Ligin ilk yarısı Trabzonspor’un liderliğiyle tamamlandı. Puan tablosuna baktığımız zaman üç aşağı beş yukarı her takımın hemen hemen hak ettiği yerde olduğunu söyleyebiliriz.
İşe bu noktadan baktığımızda hakemlerin lig sıralamasına doğrudan tesir etmediğini söyleyebiliriz. Bu tabloya bakarak hakemlerin ve MHK’nin başarılı bir ilk yarıyı geride bıraktığını söylemek ise fazla iyimserlik olur. Hakemler, bence birkaç isim dışında beklenen performansın altındaydılar. MHK ise ilerici hamlelerine rağmen tutarsız atamalarıyla maalesef sınıfta kaldı. İlk yarının hakemler açısından bir değerlendirmesini önümüzdeki günlerde yapacağım.
TRABZONSPOR-KARDEMİR D. Ç. KARABÜKSPOR
Sayın Fırat Aydınus’u önceki haftalara göre toparlanmış gördüm. Faullerde, kartlarda daha tutarlıydı. 10. dakikada Emenike’nin sakatlandığı bir pozisyon var. Giray-Emenike mücadelesinde kasıt olduğunu düşünmüyorum. Talihsiz bir düşüş oldu. Umarım ligimizin yeni golcüsünün ciddi bir sakatlığı yoktur.
39. dakikada Trabzonspor’un penaltı beklediği pozisyonda Engin’e yapılan müdahale penaltı değil. Fiziksel bir mücadele olduğu için hakemin aldatmacadan kart göstermeksizin devam kararı doğru. Sonrasında Engin’in itirazları ihtarı gerektiriyor. İhtar kararı doğru. Bu dakikadan sonra Engin kontrolden çıktı. Açıkçası hakem de Engin’i kontrol altına alamadı. Maçtaki en önemli hatası bu oldu. Üç dört pozisyon art arda Engin ile yüz yüze geldiler. Hakem Engin’i kararlarıyla terbiye etmek istedi ve açıkçası pozisyonlarda adam ayırt etti.
Yani Engin’e faul yapıldıysa vermedi. Halk dilindeki tabiriyle dikine tıraş etti. Ve ilk yarının bitiş düdüğünü top Engin’e gelmiş ve kanattan bomboş ilerleyeceği bir pozisyonda çaldı. Daha sonra da Engin’in ne yapacağını adeta tahmin edercesine pozisyona arkasını döndü ve Engin’i kendisiyle baş başa bıraktı. Engin, hakeme kızdığı için topa hışımla vurdu. Arkası dönük hakem bu pozisyonu görmedi. Sayın Aydınus akıllı bir hakemdir. Bu tepkiyi hissetmemesi imkansız. Zaten Engin topa vurduktan sonra hakemin yanına koştu. Engin’in topa hışımla vuruşu ikinci ihtarı gerektirirdi.
Oyundan ihraç edilmesi gerekirdi. Hakem es geçti. Ama işin diğer haliyle devre arasında Şenol Güneş’in de devre arası katkısıyla ikinci yarı sahaya sadece futbolu düşünen ve takımına maçı kazandıran bir Engin sahaya çıktı. Hakem hatalıydı ama ikinci yarıda güzelleşen futbolda pay sahibiydi. Adalet sarsıldı ama futbol güzelleşti. Tuhaf bir durum. Engin atılsa maç bu şekilde bitmeyebilirdi. Öte yandan hatalı karar pozitif futbola sebep oldu. Hakem, ilk yarının sonunda uyguladığı oyuncu terbiye yöntemiyle Engin’in sonunu kendi hazırladığı için belki de o pozisyonu görmek istemedi ve arkasını döndü. Olayın psikolojik bir yanı var.
Engin, lider takımın oyuncusu. Hakemle değil futbolla uğraştığı zaman müthiş meziyetli bir oyuncu. Şenol Güneş’in işi çok zor çünkü oto kontrol mekanizması çalışmayan bir futbolcuya sahip. Bazı okuyucularımın Engin’in dudaklarını da okudun mu dediğini duyar gibiyim. Merak etmeyin okudum. Emre’nin ettiği küfürleri etmedi. Hakem, ilk yarının sonlarında sportmenlik dışı küçük çekmelere ihtar verdi. Yoruma açık ama kararlar en iki takım için standarttı.
İkinci yarı Cale’ye yapılan bir hareket var. Tartışmasız ihraç Hakem, pozisyonu avantaja bıraktı, oyun devam etti ama yun durduğunda bir ihtar bile vermedi. Haklı olarak Cale gelip kendisine bu pozisyonu hatırlattı ve hareketle değil ama sözle kart istedi. Sayın Fırat Aydınus bu pozisyonu çözmeliydi. Gözünün önündeydi. Uzatma dakikalarında Trabzonspor’un bulduğu üçüncü golde top Burak’ın eline çarptı. Devam kararı doğru. Gol nizami. Hatalarına rağmen maçın genelinde Sayın Aydınus, önceki haftalara göre daha iyi gözüktü.
CÜNEYT ÇAKIR
Sayın Cüneyt Çakır, Gençlerbirliği-Bursaspor maçını rahatlıkla yönetti. Turgay ile ciddi bir çarpışma yaşadı. Dilerim bir sıkıntı yoktur. Bu hafta Sayın Cüneyt Çakır ve Türk Hakemliği için çok önemli bir hafta. İsviçre’de zorlu hava şartları elverirse yapılacak toplantıda 2011 yılı hakem klasmanları belirlenecek. Beklentimiz büyük. Sayın Çakır’ın gösterdiği performans ile Elite Class hakemi olmasını bekliyoruz. Aldığı maçlar ve bu maçlarda gösterdiği performansla bunu fazlasıyla hak etti. Dilerim Türk Futbolu’nun lobi sıkıntısı yüzünden geride kalmaz.
Keza Sayın Bülent Yıldırım’ın da bir üst klasmana yükselmesini bekliyoruz. İnşallah emeklerin karşılığını alırız.
HÜSEYİN GÖÇEK
Sayın Hüseyin Göçek, Medical Park Antalyaspor-MKE Ankaragücü arasında çekişmeli geçen maçta başarılı bir performans gösterdi. İki haftadır toparlanma var. Verdiği penaltı kararı doğru. Zor kararlardan sonra biraz daha sakin olmalı.
SÜLEYMAN ABAY
Sayın Süleyman Abay, başarılı performansını devam ettiriyor. Kayserispor-Bucaspor maçı zor bir maç olmuş. Kritik kararlar var. Penaltı beklentisi olan pozisyonlarda verdiği devam kararları doğru. Futbolu çok iyi biliyor. İhtar mı ihraç mı olan bir pozisyon var. Bence bariz gol şansı için daha yol vardı. Kararını doğru buldum. Aksi yorumlara da saygım var.
HALİS ÖZKAHYA
Sayın Halis Özkahya, uzun aradan sonra derli toplu bir maç yönetti. Beşiktaş-Gaziantespor maçında iyi bir performans gösterdi. Dilerim kendini toparlar. Genç ve gelecek vadeden bir isim. Erken ulaştığı yerlerin kıymetini bilsin. Sayın Çakır’ın açtığı yollardan yürüyebilecek isimlerden bir tanesi. Hedeflerini yukarıya koysun ve o hedefe adım adım çıkmak için çabalasın.
KAMİL ABİTOĞLU
Sayın Kamil Abitoğlu, yıldız bir hakem değil ama hiçbir zaman belli seviyenin altına düşmüyor. Kendisini tebrik ediyorum. Bence ligin en istikrarlı hakemlerinden birisi. Manisaspor-İstanbulspor maçını da başarıyla yönetmiş.
YUNUS YILDIRIM
Sayın Yunus Yıldırım, geçmişte başarılı performans gösterdiği iki yılın meyvelerini yiyor. Yönetim standardı diğer hakemlerden çok farklı. Bu iyi bir şey değil. Fenerbahçe-Sivasspor maçında kendi farklı standardında bir yönetim sergilemiş. Oyun kuralları kitabında ihtar gerektiren halleri her maça çıkmadan önce mutlaka okumalı.
İLKER MERAL
Sayın İlker Meral, herkesin görüp de bir tek kendisinin göremediği Kasımpaşa maçındaki Ali Güneş’in elle oynamasından beri nedense bana pek güven veremiyor. Bir şeyler eksik. Konyaspor-Galatasaray maçında bazı anlarda iyiydi ama bazen de oyun alanının karışmasına seyirci kalmış. Son dakikadaki pozisyonda gösterdiği kartlara bir şey demiyorum ama kargaşayı başlatan Neill’i nasıl olup da kartsız bıraktı onu anlayamıyorum.
Kasımpaşa-Eskişehirspor maçında bir futbol cinayeti işlendi. Batuhan, topsuz alanda rakibinin ayağına bastı. Rakibi yerde kıvranırken oyun devam etti. Ne Eskişehirsporlu oyuncular durdu ne de hakem oyunu durdurdu. Şut çekildi top kaleciden döndü markajcısını yerde bırakan Batuhan topla buluşup golü attı. Sonra da utanmadan gitti, gole sevindi. Yazık. Genç bir futbolcunun tükenişini seyrettim.
İşte bu yüzden ilkeli hiçbir teknik adam Batuhan ile çalışmak istemez. İşte bu yüzden futbol hayatı üç beş yıl içerisinde sonlanacak. Tabi kendisine çeki düzen vermezse. Kasımpaşaspor’un emeğine yazık. Rakipten bir oyuncu atılması gerekirken geldi golü attı ve 1-0 mağlup duruma düştüler. Sonrası yalan. Batuhan’a kızdık peki hakeme ne demeli. Defansın göbeğindeki stoperin yerde olduğunu top henüz orta alandayken gördü. Anlaşılan o ki pozisyon öncesinde de oyuncular arasında itiş kakış var. Sayın Abdullah Yılmaz’ın böyle bir pozisyonda oyunu durdurmak için neyi beklediğini anlayamadım. Oyuncular topu taca atsın diye bekliyorsa çok çağdışı bir yorum.
Yok inanmadıysa zaten konuşacak bir şey yok. Hareket ortada. Yardımcısına sorup ondan yardım alamadıysa olay daha da vahim. Hakem öyle bir pozisyonda oyuncu yerdeyken yardımcı hakemi ne derse desin oyunu durdurmalı. Gelelim yardımcı hakeme. Sayın Serkan Gencerler, siz o pozisyonu nasıl süzemediniz? Gelelim Eskişehirsporlu diğer oyunculara. Siz rakibinizin defansının göbeğindeki oyuncu huyunu suyunu bildiğiniz arkadaşınız tarafından yere indirilmiş. Attığınız gole kalben sevindiniz mi ? Sergilediğiniz sportmenlik dışı davranış Eskişehirspor’un şanlı tarihine hiç yakışmadı.
Hatalar zinciri ve art niyetli bir oyuncu güzelim futbolu ne hale getirmiş.
Alkışlar her zaman olduğu gibi amatör kümelerin isimsiz kahramanlarına.
Alkışlar futbolu önce fair play olarak algılayabilenlere.
kaynak