Mutfaktaki yanlışlar besin degerini düşürüyor

Archangelll

New member
Ev hanımlarının mutfakta uyguladıkları birçok alışkanlı ın, sa lık açısından yanlış oldu unu belirtti. Mutfaktaki yanlış alışkanlıkların, gıdaların özelli ini yitirmesine, vitamin kayıplarına ve böylece sa lıksız beslenmeye neden oldu u bildirildi.

Ev hanımları, sebzeleri genelde do radıktan sonra yıkarlar ancak, do randıktan sonra oksijen ile temas eden sebzelerde C vitamini kaybı olur.

Baklagillerin ıslatma suları genelde dökülür ve böylece B vitamini kaybedilir. Bu suların dökülmeyip, yeme in pişirilmesinde kullanılması gerekir. Aynı şekilde makarna ve mantıların pişirme suları da dökülmemeli, su miktarı iyi ayarlanıp suyunu çekerek pişmesi sa lanmalı.

Pirinç pilavı pişirilirken, pirinçlerin ya da iyice kavrulmasının iyi olaca ı düşünülür, ama pirincin kavrulması protein kaybına neden olur.

Dondurulmuş gıdalar, sıcak ortamlarda çözdürülmeye çalışılır. Oysa ki protein kaybının olmaması için dondurucudan çıkarılan gıdaların buzdolabının alt kısmında çözülmesi gerekir.

SAĞLIKLI YAŞAMIN KAYNAĞI MUTFAKTA

Kulaktan dolma bilgilerle edinilen bu alışkanlıkların de iştirilmesinin sa lık açısından büyük önem taşıdı ını ifade eden Şahin, sa lıklı yaşam için mutfakta şunları uygulanmasını önerdi.

Sütlü tatlı yapımında şekerin en son katılması gerekir. Çünkü, sütle temasa geçen şeker, tepkimeye neden olur ve proteinin etkisini azaltır.
Yo urdun suyu kesinlikle dökülmemeli. Çünük yo urt suyu insan sa lı ı için son derece önemli olan riboflami proteini içerir.

Yemeklerde kullanılan ya ların fazla yakılması kanserojen maddelerin artmasına yol açar.

Yumurtanın fazla haşlanmasıyla sarısının etrafında oluşan yeşilimsi tabaka yumurtanın besin de erini düşürür. Ayrıca zararlı mikroorganizmalardan korunması için yumurtaların yıkanmadan saklanması gerekir.

Yiyeceklerin kurutulması için gölgeli ve havadar ortamları tercih edin.
Yemekleri, yüksek ısıda uzun süreli olarak de il, basınçlı tencerelerde pişirin.
 

HTML

Üst