Niye Ben Ödüyorum???

mr.aLi

Moderatör
Moderatör
Katılım
1 May 2008
Mesajlar
6,784
Reaction score
0
Puanları
0
Bir buluşma, her zamanki bildik sahneler ve toplumsal bir yanlış üzerine...

"Eyvah, yine geç kaldım. Şunu yapmasam olmaz sanki, yağmurda çiseliyor. İnşallah bana kızmamıştır" diye düşüne durayım, buluşacağımız yere varmıştım nihayet. Kısa bir cep diyalogundan sonra Merve ile buluştuk. Beni çok özlemişti anlaşılan. Arabaya bindik, Moda da denize nazır bir yerde çay içecektik. Nihayet bir yer bulunca oturduk, bu saatte ve lodos havada neredeyse bir biz vardık o gündüzleri cıvıl, cıvıl mekanda. Akşam karanlığı da çöktüğünden deniz gözükmüyor, sohbetimizi "okey oynayan sigara içen insanlar" konulu manzarayı içeren bir mekanda yapmak zorunda kalıyorduk.

Neyse efendim konular konuları kovaladı, saatler ilerledi, hoş bir sohbetti ve saat epey geç olmuştu. Merve geç olduğunu ve kalkması gerektiğini söyledi. Aslında buraya kadar her şey çok bildik sahnelerdi ve bunu hepimiz hayatımızda birçok kere yaşamışızdır. Ama o an defaatle yaptığım bir şey çok dikkatimi çekecekti. Masadan kalkıldı, hesap ödenecekti. Hesabı tabii ki ben ödedim. Ama olayı yavaş çekimde hayalimde şöyle bir canlandırdım. Sahnede 3 önemli nokta vardı;

1.Masadan kalkarken hesabı ödeyecek kişi olarak gözüne beni kestirmiş olacak ki garson, üzerime doğru hamle yapmış elimi cüzdana atmamı sağlamıştı.

2.Merve tarihsel görevimi yapacağımdan emin bir edayla masada hiç oturmamış gibi yaparak olay mahallinden hızla uzaklaşmıştı.

3.Kadim erkeklik şuuru etkisi ile ben elimi cüzdanıma atarak atılmış, sonrada muzaffer bir kumandan edasıyla olay yerinden uzaklaşmayı düşünmüştüm. Kaldı ki 1. ve 2. şıklardaki sebepler olmasa bile herhalde aynı şeyi yapardım.

Bu yavaş çekim gösteriminden sonra düşünmeden edemedim. Neden hesabı hep erkekler öder, neden bu görev erkelerden beklenir? Ha, sakın ha cimri biri olduğumu falan düşünmeyin. Böyle bir pozisyonda hiç ödememdiğim olmadı ama olayın toplumsal boyutunu düşünüyorum ben. Toplumda hesabı kadının ödemesine müsaade eden bir erkeğe nasıl bakılır sizce? Diyelim bir lokantada yemek yediniz, hesap geldi, hanımefendi nazikçe cüzdanından parayı çıkardı dolgun bir bahşişte bırakarak olay mahallinden uzaklaştı, tüm bu olaylar olurken erkek hayatından memnun ve pişkin bir ifade ile çevreyi temaşa ediyordu. Şimdi size soruyorum olaydaki erkek karakter siz olsaydınız bir daha o lokantaya gidebilir miydiniz? Oraya gidip de garsonların arasındaki muhtemel konuşmaları göz ardı edebilir misiniz? "- Baksana bizim kılıbık gene geldi" ya da "- Helal be abi, herife bak hem en ala besleniyor, hem hatuna ödetiyor, valla helal olsun" ya da "- Böyle asalak bir herif görmedim ya gene mi geldi o?" , "Bu sefer bize ödetmese bari.." şeklinde fısıldaşmalar yapılmayacak zannetmeyin. Oysa bence bu durum gayet doğaldır. Yemeği yiyen ikisi olduğuna göre her ikisi de ödeyebilir. Ancak ben burada hepinizden farklı bir şey düşünüyorum. "Bence hesabı çoğunlukla kadınlar ödemelidir." Durun, durun hemen kızmayın, peşin hükümlüde olmayın. Bu hesap ödemekten kaçan pişkin bir çapkının durumu kurtarma nevinden bir tezi değildir. Aslında bilakis çok önemli toplumsal bir gerçeğe dayanmaktadır. İnanmayan okusun:

Toplumda erkeklerin hesap ödemesi gerektiğine dair yaygın teamül, geçimi erkeğin sağladığı ve maddi kaynak olarak aldığı baskın görevden kaynaklanmaktadır. Bu sav belli bir dönem için geçerli gibi gözükse de şimdilerde geçerliliğini yitirmiş gözüküyor bana. Neden mi? Çünkü artık iş hayatında hem de her kademede kadınlarda boy gösteriyor. Giyim, makyaj, estetik gibi fuzuli masraflarını bir erkeğin şemsiyesi altında karşılamayacaklarını anlayan bu güruh hızla iş dünyasına yönelmiş, güzellik ve çekiciliklerini de kullanarak insan kaynakları ve personel almadan sorumlu kişilerin başını döndürmüş, iş hayatına balıklama dalmışlardır. Böylece hayatlarını kazanmaya başlamış, fuzuli sınıfına girebilecek bir yığın harcamayı yapma ehliyetini de kazanmışlardır. Tüm bunlar olurken, eskiden yani erkeğin para kaynağı, kadının evin hanımı olarak durduğu dönemlerden kalan bir takım alışkanlıkları da terk etmek kadınların işlerine gelmemiştir. Artık onlar hem hayatlarını kazanacaklar, hem dilediği gibi harcayacak ve yiyecekler, bol bol yiyip aldıkları fazla kiloları vermek için fitness salonlarına yüklü paralar akıtacaklar. Tüm bunlar olurken de basit bir yemek sonrası bile hiçbir şey yokmuş gibi hesabı ödemeye yanaşmayacaklardır. Zavallı biçare erkeklik, hesabı garsona ödeye dursun bir yandan kirayı ödemeyi, arabanın masrafını, bilumum faturaları vs. düşünecektir. Üstelik bütün bu haksızlıklar olurken kadın haklarını savunan feminizm diye bir yoğurtla göle maya çalınmaya uğraşılmış, erkekler adına bir şeyler yapmak kimsenin aklına gelmemiştir. Tabii bir de "Kadınlar paralı erkeklerden hoşlanır" fenomeni vardır ki, bu da omuzlardaki yükü daha da ağırlaştırmaktadır. Oysa safi erkelik hiç bir döneminde paralı kadınlardan hoşlanmayı aklına koymamıştır.

Evet sevgili dostlar,tüm bunların ışığında önümüzde iki yol görünüyor. Ya bundan sonra kadınlar da hesapları ödemeye başlamalılar, ya da işyerlerine yazacakları nazik bir istifa dilekçesi ile yerlerini erkek arkadaşlarına bırakarak, bundan sonraki hayatlarında hesap ödeme zahmetinden kurtulmalıdırlar.


VoLkan İnanç
 
1:Erkek kendine yakıştıramaz bu durumu
2:ßiz babadan böyle gördük.
3:Ödiceksiniz tabiii
 
Şiddetle karşı çıktıgım bir şey...Erkek içinde bayan içinde bencilliğe karşıyım...Bir sen öde bir ben olmamalı elbet sıraya bakar gibi..Yada hep bir taraf ödememeli kullanılır gibi...Eşit olmalı ..Bugun bende vardır ben öderim yarın sende vardır sen ödersin..Ya da 4 ben öderim 1 o öder yeterki iki tarafta içinde art niyet taşımasın.Karşı tarafı enayi yerine koymaya çalışmasın.Para hesabı yapmasın kimse...Zaten yapıyorsa o insanla beraber olunmaz bayan olsun erkek olsun...
 
Rahatsız oluyorum ben.
Erkek egemen toplumda yaşıyoruz, erkek avlanır, kazanır, kadınına yedirir. temel iç güdülerden biri bu. kadın ödediği zaman erkeklik görevimi yerine getirmemiş hissediyorum.
 
sevgilimse ödetmem ama hediye isterken burnundan getirebilirim ona göre iphone4 adidas ayakkabı tissot saat gibi =) yoksa kadın erkek eşitliği diye bişey var
 
Enayi yerine koyması farklı bir durum. :)
para hesabı yapması apayrı.Sayet ben bir masada oturuyorsam garson gelip hesabı uzattığında toplum içinde eğer ben hesabı ödüyorsam karşımdaki insan ne hisseder yüzüne yansır..Garsonun ona bakış açısı değişir.Ben böyLe gördüm ha mutlu etmek dersen binbir çesit yolu var para hesabı yapmadan :)
 
Bende sürekli erkek ödediği zaman rahatsızlık duyarım. Sanki onu sömürüyormuşum gibi , parası için çıkıyormuşum gibi...Hani öyle bayanlar vardır hep erkek ödesin derler sonra da arkadaşlarına anlatırlar bana şunu aldı şuraya götürdü şöyle hedıye aldı ..öteki der ki yazık çocuga o kadar para harcıyor ...öbürü der ; Harcasın tabi erkek değil mi...
Hadi diyelim bayan çalışmıyor erkek çalışıyor..kızın durumuda iyi değil...o zaman eyvallah..ama çalışan yada durumu kötü olmayan bir bayanda kendinizi kullandırtmayın beyler...ama diyorsanız ben erkegım daima hep ben öderim...eh siz bilirsiniz.
O zaman o kızlara buradan kocaman bir alkışşş..nede olsa suç onlarda değil sizi sömürmeyi düşünsede ;)
 
vurun abalıya :D bize yüklenmiş bi görev kız masadan kalkar ve gider mekan sahibi ile baş başa kalırsın hadi kolay gelsin...:D
 
Son birşey ..

Erkeklik göreviniz sadece gittiğiniz yerlerde para ödeyebilmek değil..Bence bundan önce başka görevlerinizi yerine getirmeye bakın.
Örnek ; Sevgi , saygı , anlayış , İletişim , sevdiğini koruma , sahip çıkma , adam gibi sevmek vs vs vs
 
Atamızın kızına katılıyorum, tabiki asıl görevlerimiz sevmek ve sevilmek her zaman ve en iyi şekilde bunu yerine getirmeye çalıştık çalışacağız en azından kendi adıma. bu hesap ödeme işi karşımızdaki insanın bi değeri varsa,

react0r`ün dediği gibi

Ne farkeder ki?
 
Son birşey ..

Erkeklik göreviniz sadece gittiğiniz yerlerde para ödeyebilmek değil..Bence bundan önce başka görevlerinizi yerine getirmeye bakın.
Örnek ; Sevgi , saygı , anlayış , İletişim , sevdiğini koruma , sahip çıkma , adam gibi sevmek vs vs vs

Kadınlar bu söylenenlerin hepsini yerine getirdiklerini düşünürken büyük bir yanılgıya düşüyorlar. Onlara "mükemmel" değilsiniz diye haykırsakta onlar ısrarla kendi doğrularının dünyanın değişmez doğrularıyla eş değer olduğunu düşünmeye devam ediyorlar. Allah erkek olmanın gereklerine para ödemek gibi basit kıstaslar ekleyenlerden korusun :smile:
 
Benim yorumum sadece hesabı sürekli erkeğin ödemesi gerektiğini savunan onu bir erkeklik görevi yerine koyanlar içindi...Ben şahsen Erkeğin görevidir hesabı öder kısmına katılmıyorum . Yanlışlık olmasın ;)Bir görev olarak görmüyorum ..Bayan ve erkek için de aynı düşüncedeyim yani..ayrımcılık yok ;)
 
Mesele hesap ödemek değil, mesele erkeğin koruyucu olma, sakınma görevlerini üstlenmiş olması fi tarihinden beri. Biri kadınınıza yan gözle baksa, kadına değil yan bakana dalarız. bir kız erkeğe baksa kadın gelir erkeğine çatar, o bakıyo ama sen de bakarsan gözlerini oyarım gibi... Hesap ödemek de bunların bir parçası. Bir bedel varsa bu erkekten çıkar çıkmalı... kaos çıkar vallahi. Kadın ve erkek sadece sosyal haklarda eşittir.
 
bence en güzeli sevgilin olmıcak gitçen arkdşlarınla nevizadeye herkes ödicek ooh mis feministlerde takılsın burda :001_rolleyes:
 
Geri
Üst