Ne sihirdir ne keramet(!)

ikRa

Banned
Reaction score
0
Ne diyorlar bize?
Enflasyon tek haneli.
Yüzde 9 küsur.

İsteyen, Türkiye İstatistik Kurumu'nun internet sitesindeki resmi rakamlara baksın.
İsteyen, vergi iade zarflarına koymak için topladığı fişlere baksın.

Yumurta yüzde 69 pahalandı.
Ekmek yüzde 16.4.
Domates yüzde 50.
Süt 11, bal 13, salça 26....
Kömür yüzde 28.
Kombi 20, Doğalgaz 24.4, Tüp 13.4,
Deterjan 17, zeytinyağı 13, motoryağı 38.
Kira? Yüzde 21...
İlaç? Yüzde 28...
Taksi 18, vapur 19...
Pilav üstü kuru?
Pirinç 20, fasulye 30...
Dana eti 14.
Tavuk eti 20.
Enflasyon 9 küsur, hacca gidiş yüzde 39
küsur... Aradaki 30 puan, sevap farkı mıdır?
Baharat 24.
Okul çantası 19.
Ayakkabı 23.
İktidarın sembolü?
Türban yüzde 27...
Öbürü?
Ampul yüzde 13...
Leblebi 42, sarımsak 62.
Elma 45, armut 56, ayva 63.
Sıhhı tesisat malzemesi 67, telefon yedek parçası 93, tül 98...

Peki nasıl oluyor da oluyor?
Şöyle oluyor...

Davul tozu, eksi 45.
Minare gölgesi, eksi 55.
Hokus pokus, eksi 70.
Abra kadabra, eksi 90.

Topla hepsini... Al ortalamasını...
Enflasyon 9 küsur!

YıLmaz ÖzdiL

yanı :(
ama bence halkımız yanı dar gelırlı kısılerın aldıklarına bakarsak dogru bu halkı yumurta ekmekle beslenıor abı
bence yumurtayada o yuzden zam gelıor
oqrencı ıken o deılmıyıdı makarna hazır corba yumurta

Arkadaslar verilen örnekler bence abartılı .. ben cogu seye katılmıyorum.

verin bakalım baska örneklerde ..
Son 3 yıldaki degişmeleri göz önune alalım :

Sigara yüzde 11.7 ( eskiden 2-3 ayda bir artarken 3 senede 2 kere artıyor.)
Seker düşüşte arkadaslar .. ben 3 yıl önce 1,90 ytl den aldıgımı bilirim simdi 1,75ytl
Yağ 3 senedir aynı.
Peynir 3 senedir fiyatları aynı
zeytin 3 senedir aynı ..
tavuk yüzde 20 demişsiniz bence grip meselesinden sonra en buyuk düşüşü yasadı..

beyaz esyalara gelince 800-900 ytl ye aldıgımız bir camasır makinesi yada bulasık makinesi 400-500 e satılıyor.. 700-800 lük televizyonlar 326 ytl ye satılıyor..

soruyorum size 3 senedir bunlar yasanırken, enflasyona etkisi yokmu bunların..

Fakir fukara önceden de zam göruyordu .. dua etsinki bence en az pahalılık dönemini yasıyor..

Parasıyla bişeyler alabiliyor .. bana 1980 ihtilali yada 1993 ecevit ve 1999 ve 2002 krizlerini örnek gösterin bakalım ozaman halimiz neci idi ?

sigaranın 2 ayda bir zam aLdığına hiç şahit oLmadım..
ve beyaz eşyaLar için çektiğin fiyatLarın hepside artık ihtiyaca karşıLık vermemesinden doLayı yaşanan fiyat düşükLüğü eski tvLerin yerini Lcd pLazLamaLar faLan aLdı ondan rağbet görmediği için büyük fiyat düşüşüne uğradı çamaşır buLaşık makineLeri buzdoLapLarı içinde aynı teknoLoji devrim yaptıkça eskiyenin fiyatı da eskiyor
Tavuğa geLince kuş gribinden sonra tavuk rağbet görmedi uzun süre ama ben fiyatının düştüğünüde hatırLamıyorum

Bir kere sunu soyluyeyim zam her zaman her yerde vardir. ABDye bile bakin bugun zam vardir. 10 sene once araba fiyatlari 15.000$ ise simdi 30.000$ civarindadir. Zamlarin ne kadar cok veya az olmasi direkt olarak refah seviyesini olcmez. Kisilerin eline gecirdigi para miktari, maas vs. ile beraber olan iliskisi olcer.

Soyle basitce anlatayim. Adam 100 lira aliyor aylik, simit 1 lira ve boylece 100 tane simit aliyor. Ama enflasyonla beraber simit 25% lik bir artisa giriyor ve 1.25 lira oluyor. Fakat memur maaslari, cogu isci maasi da, enflasyona gore bir artis sagladigi icin en az 30%luk bir artis ile 130 lira oluyor. Boylece adam 104 tane simit almis oluyor. Yani bu sadece basit bir ornek. Zamlara bakarak aa soyle olmus boyle olmus demek ancak Ozdil gibilerine duser.

Refahi gostermek icin genellikle alim gucune bakilir. Alim gucu son 4 yilda 80% artarak, 9.000$ olmustur.
Sunu da hatirlatirim, Ecevit ilk iktidara geldigi zaman enflasyon 80% di.

Zammin artmasi da azalmasi da tek basina veri olarak bir sey olcmez. Dogru duzgun bir ekonomi politikasi, ki burada dogru duzgun uygulaniyor demiyorum, bazi fiyatlarin artmasini bazilarinin da dusmesine baglidir. Hem enflasyonun hem de deflasyonun cogu zarardir.

Sayin yazarimiz engin ekonomi bilgileri ile birilerinin doldurusuna gelmis bence. Oyle artan tum zam fiyatlarin bularak ortaya sakirt diye enflasyon cikmaz. Baska kapiya.

Allahin emri olan turbani bir partinin simgesi olarak gosteren bir yazarin yazisindan da mantıklı bir yorum beklemezdim.

yazıLarını takip ederim vakit buLdukça dediğin tür bir yazısını okumadım hiç ama bunu bana sen yazıdaki kasıt bu dediğinse ben de bırakırım bu yazarın yazıLarını vermeyi...

Diğer yazdıkLarına da asLında cevabım hazırdı ya neyse..

Geri