Modern Fransız Revolverlerinin kısa geçmişi ve MR-93

€rd@ls10

Altın Üye
Katılım
2 Ocak 2008
Mesajlar
16,867
Reaction score
0
Puanları
0
Modern Fransız Revolverlerinin Kısa Geçmişi ve MR-93
Dominique Venner'in yazısının tercümesidir)






Manufacture du Haut Rhin (Manurhin) İkinci Dünya Savaşı’nın sonundan beri silah üretmektedir. Üretime, savaş sonrasında üretim yapamayan Walther’ın tabancalarını (PP, PPk ve P38) üreterek başladı. Bu zamanlarda Fransız Polisi’nin elinde zayıf tabancalar bulunmaktaydı. Envanterin çoğunluğunu SA, sadece tek hareketli .32 ACP, 7.65 mm Unique tabancalar oluşturuyordu. Bu tabancalar gizli taşıma için uygun olsalar da, durdurucu güçleri yetersizdi ve mermilerin hedefi delip geçme problemleri vardı. Fransız Polisi birçok kereler mermilerin hedefi delip geçtikten sonra masum vatandaşları öldürme olayıyla karşılaşmıştı( overpenetration ). Memurlar bu durumdan ziyadesiyle haberdar olmalarına karşın, üst makamlar bu problemi onlarca yıl gözardı etmişlerdi. Altmışlı yılların sonunda Raymond Sasia’nın Polis’in yönetiminin başına gelmesiyle durum değişmeye başladı. .357 Magnum revolverin polisin kendini koruması ve standart polis görevleri için uygun olduğuna ikna oldu.







Yetmişli yılların başında Fransız revolverinin yaratılmasına başlandığı zamanlardır. Silah Manurhin teknik ekibi ve Fransız Polisi’nin birlikte çalışmasının ürünüdür. Revolver için istekler şu şekilde sıralanmıştı:

*Yüksek kalite
*Yüksek dayanıklılık
*Yüksek vuruş hassasiyeti

Böylece tabanca hem görevde kullanılabilecek, hem de ISU yarışmalarında kullanılabilecekti. Bu çalışmanın sonucunda MR-73 ortaya çıktı. Tabanca tamamiyle yüksek kaliteli dövme çelikten mamuldü ve sonuç tam bir başarıydı, silah tüm istekleri karşılıyordu. Bazı MR-73’ler teste alındı. Testlere güçlü .357 Norma mermileriyle 170 bin atım yapıldıktan sonra bırakıldı. Böylece silahın gerçek servis ömrü hiç öğrenilemedi. Aynı zamanda bu silah hem DA/SA, hem de ağırlığı ayarlanabilir özellikteki tetiğe sahip tek revolverdir. DA olarak en yumuşak revolverdır. Silah kutusundan çıktığında müsabakaya hazır vuruş hassasiyetine sahiptir. Ne yazık ki bunu sağlayabilmek için silahın el ile 12 saat süren fabrika ayarı gerekmektedir. Böyle bir işçilik silahı çok pahallı bir tabanca yapmaktadır. Fiyatı o kadar yüksekti ki, bu revolver sadece özel birliklere satın alınabilmişti. Diğer birimler S&W 3” Mod 19 ve Ruger Security Six ile donatılabilmişti.







Bu arada MR-73’ün ISU yarışmalarına özel modelleri ile metalik silüetli olanları üretilmişti. Bunların en ünlüleri .38 cal MR-38, .32 cal MR-32 ve .22 cal MR-22 Silouette’tir. Her üç mühimmatı da kullanılabilen bir model de üretilmişti. Tüm yarışma modelleri SA ve ayarlı tetik ile üretilmiştir.







Manurhin daha uygun fiyatlı revolverler üretebilmek amacıyla Sturm Ruger ile bir anlaşma imzaladı. Ruger’in hassas döküm teknolojisinin know-how’ını aldılar ve yeni revolverin üretimine başladılar. Başta değişik isimlerle anıldıysa da, sonunda MR-88 olarak adlandırıldı. Bu revolver MR-73’ün silindirini kullanıyordu, gövdesi ise Security Six’tendi. Fransız Polisi sonradan bu silahı kullanmaya başladı.







Bu silah piyasaya çıktıktan sonra, öğrendiği hassas döküm teknolojisi, makina ve üretim teknikleriyle, Manurhin tamamen kendisinin olan revolverini üretmeye başladı. Bu modele MR-93 adı verilecekti. Namlu ve silindir hariç tüm parçalar dökümdü. Namlu ve silindir de MR-73’ten alınmaydı ancak yüzey işlemesi farklıydı. MR-93 üretiminin en ilginç yanı ise, dökümden çıkan parçalar CNC makinalarda toleransları Laser ile ölçülerek milimetrenin yüzde biri hassasiyetle işlenmesiydi. Daha sonra bu parçalar depolanmakta ve sipariş alındığında 4 saat içinde toplanarak silah teslimata hazır hale gelmekteydi. Silah teslimat öncesinde neredeyse hiç ayar gerektirmiyordu. MR-93, kodundaki numarayı aldığı üzere, 1993 yılında piyasaya çıktı. Avrupa’da iyi satış rakamları gördü. Fransız Polisi’nin silahı haline geldi.
 
Silah büyük plastik bir kutuda satışa sunulmaktadır. Çok dilde yazılmış mükemmel bir kullanma kılavuzu vardır. Hem silahı hem de silahın tamamiyle sökülüp takılmasını anlatır. Bir takım arpacık ve sabit gez kutusuyla birlikte gelir.

MR-93’ü bir başka revolver ile karıştırmak imkansızdır. Görüntüsü tamamen kendine hastır. Colt, S&W gibi revolverlere göre daha köşeli hatlara sahip olduğu için kimileri bu silahı “kübist” çizgilere sahip olarak tanımlar. Tetik korkuluğu köşelidir ve bu revolverlerde pek görülmez. Daha ilginci, silindir açma manevelası alışıldık yerinde değildir. Dan Wesson’da olduğu gibi gövdenin ön kısmında ancak diğer tarafta bulunur. Bunun getirisi, silindirin tek elle ve akıcı bir hareketle açılabilmesidir. Bir diğer değişiklik ise, silindirin arka taraftaki yatay pime ek olarak namlu altındaki dikey bir pimle kilitlenmesidir. Tetik modülerdir, kolay çıkarılabilen yatay bir plakaya yerleşiktir. Namlu da modülerdir; böylelikle namlu ile silindir arasındaki açıklık kolaylıkla ayarlanabilir. 3”, 4”, 5.25”, 6”, 8” ve 10” namlular vardır.







Nişangahlar da modülerdir. Silahlar mükemmel bir ayarlı gez ve içinde turuncu renkli fiber olan üçgen formlu bir arpacıkla gelir. Ancak silahla birlikte verilen arpacıklarla ve düşük profilli sabit gez ile değiştirilebilir. Arpacıklar ve sabit gez ucuz plastikten yapılmıştır. Plastik nişangahlar oldukça kırılgan, özellikle yakın mücadele durumunda kırılma riski bulunuyor. Bunların bir başka sorunu da, arpacığı birkez yerine takıldı mı kırmadan çıkartılması imkansız gibidir. Birkaç yedeğinii silahla veriyor olmaları akıllıca.

Kabzeler de modüler. Üç değişik boyda iki tip kabze kullanılabiliyor. Genellikle standart olan klasik ahşap kabze ya da Cladio Morino yapımı ortopedik ahşap kabze kullanılıyor. Manurhin' de, Dan Wesson’daki gibi horoz ve horoz yayını içinde bulunduran iskeleti kaplayan yekpare kabze kullanıyor.

Silindir MR-73’ten alınma ama yüzey işlemesi farklıdır. Silindirin üzerinde kanallar yerine, kanalların bulunduğu yerlerde çizgiler vardır. Silindir ile namlu arasındaki mesafe, revolverler içinde görebileceğiniz belki de en az mesafedir. Silindir, Colt gibi saat istikametinde dönmekte. ( SW ' da saat yönünün tersine dönmektedir. )

Ruger ve Colt’ta olduğu gibi MR-93’te de Iver Johnson dahili emniyet mekanizması kullanılıyor. Yani ateşleme pimi hareketli bir çubuk vasıtasıyla horozdan ayırmaktadır. MR-93 gövdesi çok güçlüdür ve silindirin arkasındaki kısmı ayrıca güçlendirilmiştir. Bu revolver, S&W N modelleri ve GP-100 gibi extra güçlü sınıfta değerlendirilmelidir.

MR-93 mat siyah kaplama ile satışa sunulmaktadır. Bu silahın pek de iyi bir özelliği değildir. Zamanla silah üzerinde mat gri noktalar oluşuyor. Namlu sol tarafında “Made in France”, sağında “Manurhin”; “Cal. .357 Mag.” ise silindir üzerindeki çizgilerin arasında yazılıdır. Seri numarası gövdenin sağ üst tarafına derin işlenmiş. Namludaki yazılar da derin ancak silindir üzerindeki oldukça yüzeysel; son harf neredeyse görünmez durumda olup, bir önceki ise zor okunmaktadır.








Kullanım ve Atış

Elinize aldığınızda Morini kabzenin ele ne kadar iyi oturduğunu görüp şaşırıyorsunuz. Tetik oldukça büyük, yüzeyi düzgün. Kabzeye doğru uzaklıkta ve parmak doğal olarak tetik üzerine oturuyor. Bir MR-73 tetiği kadar mükemmel olmasa da, MR-93’ün DA tetiği de ona yaklaşıyor. MR-73 kullanan birçok atıcı, 93’ün DA tetiğinden etkilenmiştir. Asıl etkileyici olan ise, bunun çok basit bir tetik mekanizmasıyla bunun sağlandığını görmek. DA’da tetik çekişi son derece yumuşak; tetik yol boyunca sabit kuvvetle çekiliyor. Silindirin kilitlenmesi ile horozun düşmesi arasındaki süre S&W’a göre daha kısa. Silindirin kilitlenmesi sırasında tetik ağırlığında değişiklik olmuyor. Tüm bunlar bir araya geldiğinde DA olarak en iyi tetiklerden birini yaratıyor. MR-93’ten daha iyi tetiklerli sadece MR-73’te, Korth’ta ve iyi ayarlanmış Python’da bulabilirsiniz.

Namlu alışılmadık şekilde alçak ve nişan almak çok kolay. MR-93’ün kendisi ağır olduğu kadar namlusu da ağır. Yüksek basınçlı mermileri kullanabiliyor ve namlu şahlanması 686’dan az. En kuvvetli mühimmat atıldığına bile silahın kontrolü çok iyi. Ortopedik kabze ve düşük atış aksının da yardımıyla 125 grainlik yüksek basınclı .357 Mag atışlarında, DA’da hem hızlı hem isabetli atışlar yapılabiliyor. İsabet oranı ise 6” S&W 686’dan daha iyi sayılabilir.

Silahın mermi hazneleri çok sıkı. Bunun silahın isabetli atışına katkısı olduğu düşünülüyor. Yüksek güçlü mermi kullanıldığında (Remington .357 125 grain SJHP), atıştan sonra kapsüller arkaya doğru şişme yapabiliyor. Bu durum da silindirin dönüşünü engelleyecek bir hal yaratıyor. Silidirin dönüşüne elle yardımcı olmak gerekebiliyor. Emniyetsiz bir durum olmasa da bazen silindiri kilitleyecek derecede olabiliyor. Standart güçteki mermilerde (Remington .357 110 grain GN SJHP) böyle bir durumla karşılaşılmıyor.

Ateşleme pimi bir başka sorun kaynağı: hareket yolu biraz kısa. Mermiyi ateşlememe gibi bir riski var. Özellikle bazı marka mühimmatta (ucuz MagTech gibi) ciddi problem olabiliyor.

Manurhin, modern imalat tekniklerinin sadece ucuz revolverlarda kullanılan bir özellik olmadığını kanıtlamıştır. Modern teknikler kullanılarak iyi revolverler da üretilebilir. Ruger maliyetiyle kıyaslandığında iyi revolverler üretmektedir; Manurhin ise aynı hassas döküm tekniğini, CNC işleme yöntemleri ile birleştirerek, modern üretimle gerçek efsaneler yaratılabileceğini göstermiştir. Bu silahın güçlü .357 mermilerin atımındaki kontrolü gerçekten görülmeye değerdir. Öte yandan birkaç küçük hata onu mükemmel bir silah yapmaktan alıkoymaktadır. Bunlardan ikisi; ucuz plastik arpacıklar ve kısa ateşleme pimi.


Aksesuarlar

Fransız revolverler için yapılmış aksesuarlar Amerikan olanlarına kıyasla çok daha azdır. MR-93 de bundan muzdariptir. Üstüne üstlük, köşeli tetik korkuluğu, bu silaha iyi bir kılıf bulmayı da zorlaştırır. Bir Fransız şirketi olan GK Productins MR-93 için de kullanılabilen birkaç tip koltukaltı kılıfı üretmektedir. Fakat, bu firmanın bel kılıflarını almaktan sakınılmalıdır, çünkü tetik kısmını açıkta bırakmaktadır. Emniyetle tetik korkuluğunu kapattığı sürece King Cobra için imal edilmiş bazı kılıflar Manurhin’de de kullanılabilir. Örneğin DeSantis’in böyle bir kılıf modeli var. SKS’nin Model 10 speedloader’ı MR-93 ile kullanılabilmektedir. MR-93 için yan sanayi kabze bulmanın imkanı yoktur.









Geleneksel Hedef Atıcılığı (ISU) açısından değerlendirme:

MR-93, ISU centerfire atıcılık için yeterince hassastır. Ağır namlulu silah ortopedik tip kabze ile kullanıldığında, mükemmele yakın bir ergonomi elde edilir. Öte yandan standart tetiği, atış yarışmasına katılan bir atıcının istediği kadar hafif değildir. Ne yazık ki, firmanın üreteceğini söylediği müsabaka tetiğinden henüz bir haber yok.

Resmi ISU yarışmaları için 5.25” kullanmak tavsiye edilebilir. Bu, 6 inç namludan çok az daha kısadır, ancak optopedik kabze ile birlikte çok daha fazla esneklik sağlamaktadır.


IPSC açısından değerlendirme:

IPSC için MR-93 revolverlerin birçoğu ile başabaş yarışabilir. Silindir açma sistemi, süratli yeniden yüklemeye imkan tanıyacak şekilde düzenlenmiştir. Ancak sadece bu özellik, sonuçta yeterli avantaj sağlar mı, tartışılır.


Kişisel güvenlik açısından değerlendirme:

Kişisel güvenlik söz konusu olduğunda, hem kolaylıkla bulunabilen, hem de sorunsuz çalışan mühimmatlar tercih edilmelidir. 110 grainlik Remington SJHP mermiler bu ihtiyaca tam olarak cevap verecektir. 125 grainlik SJHP’ye göre daha az durdurma gücü ve daha kısıtlı nüfuz sağlasa da, daha az alev ve ses çıkarması bakımından şehir ortamında daha kullanışlıdır. Buna rağmen durdurma gücü “iyi”nin ötesindedir. Ev savunması için MR-93 kullanımında bir kısıtlama öngörülemez. Gizli taşımaya gelince, bu revolverin büyük bir silah olduğu unutulmamalıdır; hizmet boyu bir tabancadır. Arpacıkların da kırılgan olduğu düşünülürse, mutlaka uygun kılıfla taşınmalıdır.


Özel kullanımlar açısından değerlendirme:

Artık revolverler özel operasyon için uygun bulunmamaktadır. Şarjörlü tabancalar bu amaçla tercih edilmektedir. Buna rağmen Fransız Polis’i Özel Kuvvetleri’nin standart tabancası olarak kullanılmaktadır (Ç.N: orijinal yazının yayın tarihi itibarıyla). MR-73 ile MR-93 karşılaştırıldığında, MR-73’ü MR-93 ile değiştirmemek için bir neden yoktur; MR-93’ün belki de tek sorunlu yanı kırılgan arpacığıdır.



Şu anki Manurhin üreticisi olan Chapuis Armes’in web sitesinden ürünleri inceleyebilirsiniz:

Chapuis Armes - Gamme MATCH
 
Geri
Üst