Neden Kağıdı 6 Defadan Fazla Katlayamayız??

Kağıt, mikroskopik düzeyde ince liflerden oluşmaktadır. Bu nedenle, kağıdı tam katlamayıp ikiye büktüğümüzde tekrar eski halini alır; mesela kağıdı rulo yapıp bıraktığımızda kağıt eski halini almak istiyecektir. Yani, kağıdı katlamak suretiyle kağıdın ortasındaki lifleri deforme etmiş oluyoruz.

Gelelim, asıl sorunun cevabına: kağıdı 6 kez katlarsak elimizdeki katlanmış kağıdın kalınlığı yaklaşık üst üste 26=64 adet katlanmamış kağıdın kağıdın kalınlığına eşit olur. Peki, 1 adet A4 kağıdını kolayca ikiye katlarken, 64 adet üst üste dizilmiş A4 boyutundaki kağıt topunu ikiye katlayabilirmiyiz? Katlayamayız. Çünkü, kağıt topunun dış tarafındaki kağıtlar tam olarak katlanmayacakları için açılmak isteyeceklerdir. Diyelim, zorlanarak da olsa 64 adet üst üste dizilmiş kağıt topunu tam olarak katlamasakta, biraz olsun katlanmış şeklini verebiliriz. Fakat, bir adet altıya katlanmış A4 kağını (yaklaşık aynı kalınlıkta) birkez daha katlayamayız; çünkü kağıdın orta noktası ile kenara olan uzaklığı, 64 adet kağıt topunun ortasından kenarına olan uzaklığından çok daha küçük olacağından için aynı katlamak için gerekli ayno torku uygulamak için çok daha fazla kuvvet uygulamamız gerekecektir.
 

WaTcHFuL

EVERYWHERE
Teşekkürler.
 

FeryaL

~ÖğretmeN~
mantıklı tşkler
amorf alanın azlıgı ile de ilgili kristalin alanı fazla olan selulozik liflerden meydana geldiğinden katlanmıyor. amorf alan azlıgı ile de ilgili
 

HTML

Üst