Nefesi Burnunuzdan Alın

akifb

New member
Katılım
18 Eyl 2007
Mesajlar
1,727
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
[email protected]
Mevsim geçişleriyle birlikte rüzgarların arttığı bu dönemde bağışıklık sistemini güçlü kılan besinlerin tercih edilmesi gerektiği belirtilerek, doğal bir filtre gibi çalıştığı için mümkün olduğunca burundan nefes alması tavsiye edildi.

6opf9kj.jpg


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Günhan Erdem, mevsim dönüşlerinin insanlarda çok sancılı adaptasyon süreçlerini oluşturduğunu belirterek, “Çünkü vücut iklimsel değişiklere adapte olmak için birtakım hormonal düzenlemeler yapmak zorunda. Bu da bazı dokularımızı hücrelerimizi yoruyor ve hastalıklara karşı dirençlerini düşünüyor” dedi.

Mevsim dönüşlerinde insanlarda yorgunluk, bitkinlik, halsizlik gibi belirtilerin ortaya çıktığına dikkati çeken Prof. Dr. Erdem, insan vücudunun bu dönemde enfeksiyonlara karşı savunmasız kalabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Erdem, havalarında soğumaya başladığını, bu nedenle de vücudun direncinin düşürülmemesi için bağışıklık sistemini güçlü kılan besinlerin tercih edilmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Beslenmemize dikkat etmemiz lazım. Doğal yollarla alacağımız vitaminle bağışıklık sistemimizi güçlü kılmayız. Aynı zamanda C vitamini takviyesi alınması da yararlı olur.”

“BURNUNUZDAN NEFES ALIN”

Prof. Dr. Erdem, havaların soğumasıyla birlikte esen rüzgarla hareket eden partiküllerin taşıdığı mikropların hastalıklara neden olduğunu ifade ederek, “Mevsim geçişleriyle birlikte rüzgarların arttığı bu dönemde mümkün olduğunca burnumuzdan nefes almamız lazım. Çünkü burnumuz doğal bir filtre gibi çalışmaktadır ve rüzgarla birlikte hareket eden mikropları tutacaktır” diye konuştu.

“GRİP AŞISI HER YIL YAPTIRILMALI”

Prof. Dr. Erdem, mevsim dönüş sürecinde gribal enfeksiyonların küresel bir salgın şeklinde Türkiye’den geçtiğini bildirerek, şunları söyledi:
“Grip aşısı, bağışıklık sistemine göre her vücutta farklı reaksiyon gösteriyor. Tespit edilmiş grip etkenlerinden antijenleri vücudunuza alıyorsunuz. Bu antijenlere karşı vücudunuz antikor oluşturuyor yani bağışıklık mekanizmasını doğrudan uyarıyorsunuz. Aşılanmayla bu bağışıklık sistemini uyardığınız için buna karşı verilen reaksiyon bireyler arasında farklılıklar gösterebiliyor.”

Aşıların her yıl bir önceki yıla göre daha fazla virüs içerdiğini, bu nedenle de her yıl düzenli grip aşısı yaptırılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Erdem, şunları kaydetti:
“Grip aşısının yıldan yıla daha fazla koruyucu etkisi vardır. Çünkü her yıl bir önceki yılın izole edilmiş yüksek oranda salgın yaptığı tespit edilmiş virüsün antijenleri aşıya dahil ediliyor. 1 yaşla 36 ay arasındaki bebeklere yarım doz, diğer bireylere ise tam doz grip aşısı yapılabilir.”
 
Geri
Üst