mevsim bahar yiyin mantar sinirlerede ii gelio

cliper1907

forum elektro gitaristi
Katılım
12 Şub 2006
Mesajlar
2,734
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
denizli


SİNİRLERE İİ GELİYOR

Bol miktarda kalsiyum, fosfor, potasyum gibi mineraller ihtiva eden mantar, çok az miktarda şeker ve yağ ihtiva ettiğinden kalorisi de oldukça düşük. İçinde bol miktarda folikasit bulunan mantar, kansızlığa iyi geliyor, kolesterolü düşürüyor...

-”... -SÜ MANTARCILIK ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRÜ DOÇ. DR. ÖZTÜRK: -”MANTAR YENMESİ, SİNİR SİSTEMİNDE YATIŞTIRICI ETKİ YAPMAKTADIR” -”Bizim kültürümüzdeki et gibi, artık gelişmiş ülkelerde mantar hemen her yemeğin içine girdi”

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mantarcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Celaleddin Öztürk, mantarların, ilkbahar yağmurlarıyla birlikte kendini göstermeye başladığını belirtti. Ancak, kırlarda doğal olarak yetişen mantarların zehirli ve zehirsiz türlerinin birbirinden ayrılmasının son derece zor olduğunu, uzmanların bile bu konuda zaman zaman yanılabildiğini ifade eden Öztürk, “Vatandaşlarımızdan riske girmemeleri için, kontrollü yetiştirilen kültür mantarı yemelerini tavsiye ediyoruz” dedi.

Mantarın, bir başka besinle birlikte tüketilmesinin ise hiç bir zararı olmadığının altını çizen Öztürk, şunları kaydetti:
“Bizim insanımızda mantar alışkanlığı yeni yeni gelişiyor. Amerika ve Avrupa’da ise mantar kullanımı çok yaygın. Bizim kültürümüzdeki et gibi, artık gelişmiş ülkelerde mantar, hemen her yemeğin içine girdi. Mantarın yoğun olarak tercih edilmesinin çeşitli sebepleri var. En önemli özelliği, çok az miktarda şeker ve yağ ihtiva etmesi nedeniyle, kalorisinin oldukça düşük olmasıdır. 100 gram taze mantarda 20-40 kalori bulunur. Bu nedenle özellikle diyet yapanlarca tercih ediliyor.”

“SİNİRLERE İYİ GELİYOR”
Mantarın B kompleks vitaminleri ve C vitamini bakımından da zenginolduğu belirten Öztürk, “Vitamin yönünden zengin olmasının sinir sistemi üzerinde de önemli etkisi var. Mantar yenmesi, sinir sisteminde yatıştırıcı etki yapmaktadır” dedi.

Öztürk, mantarın, mineral madde bakımından zengin olmasının da besin değerini artıran unsur olduğunu, bol miktarda kalsiyum, fosfor, potasyum gibi mineraller ihtiva ettiğini ifade etti.

Ayrıca, içinde bol miktarda folikasit bulunması nedeniyle, mantarın kansızlığı giderici özelliği de bulunduğunu belirten Öztürk, kolesterolü düşürücü etkisi nedeniyle ise kalp ve damar hastalığı bulunanlar tarafından rahatlıkla diyet olarak tüketilebileceğini sözlerine ekledi.
 
Geri
Üst