Mucize! Dünyada ilk kez Türkiye'de

hectorxl

New member
HH Üyesi
Reaction score
0
Dünyada ilk kez Türkiye'de

Antalya'da dünyada ilk kez 2 yaşındaki bir çocuğa böbrek nakli yapıldı. Başarıyla gerçekleştirilen ameliyatın ardından çocuğun sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Antalya'da Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 2 yaşındaki Hasan Hüseyin Akkuzu adlı çocuğa böbrek nakli yapıldı. Doğuştan böbrek hastası olan Hasan Hüseyin, dünyada böbrek nakli yapılan en küçük çocuk oldu. Bugün sabah saatlerinde gerçekleştirilen nakilin ardından küçük çocuğun sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. 1.5 yaşına kadar 8 ameliyat geçiren küçük çocuk organ nakliyle yaşama tutundu.

BÖBREĞİNİN BİRİSİ YOKTU

Edirne Keşan'da yaşayan Nurcan ve Mehmet Emin Akkuzu çiftinin 2 yaşındaki çocukları Hasan Hüseyin, 15 günlükken rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan tetkiklerin ardından böbreğinde sorun olduğu belirlenen küçük çocuk, ambulansla Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürüldü. Cerrahpaşa'da yapılan muayenenin ardından küçük Hasan'ın bir böbreğinin olmadığı, bir böbreğinde de 8 adet kist olduğu ortaya çıktı.

24 GÜNLÜKKEN İLK AMELİYAT

Hayati tehlikesi bulunan küçük çocuk henüz 24 günlükken ilk ameliyatını oldu. Hasan Hüseyin için bundan sonra zorlu bir süreç başladı. Hastaneler evi olan küçük çocuk, böbreğindeki rahatsızlık nedeniyle 1.5 yaşına kadar 8 ameliyat geçirdi. Doktorlar, küçük Hasan'ın iyileşebilmesi için tek çarenin böbrek nakli olduğunu söylemesi üzerine aile nakil için hazırlığa başladı.

EYLÜL'DE HAZIRLIKLAR BAŞLADI

Yapılan tetkiklerin ardından baba Mehmet Emin Akkuzu'yla Hasan Hüseyin'in böbreğinin uyumlu olduğu belirlendi. Nakil için ümitlenen aile, doktorların "Yaşı çok küçük, çok riskli, ameliyat yapamayız" sözleriyle adeta yıkıldı. Umutlarını yitirmeyen aile, Eylül ayında Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alihan Gürkan ile görüşerek nakil yapılabileceğini öğrendi.

EN KÜÇÜK NAKİLLİ

Hasan Hüseyin'in nakil olabilmesi için, gönüllü verici geçtiğimiz hafta bulundu. 30 yaşındaki Hüseyin Kırdar ismindeki aile dostları küçük çocuğa bir böbreğini vermeye karar verdi. Yapılan tetkiklerin ardından Hasan Hüseyin'in ve Hüseyin Kırdar'dan nakile engel bir durum olmadığının ortaya çıkmasıyla bugün sabah saatlerinde, Doç. Dr. Alihan Gürkan başkanlığındaki ekip, 4 saat süren başarılı bir operasyonla nakli gerçekleştirdi.

BÖBREĞE YER BULMAKTA ZORLANDIK

Hasan Hüseyin bebeğin dünyada nakil yapılan en küçük çocuk olduğunu kaydeden Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, "Hasan Hüseyin'in yaklaşık 1 yıl ameliyata hazır hale gelmesini bekledik. Bu tür nakiller oldukça zor nakillerdir. Böbreği koyacak yer bulmakta zorlanırsınız. Hasan bebeğin tedavisi şuan yoğun bakımda sürüyor" dedi.

YAŞAMA SIKI SIKI TUTUNUYOR

Hasan Hüseyin'in yaşamak için hayata sıkı sıkı tutunduğunu söyleyen anne Nurcan Akkuzu ise, "Doktorlar, her ameliyata girişte ?hayatını kaybedebilir, hazırlıklı olun' diyordu. Her ameliyattan çıkışta oğlum elimi morartıncaya kadar sıkı sıkı tutuyor. Adeta yaşama tutunuyordu. Hep bir gün oğlumuzun nakil olacağı günü bekledik. Umudumuzu hiç kaybetmedik" diye konuştu.

5_k.jpg

1_k.jpg

2_k.jpg

3_k.jpg

Kaynak

Vaybe tanıyorum ben bunları bu adam nalburdu yaa...
Keşanda...Bizim yazlıkta komşu bunlar..
Bende geçen yaz niye gelmediler demiştim kendi kendime...
Bak sen..
Allah acil şifalar versin yaa üzüldüm bak..

allah kimseye hastalık vermesin,,yardımcıları olsun

helal olsun doktorlarımıza,çocuğa da Allah uzun ömür versin...

Türkiye'de son yıLLarda tıp aLanındaki geLişmeLer gözden kaçmıyor
Umarım bu istikrar devam eder.DokorLarımızLa gurur duymaya devam ederiz =)

Geri