Mp3 dinlemek haram mı?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

peace_346

New member
Reaction score
0
Dünyada giderek artan teknolojiyle artık müzik veya film izlemek için artık sadece televizyon ve radyo gerekmiyor. İpod'lar mp3 playerlar ile ister yolda, ister bilgisarayda film izleyip müzik dinleyebiliyoruz. Bu nedenle de kaset ve albüm satışları hızla düşerken korsan kaset ve CD üretiminin yasal üretimin iki katına çıktığı belirtiliyor.

Peki ama bu dine göre haram mı?

İstanbul Müftülüğü bu konuda, eser sahibinin izni olmadan internetten şarkı ya da ilahi indirmenin de helal olmadığını yöylüyor.

İstanbul Müftü Yardımcısı İsmail İpek konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “İnternetten şarkı dinleme, indirme, bunun ticaretini yapma, korsan film ya da müzik eseri satın alma noktasında hüküm verirken kul hakkına riayet hususuna bakarız. Eğer ki burada eser sahiplerinin izni varsa problem yok. Ama izin verilmiyorsa bu kul hakkına riayet etmemektir, hırsızlıktır” dedi.

İSLAM KORSANA İZİN VERMEZ

“Zaten bu yasalarla da yasaklanmıştır. İslam dini, korsan ürünlerin ticaretini yapmaya, bundan gelir elde etmeye kesinlikle izin vermez. Bunun hükmü haramdır. Eserlerin ilahi, ezan ya da şarkı olması fark etmez” diyen İpek, “Sahiplerinden izin almadan eserleri internette yayınlayanlar da suç işliyor, günaha giriyorlar. Birinci sorumluluk onların. Onu dinlemek de uygun değil. Ama korsan olduğunu bilmiyorsanız günah işlemiş sayılmazsınız. Çalıntı olduğunu öğrendiğiniz andan itibaren onu kullanmak uygun değildir. Mal sahiplerine haklarını geri ödeyip helallik almak ve Allah'tan af dilemek gerekir” şeklinde konuştu.

Kaynak

Sırf konu açmış olmak için sapır saçma işlerle uğraşmayın be. Dini alet ettiğin konuya bak. Yakışıyor mu bir Türk gencine, Bir müslümana... Yazık be çok yazık ...
Kimi insanlar, sırf sizin gibiler yüzünden dinden soğuyor. HADDİNİZİ BİLİN artık !

1- prestigo bu yazılanlar arkadaşın kendi fikirleri deil ..bak orda kaynak göstermiş ona bak sonra yorum yap ve biraz saygılı ol ;)

2-ben mp3 dinlemeyi hiç bu yönüyle düşünmemiştim :S...ama kaynaktaki şu yorum yetiyor ;

serefislam 08 Şubat 2007 Perşembe 23:11
Din ile karıştırılmamalı.
İlahiler ve bilhassa İslam dini ile ilgili hiçbir temel bilgi KAR GAYESİ İLE satılamaz.Bunun en büyük delili hiçbir peygamberin asla ücret istemeyişidir.Bu konuda ALLAH Rızası esas alınmış ücret karşılığı din bilgisi satışı hoş görülmemiştir.Paraya ihtiyacın varsa git başka iş yap.Ben şu kasete şu kadar masraf ettimde yok kopyası helal değil falan gibi saçmalıklar tamamen cahilliktir yanlıştır.Kar gayesi güdülmemeli.Zenginler yapsa ya bu işleri!
Yarın bu varlıklarının hesabını kime verecekler?

PaT!€nT' Alıntı:
1- prestigo bu yazılanlar arkadaşın kendi fikirleri deil ..bak orda kaynak göstermiş ona bak sonra yorum yap ve biraz saygılı ol ;)

2-ben mp3 dinlemeyi hiç bu yönüyle düşünmemiştim :S...ama kaynaktaki şu yorum yetiyor ;

serefislam 08 Şubat 2007 Perşembe 23:11
Din ile karıştırılmamalı.
İlahiler ve bilhassa İslam dini ile ilgili hiçbir temel bilgi KAR GAYESİ İLE satılamaz.Bunun en büyük delili hiçbir peygamberin asla ücret istemeyişidir.Bu konuda ALLAH Rızası esas alınmış ücret karşılığı din bilgisi satışı hoş görülmemiştir.Paraya ihtiyacın varsa git başka iş yap.Ben şu kasete şu kadar masraf ettimde yok kopyası helal değil falan gibi saçmalıklar tamamen cahilliktir yanlıştır.Kar gayesi güdülmemeli.Zenginler yapsa ya bu işleri!
Yarın bu varlıklarının hesabını kime verecekler?

tebrik ediyorum:clap

Kaynağı başkası olsa ne yazar arkadaş!
Getirip buraya konu olarak açmamış mı bu vatandaş ???
Ben bir müslüman olarak, bir Türk olarak Zekeriya Beyaz kafalı bu haberi yazan ve oraya buraya ekleyenlerin mesajlarının silinmesi ve gereken ne ise fiziki ve akli olarak yapılmasını isteyen ve uygulayanlardanım.

Bir atasözü var aklıma geldi söyleyeyim bilmeyen arkadaşlarım vardır belki ;
[ŞIRACININ ŞAHİDİ BOZACIDIR]

konuda katılmadıgınız nokta neresidir söylermisiniz, Istanbul müftülüğünün yapmıs oldugu resmi bir acıklamayı paylaşmış arkadaşımız,
Prestiego ayrıca tehditkar bir başka mesajın daha olmasın , kimse senin dengesiz yorumlarına tanık olmak zorunda değil...

ne demek ne yazar ya arkadaş bu düşünceleri savunuo diye bişi yok sadece sizinle paylaşmız ama siz pek anlayamamınız demek

ve peace önemli deil kardeş gece gece uğraşıos işte :)

Prestiego' Alıntı:
Kaynağı başkası olsa ne yazar arkadaş!
Getirip buraya konu olarak açmamış mı bu vatandaş ???
Ben bir müslüman olarak, bir Türk olarak Zekeriya Beyaz kafalı bu haberi yazan ve oraya buraya ekleyenlerin mesajlarının silinmesi ve gereken ne ise fiziki ve akli olarak yapılmasını isteyen ve uygulayanlardanım.

istediğim konuyu acabilirim gerekeni bu bolumun modları vesmodlar yapar bu konu adına burdan sona o yuzden cok kafa yormayın istiyen okusun istemyen okumasın herkesin dusuncesine saygımız var

Prestiego' Alıntı:
Ya OlduĞun Gİbİ GÖrÜn, Ya GÖrÜndÜĞÜn Gİbİ Ol !

Anlayana Sİvrİsİnek Saz, Anlamayana Davul Zurna Az !

seni fantastik dünyanla başbaşa bırakıyoruz :)

prestiego 1. olarak verilen konu İstanbul müftülüğünce yapılmış. Yani senin dini bilginin yetişemeyeceği mevkiden gelen islami kaynaklı bir açıklama.
2.si Senin bu zeka seviyen n'olucak yaa ?? :D:D:D

matleer' Alıntı:
prestiego 1. olarak verilen konu İstanbul müftülüğünce yapılmış. Yani senin dini bilginin yetişemeyeceği mevkiden gelen islami kaynaklı bir açıklama.
2.si Senin bu zeka seviyen n'olucak yaa ?? :D:D:D

şükür ben gazi üniversitesinde iyi bir bölümde okuyorum.
ayrıca ulusal bir televizyonda haber sorumlusu olarak çalışıyorum.
haber sitelerinde köşe yazarlığı ve haber müdürlüğü yapıyorum.
belgesellere seslendirme yapıyorum.
şu ana kadar yazdığım 2 kitabım var
senin gibi güneş gözlüğü takıp tren görmüş gibi bakmıyorum hayata ok ?
benim akıl seviyem bu naparsın işte boş işlerle uğraşmıyoruz ...

prestigo bu mesaja bu kadar kızdıgına göre sanırım sen dindar geçinipte bol mp3 dinleyen birisin :)

niye bu kadar kasdıgını anlamadım. zekeriya beyaz kafalı demişsinde onun beyninin ve bilgisinin ne yazıkki cok azı sende var.

o yüzden konuyu acan kişiyede biraz saygılı olmalısın.

bir kişinin fikrine katılmamak ayrı o kişinin fikrine(yada kişiliğine) hakaret etmek ayrı. bunları birbirinden ayırabilmelisin. bunu ayırt edebilecek yaşdamısın
oda bir muamma tabi :)

hadi kalın sağlıcakla :)

----

Prestiego' Alıntı:
Ya OlduĞun Gİbİ GÖrÜn, Ya GÖrÜndÜĞÜn Gİbİ Ol !

Anlayana Sİvrİsİnek Saz, Anlamayana Davul Zurna Az !

ne kadar üretkensin sen bole :emzik

react0r' Alıntı:

seni fantastik dünyanla başbaşa bırakıyoruz :)

:biggrin :hhsopa :p zuhahahaha

J@CK@L' Alıntı:
prestigo bu mesaja bu kadar kızdıgına göre sanırım sen dindar geçinipte bol mp3 dinleyen birisin :)

niye bu kadar kasdıgını anlamadım. zekeriya beyaz kafalı demişsinde onun beyninin ve bilgisinin ne yazıkki cok azı sende var.

o yüzden konuyu acan kişiyede biraz saygılı olmalısın.

bir kişinin fikrine katılmamak ayrı o kişinin fikrine(yada kişiliğine) hakaret etmek ayrı. bunları birbirinden ayırabilmelisin. bunu ayırt edebilecek yaşdamısın
oda bir muamma tabi :)

hadi kalın sağlıcakla :)

----

kelimesi kelimesine katılıyorum:clap

Prestiego' Alıntı:

bizim senden daha bos oldugumuzu nerededn biliyorsun bence %100 daha doluyuz bunada şükür :durdurun

Prestiego' Alıntı:

O kadar büyük bir insan olduğunu söylüyorsun ve açılan konuya eleştirin " Geçin bunları" gibi düzeysizce ve hiç bir mantığa dayanmadan yapılıyor. Bir şey olmadığını onun aksini ispatla yapmalısın.
2 değil 20 tane daha kitap yazsanız Kendi gözlüklerinizi göremezsiniz . Keşke enaniyet insanı yutmasa Yunus misali. Allah sana yardım etin.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri