Nasıl Hacker Olunur ?

ServerErr0r

uid=0(root)
Buna benzer bir şekilde bu ve bunun gibi birçok sorularla karşılaşıyoruz. En basitinden nasıl programcı olabilirim? programlamaya nereden başlamalıyım? önce hangi dili öğrenmem lazım? vs. vs. İşte bu yüzden bu güzel kaynağı okumanızı tavsiye ediyorum. Kitap Eric Steven Raymond tarafından kaleme alınmıştır. Tamamını okumak ve incelemek için yazının sonundaki bağlatıdan yararlanabilirsiniz. Fakat fazlaca vaktiniz yoksa aşağıdaki yazıyı incelemenizde yeterli olacaktır.


Şimdiden iyi okumalar dilerim... ;)


Hacker Nedir?

Genellikle kod üstatları teknik beceri sahibi, problem çözmeden zevk alan ve sınırları aşan kişiler olarak tanınırlar.

Uzman programcılar ve ağ sihirbazlarının, ilk zaman paylaşımlı mini bilgisayarlara ve en eski ARPAnet deneylerine kadar uzanan onlarca yıllık bir toplulukları ve ortak bir kültürleri vardır. “üstat” (“hacker”) kavramını bu kültürün üyeleri ortaya çıkarmışlardır. Internet’i kuran, üstatlardır. Unix işletim sistemini bugün kü haline getirenler, üstatlardır. Halen Usenet’i çalışır halde tutanlar, üstatlardır. Webi ayakta tutanlar, üstatlardır. Eğer bu kültürün bir parçasıysanız, bu kültüre katkıda bulunduysanız ve insanlar sizin kim olduğunuzu biliyor ve size “üstat” diye hitap ediyorsa, siz bir üstatsınız.

Üstatlık sadece yazılım konusu ile sınırlı değildir. Üstat düşünce yapısını elektronik veya müzik gibi diğer şeylere uygulayan insanlar vardır. Herhangi bir bilim veya sanat dalının en üst seviyelerinde de bunu görebilirsiniz.

Kendilerine üstat “hacker” diyen ama gerçekte üstat olmayan bir grup daha vardır. Bunlar genellikle gençlerden oluşan bilgisayar sistemlerini bozan ve telefon sistemini izinsiz kullanan insanlardır. Gerçek üstatlar onlarla muhatap bile olmak istemezler. Gerçek üstatlar, korsanların genellikle tembel, sorumsuz ve güvenilmez olduklarını ve çok da zeki olmadıklarını düşünürler. Nasıl arabaları düz kontakt ile çalıştırmak sizi otomotiv mühendisi yapmıyorsa, güvenlik sistemini kırmak da sizi üstat yapmaz.

Temel fark şudur: üstat birşeyler yapar, korsanlar ise bunları bozar.


Üstat Felsefesi



Üstatlar, problemleri çözer, yeni şeyler yapar, özgürlüğe, paylaşıma ve yardımlaşmaya inanırlar. Üstat olarak kabul edilmeniz için bu felsefeye uygun davranmanız gerekir. Davranışınızı bu felsefeye tam anlamıyla uygun hale getirebilmek için ise, bu felsefeye gerçekten inanmalısınız.

Bu felsefeye inanmak sizin açınızdan önemli olacaktır. Sizin öğrenmeniz ve motive olmanız için gereklidir. Bütün yaratıcı sanatlarda olduğu gibi, ustalaşmak için en etkin yol ustaları taklit etmektir. Sadece entellektüel olarak değil, duygusal olarak da.

Eğer üstat olmak istiyorsanız şunları, inanana kadar tekrar edin:

# Dünya çözülmeyi bekleyen hayranlık verici problemlerle doludur.



Üstatlık çok eğlencelidir. Ama bu eğlence, çaba ister. Çaba da motivasyon gerektirir. Başarılı atletler, vücutlarını formda tutmak için fiziksel sınırlarını zorlayan şeyler yaparlar ve bundan zevk alırlar. Böylelikle motivasyonlarını da korumuş olurlar. Benzer şekilde üstat olmak için, problem çözme, becerilerinizi şekillendirme ve zekanızı geliştirmekten haz duymalısınız.

Ayrıca kendi öğrenme yeteneğinize karşı bir güven geliştirmelisiniz. Bir problemi çözmek için ihtiyacınız olan herşeyi bilmeseniz bile onun bir parçası ile uğraşarak öğrendikleriniz sıradaki parçayı çözmenize yetecektir. Böylece problemin tamamını çözebilirsiniz.

# Hiçbir problem iki defa çözülmemelidir.

Yaratıcı beyinler değerli ve sınırlı kaynaklardır. Çözülmeyi bekleyen birçok problem varken, tekerleği yeniden icat etmekle harcanmamalıdırlar.

Üstatlar gibi davranmak için, diğer üstatların da zamanlarının değerli olduğuna inanmalısınız. Bilgiyi ve çözülen problemlerin çözümlerini paylaşarak, diğer hacker’ların eski problemler yerine yeni problemler üzerinde çalışmalarını sağlamak sizin için ahlaki bir görev sayılır.

Bununla birlikte "Hiçbir problem iki defa çözülmemelidir" demek varolan çözümlerin tümünü kutsal kabul etmelisiniz ya da verilen bir problemin sadece bir doğru çözümü vardır diye düşünmelisiniz anlamına gelmez.

Genellikle problemin çözümünü öğrenmeye çalıştığımızda problem hakkında daha önce bilmediğimiz şeyler öğreniriz. Daha iyisini yapabileceğimizi düşünmek normaldir ve hatta gereklidir. Normal OLMAYAN ise yapay teknik, yasal veya kurumsal engellerin (kapalı kaynak-kod gibi) iyi bir çözümün yeniden kullanılmasına engel olması ve insanları tekerleği yeniden icat etmeye zorlamasıdır.

# Yaklaşım biçimi, yetkinlik demek değildir.

Üstat olmak aynı zamanda zeka, deneyim, kendini adama ve ciddi çalışma gerektirir.

Bu yüzden karşınızdakileri sadece davranışa bakarak değerlendirmemeyi ve yetkinliğe saygı duymayı öğrenmelisiniz. Üstatlar, içi boş kişilerin vakitlerini harcamasına izin vermez fakat her konuda yetkinliğe saygı duyar. Zor öğrenilen ve az kişinin sahip olduğu becerilerde yetkin olmak iyi; akıl gücü, hüner ve konsantrasyon gerektiren zor becerilerde yetkinlik en iyisidir.

Eğer yetkinliğe saygı duyarsanız, yetkinlik kazanmaktan zevk alırsınız. Bunun için gereken çalışma ve kendini adama süreci sıkıcı olmaktan çıkar, kendi başına bir zevk unsuru haline gelir. Bu yaklaşım, üstat olabilmek için hayati derecede önemlidir.


Temel Yazılım Kotarma Becerileri

Şu sıralarda, üstat olmak için gerekli temel beceri listesi şunlardan oluşmaktadır:

# Program yazmayı öğrenin.



Bu, elbette ki üstat olmak için temel önşarttır. Eğer bir programlama dili bilmiyorsanız, size Python ile başlamanızı öneririm. Python, tasarımı temiz, belgelendirmesi iyi yapılmış ve yeni başlayanlara kolaylık tanıyan bir dildir. Öğrenebilecek ilk dil olarak iyi bir seçim olmasına rağmen, oyuncak değil, güçlü ve esnek bir dildir ve büyük projeler geliştirmek için de çok uygundur.

Java da programlamayı öğrenmek için iyi bir dildir. Python’dan daha zordur ama ürettiği kod daha hızlıdır. İkinci dil olarak öğrenebilecek en iyi dil olduğunu düşünüyorum. Ne yazık ki, Sun’ın referans uygulamaları hala tescillidir. Bu Java dilinin kendisiyle çok fazla ilgili bir konu değildir; yüksek kaliteli, açık-kaynak kodlu Java yorumlayıcılar mevcuttur, esas problem Java ile birlikte gelen sınıf kütüphaneleridir. Açık kaynak kodlu sınıf kütüphaneleri Sun’ın kütüphanelerinin gerisinde kalmaktadır. Eğer Java öğrenmeye karar verirseniz bunu Sun’ın tescilli kodlarına bağımlı kalmak yerine açık-kaynak kodlu uygulamalar ile yapın.

Ancak, sadece bir veya iki dil öğrenerek tam bir programcı olamayacağınızı ya da üstat seviyesine ulaşamayacağınızı da bilmeniz gerekiyor. Herhangi bir dilden bağımsız olarak programlama problemleri hakkında düşünmeyi öğrenmelisiniz. Gerçek bir üstat olabilmek için, yeni bir dili, el kitabında yazanlarla, bildiklerinizi bağdaştırarak bir kaç gün içerisinde öğrenebilir durumda olmalısınız. Bu, birbirinden çok farklı bir kaç dil bilmeniz gerektiği anlamına geliyor.

Eğer ciddi programlamaya girecekseniz, Unix’in ana dili olan C’yi öğrenmelisiniz. C++, C ile alakalıdır; birini öğrenirseniz, diğerini öğrenmek zor olmayacaktır. Her iki dil de, ilk dil olarak öğrenmek için uygun değildir ve C programlamasından ne kadar kaçınırsanız, veriminiz o kadar artar.

C, kaynak kullanımında tutumlu ve verimli bir dildir. Maalesef, C, bu verimliliği, pek çok kaynağın (bellek gibi) yönetimini doğrudan size bırakarak elde eder. Bu düşük seviyeli (donanıma yakın) kodlama karmaşık ve hataya açıktır ve hata ayıklamak için pek çok zamanınıza mal olur. Makinaların güçlü olduğu günümüzde, makinanın çalışma verimliliği yerine sizin çalışma verimliliğinize öncelik tanıyan bir dil ile program yazmak daha akıllıca olacaktır. Sonuç olarak Python’u tercih etmenizi öneririm.

Perl ve LISP gibi bazı diller üstatlar için özel bir önem taşır. Perl öğrenmek pratik sebeplerden dolayı önemlidir. Dinamik web sayfalarında ve sistem yönetiminde çok yaygın bir şekilde kullanılır. Hiç Perl kodu yazmayacak olsanız dahi okumasını öğrenmelisiniz. C’nin makine verimliliğine ihtiyaç duyulmayan işlerde C kullanmaktan imtina eden birçok kişi, size Python’u önerdiğim nedenlerle Perl’ü kullanır. Onların yazdıkları kodları anlamanız gerecektir.

LISP öğrenmek başka bir sebepten dolayı önemlidir - sonunda anladığınız zaman elde edeceğiniz aydınlanma deneyiminden dolayı. Bu deneyim, bir daha hiç LISP kullanmasanız dahi, hayatınızın kalan kısmında çok daha iyi bir programcı olmanızı sağlayacaktır. En iyisi, bahsettiğim bu beş dilin (Python, Java, C/C++, Perl ve LISP) hepsini öğrenmektir. Bu diller, en önemli kotarım dilleri olmalarının yanında, programlamaya farklı yaklaşımlarıyla size önemli bir eğitim kazandırır.

Google’ın en önemli üstatlarından ve yaygın olarak kullanılan AI kitabının yazarlarından biri olan Peter Norvig on yılda programlama öğrenin başlıklı harika bir deneme yazdı. Programcılıkta başarı için tavsiyeleri dikkate değerdir.

Size burada nasıl programlama yapılacağına dair tam bir yönerge listesi sunamam ama, bunu kitapların ve kursların da vermeyeceğini söyleyebilirim (en iyi üstatların büyük çoğunluğu kendi kendine öğrenmiştir). Dil özelliklerini -- bilginin küçük bir kısmı -- kitaplardan öğrenebilirsiniz, ama o bilgiyi yaşayan bir beceri haline getiren şey, pratik yapmak ve çıraklıktır. Bunu da, program okumak ve program yazmak ile edinirsiniz.

Programlamayı öğrenmek, bir doğal dilde iyi yazmayı öğrenmek gibidir. En iyi yöntem, bu işin ustalarının yazdıklarını okumak, kendiniz bir şeyler yazmak, biraz daha okumak, biraz daha yazmak... Ve yazdıklarınız, örnek aldıklarınızda gördüğünüz kuvvet ve iktisadı gösterene kadar tekrar etmektir.

# Açık kodlu Unix’lerden birini edinin, kullanmasını ve çalıştırmasını öğrenin.

Bir kişisel bilgisayarınızın bulunduğunu ya da kullanabileceğiniz bir tane olduğunu varsayıyorum (zamane çocuklarının hayatı kolay :)). Yeni başlayan birinin ustalık yolundaki en önemli adımı, Linux veya BSD Unix’lerden birinin kopyasını edinmesi, kurması ve çalıştırmasıdır.

Evet dünyada Unix’ler dışında başka işletim sistemleri de var ama, onlar ikilik düzendeki (binary) kodlarıyla dağıtılırlar -- kodlarını okuyamaz ve değiştiremezsiniz. Windows, MacOS veya başka bir kapalı kaynak sistemde ustalaşmaya çalışmak, üzerinizde zırh varken dans etmeye benzer.

Mac OS X altında ustalaşmak mümkündür ama sistemin sadece bir parçası açık kaynak kodludur. Pek çok duvarla karşılaşırsınız ve Apple’a ait sahipli kodlara muhtaç duruma düşmemek için özel gayret sarfetmeniz gerekir. Eğer Unix’ e yoğunlaşırsanız, kaportanın altına girerek işe yarar şeyler öğrenebilirsiniz.

Unix, Internet’in işletim sistemidir. Unix’i bilmeden Internet’i kullanabilirsiniz ama Unix’i anlamadan bir Internet üstadı olamazsınız. Bu nedenle, bugün hacker kültürü yoğun olarak Unix merkezlidir.

Bir Unix edinin. Şahsen Linux’u severim ama başka yollar da var (Linux ve Windows’u aynı makinede çalıştırabilirsiniz). Öğrenin. Çalıştırın. Kurcalayın. Internet’e bağlanmakta kullanın. Kodlarını okuyun. Değiştirin. Hoş zaman geçireceksiniz ve günün birinde bir üstat olarak geriye baktığınızda farketmeden pek çok şey öğrenmiş olduğunuzu göreceksiniz.

Not: Eğer yeniyseniz, Linux veya BSD’yi tek başınıza kurmanızı tavsiye etmem. Linux için yerel bir Linux kullanıcıları grubundan yardım isteyin veya Open Projects Network (Açık Projeler Ağı) ile iletişim kurun.

# İngilizce bilmiyorsanız, öğrenin.

Üstat kültürünün ve Internet’in çalışma dilinin İngilizce olduğunu ve üstat topluluğunda bulunmak için İngilizce bilmek gerek.

1991’de, ikinci dil olarak İngilizce bilen üstatların, ortak bir başka ana dilleri olmasına rağmen, birbirleriyle yaptıkları teknik tartışmalarda İngilizce kullandıklarını öğrendim. Bu bana İngilizcenin diğer dillerden daha zengin bir teknik sözlüğe sahip olduğu ve bu yüzden bu iş için daha iyi bir araç olduğu anlatılırken söylenmişti. Benzer nedenlerle İngilizce yazılmış teknik kitapların çevirileri de genellikle tatmin edici değildir.

Üstat Kültüründe Statü

Üstatlar tarafından saygı duyulan biri olmak için yapabileceğiniz şeyler beş maddede toplanabilir:

# Açık kaynak kodlu yazılım geliştirin.

Üstatların hoş veya kullanışlı olduğunu düşündükleri programlar yazmak ilk sırada gelir. Programınızın kaynak kodlarını kullanmaları için tüm üstatlara açın. (Biz bu çalışmalara "free software" (özgür yazılım) derdik. Ama, "free" kelimesini hangi anlamda kullandığımızdan emin olmayan birçok kişinin kafası karıştı. Bir çoğumuz artık bunun yerine "açık kaynak" (open source) yazılım kavramını kullanıyoruz.)

# Açık kaynaklı yazılımların testlerine ve hata ayıklamalarına yardım edin.

Eğer yeniyseniz, geliştirilmekte olan, ilginizi çekebilecek bir program bulun ve iyi bir beta denetleyicisi olun. Program denetimine yardımdan hata ayıklamaya, hata ayıklamadan programların değiştirilmesine kadar giden doğal bir ilerleme süreci vardır. Bu yolda birçok şey öğreneceksiniz ve size de ileride yardımcı olabilecek insanlarla iyi ilişkiler kuracaksınız.

# Kullanılabilir bilgi yayınlayın.

Bir başka güzel şey de, SSS (Sıkça Sorulan Sorular) listeleri gibi belgeler düzenlemek veya web sayfalarında kullanışlı ve ilginç bilgileri toplamak ve düzenlemektir. Önemli teknik SSS’leri yönetenler, hemen hemen açık kaynak yazarları kadar saygı görürler.

# Altyapı çalışmalarının devamına yardım edin.

Üstat kültürü gönüllülerce yaşatılır. Birçok zorunluluk vardır, ama bu zorunlu ve gözönünde olmayan sıkıcı çalışmalar, üstat kültürünün yaşatılmasını sağlar.

Bu işleri yapan insanlar büyük saygı toplarlar, çünkü, bu işlerin çok zaman aldığını ve kod ile oynamak kadar zevkli olmadığını herkes bilir. Bu işleri yapmak kendini adamışlığa işarettir.

# Üstat kültürüne hizmet edin.

Son olarak, kültüre hizmet edebilir ve bu kültürü yayabilirsiniz (örneğin, nasıl üstat olunacağına dair bir belge yazarak :)). Bu konuma ancak bir süredir ortalardaysanız ve yukarıdaki dört maddeden birinden dolayı bilinen biriyseniz gelebilirsiniz.

Sakının: üstatlar, kültürlerindeki büyük kişilerde yükseklik egosu olmasını sevmezler ve onlara güvenmezler. Bu tarz bir şöhret oldukça tehlikelidir.


Üstat/Dörtgöz (“Nerd”) Bağlantısı

Popüler kanının aksine, üstat olmak için dörtgöz (“nerd”) (bilim/teknoloji takıntılı anti-sosyal kişi) olmanız gerekmez. Fakat, dörtgöz olmak, üstat olmak için faydalı bir şeydir ve bir çok üstat, dörtgözdür. Sosyal hayat dışında olmak, düşünmek ve kod kotarmak gibi gerçekten önemli şeyler üzerinde yoğunlaşmanıza yardımcı olur.

Bu nedenle birçok üstat, dörtgöz ismini kabullenmiş ve hatta daha sert bir ifade ile kendilerini “geek” ismi ile onurlandırmışlardır. Bu onların normal sosyal beklentilerden bağımsız olduklarını ifade etmelerinin bir yoludur.

Normal hayat, şimdilerde tekno-dörtgözlere çok daha dostça yaklaşıyor. Üstatların yüksek kaliteli bir aşık ve bir eş olduğunun farkında olan birçok insan var.

Kod kotarmak sizi kendine çektiyse ve bir sosyal hayatınız yoksa, bu daha iyi, hiç olmazsa konsantrasyon probleminiz olmayacak. İleride bir hayatınız olabilir.


Tarz İçin bazı noktalar;

Yine, üstat olmak için, üstat kafa yapısında olmalısınız. Bu konuda yardımcı olacak ve bilgisayar başında olmanızı gerektirmeyen bazı şeyler var. Bunlar, kod kotarmanın gerekleri değiller (hiçbiri değil) ama birçok üstat bunları yapar ve bunların kod kotarmanın özü ile temelden bir bağlantısı olduğunu hisseder.

# Ana dilinizi iyi yazmayı öğrenin. Programcıların iyi yazamayacağı yönünde yaygın bir klişe olsa da (tanıdığım en becerikli üstatlar dahil) şaşırtıcı sayıda üstat oldukça iyi yazabilir.

# Bilim-kurgu okuyun. Bilim-kurgu toplantılarına gidin (üstatlar ve çırakları ile tanışmanın iyi bir yoludur).

# Bir dövüş sanatı öğrenin. Dövüş sanatları için gerekli zihinsel disiplin üstatlık için gerekli olanla önemli benzerlikler gösterir. Üstatlar arasında en popüler olanları Tae Kwon Do, Karate, Wing Chun, Aikido veya Ju Jitsu gibi aletsiz yapılanlarıdır. Batılı eskrim ve Asyalı kılıç sanatlarının takipçileri de görülmektedir. Üstatlığa en uygun dövüş sanatları saf kuvvet, atletizm veya fiziksel dayanıklılık değil zihinsel disiplin, gerilimsiz farkındalık ve kontrol üzerinde duranlardır.

# Gerçek bir meditasyon öğretisi öğrenin. Üstatların daimi favorisi Zen’dir (önemli: Zen’i bir din olarak benimsemeden ya da mensubu olduğunuz dinden çıkmadan Zen’den faydalanmak mümkündür). Başka tarzlar da işe yarayabilir ama çılgınca şeylere inanmanızı gerektirmeyecek birini seçmeye çalışın.

# Analitik bir müzik kulağı geliştirin. Özel müzik türlerini anlamayı öğrenin. Bazı müzik aletlerini iyi bir şekilde çalmayı veya şarkı söylemeyi öğrenin.

# Sözcük oyunlarını anlama yeteneğinizi geliştirin.

Bunların ne kadar çoğunu zaten yapıyorsanız üstatlığa o kadar yatkın bir hamurunuz var demektir. Bunların ayrıntıları ile tamamen açık olmayıp sol ve sağ beyin yeteneklerinin uyuşumu ile ilişkili olmasının nedeni; üstatların problemlerin çözümünde aynı zamanda hem mantıksal hem de açıkça görülenin dışında uslamlamaya ihtiyaç duymalarıdır.

Oynadığınız kadar sert çalışın, çalıştığınız kadar sert oynayın. Gerçek üstatlar için, "oynamak", "çalışmak", "bilim" ve "sanat" arasındaki sınırlar, yok olmaya yakındır veya yüksek seviyeli yaratıcı oyunbazlıkla birleşmiştir. Asla dar kapsamlı bilgi ve niteliklerle yetinmeyin. Pek çok üstat kendisini programcı olarak tanımlamasına rağmen, ilgili bir kaç alanda önemli bilgi dağarcıkları vardır. Sistem yönetimi, web tasarımı ve PC donanımı sorunlarını giderme bunlardan yaygın olanlardır. Sistem yöneticisi olan bir üstat, genelde betik programlama ve web tasarımı konularında da yetkindir. Üstatlar hiç bir işi yarım yamalak yapmaz, eğer bir konuya girerlerse, bu konu ile ilgili çok iyi yetkinliğe ulaşırlar.


Son olarak, yapmamanız gereken birkaç şey var.

# Aptalca veya övünme içeren kullanıcı isimleri kullanmayın.

# Kendinize "sibermanyak" demeyin, diyen kişilerle de zamanınızı harcamayın.

# İmla ve dilbilgisi hatalarıyla dolu yazılar yazmayın.


Ayrıntılar
 

Anıl1967

New member
Ben de tavsiye almak için konu açıcaktım okumaya başlıyorum şimdi. Bu arada durumumdan bahsediyim yardım etmek isteyen olur belki. Direk 'hacker' olmak istiyorum diye sağda solda dolaşanlardan değilim. 2000 yılından beri bilgisayar kullanıcısıyım ve artık sıradan bir kullanıcı olmak istemiyorum. Yani php, c#, c++ vb. şeyleri öğrenmek istiyorum en basitinden. Ve şu an bu yazılımların kitapları piyasada beni aşıcak kadar pahalı (öğrenciyim) ve çok fazla kitap var. Eğer bu konularda yeteri kadar bilgisi olanlar varsa yardım istiyorum, yani eğitim videoları, pdf kitaplar vb. kaynaklar ile nerden başlamam neler yapmam konusunda yardıma ihtiyacım var.
 

ServerErr0r

uid=0(root)
Ben de tavsiye almak için konu açıcaktım okumaya başlıyorum şimdi. Bu arada durumumdan bahsediyim yardım etmek isteyen olur belki. Direk 'hacker' olmak istiyorum diye sağda solda dolaşanlardan değilim. 2000 yılından beri bilgisayar kullanıcısıyım ve artık sıradan bir kullanıcı olmak istemiyorum. Yani php, c#, c++ vb. şeyleri öğrenmek istiyorum en basitinden. Ve şu an bu yazılımların kitapları piyasada beni aşıcak kadar pahalı (öğrenciyim) ve çok fazla kitap var. Eğer bu konularda yeteri kadar bilgisi olanlar varsa yardım istiyorum, yani eğitim videoları, pdf kitaplar vb. kaynaklar ile nerden başlamam neler yapmam konusunda yardıma ihtiyacım var.

Hangi dilden başlamak istiyorsun ? Ona göre iyi kaynaklar öneriyim sana...
Benim tavsiyem basit veya orta seviyle nesnel bir dil ile başlaman.Mesela Java,Python,PHP...

Ama önemli olan hangi alanda kendini geliştirmek.Mesela web ve web security alanlarına yöneleceksen html,php,asp,javascript gibi dilleri sırayla öğrenmen gerekecek.

Desktop uygulamalarında geliştirmek istiyorsan python güzel bir başlangıç olur.Hem bu dille bütün işletim sistemlerine yönelik kodlar yazabilirsin,öğrenmesi basit bir dildir ve programlamaya iyi bir temel atabilirsin.
Pythonla başlayacaksan bu konu tam sana göre.

Ayrıca karar vermeden önce şu konuları da okumanda yarar var:

http://www.hhportal.com/delphi-visual-basic-c-c-c-java/671384-programlamaya-yeni-baslayanlar-icin.html

http://www.hhportal.com/programlama-dilleri/741284-bilgtekn-programlama-ders-notlari.html
 

Anıl1967

New member
Hangi dilden başlamak istiyorsun ? Ona göre iyi kaynaklar öneriyim sana...
Benim tavsiyem basit veya orta seviyle nesnel bir dil ile başlaman.Mesela Java,Python,PHP...

Ama önemli olan hangi alanda kendini geliştirmek.Mesela web ve web security alanlarına yöneleceksen html,php,asp,javascript gibi dilleri sırayla öğrenmen gerekecek.

Desktop uygulamalarında geliştirmek istiyorsan python güzel bir başlangıç olur.Hem bu dille bütün işletim sistemlerine yönelik kodlar yazabilirsin,öğrenmesi basit bir dildir ve programlamaya iyi bir temel atabilirsin.
Pythonla başlayacaksan bu konu tam sana göre.

Ayrıca karar vermeden önce şu konuları da okumanda yarar var:

http://www.hhportal.com/delphi-visual-basic-c-c-c-java/671384-programlamaya-yeni-baslayanlar-icin.html

http://www.hhportal.com/programlama-dilleri/741284-bilgtekn-programlama-ders-notlari.html
Aslında paylaştığın parçadaki üstat diye bahsettikleri gibi her türde programlamayı öğrenmek istiyorum. Bu konularda pek fazla bilgili değilim bu yüzden tam olarak neye yönelmek istediğimi de bilmiyorum. Verdiğin linkleri de inceleyeceğim yazıyı bitirince.
 
Üst