'Ne gerek var şimdi canım Atatürk'e'
Güneş gazetesi yazarı Rıza Zelyut, Türkiye'nin Şam Büyükelçisi Yaşar Halit Çelik ile aralarında geçtiğini iddia ettiği diyalog, gazetenin bugünkü manşetinde yer aldı. Zelyut'un iddiasına göre, salonda Atatürk resmini görmeyen Zelyut, Büyükelçi'ye bunun nedenini soruyor. Büyükelçi Çelik ise "O günler geçti Rıza Bey" şeklinde cevap veriyor.
Zelyut'un aktardığı diyalog şöyle gelişiyor..
ATATÜRK RESMİ KOYMAYA GEREK GÖRMEDİK
ZELYUT: Kabul salonunda pekçok resim var ama, Atatürk yok. Ben mi göremedim.
ÇELİK: Salona Atatürk resmi koymadık. Çünkü gerek görmedik.
ZELYUT: Niçin?
ÇELİK: Bu işleri aşmalıyız. Avrupa'da devlet adamlarının resmi olmaz kabul salonlarında.
Sadece kralların, kraliçelerin bulunur. Bu çağda Atatürk resmiyle uğraşmak doğru değil. Başka şeylere bakalım.
BU ÇAĞDA BU İŞLERLE UĞRAŞMAK YANLIŞ
ZELYUT: İyi ama Atatürk, bir devlet adamından daha öte. Kurucu lider...
ÇELİK: Olabilir ama kabul salonunda resmi şart değil. Benim odamda olabilir, burada gereksiz. Bu çağda artık bu işlerle uğraşmak yanlış. Geçen Cumhuriyet Bayramı'nda İsveç'te de böyle bir sorun olmuş. Orada da Atatürk resmi yokmuş. Haber yaptılar. Bunu öne çıkarmak, resim istemek yanlıştır. Türkiye'de böyle yanlış işler yapılıyor.
ATATÜRK RESMİ NİYE YOK?
Rıza Zelyut, yaşanan olayı şöyle aktarıyor. Büyük kabul salonunda duvarlar değişik resimlerle süslenmişti. Bir yerlerde devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün bir fotoğrafını aradı gözlerim. Yoktu...
Bunun üzerine Büyükelçi'nin yanına gidip izin alarak bir soru sormak istediğimi söyledim. Kendisi izin verdikten sonra dedim ki: 'Sayın Büyükelçim, kabul salonunda pekçok resim var ama hiç Atatürk resmi yok. Acaba ben mi göremedim?'
Cevabı gayet açıktı: 'Efendim, bu salona Atatürk resmi koymadık. Çünkü gerek görmedik...'
'Niçin?'
Cevap düşündürücüydü: 'Artık bu işleri aşmalıyız. Avrupa'da devlet adamlarının resmi olmaz kabul salonlarında. Sadece kralların, kraliçelerinki bulunur. Bizim de artık bu resim işini aşmamız gerek. Bu çağda Atatürk resmiyle uğraşmak doğru değil; başka şeylere bakalım.'
'İyi ama Atatürk bir devlet adamından daha öte. Kurucu lider...'
'Kurucu lider olabilir ama kabul salonunda resmi şart değil. Benim odamda olabilir... Burada gereksiz... Bu çağda artık bu işlerle uğraşmak yanlıştır. Geçen Cumhuriyet Bayramı'nda İsveç'te de böyle bir sorun olmuş. Orada da Atatürk resmi yokmuş. Haber yaptılar. Bunu öne çıkarmak, resim istemek yanlıştır. Türkiye'de böyle yanlış işler yapılıyor.'
ERDOĞAN VE GÜL'ÜN RESMİ VAR
Temsil ettiği devleti kuran lideri, sıradan bir siyasetçi gibi gören Şam Büyükelçisi Çelik'e göre; modern çağda böyle salonlarda devlet adamlarının resmi bulunmamalı idi ama bu yasağın Atatürk için uygulandığını yine kendisi ispat ediyordu. Çünkü; salonda; gelenlerin gözüne sokmak istercesine Abdullah Gül-Tayyip Erdoğan ikilisinin portreleri ön masada sergileniyordu.
Bu olaya heyetteki diğer gazeteciler de tanıktır. Cumhuriyet Gazetesi yazarı şair Ataol Behramoğlu, bu duruma üzülenlerin başında geliyordu. Heyette bulunan halk ozanı Ali Sağlam, hemen orada, büyükelçinin tutumunu eleştiren bir dörtlük bile söyledi ama sesini yükseltmeden...
Dışişleri Bakanı Ali Babacan'a soruyorum: Atatürk karşıtı bu politikayı siz mi getirdiniz yoksa dindar monşerleriniz mi icat ettiler? Sayın Bakan; bu büyükelçiye bir ödül vermeyi düşünüyor musunuz?
Kaynak