Ne yersen 1 TL

Mehmet Özen

Misafir Editör
Reaction score
0

sssss.jpg

bir_lira.jpg

“Her şey 1 lira”cı dükkânlara rastlamak sürpriz değil. Ama söz konusu “her şey” yemek olunca inandırıcı gelmiyor, ilk bakışta. Merak ettik, denedik ve beğendik.

Krize ve yoksulluğa inat İstanbul’da ne yersen ne içersen “1 lira”. Yanlış duymadınız. Hamburgerden çorbaya, mantıdan tatlıya bu cafede herşey birer lira.
İstanbul Maltepe’nin en işlek caddesi, Bağdat Caddesi’nde, dolaşırken bir dükkanın tabelasının üzerine asılmış büyük yazı, “fiyat indeksi, TEFE ve TÜFE” kavramlarının anlamını unuttturdu bana. Brandada “Ne yersen 1 TL” yazıyor gözüme diken olurcasına. “Ne yersem mi, nasıl yani?” sorusunun cevabını ise yine branda hemen veriyor; nugget, hamburger, köfte ekmek vs... Hamburgerde kullandıkları etin ne olduğunu düşünüp, kişneyen bir hamburger hayali kurmadım değil. Biraz araştırınca bu “1 TL” silsilesinin Şişli ve Marmaris’te de olduğunu öğrenebilirsiniz. İşe o dükkanların durumunu öğrenmek ile başlıyorum.

Resim045.jpg

İstanbul Şişli’de “99 Kuruş” markasının patentinin sahibi İsmail Ahmet Öğrenç ilk durağım. Mesleğinin gümrük müşavirliği olduğunu ve üç yıl önce ABD’de gördüğü Only 99 Cent adlı market zincirinden esinlendiğini söylüyor. Herşeyin yolunda olduğunu söylerken tebessüm ediyor Öğrenç ve ekliyor “Diğer şubelerimi açmak için sabızsızlıkla gün sayıyorum.” Anlaşılan Şişli’de işler yolunda, demek ki bu işte “para” var.

Muğla’nın Marmaris ilçesine gitme imkânım olmadığından telefon ile ulaşıyorum Efem Restauran’tın sahibi Kerim Akıncı’ya. “Kapattık” diyerek başlıyor anlatmaya: “Şişli’deki 99 Kuruş isimli mağazaya tesadüfen girip bir şeyler yedim ardından memleketim Marmaris’te de ‘Neden olmasın’ dedim”. Bir yılda çok da iyi müşteri yakaladığını söyleyen Akıncı, “Mayonezin bile hesabını iyi yapmak lazım. Ben ürüne mayonez sıkmıyordum müşteriye sıktırıyordum. Çünkü mayonezi ben koyarsam sonra müşteri bir de kendisi koyuyor” diyor. Bir yılın sonunda iflas ettiğini dile getirirken, iflasın sebebini bir liraya satış yapmasına değil, yine ilgisizliğine bağlıyor. Anlaşılan “bir liraya yemek olur mu” sorusunun cevabı berabere...

Resim047.jpg

Ve gözüme sokulan “1 TL” brandasının olduğu dükkana, Maltepe’ye gidiyorum. Önceden geleceğimi ve röportaj yapacağımı söyledim kafenin sahibi Eda Kızılırmak’a. Ama gider gitmez “ben geldim” demiyorum. Müşteri olarak giriyorum içeri. Amacım elbette şeffaflık. Daha içeri girmeden dükkanın camından müşterilerine adeta “gel” diyen tebessümlü bir simanın seremonisi dikkati calip oluyor.
Kendimi önyargılarımdan kurtarıp tecrübeyle konuyu anlamak için hamburger, dolma ve kola istiyorum. Nazik bir şekilde siparişlerimi alıp birkaç dakika içerisinde söylediklerim önüme geliyor. Hamburgerden bir ısırık alıyorum şifa niyetine... Hamburgerin eti ince haliyle, ama turşudan domatesten kaçılmamış.

Resim061.jpg

Tadı beklentimin çok üstünde. Dolmalar sıkı sarılmış, tadı tuzu yerinde. Yemeğimi afiyetle yiyorum ve “elinize sağlık” diyorum adet yerini bulsun kabilinden. Ardından Eda Kızılırmak’ı soruyorum. Kendimi tanıtıyorum ancak Kızılırmak şaşkın... Kısa süreli afallamanın ardından başlıyoruz konuşmaya ve merakım diğer dükkan sahiplerine de sorduğum “neden bir lira”. Daha önce köfte üzerine bir cafe olduğunu söylüyor Kızılırmak, hem de porsiyonu dokuz liradan. İşlerin kötülüğü, ekonomik kriz derken ortağıyla da tartıştığını anlatıyor. “Zarar etmektense bir liraya verelim gitsin” teklifini ortağı kabul etmeyince kendisi yapmak istediğini ifade ediyor Kızılırmak.

Resim069.jpg

İki aydır devam eden bir liralık ürünlerden ilk ay zarar ettiğini ancak ikinci ay 26 bin ürün satarak bunu telafi ettiğini dile getiriyor. “Dokuz liranın bana veremediğini bir lira verdi” diyor Kızılırmak ve ekliyor “Benim amacım bir kişiden dokuz lira almak değil, dokuz kişiden birer lira almak”. Dokuz kişiyle uğraşmanın daha zor olup olmadığı sorusuna “herkesin cebinde dokuz lira yok ama bir lira var” diyerek düşündürücü bir de cevap veriyor Kızılırmak. Bir liraya ürün satabilmenin zor olmadığını anlatırken “sürüm” ile tedarikçilerden yüzde altmışa varan indirimler aldığına dikkat çekiyor.

Resim073.jpg

Mevsimine göre bir liraya ne satılabilirse satıyorlar ıspanaktan karnıbahara. Düne kadar taze sıkılmış portakal suyu da varmış mönülerinde ama Kızılırmak’ın “artık pahalandı” sözüyle portakalı mönüden çıkardıkları anlaşılıyor. 4 bin 5 yüz lira kira ve altı çalışanıyla 12 bin lira gideri olan “Başka” cafe, şimdilik dimdik ayakta ve berabere olan durum “2–1 ” bir lira galip gibi gözüküyor. Halk skordan memnun. Kafeye öğrenci üniformasıyla gelen Ezgi Yaman “Bütçeme en uygun yer burası. Üç liraya karnımı doyurdum gidiyorum.” sözüyle bunu doğrular nitelikte.

Yaz geliyor, mönünün “ilk 11’inde” meşhur sinema salonlarında beş liradan satılan meyveli içecek “Buzlaş” ve yazın vazgeçilmezi dondurma var, birer liraya.

İstek Üzerine adresler ve telefon numaraları;
Maltepe "Başka Kafe": Atatürk Cad. Onat İş Merkezi No:60/1 (Grandhause kaşısı) Maltepe Tel: 0216 442 1180
Şişli "99 Kuruş": Halaskargazi Cad. No:62 Şişli
Tel: 0212 246 7732

Bura tutarsa yaygınlaşır daha da iyi olur,çok iyi olur çok da güzel olur tamam mı !
Bizim gibi fucker fukaralarında yüzü güler,asgari bile değil askeri ücretimiz var nan :saskin tam bize göre =)))

Ankaraya da açsalar şube 2 ayın içinde 50. şubelerini açarlar : )

Vallahi ne yalan söyleyeyim, her yerde açılmasını, yaygınlaşmasını isterim. Ve tabiki sağlık kurallarını zorlamadan, istismar veya ihmal etmeden.

İktisat okuyan arkadaşlarımız konuyu birde ekonomik açıdan değerlendirecek olursa konuyla ilgili bazı noktalarda şüpheci davranması çok yerinde olur.

Çünkü insan hayatında fayda - maliyet ilişkisi var.

Ekonomik değerlerin sınıflandırılmasında üretim ve maliyet faktörü var.

İnsan ihtiyaçlarının sınırsız, bu ihtiyaçları karşılayacak kaynakların nisbi anlamda kıtlığı gerçeği var.

Bu durumda kaliteli, temiz, sağlığa zararsız bir ürünü 1 TLye hizmete sunmak çok zor.

Piyasa şartlarında dönemsellik arz eden sürümden kazanma konusuna eyvallah. Ancak süreklilik içermesi düşünülüyorsa bu tür bir hizmetin maliyetler açısından değerlendirmesi yapıldığında akıllara bazı sorular getirebilir.

Suyun, elektriğin, doğalgazın, çalışan personelin maliyetleri ne düzeyde ise bu tür bir hizmet bu fiyata verilebiliyor olur?

Demekki kalitesiz yağ kullanmalıyım veya yağ kaliteli ise atıyorum, çalmış olmalıyım.

Tüketici olarak kalite isteğinden ödün veriyor olmalıyım.

Uzun ve can sıkıcı detaylar için forum arkadaşlarımdan özür dilerim.

Özetle kurallara uygun, verilebilir bir hizmet, insana yaraşır bir uygulama ise yaygınlaşmasını isterim.

Süper gerçekten fakat ucuz sattıkları için haliyle zarar etmemek için ucuza kaçacakları için sağlıklı olamama durumu olabilir. Riskli bir yandan.

Tarafsız olarak yorumların etkisinde kalmadan birde ben deneyeyim dedim şu yeri. Herşeyden önce çok merak edilen bu yerin adresini ve telefon numarasını veriyorum çünkü aşağıda yazdıklarımı okumak zorunda kalmadan fenomen halini almaya başlayan bu yerin gizemi artık çözülsün.

Adres: Atatürk cad. Onat İş Merkezi No:60/1 (Grandhouse Karşısı) Maltepe / İstanbul
GPS: 40° 55' 33.00" Kuzey 29° 07' 56.75" Doğu
Tel: 0216 442 11 80

Yorum:

Efendim öncellikle şunu söylemek istiyorum ki bu tarz yerlere şüphe ile bakılır. Kaldı ki böyle bir yeri bu site aracılığıyla öğrendiğimde çevrem beni bu kadar ucuza yemek yemenin mümkün olamayacağı ve mutlaka verilen hizmetin kalitesinden şüphe duyması gerektiği konusunda uyardı. Ben tüm bu uyarılara kulak asmadan Vedat Milör edasında bu öğrenci dostu restorantın yolunu tuttum. Merkezi bir yerde olduğundan dolayı bulmam kolay oldu. Evet gerçekten denildiği gibi işletmeci ve çalışanlar güler bir yüzle müşterilerini ağırlıyorlar. Mekanı beğendiğimi özellikle belirtmek isterim. Mutfak öyle arkalarda değil gözünüzün önünde yani patates kızartmasında kullanılan yağın kalitesinden tutun da acaba hijyenik mi sorusunun tüm yanıtlarını anında alabilirsiniz. Hazırlanışı kolay ve herkesin tercihi olan köfte ekmeği, hamburgeri ve yanında patates kızartması ile birlikte yaklaşık 5 dakika içinde getiriyorlar. Hamburger ve köfte ekmek içindeki et hazır değil işletmenin kendi mamülü çünkü her ikiside aynı lezzeti taşıyor. Doğrusu restorant'ta yok yok ama herşey raflarda masalarda birtek tuz ve karabiber var. Gözüm peçete arıyor ama yok. Malesef oda rafta. Peçetesiz olurda patates kızartması mayonezsiz olmaz diyerek mayonez istediğimde dükkandan içeri girdiğimde yüzlerdeki sıcak bakış yerini soğuk rüzgarlara terk ediyor. Belli ki alınan nefes hesap makinalarında inceden inceye planlanmış. Anlayış gösterip mayonezin mayo kısmını sıkıyorum tabağımın köşesine. Gelelim yemeklerin lezzetine. Öyle aman aman bir lezzet aramayın ama çokta kötü değil. Ayrıca kesinlikle doyurmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Hamburger beni doyurmaz o bakımdan garantiye almak için köfte ekmek söylemiştim. Fakat hayalini kurduğum yarım ekmek malesef sosisli ekmeği çıktığından ötürü tam anlamıyla aç kalıyorum. Zaten anladığım kadarıyla işletmenin kuruluş mantığı 1 lira diye git ama doymak için 9 lira harca prensibine sıkı sıkıya bağlı.

Sonuç olarak 5 yıldız üzerinden değerlendirdiğimiz de;

Fiyat/Performans : 5 yıldız
Kalite/Lezzet : 2 yıldız

Yemeğin sonunda bir internet Myth'tinin tarafımdan çözülmesinin mutluluğunu ve huzurunu yaşıyorum.

1 TL'ye yemek :blink: artık 1 TL'ye sakız bile olmuyor yavvv ...

tam olark nerede bu yer ya ben neden görmedim :)

Haber metninin sonuna yazıldı.

Tarafsız olarak yorumların etkisinde kalmadan birde ben deneyeyim dedim şu yeri. Herşeyden önce çok merak edilen bu yerin adresini ve telefon numarasını veriyorum çünkü aşağıda yazdıklarımı okumak zorunda kalmadan fenomen halini almaya başlayan bu yerin gizemi artık çözülsün.

Adres: Atatürk cad. Onat İş Merkezi No:60/1 (Grandhouse Karşısı) Maltepe / İstanbul
GPS: 40° 55' 33.00" Kuzey 29° 07' 56.75" Doğu
Tel: 0216 442 11 80

Yorum:

Efedim öncellikle şunu söylemek istiyorum ki bu tarz yerlere şüphe ile bakılır. Kaldı ki böyle bir yeri bu site aracılığıyla öğrendiğimde çevrem beni bu kadar ucuza yemek yemenin mümkün olamayacağı ve mutlaka verilen hizmetin kalitesinden şüphe duyması gerektiği konusunda uyardı. Ben tüm bu uyarılara kulak asmadan Vedat Milör edasında bu öğrenci dostu restorantın yolunu tuttum. Merkezi bir yerde olduğundan dolayı bulmam kolay oldu. Evet gerçekten denildiği gibi işletmeci ve çalışanlar güler bir yüzle müşterilerini ağırlıyorlar. Mekanı beğendiğimi özellikle belirtmek isterim. Mutfak öyle arkalarda değil gözünüzün önünde yani patates kızartmasında kullanılan yağın kalitesinden tutun da acaba hijyenik mi sorusunun tüm yanıtlarını anında alabilirsiniz. Hazırlanışı kolay ve herkesin tercihi olan köfte ekmeği, hamburgeri ve yanında patates kızartması ile birlikte yaklaşık 5 dakika içinde getiriyorlar. Hamburger ve köfte ekmek içindeki et hazır değil işletmenin kendi mamülü çünkü her ikiside aynı lezzeti taşıyor. Doğrusu restorant'ta yok yok ama herşey raflarda masalarda birtek tuz ve karabiber var. Gözüm peçete arıyor ama yok. Malesef oda rafta. Peçetesiz olurda patates kızartması mayonezsiz olmaz diyerek mayonez istediğimde dükkandan içeri girdiğimde yüzlerdeki sıcak bakış yerini soğuk rüzgarlara terk ediyor. Belli ki alınan nefes hesap makinalarında inceden inceye planlanmış. Anlayış gösterip mayonezin mayo kısmını sıkıyorum tabağımın köşesine. Gelelim yemeklerin lezzetine. Öyle aman aman bir lezzet aramayın ama çokta kötü değil. Ayrıca kesinlikle doyurmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Hamburger beni doyurmaz o bakımdan garantiye almak için köfte ekmek söylemiştim. Fakat hayalini kurduğum yarım ekmek malesef sosisli ekmeği çıktığından ötürü tam anlamıyla aç kalıyorum. Zaten anladığım kadarıyla işletmenin kuruluş mantığı 1 lira diye git ama doymak için 9 lira harca prensibine sıkı sıkıya bağlı.

Sonuç olarak 5 yıldız üzerinden değerlendirdiğimiz de;

Fiyat/Performans : 5 yıldız
Kalite/Lezzet : 2 yıldız

Yemeğin sonunda bir internet Myth'tinin tarafımdan çözülmesinin mutluluğunu ve huzurunu yaşıyorum.

Kullanılanılan et kendi mamülleri değil, hazırdır (En azından bana böyle söylediler, ses kayıtı mevcuttur ve kayıtı tekrar dinletikten sonra bunu yazıyortum). Arayıp sorabilirsiniz.

ilginç :)
nasıl ulaşırız :)
maltepe bağdat caddesi üzerinde yani ??

Haber metninin sonuna yazıldı.

Kesin gidicem :)

Geri