunda...
Neden?
Devletin malı kıymetli.
Çar çur edecek parası yok.

Sevgili R€B€L bu konuyu açtığın için öncelikle sana teşekkür ediyorum.

Hiç unutmam, sene 1999; abim Şişli'de bir arka sokakta suçluyu kovalarken yolda ki setin üzerinden haliyle hızlı geçimiş ve kullandığı Kartal Marka Polis aracını 2'ye ayırmıştı. Tutulan rapora allahtan arabanın zaten hasarlı olduğu, bakımının geçmiş olduğu vs vs gibi maddeleri eklemişler de yırttı para ödemekten. bi keresinde de suçluyu kovalarken benzinleri bitmiş. ona çok güldüm ama. aq polise verilen benzin sınırlı. günde yalan olmasın 10 litre mi ne veriyorlar resmi memura, sonra sivile geçmişti, o zaman 42 litre veriyorlardı. diyeceğim o ki bizi gaspeden, yada yakınımızı öldüren suçlu kaçıyor ama polise kısıtlı benzin verildiği için suçlu kaçıyor, suçlu benzini biten polise nanik yapıyor. ama pamuk efendi vergi vermiyor. ilginç ki bu uygulama Demokrasi'ye ters bir uygulama. Nerede eşitlik, sen verme ben vereyim. oldu... sen sadrazamın sol çocuğu musun? daha neler göreceğiz bakalım. tövbeee!!!

sideways' Alıntı:
O kadar insanimizi katleden ermenilere hakli diyen bir densizin aldigi odulun vergisinemi kaldi Turkiyemiz...O vergi alinip milletin bogazindan gecerken ermeniler tarafindan katledilmis insanlarin kemikleri sizlamayacakmi..

yanlis anlasilmasin sozum boyle dusunen arkadaslara..

Dogru yapmistir hukumet, ona deger verilip vergi talep edilseydi beyefendi cok iyi bir is yaptigini zannedecekti lutfen diger acilardanda bakalim olaylara ve ilk once utanilacak kim bir dusunelim..

sende hakılsın tabiki. ama şöyle bir durum var. ben gerçi istanbulluyum ve tam anlamıyla doğunun örf - adet, gelenek - göreneklerine vakıf değilim. ama birazda olsa birşeyler biliyorum. neyse... doğuda aile kızını başka aileye verdiğinde ne olur? oğlanın babası kızın babasına ne der? "kız artık senden çıktı! artık biz karar veririz herşeye" demezler mi? bu da öyle bir durum. para artık ermenilerden çıktı, o para türkiyenin vatandaşı olan birine ait şuan. onun için de vergisini çatır-çatır vermek zorunda. he! ermeniler dese ki "size maddi yardım yapalım" işte o zaman ölürüm de 1 kuruşlarına bile tenezzül etmem. gerçi orhan pamuk türkiye için büyük bir işi başardı ama sonuçta herkes bu ülkede eşittir. ben veriyorsam o da verecek ki zaten o verdiği parayı kitaplarından çok rahat kazanıyordur emin olun.

bu kanun sırf orhan pamuk için yeni mi çıktı. zaten var olan bir kanundu bildiğim kadarıyla.

üstelik onun vatanını satarak kazandığı paraya el uzatırsak ondan ne farkımız kalır.

küçük bir not:
ve Türkiye'de en çok vegi ödeyen kesim (kazandığını hakkıyla vergiye döken) memur, işçi kesimi. ne kadar maaş alıyorsa karşılığında vergisi kesiliyor. vergilendirmeye göre bakıldığında en az kazanan kesim ise kimlermiş biliyor musunuz?
kuyumcular ve muayenehane sahibi doktorlarmış.

Hic bir ulke vergisiz kalkinamaz fakat orhan pamuktan vergi alinsaydi birincisi onun aldigi odulu takdir etmek ikincisi bu ulkeye vergi odeyen polis memur doktor vb ulke icin calisan insanlara saygisizlik olurdu bence..

Aldığı para haram zıkkım olsun vergisini o vatan haininden vergi almayanada vergi kadarı haram zıkkım olsun.

Geri