MevLana iLe Marx arasında fark yok

mr.aLi

Moderatör
Moderatör
Reaction score
0
MevLana ve Şems'i konu aLan ''Bab-ı Esrar' isimLi kitabın yazarı Ahmet Ümit, MevLana iLe KarL Marx arasında çok büyük fark oLduğunu düşünmediğini söyLedi

091216ahmet%C3%BCmit2.widec.jpg
Ahmet Ümit, Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi (SÜMAM) tarafından 736. Vuslat Yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa katıldı.

''Bab-ı Esrar'' isimli kitabını yazmadan önce Almanya'da düzenlenen üç günlük bir sempozyuma katıldığını ifade eden Ahmet Ümit, kitabı yazma hikayesini şöyle anlattı:

BATILILARIN HAKKIMIZDA HİÇBİR FİKİRLERİ YOK

''Yurt dışında Batılıların bize karşı küçümseyen bir bakış açısı vardır.
Bizim de onlara karşı bir ön yargımız var. Ben Alman edebiyatının bütün büyük yazarlarını biliyorum ve bilmem gerekir.
Çünkü, kültür evrenseldir. Kültür çok büyük bir okyanustur. Batılıların bizim hakkımızda hiçbir fikirleri yok.
Mevlana'yı anlatmaya başladım. Ama baktım Mevlana'yı bilmiyorum.
Turistik laflarla durumu kurtarmaya çalıştım. Döndükten sonra bunu mutlaka öğrenmem gerektiğini düşündüm. Konya'ya geldim, okudum, öğrenmeye başladım. (Bu konu tam da benim yazmam gereken bir konu) diye düşündüm.
Çünkü çok büyük bir sırrı barındırıyor. Aslında en önemlisi edebiyatın konusu olan sırrı barındırıyor. Edebiyatın sırrı insan ruhunu anlatmaktır.''

Şems-i Tebrizi'nin ölümüyle ilgili farklı teoriler olduğunu belirten Ümit, kendisine yakın bir teoriyi seçip kitabına aktırdığını dile getirdi.

Marx VE MEVLANA

Kitapta kendi doğrularını anlatmadığını ifade eden Ahmet Ümit, ''Benim doğrum yok. Mevlana ile Marx arasında çok büyük fark olduğunu düşünmüyorum.
Biri mistik düşüncenin doruğudur, zirvesidir. Biri de dünyayı bambaşka bir şekilde algılamış ve anlatmıştır. Büyük kültürü parçalara ayıramayız.
O ancak bizim kafamızdaki ayrımdır. Eğer bu insanlar olmasaydı bugün o büyük insanlığı oluşturamazdık'' dedi.

Cok sacma bir düsünce, kesinlikle katilmiyorum

aralarındaki fark biri müslüman diğeri değil

ki tek fark olsa bile o da yeter bize , zaten müslüman öyle sapkın düşünceler çıkmaz .

ki tek fark olsa bile o da yeter bize , zaten müslüman öyle sapkın düşünceler çıkmaz .

karl marxın goruslerinden haberin yok sapkın gorus die konusuosun eşitlik sınıf farklarının kalkması bedava temel ihtiyaçlar bunlar mı sapkın ........

karl marxın goruslerinden haberin yok sapkın gorus die konusuosun eşitlik sınıf farklarının kalkması bedava temel ihtiyaçlar bunlar mı sapkın ........

ben başkaları gibi görüşleri bilmeden yorum yapacak adam değilim merak etme(sözüm hh'den dışarı )

o bahsettiklerinin fazlasını da bilirim ama farketmez , bana göre sapkındır sana göre değil

ne zaman öğreneceksin görüşlere saygı duymayı ?!?

ben başkaları gibi görüşleri bilmeden yorum yapacak adam değilim merak etme(sözüm hh'den dışarı )

o bahsettiklerinin fazlasını da bilirim ama farketmez , bana göre sapkındır sana göre değil

ne zaman öğreneceksin görüşlere saygı duymayı ?!?

ee sole sapkın fikirlerini bekliyorum ara googleden bul belki bi sozunu bulursun afyonlu fln ama onuda anlamak iistemezsin

birincisi mevlana dinimizin ongordugu kural ve kaideleri yasamina yaymis bir insan ve bu kurallari belli sart ve durumlara gore uygulamis marx ise bizim dinimizin ongorduklerini dinsizlik politikasiyla felsefik bir dusunce ortaya atmis ama belli sart ve dusunceleri gozunene koyamamis ve bundan dolayi sapkin denilebilcek fikirler sunmus mesela esitlik sinifi demis evet dinimizde herkes esit ama calisan ve calismayan insanlar arasinda nasil bir fark olmaz yada inancli bir insanla inancsiz bir insan arasinda her zengin illede haramla zengin olmus diyemeyiz tabi zenginlik bu adami fakirden ustun yapmaz bedava temel ihtiyaclar olayi ise biraz garip bir durum gibi cunku dinimizde durumu uygun olmayanlari evlendirme onlara kalacak yer saglama hatta binek bile tahsis edilmis bu durumu saglayan bir cok sebep vardir ama asil olay ise zekat tir yani bu durum bize islamin farzindan dolayi gelir ve her insan bunun bilinciyle zekat verir yani allah rizasi icin dusununki zamaninda islam devleti zekat verecek adam bulamamis yada osmanli zamaninda insanlar geceleri zenginler tarafindan birakilan paralardan sadece ihtiyaclari kadarini alaraktan gecenin karanliginda kimseye gorunmeden alip giderlermis . marx ise kim olursa olsun herkese temel ihtiyaclari vermeyi soyluyor yani fakirede zenginede simdi bunun neresi esitlik demin sinif esitligi diyen adam akil ve mantiktan yoksun bir sekilde diyorki herkese ayni ihtiyaclar devletten bre akilsiz adam zengine verecegine fakire daha fazla versene . mesela simdi ogrencilere kitap bedava zenginede fakirede. ben desemki ya bu mantiklimi fakir ogrencileri belirle onlara hem kitap hem kirtasiye hemde uniforma ver zenginde kendi alsin asil hak budur sinif esitligi ancak durumu kotu olan insanlari yukariya tasimakla olur yoksa yukardakilerin asagiya hic mi hic inesi yok

birincisi mevlana dinimizin ongordugu kural ve kaideleri yasamina yaymis bir insan ve bu kurallari belli sart ve durumlara gore uygulamis marx ise bizim dinimizin ongorduklerini dinsizlik politikasiyla felsefik bir dusunce ortaya atmis ama belli sart ve dusunceleri gozunene koyamamis ve bundan dolayi sapkin denilebilcek fikirler sunmus mesela esitlik sinifi demis evet dinimizde herkes esit ama calisan ve calismayan insanlar arasinda nasil bir fark olmaz yada inancli bir insanla inancsiz bir insan arasinda her zengin illede haramla zengin olmus diyemeyiz tabi zenginlik bu adami fakirden ustun yapmaz bedava temel ihtiyaclar olayi ise biraz garip bir durum gibi cunku dinimizde durumu uygun olmayanlari evlendirme onlara kalacak yer saglama hatta binek bile tahsis edilmis bu durumu saglayan bir cok sebep vardir ama asil olay ise zekat tir yani bu durum bize islamin farzindan dolayi gelir ve her insan bunun bilinciyle zekat verir yani allah rizasi icin dusununki zamaninda islam devleti zekat verecek adam bulamamis yada osmanli zamaninda insanlar geceleri zenginler tarafindan birakilan paralardan sadece ihtiyaclari kadarini alaraktan gecenin karanliginda kimseye gorunmeden alip giderlermis . marx ise kim olursa olsun herkese temel ihtiyaclari vermeyi soyluyor yani fakirede zenginede simdi bunun neresi esitlik demin sinif esitligi diyen adam akil ve mantiktan yoksun bir sekilde diyorki herkese ayni ihtiyaclar devletten bre akilsiz adam zengine verecegine fakire daha fazla versene . mesela simdi ogrencilere kitap bedava zenginede fakirede. ben desemki ya bu mantiklimi fakir ogrencileri belirle onlara hem kitap hem kirtasiye hemde uniforma ver zenginde kendi alsin asil hak budur sinif esitligi ancak durumu kotu olan insanlari yukariya tasimakla olur yoksa yukardakilerin asagiya hic mi hic inesi yok

zengin fakir die bir kavram olmucak biraz ogren

yh derler adama.. mal bide yazar olmuş.. kıyamet yaklastı desene..

ee sole sapkın fikirlerini bekliyorum ara googleden bul belki bi sozunu bulursun afyonlu fln ama onuda anlamak iistemezsin

zengin fakir die bir kavram olmucak biraz ogren

google'a ne hacet burda senin yazdıkların varken

İslam'da fakir de olacak zengin de ancak bu uçurum zekatla sadaka ile kapatılacaktır -ki zamanında kapatıldı da .

senin karl dayı gibi kaymak tabaka coşsun kalanlar 1 dolara 1 ay yaşasın hesabı yok bizde
ticaret helaldir ve harama kaçmadıkça her türlü kazanca imza atması mümkündür

benim dinimi kökünden reddeden bi adam bi hiçtir benim için

ayrıca karl'ı anlamamak için ancak 3-4 aylık olmak lazım çünkü adam o kadar basit ki bir-iki fikrinden sonra olayın komedi olduğunu anlamak çok kolay

Sapkın?

Neye Göre? Kime Göre?

Sana öyle Müslümanlar Gösteririm ki sapkınlık nedir anlarsın?

eşitlik adı altında sömürmek , sınıf farkı yok diye tek düze bi hayatla insanları kısıtlamak , bedava temel ihtiyaclar diye israf ve çalışkanlığı yokedip insanları tembellestirmek ve hepsinden önemlisi insanları bağlayıcı birsey olamaz deyip dini kuralları örf adetleri yok saymak aile kurumunun içine etmek...

herkesi eşit yapmak için herkesi köleleştirmek 70000000 a çöpçü kıyafeti giydirmek

BEN YAŞADIKÇA KUR'AN'IN BENDESİYİM

BEN, HZ. MUHAMMED MUSTAFA'NIN YOLUNUN TOZUYUM

BİRİ BENDEN BUNDAN BAŞKASINI NAKLEDERSE

ONDAN DA ŞİKAYETÇİYİM, O SÖZDEN DE ŞİKAYETÇİYİM
Hz. Mevlana Celal-ed-Din Muhammed Rumi (k.s)

müslümandan öyle şeyler çıkmazmışşş pehhhhh........

ne müslümanlar gördük vatanı satan, boş yere zahmet etmişsin yormuşsun kendini...

Sapkın?

Neye Göre? Kime Göre?

Sana öyle Müslümanlar Gösteririm ki sapkınlık nedir anlarsın?

göster dostum görelim ki ufkumuz daha da açılsın sorun olmaz benim için , tabi o bahsettiklerine müslüman diyebilirsek
sapkın olması da bana göre bi başkasının adına konuşacak değilim ya :goz:

müslümandan öyle şeyler çıkmazmışşş pehhhhh........

ne müslümanlar gördük vatanı satan, boş yere zahmet etmişsin yormuşsun kendini...

tanıdığın vatanı satmış insan varsa sen ne oluyorsun o zaman ( yani o adamların yanında ne işin var )
bırak onu vatanı satan adamdan müslüman bunu unutmamak lazım ...

google'a ne hacet burda senin yazdıkların varken

İslam'da fakir de olacak zengin de ancak bu uçurum zekatla sadaka ile kapatılacaktır -ki zamanında kapatıldı da .

senin karl dayı gibi kaymak tabaka coşsun kalanlar 1 dolara 1 ay yaşasın hesabı yok bizde
ticaret helaldir ve harama kaçmadıkça her türlü kazanca imza atması mümkündür

benim dinimi kökünden reddeden bi adam bi hiçtir benim için

ayrıca karl'ı anlamamak için ancak 3-4 aylık olmak lazım çünkü adam o kadar basit ki bir-iki fikrinden sonra olayın komedi olduğunu anlamak çok kolay

karl max kaymak tabaka fransada dunyadaki iscileri bir araya toplayan calısma saatlerini 8 saate indiren devletin temel ihtiyacları karsılamaktaki hukumlulugunu belirten vs... fransız komünü oku anlarsın

Koca Mevlana "Ne olursan ol gel demiş" anlatmakla bitmez.
Koca Marx Hayatını gariban işçi sınıfının kurtuluş davasına adamış gel gör ki ülkemde Hitler kadar değer görmemiş.
Arkadaşlar neden birbirinizin kalbini incidiyorsunuz.yapmanız gereken okuyup araştırmak

Şu sözlere bir bakında KİMİNLE kimi karşılaştırma yapıldığını siz yorumlayın ve bir kere daha düşünün.Kısa bir bölümünü aldım arkadaşlar.
Hayatı sadece materyalizmle yaşayanlar tekrar tekrar okusun !Arastırsın devamıda var :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
· Sevgide güneş gibi ol, dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi ol, hataları örtmede gece gibi
ol, tevazuda toprak gibi ol, öfkede ölü gibi ol, her ne olursan ol, ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.
· Şu dünyada yüzlerce ahmak, etek dolusu altın verir de, şeytandan dert satın alır.
. Vazifesini tam yerine getirmemiş olanın vicdan yarasına ne mazaretin devası ne ilacın şifası deva getirmiş..
. Aşk altın değildir, saklanmaz. Aşıkın bütün sırları meydandadır..
. Yeşillerden, çiçeklerden meydana gelen bahçe geçici, fakat akıllardan meydana gelen gül bahçesi hep yeşil ve güzeldir..
· Nice insanlar gördüm, üzerinde elbisesi yok. Nice elbiseler gördüm, içinde insan yok.
. Aşk, davaya benzer, cefa çekmek de şahide: Şahidin yoksa davayı kazanamazsın ki..
· Sen diri oldukça ölü yıkayıcı seni yıkar mı hiç?
· İsa'nın eşeğinden şeker esirgenmez ama eşek yaratılışı bakımından otu beğenir.
· Dert, insanı yokluğa götüren rahvan attır.
· Ehil olmayanlara sabretmek ehil olanları parlatır.
· Leş, bize göre rezildir ama, domuza, köpeğe şekerdir,helvadır.
· Kuzgun, bağda kuzgunca bağırır. Ama bülbül, kuzgun bağırıyor diye güzelim sesini keser mi hiç?
· Pisler, pisliklerini yapar ama sular da temizlemeye çalışır.
· Dikenden gül bitiren, kışı da bahar haline döndürür. Selviyi hür bir halde yücelten, kederi de sevinç haline sokabilir.
· Nasıl olur da deniz, köpeğin ağzından pislenir, nasıl olur da güneş üflemekle söner?
· Akıl padişahı kafesi kırdı mı, kuşların her biri bir yöne uçar
· Tövbe bineği, şaşılacak bir binektir. Bir solukta aşağılık dünyadan göğe sıçrayıverir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alıntıdır

Geri