Microsoft sessizce Windows XP’nin ömrünü yeniden uzattı...

Marko Paşa

Suskun Nefer
Reaction score
0
Microsoft, Windows XP’yi hemen öldürmek istemiyor çünkü kullanıcıların Vista’nın yerine daha iyi bir seçeneği yok. Yazılım devi daha önce sadece sistem üreticileri için sunduğu XP lisansı dağıtımını 31 Ocak 2009’da durduracağını açıklamıştı fakat bugün bu tarihi 30 Mayıs 2009’a çekmeye karar verdiğini açıkladı.

Windows XP’nin ölümü biraz yılan hikayesine döndü. Sistem üreticilerinden gelen yoğun talep sebebiyle Microsoft bu tarihi birkaç kez erteledi. Şimdi görünen o ki Windows XP’nin bitişi ve Windows 7’nin çıkışı arasında sadece 6 ay gibi bir süre olacak.

Windows XP’nin piyasada yer aldığı zaman dilimi, bu ertelemeyle beraber Windows 95’in rekorunu 10 ay değil tam 16 ay farkla tarihe gömecek. Windows 95, 1995’in ağustos ayında çıkmış ve Microsoft bu işletim sistemini 76 ay boyunca satmıştı. XP ise 92 ay ile Microsoft’un en uzun ömürlü işletim sistemi olacak. 92 ay neredeyse 8 yıl demek, dile kolay. Öte yandan Windows 98 68 ve 2000 61 ay piyasada kalmış. Windows 7’nin seneye çıkacak olması sebebiyle Vista’nın ömrü de 60-70 ay arasında kalabilir.

Windows XP’nin başarısı, piyasanın Windows Vista’ya çok yavaş bir biçimde geçmesi ve eski alışkanlıklar sayesinde ortaya çıktı. Vista’nın çıkışı üzerinden hemen hemen iki yıl geçti fakat pazar payı %20’yi daha yeni geçti. Windows XP ise %66 ile açık ara liderliğini sürdürüyor. Windows Vista yeni bilgisayarlarla beraber sunulan standart işletim sistemi ancak kullanıcıların XP’yi seçme hakları da bulunuyor. Ayrıca istatistiklere göre yeni bir bilgisayar alan her üç kullanıcıdan biri Windows XP’yi tercih ediyor.

Tüm bunlara ilaveten 2008 yılı Netbook’ların görkemli patlamasının yaşandığı bir tarih oldu. Hatta her şey yılın ikinci yarısından sonra patlak verdi diyebiliriz. Bildiğiniz gibi Netbook tipi internet bilgisayarlarının donanımları şimdilik Windows XP ile çok verimli çalışıyor. Windows Vista biraz daha zorlayıcı ve pahalı olduğu için ilk başlarda üreticiler tarafından pek tercih edilmedi. Microsoft da bu durumun farkında. Acer ve HP gibi büyük dizüstü bilgisayar üreticileri hala Windows XP yüklemeyi tercih ediyorlar.

Geri